Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2022 21:39 - Няколко думи за руската култура
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 7738 Коментари: 22 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Тези дни се повдигна отново въпрос за така наречената руска култура, та и аз сега реших да дам своите два цента по тази наистина много интересна тема.

           За пореден път русобилизите опитват да прикрият руското нападение над суверенна Украйна и извършените военни престъпления срещу цивилни украински граждани, с… Какво мислите? –разбира се с рев за „великата руска култура“.

Въпросната „руска култура“ служи не за друго, а за лъскава целофанена опаковка на гнусотата с етикет „русия“. Интересното е, че рефренът „руска култура“ се подема по всякакви поводи, когато трябва да се защити поредното руско свинство, престъпление или просто безобразие. Така ни в клин, ни в ръкав, когато русия спря газа на не малко европейски държави, русоробите отново се запяха в хор за „руската култура“. Ама колко била велика тази култура, пък колко безценна, колко извънземна, пък недостижима…

Според най-екзалтираните русороби, руската култура била нищо по-малко от „Диаманта в короната на световната цивилизация“! Подтекстът е, че заради този „диамант“, целия останал свят трябва да е на колене пред русия и с разбиране, страх и възхищение да подминава всяко руско престъпление, зверство, беззаконие и безобразие. Нещо като: руснаци изнасилват и убиват украински тинейджърки, обаче „великата руска култура“, мълчете; руснаците нападат Украйна, но „Великата руска култура“, трайте; русия не си изпълнява договорите (обичайна практика от столетия), само че „великата руска култура“, кротувайте и не се обаждайте; русия шантажира и извива ръце на по-слаби държави, но „великата руска култура“, трайте и отстъпвайте. Такааа! Сега обаче истината без целофан и с много сол и пипер!

 

         Русия е пропуснала цели културни епохи от цивилизационния цикъл, започнал с християнизацията на Европа. За по-ранните цивилизационни цикли няма смисъл да повдигам въпрос, макар и да подозирам, че ще спомена нещичко.

Така, романо-готски период, започнал някъде в края на 10 век и завършил най-късно към 16-ти век. Има-няма 600 /шестстотин/ години! В този период са построени шедьоври като катедралата в Кьолн, Реймс, Шартр, Уестминстър, Магдебург, Севиля, Флоренция, Виена и т.н.

Въпросът е: къде в московията може да се види нещо, което поне да съперничи било то на Кьолнската църква или на шедьовъра на Филипо Брунелески? Извинявам се, забравих, че когато Кьолнската катедрала е начената, в московията е имало само блата, а местните угро-фини са ловували порове и катерички. Горе-долу така е било и когато Брунелески е завършвал „Санта Мария Дел Фиоре“ във Флоренция. А кой се сеща за руски писател и руска литература, когато в края на 14-ти век Джефри Чосър е писал „Кентърбърийски разкази“? Ами когато Бокачо пише „Декамерон“, кой точно руски писател е писал нещо? Ами някой като Данте и неговите „Божествена комедия“ и „Монархията“? Даааа, няма, нали?

Когато е създаден средновековният университет в Болоня, впрочем там са работели юристи, дали фундаментален принос за развитието на правото. Та, къде е руският университет от това време? Къде са руските университети, когато са създадени Оксфорд, Кембридж, колежи като Хароу и Итън? Е, поне когато е създаден колониалният Харвард (1635), има ли нещо като университет в московията? Въпросът е реторичен, разбира се.

 

         Ренесанс! Тази културна епоха е толкова значима, че в различни степени оказва влияние и на следващите я културни епохи и в определен смисъл чак до ден-днешен. За достиженията на Ренесанса не бих губил време да изреждам дори най-значимите му маркери в архитектура, литература, наука… Все пак, много бих искал да зная кои са руските еквиваленти на Медичите? Медичите, които с меценатството си възродиха и дадоха нов живот на античното изкуство – театър, литература, скулптура. Днешната галерия „Уфици“, е някогашен дворец, собственост на Медичите, дарен от тях точно с цел да бъде градска галерия. Кой е руският композитор по времето на Клаудио Монтеверди? Кои са руските художници, които да са съизмерими с Микеланджело или Рафаело, Ботичели, Мазачо, Караваджо? Къде е московитската Сикстинска капела?

В Рим има къща, която е именувана „Вила Аврора“, и която понастоящем струва почти половин милиард евро. Защо обаче тази къща струва толкова скъпо, би запитал някой. Защото в тази къща има запазени стенописи на Караваджо. За сравнение, ще цитирам някои „зли езици“, които твърдят, че картините на Репин стрували, колкото разходите за транспортирането и опаковането им. Толкова!

