Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2016 19:38 - ООСЕ - Бригади шетат из форумите
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1479 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

*ООСЕ – Организация на Озъбените Срещу Европа! “Бригадите в Интернет” са един колективен член от нея.

А заглавието е оригинално. Както и цялата статия, която следва тук. Тя е превод от руски на трима автори, Публикувана е още в 2003 година (22 октомври) във в.”Седем”. (Този вестник се появи като заместващ в.”Демокрация”, който бе закрит 2002-ра по финансови причини. Самата “7-ца” не изтрая дълго на демократичния фронт, преля се в “шоу-уикендите” след няколко години. Дали 7-мицата има връзка със старите (от епохата “Луканов”) д-ва “777” и/или с още непоявилите се телевизии “7-мици” (след царско време), е друга тема. Макар да е същата!) Самата оригинална руска статия била твърде голяма, затова както пише в предговора на преведеното от нея във в.”Седем” от 22.10.2003, “се публикува с големи съкращения”. Може би затова смисълът й е “начупен”, губи се от време на време.

Препоръчвам ви, четейки надолу, непрекъснато да си мислите за историята и настоящите задачи на българските интернет-форуми в лицето на най-популярния от тях BLOG.BG (създаден 2007г.) Всъщност аз именно с тази цел публикувам тази програмна статия. Според мен тя се явява инструкция за това как със средствата на глобалната мрежа се вреди на демократичното развитие на бивша соцстрана, в частност нашата България.

 

“Чуждестранните изследователи, които цитират изказвания от Уеб-форумите на Рунет (рускоезичния) сектор в интернет, правят еднозначен извод, че руснаците в своето мнозинство изцяло и напълно поддържат ръководителите на държавата, че руската интелигенция и младеж изведнъж се е превърнала в банда от злобни и арогантни “боклуци”. Тук ще се опитаме да реабилитираме мислещата Русия, която изразява себе си в Интернет.

Доста отдавна у нас се появиха съмнения, дали това, което се представя тъй непристойно по форумите на Рунет, е наистина руското обществено мнение. Действително ли става дума за “коментари на обикновените руснаци”, които поразяват всички набюдатели със “свирепото единодушие на участниците”? Без съмнение влиянието на официалната пропаганда върху общественото мнение в Русия е огромно, възраждането на тоталитарната идеология е в пълен ход. Множество временно забравени ценности от съветски времена се поднасят от путинските идеолози като ноухау, напредва планомерната реставрация на тоталираните идеи.

Използването на Интернет в Русия предполага наличието на няколко, макар и приблизителни “цензове” – известно ниво на материално благосъстояние, (когато средствата в семейството стигат и за прехрана, и за жилище, а и за компютър), известно ниво на овладяване на компютъра, известно ниво на образованост, което позволява да се оперира с политически и исторически категории. Разбира се, че съществуват хора с маргинални, съветско-комунистически или националфашистки възгледи, но кръгът на техните интереси по правило е съвсем встрани от интернет и либералните политически форуми.

Феноменът, който ще се опитаме да изследваме тук, не е нито идеологическа или духовна общност от постсъветски хора, сплотени от сходни възгледи, нито пък разпръснати из руския интернет агресивни анонимни грубияни, чиито мнения случайно се срещат едно с друго във форумите. Според нас тук става дума за качествено различно явление – функциониране на организирана и твърда професионална група лица от една обща “бригада”. Ние предполагаме, че тази “бригада”, която се състои от идеологически и методологически идентични персонажи, “работи”, като се старае да формира необходимото на властта обществено мнение практически във всеки що годе популярен обществено-политически уеб-форум, който има поне по няколкостотин посещения на ден.

Опитахме се да систематизираме характерните черти в дейността на една “бригада”, внедрена в някоя либерална и демократично ориентирана открита трибуна на Ру.нет. Те са:

- денонощно присъствие във форумите

По всяко време някой от еднотипните представители на бригадата е постоянно онлайн;

- пластичност на идеологията, която винаги съвпада с държавната

Бригадата неизменно и горещо проповядва еклектична система от възгледи и ценности, съответстваща на най-новите постановки на държавния PR в идеологията и политиката на руското ръководство;

- безгранична преданост към Путин и неговото обкръжение

Понякога членовете на бригадата съвсем откровено съобщават целите на своето пребиваване във форумите. Например:

“Нека подкрепим първия президент за последните 11 години, който се опитва да промени хода на историята на нашата многострадална Родина. Нека съдим за него по постъпките му, а не по сплетните на жадните за сензацийки средства за масова информация. Нека участваме тук с конструктивни предложения, така че дори ако (ха-ха!) КГБ присъства тук, на Путин да бъде доставена на писалището папка, съдържаща “гласа на народа”, който интелигентно обсъжда проблемите “на днешния ден” и предлаганите решения за “утре”, а не панаирджийски брътвежи.”

