Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2012 12:23 - Таневщината
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2667 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съобщение на МВР от 14 декември 2012 – В рамките на операция „Коледно прочистване“ МВР удари картел за ДДС от сделки с месо, храни и захар, който е действал безпроблемно през последните 7-8  години. Организатори на схемата за източване на ДДС за милиони левове чрез кухи фирми са Иван, който е син на Георги Танев, бивш земеделски министър от правителството на Любен Беров (1993-1994), доведената дъщеря на  бившия шеф на митниците Христо Кулишев (2008-2009) Мила Георгиева и Стайко Стайков, син на алкохолния бос Миню Стайков (от Карнобат). Те ще бъдат обвинени като ръководители на 5-членна група, разбита при акция „Универсалния“, която е част от операция „Коледно прочистване“. Тя е кръстена така заради разностранната дейност на Танев-младши. Синът на бившия земеделски министър е работил с над 100 фирми-бушони в различни браншове – внос на месо, млечни произведения, а в последните 2 години и на захар. Само една от кухите сделки, направена като фиктивен внос на захар от Гърция в края на 2011 г. и началото на 2012 г., била за 36 млн. лева.

Покрай този случай и покрай един друг (?) отпреди две седмици вътрешният министър Цветан Цветанов казва пред една от телевизиите следното: (Има го напечатано и във всички национални всекидневници) „Ако Поршето беше в затвора още в 2005 година, аз съм убеден, че нямаше да има нелегалната фабрика в Асеновград, в Хасково, Варна и Костинброд, разбита преди дни. Разберете, това струва пари на българския данъкоплатец, когато въртим по едни и същи криминални субекти, които са много добре обиграни  след всяко задържане и освобождаване. Ще ви припомня и още един случай, когато бяха задържани 10 човека за обира на ДСК преди година и половина. Знаете, че там бяха Кривия, Гъзара, всички тези отдавна са на свобода и сега пак почнаха да появяват заглушаване на сотове на определени обекти с трезори. Това е притеснително в българската действителност. За жалост времето вече е минало и никой не говори за тези неща.”

ЗА ЖАЛОСТ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТЕЗИ НЕЩА, КАЗВА ЦВЕТАНОВ. Същият онзи, когото привързаните към опозицията медии и пишещите в тях журналисти, блогъри, възмутени българи от т.нар. граждански сдружения и неправителствени организации плюят като за галактическо световно. Няма да ги изреждам. Всичките. Прескочете „Дума”-та, „Земя”-та и Позитано 20. Купете си в.”Сега”, влезте в DNES.BG, четете коментарите от типа на червения икономист в BLOG.BG. Не гледайте телевизии АLFA, СКАТ, NBT, но си пуснете сутрешното по БНР или bTV... Чуйте Ме(и)глена Кунева, Слави Бинев, Лютфитата... За старата съдебна власт, която тия дни си отива, ни дума, че грубо ще наруша паритета между добро и лошо.

Е, тяхната си работа! Аз имам задачата да припомням вярната поговорка, че крушата не пада по-далеч от корена си. И желанието все повече българи да четат ТОВА и – не по-малко важното - да имат куража да запомнят ТЕЗИ НЕЩА. Че са трябвали, трябват и ще трябват за изборите. 

(Написано 1995 година)

Георги Танев "връща земята"

Във ВНС (1990-1991), където комунистите имаха мнозинство, Законът за земята постановяваше: “земята на тези, които я обработват”. Изобщо не ставаше дума за разтурване на ТКЗС и за реални граници. Когато СДС имаше мнозинството в следващото НС, промененият Закон за земята настояваше ТКЗС да се ликвидират и земята да се върне в реални граници на бившите собственици. Те да имат право да правят с нея, каквото намерят за добре, т.е. създава се свободен пазар за земята. Точно 7 дни след като стана министър на земеделието, на 5-ти януари 1993г,  Георги Танев даде първата си пресконференция. На нея той обяви, че връщането на земята ще бъде основната негова задача. На 12 януари 1993 год. вестник “Демокрация” (също и ”Стандарт”) публикува негово интервю в което той уточнява: “За провал ще сметна връщането на земята след март 1993.”