 

Барок! Да, в тази културна епоха вече има нещичко и в русийката. Тук-там са построени някои сгради в този стил, привнесени са някои маниери (най-вече от Франция, Германия, Швеция и Англия), НО. По това време в русийката на власт са вече германски царе; докарани са инженери и строители от Италия и Германия; коробостроители и навигатори от Холандия и Англия и т.н. Тоест, в средата и края на бароковата епоха, в русийката е внесена актуалната европейска култура. Тази фрагментирана европейска култура, започва да се имитира от руските писатели и всякакви други творци. Епохата на барока обаче оставя слабо отражение в русия като това отражение е най-вече по отношение на архитектурата. В музиката, литературата, философията и другите науки, русия остава почти изцяло извън тази културна епоха. Да, има барокови композитори и на Изток, но те са в Киев, не в московията. Все пак ще задам пореден реторичен въпрос по отношение на бароковата епоха: къде са руските еквиваленти на Волтер, Русо, Джон Лок, Адам Смит, Емануел Сийес? Кои са руските композитори от ранга на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Георг Хендел, Йохан Пахелбел, Букстехюде, Георг Телеман, Йохан Хайнихен, Томазо Албинони и т.н. Въобще няма руски композитор, без значение от по-късната епоха, който може да се сравнява с изброените. Произведение на Рахманинов или Чайковски, което може да съперничи на „Соната ди чиеза“ на Албинони или „Бранденбургски концерти“ на Бах? Ха, все едно да сравняваме „Лада“ с „Бентли“!

 

Класицизъм! Да, след 1750 г. нещата са вече що-годе ясни. Русийката проявява своите гении, но те са, както е ясно, имитатори и последователи на Европа, нищо повече. Разбира се сам по себе си Достоевски е гениален както и Тургенев, и Толстой, и Чехов, и Пушкин, и Станиславски, : )но, все пак, с класа над тях са Гьоте, Шилер, Балзак Жорж Санд, Новалис. Дали някой умопобъркан русофил (по правило не познаващ руската култура) няма да се изчерви, ако вземем да поставим прехваления Пушкин до Александър Поуп, Джон Дън или Шекспир? Ами как би изглеждал Станиславски J до Кристофър Марлоу? Кой е руският еквивалент на Георг Хегел или Кант? Коя е собствено руската философска школа?

 

Смятам, че това е достатъчно, но все пак няколко финални думи.

Русия е културно джудже в сравнение с Европа. Няма как русия/московия да е „Диамант в короната на цивилизацията“, след като изобщо отсъства от почти всички културни епохи на настоящият цивилизационен цикъл. Няма как да се опитва да блести с уникални театрални постижения, след като Тепсид, Есхил и Софокъл са писали драмите си 500 години преди новата ера.

Все пак, не отричам, русия има постижения в някои висши изкуства, но тези висши изкуства не са културата в своята цялост! Какво е руската култура в своята цялост, моля? Ватенки, валенки, балалйки, пляски, Иванушка глупака, землянки, зидани печки и произвола на помешчика, плюс робството и самогона. Да, това е руската култура; това е руския бит и правно съзнание. Това е истината за едно население - москалското, което до 14-ти век е на практика дори е безизторично Да! – и руската култура е отвратителна!






Гласувай:
16



1. nkf - orlinstefanov, Пресолена манджа ...
19.06.2022 22:56
orlinstefanov, Пресолена манджа може да наричате водката и сельодката, която очевидно обичате повече от всичко и ви пречи да мислите. :) Иначе по принцип самореклама на блогове, особено по такъв безцеремонен и пошъл начин, не позволявам. Замислете се и прочетете още веднъж за културата и конкретно за "руската култура" и къде сте вие лично.
цитирай
2. librarian - Е да, ама само да чуете най-наглия руSSороб в блога да бърбори как "Большой" бил по-"възрастен" от ВЕЛИКИТЕ Съединени американски щати!
19.06.2022 22:56
Това, че никой по цял свят не би предпочел "Большой" пред "Бродуей" или "Карнеги Хол" няма никакво значение!
А насочих коментара си не към стара Европа, а към млада Америка, защото това бърка в здравето на троловете путиниSSти! :-):-)
цитирай
3. 1997 - Високомерието на Западната цивилизация не е от вчера
19.06.2022 23:05
Престъпленията на рицарите в Константинопол са довели до там, че гражданите са били по- склонни да приемат чалма отколкото папска тиара.
Не е необичайно Западът да отрича Православната култура на България, Сърбия, Румъния и Русия. Обаче всяка култура има право на съществуване. Сега съжаляваме за изтритата култура на маи, ацтеки и североамерикански индианци, които високомерният запад сметна за низши. Е, културата на ЛГБТ не е такава, безспорно.
цитирай
4. nkf - Това, че никой по цял свят не би пр...
19.06.2022 23:34
librarian написа:
Това, че никой по цял свят не би предпочел "Большой" пред "Бродуей" или "Карнеги Хол" няма никакво значение!
А насочих коментара си не към стара Европа, а към млада Америка, защото това бърка в здравето на троловете путиниSSти! :-):-)