Този текст е интересен със своята откровена елементарна откровеност, с простото и разбираемо изложение на задачите на бригадата. Тук е любопитна само информацията за хипотетични разпечатки с “гласа на народа” от форумите, които “се доставят на писалището на Путин” като рацинализаторски предложения, но без критични нотки, които биха могли да развалят настроението на президента.

- почит и преклонение пред ВЧК-КГБ-ФСБ

Бригадирите са преизпълнени от любов и почит към ФСБ във всички нейни исторически превъплъщения. “Винаги са съществували спецслужби, имало ги е, има ги и ще ги има във всички декмократични държави на Запад” Или пък: “ФСБ е също такава спецслужба, както ФБР в САЩ, или Моссад в Израел, или пък Ми-6 във Великобритания.”

Когато някой от участниците в дискусиите осъди дейността на КГБ-ФСБ, това предизвиква у членовете на бригадата неподправено силни усещания. Ето пример с цитат, насочен към читател, изразил недостатъчно уважение към КГБ-ФСБ (извиняваме се за речника, но така е в оригинала –б.пр.):

“ВСЯКА ГНИДА МЕЧТАЕ ДА СТАНЕ ВЪШКА, ВСЯКА ФОРУМНА ГНИДА МЕЧТАЕ ДА БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАНА ОТ КГБ. Вие, гърчи се, моли: “Забележете ме, вижте ме, аз съм най-голямата гнида!” Да, ама на КГБ вие сте му през оная работа, на тях гнидите със сигурност НЕ СА ИМ ИНТЕРЕСНИ. Като достигнете до размера на въшките, гадове, може и да ви забележат.

Едно ключово словосъчетание, което неизбежно изкарва бригадирите извън себе си и ги принуждава да се разкрият в цялата си хубост, е “лустрация на гебистите”. Нито един от членовете на бригадата дори за секунда не може да се примири с мисълта за мирно, законно ограничаване на професията за бивши партийни шефове и офицери от КГБ. Обикновено дори след най-спокойното и невинно споменаване на термина “лустрация”, бригадата започва да крещи в хор за някакви “кървави репресии на демократичните убийци” и за “лов на вещици”, след което просто изпада в колективна нецензурна истерия.

Магистралните посоки на пропагандата

На всички рускоезични форуми бригадирите планомерно водят антилиберална, антиамериканска, античеченска, антисемитска, антизападна пропаганда. Като доказателство за своите лозунги и теории те привеждат произволни версии на факти и събития, често пъти абсолютно лъжливи, заставяйки своите противници да се блъскат в търсене на цитати и опровержения... Методът е удобен и ефективен, отвличащ вниманието на опонентите от остри и неприятни за властите дискусии. Любимо средство в полемиката, което членовете на бригада прилагат, е обилното цитиране на официална и полуофициална държавна пропаганда. Вече може да бъде създаден сборник на митологията и основните идеологически ценност на уеб-бригадата, в който влизат:

1.        Оневиняване на сталинизма, реабилитация на Сталин с неговата имперска идея за великия руски народ. Култ към Сталин и основатела на ЧК Джержински. Снижаване броя на жертвите на ленинско-сталинските репресии.

2.        Забрана за обсъждане на лустрацията и престъпленията на ЧК-НКВД-КГБ. Абсолютна святост на тази организация от деня на основаването й до ден-днешен.

3.        Неизменна юдофобия

4.        Лоялност към всички действия и прояви на днешните власти, култ към Путин. Легенди за икономическия и социален разцвет на Русия под неговото ръководство.

5.        Пропаганда на чеченска война ”до последния чеченец”. История за това как ”Чечения нападна Русия”. Митологични разкази за “стотици хиляди руснаци”, унищожени от чеченците в началото на 90-те години, още преди започването на първата война. В текстовете на бригадите броят на тези жертви расте с всеки изминат месец. Ако допреди две години те привеждаха цифрата 20 хиляди убити руснаци, то днес се назовават един милион унищожени руски жители на кавказката република, въпреки че населението на цяла Чечения допреди десетилетия е било по-малко на брой.

6.        Ксенофобия, расизъм, оправдания на скинхедите и погромите

7.        Люта омраза към забегналите и предателите от редовете на КГБ.

8.        Антиамериканизъм, антизападничество, които по силата на омразата напомнят времето на “студената война”.

9.        Носталгия към СССР като империя и велика държава, от която се е страхувал целия свят.