Сроковете са нереални, както правилно отбеляза на 19 януари 1993, в.”Демокрация”: “Да се върне земята до края на март е несериозно и... непрофесионално”, но намерението е похвално и по-важното ‑ продължава усилията на СДС в тази посока. Именно поради това най-малкото странно прозвучаха необоснованите и злобни нападки на министъра срещу предишното правителство на СДС за аграрната му политика и срещу ликвидационните съвети ‑ основният инструмент за ликвидирането на ТКЗС-тата и връщането на земята:

‑ 5 януари 1993год., вече споменатата пресконференция: “Разрухата в министерството е толкова голяма, че в някои отношения то е парализирано. С включването си в правителството аз не съм поемал никакви ангажименти, освен да спра свободното падане на едно земеделие.”

‑ 11 януари 1993, в.”Дума”: “По-малко произведената продукция през 1992 се дължи само на правителството на Филип Димитров.”

- На 28 януари 1993г. по телевизията: “ликвидационните съвети не са издържани по отношение на конституцията”, “сериозен непрофесионализъм вилнее в някои ликвидационни съвети”.

‑ 24 февруари 1993, друга пресконференция: “Ликвидационните съвети са политико-наказателни отряди с разрушително-бирническа цел.” (Каква революционна терминология, а?)

‑ 22 март 1993, в.”24 часа”: “Връщането на земята се бавеше нарочно от правителството на Филип Димитров, то водеше кървава война срещу земеделието, бившите управници (от СДС) трябва да носят углавна отговорност”. (Както съвсем правилно отбелязва «Демокрация», тези изявления «не са на манипулиран човек, а на такъв, на когото интелектуалното му равнище го позволява»)

‑ В същото интервю Танев обяснява, че не успял да върне земята на хората до март, както бил обещал, защото не знаел до каква степен нищо не било направено от предишното правителство.

Г-н Танев, вие сте зам.министър в това земеделие, «дето пада свободно» още от времето на Димитър Попов, т.е. от 1991г и през първите 3 месеца на Филип-Димитровото правителство. За тези ли 7-8 месеца ваше отсъствие –  от април до декември 1992г. «министерството се парализира»?

Г-н Танев, вие ще сте министър на това земеделие в следващите в следващите две години. Спряхте ли «свободното му падане»? Къде между тези факти, министре, е вашата лична отговорност?

Георги Танев и бойчиновските крави

В средата на февруари 1993 г. министър Танев раздуха един скандал в обществото, който се оказа балон, пълен с въздух под налягане. Не обичам такива хора и смятам, че те трябва да бъдат осмивани, затова ще отделя две  странички за точно това му безобразие.

На 16 февруари 1993 на брифинг в Министерството, Танев даде отчет какво видял при посещението си “по места”: “Положението в много кравекомплекси е трагично. Това е резултат от ударните групи на Филип Димитров. Усилени опити се правят държавното имущество да става кооперативно, после общинско, за да бъде откраднато. Най-чист вид комунизъм за мен е Камбоджа, за мен Камбоджа и Бойчиновци са едно и също явление. Аз съм изненадан от някои вестници, които сега се прескачат да пишат, колко лошо ръководя земеделието. Може лошо да го ръководя, но ме критикувайте за това, дето съм го направил аз, а не предишното правителство. Не ме критикувайте, че млякото е 10 лева, а тях, защото те го докараха дотам. Аз искам да задам един въпрос към всички хора, живеещи в България: Хора, вие българи ли сте или от Координационния съвет на СДС?”

Поводът по който Танев обвинява КС на СДС (!) толкова остро, са 17 бременни крави, които ликвидационният съвет в Бойчиновци продал на някаква фирма в Кнежа и те били заклани. Поради големия шум, който вдигна министъра за “клането на бременни животни”, районният съд образува следствие. Резултатите от това следствие бяха официално обявени в печата. Ето ги:

Ликвидационният съвет в Бойчиновци наистина е продал на една частна фирма в Кнежа 48 броя крави, но те са бракувани с протокол 11/21.1.1993 и бременни сред тях няма. Предадените в габровската кланица 17 бременни крави са продадени на същата частна фирма в Кнежа от село Ъглен, Ловешко, а не от Бойчиновци. Мургавият собственик на фирмата пробутал 17-те бременни животни на габровци с протокола, който имал за 48-те бойчиновски крави. Къде са гледали служителите в касапницата е друг въпрос.