Напълно сте права и аз споделям напълно мнението ви. Бих допълнил, че дължината на "културния афиш" по Източното крайбрежие на ВЕЛИКИТЕ СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ, от Балтимор (а защо не и на юг от него) до Портланд (Мейн), е многократно по-дълъг от този на Москова Петербург взети заедно. Само един Ню Йорк е достатъчен за да стане ясно, колко са бледи руснячетата откъм културен живот. Както виждате, тук изобщо не включвам такива институции като чикагската филхармония, която отдавна е подиум за най-добрите диригенти в света и сама по себе се е превърнала в нещо като школа, също от световен мащаб. Освен това, тук аз стриктно говоря за културните институции и събития във Великите Съединени Американски Щати, които са свързани с висшето изкуство - в случая класическа музика, а не с популярното. Ако слезем на ниво поп култура, та просто русийката я НЯМА никаква. Мосфилм с Холивуд ли да сравняваме или любе с Металика? :)
цитирай
5. nkf - Престъпленията на рицарите в Ко...
19.06.2022 23:42
1997 написа:
Престъпленията на рицарите в Константинопол са довели до там, че гражданите са били по- склонни да приемат чалма отколкото папска тиара.
Не е необичайно Западът да отрича Православната култура на България, Сърбия, Румъния и Русия. Обаче всяка култура има право на съществуване. Сега съжаляваме за изтритата култура на маи, ацтеки и североамерикански индианци, които високомерният запад сметна за низши. Е, културата на ЛГБТ не е такава, безспорно.

