Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 22:53 - Чалгаджийница. В театъра.
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1761 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2013 22:57


Целият народ бил отвратен от чалгата! Пишат и говорят – да не изреждам, че трябва да започна с АЛФАТА на Сидеров и завърша с ОМЕГАТА на Вяра Анкова. Пък официалното проучване на нагласите за същия този народ показва, че половината България харесва чалгата, другата половина – не. При това, ако се направи възрастов разрез на проучваните, ще се получи картината за нагласите към БСП. Повечето млади харесват чалгата, а не харесват БСП. Повечето стари не харесват чалгата, а харесват БСП. Ама, съвършено естествено е. Турете на една сцена Галена по прашки, а на друга сцена – Йорданка Христова или, не дай боже, Петя Буюклиева. Къде ще се стече Народът?! И освен всичко друго - никой не се замисля, че Митко Пайнера ще получи европейската субсидия, защото знае как е „крава” на европейски. Не е като героя на Руслан Мъйнов, който краде дръвчетата на съседа си, докато той е в областната управа да договаря европейски пари за овощната си градина. (Последните две забележки визират пряко реклами по националните телевизии, вкл. БНТ. О, време е Бойко Борисов да развърти „тоалетното пате”, нали. Само, че ТОЙ не го прави и няма да го направи, защото не е член на ПЕС. Въпреки произхода си! И така трябва да бъде. Какво тук значат моите нерви!) 

Не искам да споря „за” или „против” чалгата обаче. Каквото и да е моето мнение, аз уважавам другите ПРИНЦИПНИ, значи ПОСТОЯННИ, (не)предпочитания за този вид музика. Но ми „завират лайната”, както се изразяват „Трите води”, когато виждам и чувам нагли тарикати с двоен аршин. (Не само към чалгата! И към всички други въпроси на нашата действителност!) Става въпрос за днес - 27 януари 2013.

БНТ. Канал 1. (Обърнете внимание! Канал 1!) Сутрешното предаване „Денят с Георги Любенов”.  Въпросният водещ е изключителен мазник - друг синоним на тарикат. Ето за днес поредното доказателство. Поканил една режисьорка от театър „София” на име Лилия Абаджиева да си говорят против чалгализацията на българското общество.

Нищо лошо, ще кажат някои. Да, ама не! Пред мен е в.”Телеграф”. Датата – онзиденшна – 25 януари 2013. На цялата си 16-та страница въпросният вестник е разположил статия, чието заглавие с 4-сантиметрови букви е: „АКТЬОР ВКАРВА ТРОМПЕТ В ЗАДНИКА НА КОЛЕГА”. Добре, де, викам си. Това е бившият вестник на „лайномета” Петьо Блъсков, (според Тошо Тошев – документирано). Те такива са мечтите му открай време. Пък и сега „Телеграф”-ът се стопанисва от Ирена Кръстева. Да ме прости господ, ама като й видя физиономията...

Да, ама не! Статията е хвалебствена за последната премиера на театър „София”, наречена „Парижката Света Богородица”. Нейн режисьор е въпросната Лилия Абаджиева. За какво става дума бе, колеги?!

Ами ето! Цитирам части от тази статия:

„Актьор от трупата на театър „София” буквално навря мундщука на тромпет в голия задник на колегата си Николай Върбанов, който се превъплъщава в образа на бонвиван с упадъчен морал и писар в градския съд, изуми публиката със смъкнатите си гащи в една от сцените. Въпреки скандалния епизод той не посмя да покаже прелестите си напълно и свали бельото си само отзад, така че мъжкото му достойнство  да остане скрито от очите на зрителите си. Нестандартната проява изненада присъстващите в залата на общинския театър, тъй като всички очакваха голият в спектакъла да е самият Калин Врачански, който се изявява в ролята на Квазимодо. Въпреки слуховете, че звездата от „Стъклен дом” ще се появи на сцената, както го е майка родила, това така и не се случи.”

За мислещите си, че това е случайна проява от такъв род в общинския театър „София”, продължавам по-надолу от същата статия:

„В края на 2011г. русокосият красавец предизвика еуфория  сред женската част от публиката, когато показа набъбналите си след лятната ваканция мускули в една от сцените на постановката „Коварство и любов”, която също се играе на сцената на театър „София”. Явно Врачански е решил да гради актьорската си кариера, като разчита единствено на таланта си, а не на еротични провокации. „С тази роля, която много искаше, Калин Врачански ще остане  в историята на българския театър. Струваше ми се невъзможно на сцената да се яви божествената светлина на чистотота на душата, но мисля, че с Калин Врачански го постигнахме”, категорично заяви режисьорката Лилия Абаджиева минути преди началото на спектакъла.”

О, боже! Въпросната Лилия Абаджиева ще ни говори ПРОТИВ чалгата?! Чалгата къде бе, моме?

Впрочем, във въпросното сутрешно предаване на Канал 1 „Денят с Георги Любенов”,Самата Режисьорка Лилия Абаджиева беше си поставила два пръста дебело карминено червено червило на устните. И най-възрастната дама в компанията, гледаща телевизора, когато видя лицето й в едър план, каза: „По мое време така изглеждаха проститутките.”. Е, какво да добавя? Освен, че „едно време” е било по-справедливо – проститутките са били по на мястото си.

А, бих могъл да дам една идея на въпросната „режисьорка”. (Няма да търся авторски права.) Да направи една постановка по класическо произведение, да кажем „Бесове”, все едно – няма значение заглавието. Защото „гвоздеят” на представлението ще бъде Ириней Константинов, който излиза на сцената, обръща се с гръб към публиката естествено, събува си гащите и изумените зрители виждат, че на задника му има изрисувано сърце с любимото червило на постановщицата. Яко, а?! Гарантирано салонът на общинския театър „София” ще се пука по шевовете.

Свършвам. Само да попитам. За пореден път.

Има ли родствена връзка между Стоян Ризов - дългогодишен кадър на комунистическите дипломатически служби и член на управителния съвет на Българското Дипломатическо Д-во, Венка Ризова - дългогодишен синдикален лидер в БНТ и член на ръководството на комунистическия Съюз на Българските Журналисти, известната Люба Ризова, още по-известната Цветанка Ризова, също така Мариана Попова, пардон журналистката Деси Ризова... Сега се появява нова Ризова – Лора Ризова, която се е подписала под статията „Актьор вкавра тромпет в задника на колега”. Нова звезда. Този път културна критичка.

Да не би пък работата да е по-проста? – вместо Люба, написали Лора. Не е голяма разликата, нали.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1894156
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930