Вместо да се извини, поне на КС на СДС, Танев се закани “да ги даде на Прокуратурата”. Без малко да забрави за обещанието си, но Татарчев му напомни. И знаете ли, читателю, какви доказателства представи министър Георги Танев в Прокуратурата?  ‑ Статистически данни за намаляване на поголовието през 1992 година. (Тези, дето и аз ще ги цитирам малко по-надолу.) А пред Парламента в отговор на питане от страна на социалисти за “масовото клане на животни” той каза: “Да се каже каква част от тези животни са унищожени, т.е. умрели от глад или без особени потребности са напълнили буркани, е невъзможно. Агростатистическата система у нас е такава, че просто не позволява набирането на подробна информация.”

Ами, не е вярно.

Но Танев избягва да цитира точните цифри, защото те говорят друго. Ето и тях. Данните са от Националния статистически институт, взех ги от публикация в “Демокрация” на 18 май 1993г.:
Официални данни за броя на живите свине
Брой свине през:  1987   1988   1989   1990    1991   1992
(в милиони броя)      4        4,1      4,2      4,1       3,1     2,8
В % спрямо предходната година:   

                                    +2,5    +2,4      -2,4   -24,4   -9,7

Официални данни за произведеното свинско месо
през:       1987     1988     1989     1990     1991    1992
(млн.т)     370       400       410       405       365      315
В % спрямо предходната година: 

                      +7,5       +2,5      -1,2      -9,9     -13,7

Какво се вижда от официалната статистика?

- Рязкото намаление на живите свине е през 1991 година. Значи свинете са изчезнали по Луканово време. Дали са заколени може да се проследи косвено, като се сметне колко са изнесени в чужбина живи. Рязкото намаление на произведеното свинско месо е през 2-те години 1991 и 1992.

- Спадът през 1991-ва, съпоставен с намалението на живите свине през същата година, показва, че свинете са изнесени повече, отколкото са заклани. Филип Димитров ли е виновен, г-н Танев?

- За спада през 1992 година ще ви дам безплатна консултация, г-н министре.  На 4 декември 1991 година в.”Дума” съветва своите кадри “по места”: “За създаване на колбасарници по-изгодни са валутните кредити. Лихвата на валутния заем е 8-9 на сто. Дори собственикът на такова предприятие да купува доларите на черно, за да връща кредита, пак е по-изгодно, сочат разчетите. Създаването на такива предприятия е много изгоден бизнес в момента, защото в много райони (особено пограничните и отдалечените) изобщо не стигат колбаси, а и няма кой да заколи животните на производителите, твърдят специалистите.” Кой изкла животните, министре?

- Още една безплатна информация, министре. От ваш вестник – “Стандарт” (10 септември 1996): Назначили сте за председател на ликвидационния съвет в село Краводер, Врачанско 53-годишната (тогава) Василка Маринова, която е сестра на президентската съпруга Мария Желева. Тя обаче продала (тогава, във вашите години на управление) за клане 300 крави, 300 телета и 2000 овце на бившето ТКЗС. По 14 лв. за килограм при курс на долара тогава около 30 лева! И още – по документи били ожънати 140-150 кг. слънчоглед от декар, а в хамбарите влезли, пак по документи по 60 килограма. Забележете, министре! Така пише вестник “Стандарт”, който не е вестник на КС на СДС, обаче допълва, че селяните-кооператори алармирали Вашето м-во на земеделието и самия Президент Желев.  Той дори с писмо №10540 от 7 декември 1993г. ги уведомил, че претенциите им са основателни. Е, г-н министре, вие човек ли сте или обикновен комунистически служител?

