Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 19:49 - Т като Типично комунистическо
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
1



Това е вече вторият ми постинг-опит за обобщение на събитията в нова България. Първият е предишния ми постинг „Р като Ретроспекция” (http://dobronameren.blog.bg/history/2014/12/03/r-kato-retrospekciia.1319437). Правя го по две причини – лична и обществена. Личната: забелязвам, че интереса към старите ми постинги не отслабва. Затова в новите постинги-обобщения присъстват линкове към старите, за да улесня достъпа до тях. Това прави новите по-„тежки” за четене, но пък ми позволя да направя по-убедителна тезата си. А обществената причина и по-важната – с новите допълнения, вчерашни и днешни, да докажа на максимално „късо място”, че спретваните ни от новите социалисти номера в последните три години са същите, поразително същите!, стари комунистически номера, спретвани ни в предходните 22 години до 1989-та назад.

Отбелязвам, за следящите ме, че всички такива постинги са наричани с общо име – началната буква обединяваща няколко постинга в една група, думата КАТО и основната тема на постингите в групата. Днес е ред на постингите ми, започващи с буквата Т – „Т като Типично комунистическо”.

Типичните черти, общи за старите комунисти и новите социалисти, са няколко:

- Най-отвращаващата: пълната им непримиримост към мнения, различни от тяхната „правда” и безпощадната им ненавист към „осмелилите се” да го изразят. Казано по-образно, не знам дали е по-меко – дори най-свирепите зверове убиват само, когато са гладни и избягват да го правят срещу своите. Убийството при комунистите не е свързано с глада, то е всякога и винаги, дори към своите са не по-малко безпощадни.

- Най-отблъскващата: Притежават Наглост по-голяма от наглостта, присъща и разбираема за обикновените хора.

- Достойната за презрение: Когато им отнемат партийната защитеност и те „останат оголени”, се превръщат в необикновени страхливци, т.е. най-големите страхливци сред хората. Ако продължа „зверската” аналогия – комунистите са хиени.

- Най-забавляващата ме: Ужасно ги е страх от Бога! Не ги слушайте, че нямало Бог. Наглеят се. Дават си кураж.

Това са теми далеко не само български, а световни. Разликата, лошата разлика, е, че в демократичните страни старите комунисти и новите социалисти ВЕЧЕ ОТДАВНА са разбрали за безпомощността и вредността на тези „леви качества” в света си и той ЗАТОВА е по-богат. И по-добър. А у нас, в Евразия, на изток от Запад, новите социалисти не са мръднали ни на йота от „душевността” на старите си комунисти. ЗАТОВА и най-вече ПОНЕЖЕ нашият народ ги търпи - без да влизам в „душевността му” засега - той е беден и лош. Без никакви, подчертавам – никакви, изгледи и възможности това да се промени към по-добро. Към по-лошо може!

  По тези теми Светът е написал може би повече материали, отколкото за Любовта. И продължава да ни ги пише, например под формата на ежегодни доклади на ЕК за състоянието на държавата ни. Е, той Светът, пише, а разни не само зложелатели, но и доброжелатели мои, ме съветват аз да не пиша!? Защо? Губел съм си времето, нервите, живота...

Глупаци е най-нежно щадящото обръщение, което имам към такива. То е за онези, които го правят от желание за добри съвети според тях. Защото има, и те са много повече, които са „разставени” комунисти на всички възлови позиции с целта да контролират, т.е. да мачкат опонентите си. Щото не могат ВЕЧЕ да ги разстрелват! Благодаря ти, Свят! Отблагодарявам ти се като пиша. И аз!

Постингите ми от група Т разглеждат по-„смешните” следствия от типичността на комуни/социали-стите. Кървавите им действия, в буквалния смисъл на думата, не са тук. Тук разсъждавам и показвам само наглостта, глупостта, крадливостта, страхливостта, смешността им. С конкретните им ДНЕШНИ ИМЕНА. Глупакът трябва да бъде осмиван така, че да разбере – и той, че става дума именно за него!

