Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2023 17:50 - Разликата мeжду Бойко и Васил
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 15489 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.11.2023 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

А-а, познахте. „Бойко“ е Бойко Борисов. Не е Василев, Рашков или Станкушев. Но за „Васил“ не познахте. Не е Божков, Боянов или Терзиев, а е Васил Левски.

Ще кажете, че не е коректно да сравнявам живи герои на нашето съвремие с героите ни от миналото. Времената са съвсем различни. Но Народът е един и същ, драги сънародници. Все сме ние, българите. Какво от това, че нашите деца, сравнени с нас самите само от преди 20-30 години, не търсят да натискат бутони, а посягат да докоснат с пръсти екрана пред тях. например. Обаче ценностната им система пак е същата – Плюс, Минус според едните, Минус, Плюс според другите, и едни щуращи се тарикати между Плюса и Минуса. Защото духът на Народа не се сменя, за съжаление при някои народи дори и не се променя, пък ако ще цената да е народът да добрува, да мизерства, дори да изчезне като народ.  Ако си мислите, че сред нас и децата ни днес, няма Майка Тереза и Дядо Добре, Торквемада и Лев Главинчев, Настрадин Ходжа и Хитър Петър – имате много поздрави от мене.

Сега си представете, че сте българи от 70-те години на 18 век. След 5 века турско робство е назрял моментът „Туркия ке падне“. Васил Левски обикаля страната и създава тайни революционни комитети, които са ядрата на освободителната Идея. В официалната Османска империя, а и навсякъде, ТОВА деяние се наказва със смърт, естествено - „Свобода или Смърт.“  След като сте се приели да се закълнете над Евангелието и кръстосаните върху него сабя и пищов, изпращате Апостола до дворната врата и се връщате в семейството си, решени, че Животът ви вече не принадлежи само на вас, а на цялото Отечество.

А сега продължавайте да си представяте. Васил Левски, Апостолът, преди да отиде в друг град да създаде следващия таен комитет, решава да мине през Конака да пие едно кафе с каймаканина. Ей така, просто за почивка и разсейване. А и все пак Изходът на борбата зависи и от Неговата толерантност, нали?!  Вие лично, ако научите, видите това, как бихте постъпили? От кого ще се откажете – от клетвата пред Отечеството или от Апостола? Аз лично бих се отказал от Апостола.

Сега се пренасяме в наши дни. Да приравним Освободителната идея с приобщаването на България към европейските народи (или с пък с Евразийските ценности – няма значение, защото и двете неща са Идеи). Носителят на Европейската идея за България е партия ГЕРБ – замислете се над името й. Вътре е кодирано „Европейско Развитие на България“. Лидерът на тази партия, - Апостолът, се казва Бойко Борисов. Ние, аз, сме му повярвали. А той отива да се срещне с внука на онзи стария каймаканин, щото „имал нещо на ум“. Например, да му предложи да оглави Президентството за 10 години напред, или да стане кмет на Столицата в следващите 4… Така отечествената каруца щяла да се тегли от два коня. Което щяло да е по-добре. Е, по-добре, ама друг път. Възпитанието в Комунизъм не е донесло добро на никой народ по света. Допълнително нашите комунисти са част от нас, народът, който има поговорки  като „Преклонената главица сабя не я сече“, „Работата не е нещо да спадне“ или „Аз не искам да съм добре, искам Вуте да е зле“. Съберете две и две  - колко получихте?

Учудващо голяма Бойкова грешка, особено на фона на безспорния му политически нюх!

Васил :Левски не би допуснал тази грешка. Можеше, нали, да се смири малко, да наведе глава… Нямаше да го обесят през 1873-а, щяха да го пратят в Диарбекир за 20 години. А свободата българска така или иначе щеше да дойде след 5 години, защото беше й дошло Времето. И той щеше да я посрещне жив. Само че тогава, днес нямаше всяко четвърто българско училище да се казва „Васил Левски“, най-много да имаше общо 4 български училище, наречени така.

Всеки човек има право на собствен избор, единственото условие е, да може да понесе пред другите засегнати САМ отговорността за този избор!

Позволете ми да завърша в личен план. Когато преди 30 и кусур години  „пуснаха влаковете за всички направления“, аз застанах на гарата да чакам да дойде „моят влак“  По какво познавам кой влак е „моят“ ли? Ако не познавам по лице началник-влака, машиниста или кондукторите, чета табелките. Когато на вагоните окачат табелки „за Европа“, качвам се. Но продължавам да следя непрекъснато през прозореца за посоката – дали пресичаме Вардар, приближаваме Босфора или сменят платформите на вагоните за по-широкия руски стандарт. Ако забележа обстоятелство, което не съответства на посоката, написана на табелките на вагоните, слизам на първата спирка. Ама „валяло дъжд“?!  Ами ще вали – есен е.

Аз слизам от влака, управляван от машиниста Бойко Борисов. Оставам на тази гара да чакам следващия влак на който ще пише „За Европа“. Няма начин да не дойде!

Не вярвате ли? Седнете до мен, де. Няма друг начин! 

 

 

 




Гласувай:
1



1. dobronameren - Три дни след публикуването на ТОЗИ постинг
12.11.2023 13:15
моят блог dobronameren беше посетен от самия Модератор на ВLOG,ВG - блог.бг. (отбелязано е в статистиката на моя блог). От какъв зор бе, жено, от София?!
В този постинг няма нищо нередно, нищо смущаващо, нищо застрашаващо политиката на блога, нищо нецензурно. Ама нали "сигналът" трябва да се провери. Проверявайте си.
Обаче аз използвам случая, за да посъветвам читателите на моя блог dobronameren, също да проверят МОЯ СИГНАЛ. Драги читатели, прочетете този постинг за разликата между Бойко Борисов и Васил Левски, и го препоръчайте на своите познати. Докато на побърканите в злобата си модератори, и на техните администратори, или обратно - все ги бъркам тия, не им е хрумнало да го изтрият. От луди хора всичко може да се очаква.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1896255
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930