Другарко 1997, за сетен път уверявате читателите тук, че вие комунистите и русофилите сте чудовищно неуки, неграмотни и безпросветни. Първо, темата е за културата и следователно коментарът ви е вън от темата и поради това - безсмислен. Безсмислен е поради това, че е фактологично погрешен и няма връзка с реалната история, но има връзка с тъпата ви пропаганда. Вие не познавате историята и приказвате глупости. Никакъв запад не ви отрича умрялото православие, което, впрочем, вие същите комунисти преследвахте истински жестоко. Православието е клон на християнството и нищо повече. Самото православие е направило доста за да затрие автентичната българска култура! А православните сърбия, русия и гърция, а дори и румъния са извършили геноцид над Българите и българската култура, който е чудовищен. Нещо което никой западняк не е вършил над България. Вие сте неука латерна! Първите проявления на ЛГБТ са именно в болшевишка русия и там е наложена гей-културата на ленин и троцки - вашите вождове. А че вие, комунистите сте нисши, няма защо да го казват от Запад, целият български народ Ви го каза поне няколко пъти, за лош късмет не ви избесиха нито през 1989 г., нито през 1997 г., а трябваше. Така че, да, вие комунягите сте боклук и всички Българи го знаят и периодично ви го казват, ПОНЕ!
цитирай
6. vencivaleri1951 - Не няколко думи за, а ферман против
20.06.2022 00:22
Кого убеждаваш с нескопосаните си мисли-себе си ли? Озлобен нарцис!
Кой руски значим изследовател, критик, интелестуалец е отричал западното влияние в
руското изкуство. Че то властовият елит е говорил на френски и немски.
Никой не отрича млиянието на Запада в руската култура. Русия се стреми към Запада, но и го обогатява, а и не един път го спасява Тя самата придобива увереност и се разраства до империя именно като спасител на западния свят от един или друг агресор-най напред с монголите Да не забравяме докъде стига на Чингис хан империята-най голямата. За каква цивилизация имаше риск да говорим днес?
И как да сравняваш Гьоте с Пушкин, Достоевски с кого...няма с кого в миналото-Маркес , може би днесь чехов с Бредбъри , станиславски с...А Висоцки с кого?
Двама братя /Кончаловски и Михалков/ не можеш да сравниш-единият по западен...
Различни са Тъпо е подобно сравнение Русия е по млада страна, съвсем друго е развитието и, а и хората и са много по малко от Европа, независимо от територията.
Важното е какво направи тя да доближи изкуството до хората си. Взимаш билет за месеци преди представлението. Ти си бургазлия-виждал си какво купуваха най-много руските групи в България-кожуси и книги. Като бригадир съм бил екскурзовод Най голямият проблем са ми били свръхбагажите от книги , когато групата ми е била със самолет Милионни тиражи и ненаситна читателска маса Тук опостушаваше библиотеките И самодейността-руснаците до такава степен я усъвършенстваха, че измъкнаха виртуази от затънтени краища Впрочем и нас научиха. Гяуров е открит в хора на артилерийското училище в Шумен, Гюзелев в самодейна група в Художествената академия, кабаиванска в група във ФМФ, Гена в кръчма...
И безмислено е да се сравняват театри Ла Скала, Метрополитен, Большой .../да кажа , на културтругура от Панагюрище, че Карнеги хол е концертна зала и не можеш да я сравняваш с гореизброените театри-те си имат концертни зали/поне Ла скала и Большой- Метрополитен не знам
Само че с три рубли съм влизал в Болш
цитирай
7. vencivaleri1951 - продъл
20.06.2022 00:35
Колко българи днес могат да си позволят билет в Ла Скала и Метрополитен?
А и въобще седим пред компютрите, псуваме се и това ни е културата и достъп до изкуството. тези които четем от време на време книга сме на умирачка. Подкупвам внуците да четат. Точно на Гьоте един от тях ме пита Ами аз за Златната топка ще се продам на дявола сто пъти, а и мисълта ми работи как да се продам/рита в Левски/
И кой нормален човек говори , като в стихотворенията. То е като порното-рсе го правят по плотове, по стълби-изчанчени и трудни пози-изчанчени и трудни думи
Какво да му отговориш, като всичко е сергия....
И всички тези автори които си изброил вече се четат едва ли не от специалисти.
Не знам на каква възраст си, но колко са децата, които знаят за петроний, Одивий, за Омир дори Колко са чували за Платон и Аристотел, волтер и русо? А руснаците нямат лоша школа и по философия-друг е въпросът, че малко се знае, защото е донякъде в разрес с маркс и Ленин. А днес, кой го еня за философия?
цитирай
8. nkf - Венциславе, предмет на темата ми не ...
20.06.2022 00:55