Малко разхвърляно го правя, но моля да ме разберете. Трябва да се „събера” в 7 страници, като и 7000 не са ми достатъчни. Впрочем знаете ли (откъде ще знаете?!), че конкретните имена в моите 286 постинга досега, са точно 2519. При това повечето са всекидневни глупави герои вече четвърт век. Броейки само годините след 1989-та.

Откъде да започна...

Имах идеята ли, амбицията ли през миналата 2013-та да разказвам всеки месец за Топ 3 на глупостите в него. Ама то навалица от желаещи, повече от тия за 3-милионен джакпот от Тотото. Написах само „Топ 3 на глупостите 1-15 януари” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/01/16/top-3-na-glupostite-v-perioda-1-15-ianuari-2013.1042887), „Топ 3 на глупостите 16-31 януари” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/01/top-3-na-glupostite-v-perioda-16-31-ianuari-2013.1048762), „Топ 6 на глупостите 1-15 февруари” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/16/top-6-na-glupostite-v-perioda-1-15-fevruari-2013.1054089) и спрях. Сега ги препрочитам. Ще извадя тук само „творците” на ГЛУПОСТИ, които срещам и в последните два месеца – ноември и декември:

- „От 1 януари правителството на Куба е разрешило на своите граждани да пътуват в чужбина. Премахнало е забраната за това, която е съществувала цели 50 години! Това е съобщението с едрите букви. Има и клаузи със ситни букви. Ето ги: Разрешението не важи за всички граждани на Куба. Не се отнася за някои професии като лекари и спортисти. Изваждането на такова разрешение е максимално затруднено. Изисква се валиден кубински паспорт, изходна и входяща виза. Струва 10 средни кубински заплати.

   Голяма свобода, нали? Социалистическа! През всичкото това време, и вчера вкл. от журналистката Ива Николова от NBT, Куба беше наричана „Островът на Свободата“. Нагло, не намирате ли?!”

Става въпрос за журналистката Ива Николова, онази, която работеше в пловдивската телевизия на Георги Гергов; при закриването й по неясни причини преди европейските избори (Защо пък неясни? Парите на Партията, краднати от КТБ, не стигаха за поддържане на 2 еднотипни телевизии.) се появи като заместничка в „Гореща точка” на водещия Николай Бареков; а в края на ноември – събота 22-ри - се появи в телевизия СКАТ при водещия Стефан Солаков (той пък дългодишен кадър на комунистическата ДС).

     Глупостта, която ме възхити в това старо съобщение, дошло от „братска Куба“. Цитирам привържениците на отговор „да“ на нашия атомен референдум на 27 януари – „Очаква се тази стъпка на кубинското правителство да позволи на стотици хиляди емигранти от Куба да се завърнат в родината си.“ 

- Гледам Драгомир Стойнев и непрекъснато се сещам за предишния станишев министър Петър Димитров:

  „На 11 януари 2013г. в Парламента партиите АТАКА и ВМРО организираха кръгла маса на тема „Защо една нова ядрена централа би била полезна за България“. Глупостта, която ме възхити:  Петър Димитров заяви отговорно, че новата централа ще се изплати за първите 15 години работа и след това още 45 години ще произвежда евтин електрически ток по 15 стотинки. Колко глупав трябва да си, за да застопориш световното развитие на технологиите на днешното ниво за цели 60-70 години напред и да прогнозираш твърда цена от 15 днешни стотинки за същия бъдещ период от време?”

- На 14 януари в blog.bg се появи постингът на блогъра Theeconomist -пардон, пардон - ТHERAINSS, наречен „ДА, АСФАЛТ НЕ ЯДЕМ“.

  „Да, магистралите са хубаво нещо. Само че предвиди ли някой строежът им на колко семейства ще се отрази негативно, колко работни места ще погуби и развита ли бе стратегия, чрез която процентът на безработица в общината да не се вдигне? Въпросът е струваше ли си заради помпането на рейтинг и едното по-бързо придвижване сума ти хора да бъдат застрашени от загуба на поминък. Защото иначе нищо чудно в скоро време да се окаже, че успешният строеж на магистралите е пирова победа, вследствие на която Видин ще си има сериозна конкуренция в лицето на няколко други общини за титлата „най-беден район в Европа”. И то в рамките на същата.“

Изключителна глупост! Според този строежът на път до дадено село, град или местност, се отразявал пагубно на живеещите там. Затривал поминъка им, правил ги безработни, семействата им нещастни и т.н. Първи, до една година време, покрай отварянето на Дунав мост-2, ще го „заплюят“ споменатите видинчани. Пада му се! Кратунист, искам да кажа кух тиквеник.”

