Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2022 13:04 - Предсказания базирани на спомени от близкото минало
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
2



Предсказанията ми са за бъдещето на кабинета на Кирил Петков и се базират на спомените за близкото ни минало от последната, втората година на управлението на Жан Виденов – 1996 и следващата бурна 1997-а година.
Спомняте ли си?

·            Жан Виденов дойде на власт на 25 януари 1995 година / Кирил Петков – на 13 декември 2021; Виденовото правителство бе избрано със 138 гласа / Петковото със 134;  в деня на избора си премиерът Виденов беше на 36 години, а Петков – на 41.

·            Правителството на Жан Виденов бе 4-коалиционно: БСП – представена със 7 министри, БЗНС „Ал.Стамболийски“ – също 7 министри, ПК „Екогласност“ – 2-ма и един независим експерт. / Правителството на Кирил Петков също е 4 коалиционно – 9 министри от ПП, 4 министри от БСП, 4-ма – от ИТН и 3-ма от ДБ.

·            За Жан Виденов от началото на втората година – 1997, вестниците започнаха да пишат „двойно“: че той се опитва да спре движението на БСП-колата надолу или че се опитва да я дърпа нанагоре. / За Кирил Петков медиите се разделиха в оценките по същия начин на две още в началото на втория месец от управлението му.

 

·            В началото на юни 1996г. устатата Нешка Робева заформи нов “русенски комитет”, хвърляйки от екрана на телевизора фразата “Честни социалисти, докога ще чакате?” / Кой ли „безпартиен“ ще каже същото за Кирил Петков?

·            Веднага опозицията в лицето на СДС реши да провери колко са честните социалисти в парламента, внасяйки вот на недоверие. Нямаше ни един честен. На 12 юни всичките 117 социалисти подкрепиха  Виденов. Намериха се дори и 18 други депутати отгоре. / Екстраполирайки, очаквам веднага след такова бъдещо „кърваво писмо“, опозицията в сегашното НС да внесе вот на недоверие към кабинета „Петков“. Който няма да мине. Около 130 депутата ще гласуват „за“ правителството на Промяната.

·            Това обезсърчи опозицията срещу Виденов и тя се отказа от повече публични акции. Чак в средата на септември отново се заговори, че “е време да свалим БСП от власт и спасим държавата“. Социологическата агенция “Галъп Интернешънъл-Болкан” на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев също подкрепи опозицията срещу Жан: “Само 16 на сто от българите харесват правителството”. На 2 октомври Някой застреля Луканов. / Очаквам подобно развитие и на сегашната ситуация. Без повторение на убийството – след четвърт век реалните убийства вече не са на мода. Но някое виртуално „разследване“ на някой също толкова значим като Луканов, е възможно.

·            В средата на октомври 1996-а бяха активирани синдикатите. Всичките – и “честни”, и “нечестни”! Познати вече нам лекари от “Пирогов”, студенти от независими студентски дружества, синодалните старци покрай Максим, сопотските оръжейници и куп “червени” интелектуалци ги подкрепиха. / Лекари, студенти, сопотски оръжейници, митрополитите на Неофит, червените интелектуалци… чакат и днес „синдитръбата“. Да отбележа, че днешният Първи в КНСБ - Пламен Димитров, беше Втори след Кръстю Петков по виденово време, а по същото време днешният Първи в „Подкрепа“ – Димитър Манолов беше Втори след Константин Тренчев.

·            В. “Труд” определено зави към опозицията. Тошко Тошев започна да пише как “заклали прасето Жан в Твърдица” – 18.11.1996. Димитрана Александрова от “24 часа”, Валери Найденов от “Континент”, моментално го последваха в тези му натягания пред бъдещата власт. Тарикатите от “Каналето” викнаха “Долу Жан” и се хванаха за топките. / Агентът „БОР“ не може да участва в новата борба по здравословни причини, но „кипарисът“ Петьо Блъсков е тук и готов. Дали ще е Димитрана или Венелина?... – все „череши“. Вестник „Континент“ вече няма, така че агентът „САШО“ е свободен радикал, може да приказва каквото си иска. Тарикатите около Слави Трифонов отново ще се разцепят и по-голямата част от тях (вероятно) пак ще се хванат за топките си.

·            В края на 1996-а ДПС-Доган зае изчаквателна позиция отзад: “Времето ще покаже дали БСП работи за или против националните интереси, засега е второто.” – каза Доган. / Все едно днес слушам Карадайъ.

·            В края на ноември1996-а доларът прескочи 400-те лева. За 40 дни му предстои да порасне от 500 на 3000 лева. Скок от 600% !...

 

В самата новогодишна нощ на 1997-а година националното радио ни забавляваше чрез Величко Конакчиев, Димитър Остоич, Екатерина Генова и Йосиф Петров. Телевизията? Коя телевизия? По държавната прегледа на събитията направи Илиана Йотова, а наш медиатор бе Райчо Райков. “Синята” частна “Нова” беше по-секси – филмите: “Касандра” и сръбския “Щастливи хора”, по-забавна - “Топ фолк” и “Данс дъга” и по-публицистична - “Откъде накъде” и “Не може да бъде”, пък и най-свежа с прогнозата за времето на Ирен Леви. По “червената” частна телевизия “7 дни” цяла нощ се развяваше Къци Вапцаров с момичетата на късмета.

А до явлението “10 януари” остават само 10 дни!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1893643
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930