- Справката за спада на животните в 1993 излезе по вестниците през март 1994г. Различните вестници дават различни цифри, но всички са горе-долу еднакви - различават се с по няколко хиляди. Само за една година под ръководството на човека, който щеше "да спре свободното падане на земеделието" говедата са се стопили с 230 хиляди, свинете - с над 600 хиляди, а овцете - с милион и 600 хиляди. Според НСИ делът на селското стопанство от брутния вътрешен продукт през годината на Филип Димитров - 1992 - е бил 11 на сто, а през 1-та година на Георги Танев (1993) - 9,6 на сто!

Накрая да разкажа за последния министерски акт - през септември 1994г. Георги Танев е уволнил своя специалист Богдан Кендеров след негово изявление пред БНТ по повод контрабанден износ на заплодени овце–майки от Бургаското пристанище през август.

- Фактът: Кендеров е съобщил пред медиите, че през август 1994 година м-р Танев чрез собствения си подпис е пуснал кораба да отплава, въпреки разкритията на митницата, че товарът му е от бременни овце?

- Отговорът: В писмен вид Танев е поискал следното от Кендеров: "Защо въпреки изричната ми забрана дадохте изявления пред средствата за масова информация, касаещи МЗ? В случай на отказ ще бъдете уволнен дисциплинарно."

Кой ликвидира животновъдството, министре?

И на този същия „министър” родният му син повече от 10 години след това, продължава да се занимава с внос/износ на месо. Като краде от държавата, неплащайки ДДС за това!

КРУШАТА НЕ ПАДА ПО-ДАЛЕЧ ОТ КОРЕНА СИ. Мислете, българи! Помнете!

Докато мислите, да прочета за вас съобщения от Мрежата, че:

- Георги Танев, бащата, е един от организаторите на протестите срещу ГМО пред Парламента от миналата година и активен протестратор срещу безобразията на правителството на Бойко Борисов в средите на Селскостопанската Академия (където той е професор в момента).

- «Стайков-младши и Танев-младши дърпали конците от чужбина. МВР ги търси за разпит. Според МВР Стайко вероятно пътува за “топлите страни”. А Иван, известен и с прякора Дебелия, бил от седмица в Лондон. Негов и на Танев помощник бил Георги Цанков - Жоро Фантастиката, който преди 2 месаца скандално се прочу с продажбата на 100 тона боб с червеи. Той е общински съветник в община „Родопи” и общински шеф на партията на Кунева-Пръмова. Заради скандала с червясалия фасул той сам замрази членството си.

  Бащата на Стайко започва бизнеса си с алкохол през 1992 и за 15 години състоянието му набъбна на колосалните 500 млн. евро. Моньо Стайков имаше реална опасност за бизнеса си на по време на Костовото управление. Проверката на доходите му изведнъж секва, слад като става дарител на фондация „Бъдеще за България” на Елена Костова. При Тройната коалиция спести пари за частен самолет и имоти в Италия, Гърция и вила на френската Ривиера. Синът му Стайко беше заподозрян за побоя над бившата си изгора манекенката Деси Зидарова. А дъщерята му Яна, замести Николета Лозанова в сърцето на сикаджийското чадо Жоро Главата. Стайко завършва образованието си в престижен колеж в Германия. След завръщането си в България той се занимава с мениджмънт в строителството и туризма. Близки твърдят, че женитбата му с щерката на Ветко и Маринела Арабаджиева, Александра го е променила до неузнаваемост и е укротила темперамента му. Сватбата между наследниците на две от най-заможните семейства у нас напълно оправдаха максимата „Пари при пари отиват”.

Иван Георгиев Танев пък е женен за манекенката Цвети Бранкова и има три деца от нея. Тя е дизайнер на собствена модна къща. В базата данни на Сиела се вижда, че той има една фирма, която е с предмет на дейност транспортни услуги, регистрирана е в Стара Загора (родният град на баща му). За негово доверено лице МВР сочи и шофьор на Маргините, известен като Мравката.

(Публикувано на 13 декември 2012 година.)

Завършвам. Временно!

Чета за някаква кръгла маса на тема «Организационна и структурна политика на синдикатите в земеделието». В нея участвали ... проф. Георги Танев, бивш министър на земеделието... г-жа Светла Василева, председател на ФНСЗ...

Светла Василева? Това да не е една друга «моя любимка» - chara




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872724
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031