- Онзи ден „образованият”, „най-европейски настроен български политик”... Лютфи Местан поиска оставката на м-р Петър Москов и го нарече подсъден ксенофоб, забравил Хипократовата клетва, едва ли не убиец на ромите... които иначе пребиват всекидневно отишлите да им помогнат лекари от спешната помощ. А вие знаете ли, аз не съм забравил:

  „По повод на резултатите от референдума за АЕЦ в края на януари 2013, турчинът Лютфи Местан е казал: „Това е първата голяма загуба на Бойко Борисов. Няма обаче да е последната, предстои му най-тежката загуба - тази на парламентарните избори. От днес България вече не е същата. Днес отбелязваме истинското начало на края на ерата "Борисов" в българската политика. Никой не е вечно на власт. За него особено болезнен е фактът, че този вот на недоверие беше гласуван не от българската опозиция, а от суверена - българския народ.”

- Спомняте ли си още февруарските протести от 2013 година, които принудиха Бойко Борисов да подаде оставката на първото си правителство? А помните ли флейтистът Кристиян Коев, който бе в първите им редици? Следите ли „историята му”? По орешарско време изчезна, за да научим преди има-няма месец, че година и нещо е бил консултант в Областната управа в София на граждански договор. Сега забележете: от квотата на ДПС!, Само че дошъл Боко Тиквата пак на власт и го уволнили.

    Да ви цитирам ДНЕШНИТЕ думи на флейтиста (в интервю от 12 ноември, неясно пред кого):

„ ... Трябва да се има предвид, че консултантът не пише проекти в осемчасов работен ден. Той е този, който намира начина, по който да се стигне до писане на проект – сиреч до външни партньори. С моите връзки, с моите възможности, аз докарах външни партньори. ... За Реформаторите имам едно такова уточнение – когато под маската на Реформатори започват да стават деформации, то се раждат уродливи неща със странен блясък в очите. Мисля, че точно го казах, по-нататък няма да продължавам. ... При всички положения ще се включа в политиката. Когато реши ДПС. ... Питате как се съвместяват флейта и земеделие? От флейтата инвестираш в други дейности. Аз съм инвестирал в 120 дка лавандулови насаждения и правя масло. В строителство също. Строя си къща, а в същото време ще имам инвестиция на бул. „Цариградско шосе“, където имам моя земя. Ще строя една малка бизнес сграда. Това във времето. ...

А „калинки” имало само при управлението на ГЕРБ. Те ги довели и утвърдили, твърдят съвместно от БСП и ДПС... Наглеци. Колосални.

Ако имах повече място, бих припомнил историята и настоящето на онзи, който докара „Флейтата” в България – Андрей Слабаков и жена му Ернестина Шинова. Само ще ги попитам сега те от „Дормео” ли са или от ДПС?

И още една глупост от мен. Не смея да отворя една консерва, която купих от „Била” оня ден – ще вземе да изскочи слабаковче и оттам. После какво ще правя? Токущо ми хрумна отговора: ще ми остане утехата, че резервната скамейка на социалистите не е много дълга.

- На 7 февруари 2013-та блогърът lyubomircholakov написа:

ПРАВАТА НА ЧОВЕКА СЕ СПАЗВАТ ПОВЕЧЕ В БЕЛАРУС, ОТКОЛКОТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

  Или на 28 януари същата 2013-та:

ЗАПАДНИТЕ ХОРА СА БИОМАСА И С ТЯХ ВЛАСТТА ПРАВИ ВСИЧКО, КОЕТО Й ХРУМНЕ.