Венциславе, предмет на темата ми не това, дали някой си руснак е отричал европейското влияние в русийката, а че русийската култура е едно бледо, частично копие на европейската култура; че русийката е културно джудженце пред Европа; че руската култура нито е велика, нито е морално такива като тебе да оправдават чудовищните престъпления на русия /не само сега, в Украйна/ с културата й. Това е същината на темата. Останалото е кратка аргументация с факти, които са неопровержими. Става въпрос за това - и без това съм го казал в текста горе - че русйката е вън от почти целия цивилизационен цикъл за последните хиляда години. Колкото до смехотворното твърдение, че русийката спасявала някакъв западен свят, то е толкова нагло, тъпо и без никаква обосновка, че няма накъде повече. Доколкото знам, монголите са разгромени от тези, които биват наричани Волжски Българи, а не от московитите. Те, московитите не са спирали никакви монголи, просто защото са им били васали и роби.За мюсюлманина александър невски си чувал, нали? Или да предположа, че по-вероятно не си чувал? Поляци, а не московити пердашат чингизидите, ако не знаеш! Русняците за войници по принцип НЕ СТАВАТ! Исторически и настоящ ФАКТ, а не емоция. Колкото до сравнението, ами - да, тъпо е, но тези сравнения идат от русийска страна и от тукашните червеногъзи путенопоклонници. Как наистина да сравниш Шекспир със Станиславски :) или Шекспир с Пушкин? Как да сравниш Кьолнската катедрала с ... кое да я сравним наистина? :) Затова си сядате на червените дупенца, затваряте си червените устички и почвате да се култивирате. Ама наистина да се култивирате! Познавам достатъчно руснаци, а и не само, тъй като работата ми е свързана с чужденци. Съжалявам много, ама тези, които познавам, макар и не малко, макар и от средната класа, са далеч от какъвто и да е културен живот. Оставям настрана въпроса, колко са невежи и ограничени по много въпроси, при това не от културен характер. Останалите ти брътвежи не подлежат на коментар.
цитирай
9. nkf - Венциславе, по твой коментар 2. Не ...
20.06.2022 01:12
Венциславе, по твой коментар 2. Не знам, колко Българи могат да си позволят да идат в Ла Скала, но със сигурност и ти не знаеш. Аз мога да предположа, че са много тези, които могат да си го позволят. Друг е въпроса, дали ще си го позволят. По отношение на книгите и четящите. Ами, Венциславе, ако ти си четящ, то не си единствен, а и не си някакъв "Последен мохикан". Аз също чета, и то много. Имам голяма домашна библиотека, която е наследствена, но и аз я допълвам интензивно. Още повече, че издирването и събирането на антикварни книги ми е хоби (понякога ми излиза доста солено). Четенето и любовта към книгите, знанието и културата се култивира с поколения. Много ясно, че внукът ти ще е футболист и книгите няма да го интересуват, все пак нали именно ти си му дядо, а прадядо му е шумкар. Ти какво очакваш, ами виж се в огледалото, нарцисе! Освен това, изброените от теб: Платон, Овидий, Аристотел, Омир са класиката в истинския смисъл на думата, крем дьо ла крем на висшата култура, ти как очакваш към тях да има масов интерес? :) Че диалозите на Платон са изключително сложни и на човек му е необходимо да е изградил предварителен и то специфичен познавателен слой, че да му проблесне какво говори Палтон. Кой да чете Гьоте? Работническо-селският комунизиран тъпанарият? Ами за него нали създадохте и лансирахте бездарните естрадни кукувици, разните там Белчевци, Лили-та, Орлиновци...Висшата култура е за малцина, но винаги тя определя облика на епохите. Този свят се движи от малцина. :) Нямам намерение да ти изяснявам елементарни неща, които би следвало да знаеш, след като имаш претенции с олимпийски размери. Ами, руснаците като имат философска школа, посочи я и да я сравним с Хегел, Фойербах, Волтер, Русо, да видим какъв е руският философски принос. Апропо, досещам се много добре кои руски философи би изтъкнал, но ще изчакам да видя какво ще кажеш.
цитирай
10. librarian - Това за олимпийските размери по отношение на претенциите на тетеВенци ми хареса много! :-):-)
20.06.2022 09:58
Но да Ви попитам нещо, свързано с олимпийските размери, и след моята повторна реплика да се посмеете:
Казвате, че притежавате сериозна библиотека, което сме си го говорили всъщност на лични и сме обменяли мисли за стойностни заглавия и автори! :-)
Колко горе-долу екземпляра наброява библиотеката Ви и на каква площ я съхранявате? :-)
Повтарям, че след отговора Ви ще разкажа нещо, та да се посмеете с "интелигентността" нечия! :-):-)
цитирай
11. ka4ak - ЗДРАВЕЙ,МАРТО!ВЗЕХ,ГЕРОИ НА ДОСТОЕБСКИ И ИЛФ И ПЕТРОВ,ЗА СЕГАШНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ...:(
20.06.2022 11:59
"" - СЕЩАМ СЕ ЗА ФЕДОР ПРОТАСОВ....
"03.04 10:50 - КОСТА,ТУК БЕШЕ ОЩЕ МИНИСТЪР????БЕЗ ПРЕВОД,ОСТАП БЕНДЕР...:(((((((((
Vladimir Kachakliev
2 септември 2021 г. · Споделено с: Публично