10.     Реставрация на историческите концепции и пропагандистки клишета от съветски времена, като изключват от идеологическия арсенал само интернационализма.

11.     Омраза към интелигенцията, особено към емигрантите, които бригадата възприема като “предатели на родината”.

12.     Омраза към дисидентите и правозащитниците, към политзатворниците и журналистите, както от миналото, така и от съвремието.

13.     Омраза към перестройката, към нейната идеология, към нейните личности и събития. Омраза към времената на Елцин и към него самия.

14.     Новото в идеологическия багаж на бригадата в сравнение с пропагандата от епохата на СССР е обвинението на всички инакомислещи в “русофобия”. В устата на членовете на бригадата този термин е станал пълно подобие на вече остарелия термин “антисъветизъм”, а обвинението в русофобия стана нещо като съвременен аналог на брежневския чл.70 от НК (“антисъветска агитация и пропаганда”).

Изпълнители на “партийната линия”

В Русия има за съжаление много хора с антилиберални възгледи. Но след разпадането на СССР, те вече не са сплотени в единна цялост. Изброените по-горе особености на идеологията и методиката на работа на “бригадата” нв могат да се оформят случайно в различни групи хора. А тъкмо “бригадирите” съставят в момента около 70% от постоянните участници в рускоезичните политически форуми. Те си приличат като две капки вода, текстовете им си съвпадат дословно в различните форуми, позлват явно една и съща информационна база от статии и материали, отразяващи днешната гледна точка на властите.

Странността на всички тези еднотипни персонажи се състои в това, че такива реални хора с такива убеждения и маниери, които описахме по-горе, едва ли биха участвали редовно, в течение на три години, във форумите на либерални демократични издания, сред абсолютно чужда им, интелигентна публика.

Характерна особеност на всички тези еднотипни персонажи е спонтанната им активизация по време на “активни мероприятия” на новата путинска власт или при важни за властите събития.

По време на подобни “активни мероприятия” в Рунет необичайно нараства броят на авторите и текстовете в подкрепа на всяко действие на властите и на ФСБ, многократно се усилва активността на еднообразните персонажи от бригаден тип.

Струва си да се прочетат архивите на рускоезичните форуми след 11 септември 2001 (атентите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк –бел. моя) – става дума за нещо феноменално като злоба и омраза към САЩ, злорадство, клевета, безчовечност. Но след две седмици, към края на септември 2001 президентът на РФ Путин произнесе реч в Германия и формално се солидализира с Америка в борбата й със световния тероризъм. Веднага след това заявление на Путин задълго престана антиамериканската истерия в Рунет.

Всеки социолог може да потвърди, че подобни резки метаморфози ма общественото мнение са невъзможни. То има много по-голяма степен на инертност и не може да се променя повсеместно и за един ден. Впрочем, в нашата задача не влизаше правенето на глобални изводи за радикалните изменения в интернет, които се случват през последните няколко години. Опитахме се само да систематизираме някои характерни закономерности. Нека читателите сами си направят изводите.”

 

Това е цялата статия. Писана е преди 13 или 14 години. Но е изключително актуална за днешния Булнет. Прочетете я пак, внимателно, няколко пъти. Аз няма да подсилвам с мое подчертаване най-главните й внушения. Направете си вашите изводи сами:

- кои са “бригадите” в BLOG.BG, техните бригадири и членове

Използвайте посочените 14 особености в “Магистралните посоки на пропагандата”.

- каква е задачата на “русофилските бригади” във формирането на обществените нагласи и чии глобални планове изпълняват те

- какъв интерес ги движи в тази тяхна “работа” 

Използвайте характеристиките на тези еднотипни руски персонажи, посочени в “Изпълнители на партийната линия”. Транспонирайте ги върху близнаците им български персонажи и се учете да ги разпознавате – в миналите им постинги, в днешните и бъдещите им “материали”.

 

Имате два пътя. Да махнете с ръка, заявявайки, че ТЕЗИ не ви интересуват или да започнете да ги посочвате настоятелно и последователно с цел, осмивайки ги, да ги неутрализирате като фактор в обществото. Ако питате мен: Полагайте систематични грижи за вашето ДУХОВНО ЗДРАВЕ!




Гласувай:
4



1. slavimirgenchev1953 - Шетат те с до болка известни
18.04.2016 12:08
опорни точки, пълни с лъжи, измами, полуистини и общоизвестни истини, като например: България е разположена на Балканския полуостров.
цитирай
2. dobronameren - Изключително интересна статия
19.04.2016 17:29
колко много материал за размисъл и сравнение има в нея... Обещавам да дам още от себе си, за да го покажа и разкажа. Вече открих новата група ООСЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1893841
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930