   А ето ви извадки от последните два постинга на блогъра lyubomircholakov:

11.12 22:02 - Ще има ли голяма война между САЩ и Русия - сравнение на силите

Икономическото задушаване на Русия е последната надежда на Запада за оцеляване - понеже, ако Москва издържи, него го чака неизбежна геополитическа катастрофа, много по-мащабна и кървава, отколкото разпадането на СССР... Американците обичат да се пъчат и да дрънкат оръжие. Със своята, уж ненадмината, военна мощ и невероятни постижения в областта на въоръжението и военната техника. Обаче, ако проверим тези твърдения, се оказва, че днес вече цялото това американско пудрене е евтина (впрочем, понякога твърде скъпа!) пропаганда. На практика военният потенциал на Запада неудържимо овехтява и на Вашингтон му става все по-трудно да поддържа неговата ефективност в условията на перманентна финансова криза. Един безсилен гигант.”

10.12 20:43 - МАГИСТРАЛАТА НА РУСОФОБСКИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ КОМПЛЕКСИ

“Русофобите вече 25 години бавно, но сигурно унищожават България - но сега, след като се отказахме от "Южен поток" и изгубихме окончателно последната си възможност да използваме ако не друга природна даденост, то поне географското си стратегическо положение, изглежда най-сетне постигнаха целта си. Оттук-нататък следва само агония. ... А сред враговете на България безспорно враг №1 са русофобите. Всъщност, не може и да бъде бъде другояче - дори може да се каже, че омразата към Русия непременно и задължително води до ненавист към България и нейните национални интереси. Новата ни история го потвърждава с обилни примери...

И прочие ... Какво? Хайде да продължа да ги наричам глупости. Макар че...

- На 9 декември 2014, оня ден, блогърът mt46 публикува един постинг за Южен поток. Вярно, че е поставил името си само отпред. Нататък следва коректно позоваване на някой си Валентин Хаджийски: „Отмяната на „Южен поток“, ако е окончателна, е геополитическа катастрофа за България, сравнима с Берлинския и Ньойския диктат. Тя тури край на надеждите страната да се възползва от географското си положение, членството си в ЕС и специалното си отношение с Русия и да се превърне в транспортен и инфраструктурен „хъб“ (възел) за Югоизточна Европа и басейна на Черно море. Вместо в „хъб“ България окончателно се превръща в гето или в пустинен остров, подминаван от всички значителни международни транспортни потоци. Пропада последната надежда за мащабни чужди инвестиции, „кейнсиански“ изход от дефлационната спирала на еврозоната, приоритетно развитие на изоставената от българската държава наша национална сърцевина (heartland) на север от Стара планина. Пропада последната надежда у нас да се реализира световен по финансовите си и технически параметри индустриален проект, който да ни постави на световната карта, да задвижи реиндустриализацията – повишаването на производителността и доходите, да повдигне духа ни.”

   WOW !!!   Воден именно от copy/paste-то, което ни дава mt46, изпратих коментар не до него, а до автора на „анализа”: 09.12 21:17 - глупости, авторе – “Колкото и начетено да са написани, си остават глупости. Ако сте искрен - защото искреността е вид глупост, допустима глупост, но само когато е лична - когато една глупост не е само твоя, авторе, а касае народа ти, бъдещето на страната ти, това вече не е честност, не е искреност, а глупост, опасна глупост. Другата единствена възможност е да си тарикат и да пишеш така, защото очакваш да осребриш тарикатщината си. Но да очакваш, че баш тази твоя тарикатщина, някой някога ще я осребри, да ти кажа - ГЛУПАК СИ. Безопасен глупак.

   Но блогърът Марин Тачков се почувства лично засегнат. Прати ми ответ, където отново цитира (Мария Нестерова от БТА): „Членовете на Дружеството за плоската Земя и до ден-днешен отричат сферичната форма на планетата и уверяват, че това е фалшификация на учените, пише в. "Метро".”

Какво да кажа? Аз съм бил Светата инквизиция, а Тачков – самия Галилей.

И аз да цитирам: „Не стреляйте по пианиста. Той толкова може.”

Хайде сега от Глупостта да се прехвърлим на Крадливостта, където няма субективно все пак някакво тълкуване.

Крадливостта е типична черта на комунистите, на идейните комунисти, само когато става дума за световни кражби – от доходите, от парите на цели народи. Иначе, ако става въпрос за по-малки, целеви, делнични кражби, и там комунистите, особено новите социалисти, са силни, но ТУК те се подпомогнати от разни други „склонни тарикати”. Именно затова някак естествено за ком/соц власт гласуват мързеливци, маргинализирани или посредствени хора, цигани, мафиоти, аферисти, измамници... (Групата „глупави” ще разглеждам по-нататък.) Примери за това в българската история и преди, и сега – бол. И на тази база, включително, твърдя, че не комунизмът избра българския народ навремето, а българският народ избра комунизма!

Заради мястото, липсата му имам предвид, ще препоръчам да си спомните само за по един пример от близкото минало и днешното настояще.

През далечната 1993-та един аграрен министър в Беровото правителство – Георги Танев се беше изцепил в медиите, че му се била пукнала горната устна като виждал кражбите на „сините ликвидатори на Филип Димитров”. И зададе патетичния въпрос: „Хора, вие българи ли сте или членове на КС на СДС?” (Прочетете постинга „Таневщината” http://dobronameren.blog.bg/history/2012/12/21/tanevshtinata.1033900 ) От този постинг е особено интересна частта, разказваща за проф.Танев – „НОВИЯ”, за неговия син и за снаха му днес, за приятелите и съдружниците им „в бизнеса”, за бездействието на Прокуратура, Съд и за това как Партията пази своите грабители.

Страшно се изкушавам да ви припомня и за един друг партиен слуга, бивш министър-председател (1991-1992) – Димитър Попов му е името. Човекът, който в 1991-ва преди увеличение на доходите на обикновените трудови българи, развърза цените на стоките. При когото „разцъфтяха” Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, Петьо Блъсков и хилядите други нови „активни борци за предприемачество”, на които БКП/БСП, най-човеколюбивата партия в света, бе вече раздала куфарчетата с откраднатите от нас пари. Неговото и до днес припомняно ни изказване „За Бога, братя, не купувайте”, е осемхилядник на социалистическа Наглост. Тези негови „национални заслуги” Партията не забравя и днес. „Независимият безплатен и най-тиражен вестник у нас”, както се саморекламира „19 минути”, през лятото на тази 2014г. му посвети половин страница - как един ученик намерил на улицата загубения портфейл на Димитър Попов с 1000 лева вътре и му го върнал. Защото „Народът обича Димитър Попов” беше трогателният извод на главния редактор. Някой си Борис Ангелов. Който „не се сети” да ни попита какви доходи има месечно човек, който се разхожда по улицата с 1000 лева в портмонето! Славитрифонов-щината има твърди и отвратително дълбоки корени у нас. „Народе !!!!”

А вчера – 11 декември 2014 – имаше общонационален протест на КНСБ (Пламен Димитров) срещу предложението пенсионната възраст да се вдига плавно всяка година. Отвратително! То се водеше от един миньор, нахлузил памперс върху работния си гащеризон, държащ бастун в едната си ръка и еднометрова миньорска бургия в другата, която размахваше срещу новия ДЕМОКРАТИЧЕН парламент. Плашеше вероятно. С какво? С „размазване” на „враговете на народа” ли?!  Познато, до прекомерна болка познато от ком/социалистическите времена. Които „национално-отговорните” телевизии, вкл. и БНТ1, се скъсват да ни припомнят под претекста „всички гледни точки”, че „можело да се повторят пак в месеците януари-февруари 2015”!?

Да не се разпростирам тук за електронните ни медии ДНЕС – вие сами ще ги видите довечера, ще ви припомня, че и ВЧЕРА те бяха същите. Не само медиите и предаванията им. И водещите им лица! Отвратително! Два пъти отвратително, защото тези „водещи” ни скъсват с препоръки „да разбием статуквото” на партии и политици, а те самите са несменяеми на местата си десетилетие, че някои двойно и тройно повече. А ако някой се поинтересува колко им е заплатата, скачат възмутено – Нямали сме право да питаме такива „лични” неща! Имената им ли? Ами, четете! „Тези какви са според вас” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/10/31/tezi-kakvi-sa-spored-vas.1199214), „Топ социалистическа логика” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/03/01/top-socialisticheska-logika.1059596).

И т.н., и т.н., и т.н. ... 

Иначе като гледах въпросния канесебеец-миньор, когото „новото демократично правителство обричало на скорошна смърт в мината”, бях и съм сигурен, че 20 кюфтета и 3 кила вино няма да му се опънат на едно сядане.

Още: една друга канесебейка с кокетливо наложена лилава доганка, разправяше пред камерите, че била против вдигането на възрастта за пенсия, защото „искала като се пенсионира да продължи да работи, за да си докарва една заплата над пенсията”. Буквално! И безсрамно!

А какво ще кажете за Велизар Енчев и другите комунистически ДС-ари от телевизия СКАТ (собственост на Валери Симеонов впрочем), които били „единствените защитници на бедните пенсионери, преживяващи с по 100 лева на месец”?  Ами че той само Велизар Енчев може с парите, които си докарва от НС, СКАТ, ДС..., да захранва поне 50 пенсионера с по 100 лева месечно.

Тонове, не томове - тонове могат да се напишат за простотията.

Старият си постинг „Терорът на простотията” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/20/teroryt-na-prostotiiata.1055673) започвам така:

„В последните дни простотията народна не се търпи – тя е повсеместна и вопиюща. Народът (?) се събудил. Той (?) иска (!) Какво иска той? – започна с палене на монополите и го закърши до оставка на Бойко Борисов. Категорично! Безусловно! С кръв дори! Днес получи оставката на Борисов. Обаче пак е недоволен! Кой? Народът ли?”

И го завършвам така: „Шега бе, Уили. Викайте Съветската армия. Дотогава – да  продължаваме да четем. И да не се ядосваме много-много. В края на краищата отиващите си имат правото да се гърчат. Търпиме. Това е!”

Оптимистично, нали? Ще кажете ДНЕС – „Каква е файдата като ВЧЕРА препоръчваш търпение?” Е-е, не само четете! Мислете, помнете, съпоставяйте, разсъждавайте.

„Имената, глупако, имената!”

Но ако един глупак и цялата сюрия съмишленици с него, най-много да ни докарат обрив или кожна болест от която се умира рядко, то  хитлеристи в обществото ни вчера, днес, утре, със сигурност е злокачествен рак, СПИН (по Антон Кутев). От който спасение има също рядко. Затова ВЧЕРА написах „Терорът истински опасният” (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/21/teroryt-istinski-opasniiat.1056234) А ДНЕС настоявам да прочетете и запомните:

БСП, ДПС и Атака бяха във властта при правителството на Орешарски. Което натикваше ГЕРБ и демократичните граждани в миша дупка. Помните Миков, Манолова, Местан, Цонев, Сидеров, Чуколов, Ташева... нали? Днес същите, точно същите три партии и физически лица!, са опозицията на България (нагло, не намирате ли?) срещу ГЕРБ и демократичните граждани! Ако искате да бъдете живи, българи, обявявайте се СРЕЩУ тях. Открито, смело, достойно! Ако ли пък нямате толкова смелост, отправете поне молба до Бога да ги махне! Защото вредят!

 

П.П. Ако постингът ми „Тервелащини” (http://dobronameren.blog.bg/history/2012/11/06/tervelashtini.1017504) не беше най-четеният от всичките ми приблизително 300 постинга, Бога ми, щях да го пропусна. Защото този постинг НИЩО „не носи” за държавата ми. В него само изразявам забавната си учуденост от твърдението, че българите били родителите на Ной и брат му, дядо им, на месопотамците, египтяните, траките, гърците, македонците, римляните, на всичките днешни западни европейци, на целия стар и нов Свят... (Сега забелязвам, че никъде спаротоците не споменават евреите и хитлеристите. Те сигурно са извънземни пришълци.)

Понеже в „Тервелащини” съм иронизирал само косвено, тук казвам в прав текст, че такова твърдение е от глупаво по-глупаво. И много смешно. По-смешно от твърдението, че „Русия ще победи Запада скоро”. Последното изречение ми припомни, че трябва да напиша една много лесно проверима констатация, четейки BLOG.BG – ком/соц/наци привържениците много харесват „спаротоците”. Да се чуди човек защо...




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1894210
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930