резнах 850 фирми,да получат,по над 50 мил.лв.???? ебаси банката,бе Кирчо,това не ти е Конституцията,а цели 42,5 милиарда ЛЕВА

ЕМОТИКОНИТЕ СА МОЗЪК И СВЕТА ВОДА,НЕНАПИТА
А БАНКАТА Е ББР

Постинг: ПРЕВОДЪТ Е ГОТОВ !!!
Автор на постинга: planinitenabulgaria"

Постинг: СЛАВИ ВЪРШИ СЪЩОТО, КОЕТО НЯКОГА ЧЕРНЕНКО
Автор на постинга: planinitenabulgaria ""

А ИНАЧЕ:
- ПОСИПВАМ СИ ГЛАВАТА,С ПЕПЕЛ!!!ОПАСНО ИМЕ...:(((((((((
20:19 - КАТО БЪЛГАРИН,СИ ПРИЗНАВАМ,ЧЕ НИЕ СМЕ,виновни...:(((((((((
"15.07.2020 20:38 - ПРИЯТЕЛИ, велик княз Владимир покръства цяла Киевска Рус!ЯВНО СМЕ ГИ СВЕТНАЛИ,НЕ САМО С БУКВИТЕ.....
Здравейте,не претендирам за ПАНАЦЕЯ,но стотиците ми Внуци и Внучки ми дават увереност,че има зрънце Светлинка...
13.02.2009 22:19 - ИМАЙ ЦЕЛ!
Това казвам на комунарите,които свободни започват на ново живота си! "

ПЪК И КНЯЗА,МИ Е АДАШ...:)))))))))

Коментарът чака одобрение
Постинг: НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПИША НА РУСКИ
Автор на постинга: nbrakalova

Постинг: СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,ВЯРВАМ,ЧЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ!!!С БАТЕ КРАСИ,СЕ ДЖАНКАМЕ/ПЕТОЛЪЧКАТА,ПРЕЧИ!?!??/,НО ВЯРВАМ И В СВЕТЛИНАТА...:)))))))))
Автор на постинга: ka4ak
цитирай
12. notfun - мартин, чудесен отговор!..и, дебат, Благодаря за удоволствието)
20.06.2022 12:22


Другарко 1997, за сетен път уверявате читателите тук, че вие комунистите и русофилите сте чудовищно неуки, неграмотни и безпросветни. Първо, темата е за културата и следователно коментарът ви е вън от темата и поради това - безсмислен. Безсмислен е поради това, че е фактологично погрешен и няма връзка с реалната история, но има връзка с тъпата ви пропаганда. Вие не познавате историята и приказвате глупости. Никакъв запад не ви отрича умрялото православие, което, впрочем, вие същите комунисти преследвахте истински жестоко. Православието е клон на християнството и нищо повече. Самото православие е направило доста за да затрие автентичната българска култура! А православните сърбия, русия и гърция, а дори и румъния са извършили геноцид над Българите и българската култура, който е чудовищен. Нещо което никой западняк не е вършил над България. Вие сте неука латерна! Първите проявления на ЛГБТ са именно в болшевишка русия и там е наложена гей-културата на ленин и троцки - вашите вождове. А че вие, комунистите сте нисши, няма защо да го казват от Запад, целият български народ Ви го каза поне няколко пъти, за лош късмет не ви избесиха нито през 1989 г., нито през 1997 г., а трябваше. Така че, да, вие комунягите сте боклук и всички Българи го знаят и периодично ви го казват, ПОНЕ!
цитирай
13. vmir - Според мен, Вие подценявате културата и опита на бот Венцо.
20.06.2022 13:58
Защото той е свидетел как селската му баба е видяла какво е това опера, а колко селски баби са ходили на опера? Според мен, като видяла операта, съзнанието на баба му очевидно немедленно се ипълнило с отговори на екзистенциалните въпроси на битието. Мисля така, защото във въпросния сюблимен момент бабата започнала възторжено да благославя Георги Димитров и да се самообвинява, че едва сега е проумяла що е то комунизъм.

Отзивчивата детска душичка била завладяна от бабешкото откровение и го заподмятвала през целия си живот като неопровержимо доказателство как дори първия допир с изкуството може за направи хората по-умни и ерудирани от онези, които са му посвещавали живота си. Това, естествено, важи в не по-малка степен и за бабите в РуSSия, поради което те отлично разбират путин и са най-непоколебимите му подкрепники. Съжалявам, че не знам дали бабата е влизала в залата, или е получила помъдряването си от външния вид на сградата.
цитирай
14. zlika - "реших да дам своите два цента"
20.06.2022 16:07
Какви два цента?! Дал си милиони долари!
цитирай
15. nkf - Но да Ви попитам нещо, свързано с ...
20.06.2022 18:45
librarian написа:
Но да Ви попитам нещо, свързано с олимпийските размери, и след моята повторна реплика да се посмеете:
Казвате, че притежавате сериозна библиотека, което сме си го говорили всъщност на лични и сме обменяли мисли за стойностни заглавия и автори! :-)
Колко горе-долу екземпляра наброява библиотеката Ви и на каква площ я съхранявате? :-)
Повтарям, че след отговора Ви ще разкажа нещо, та да се посмеете с "интелигентността" нечия! :-):-)

Точният брой книги, които имам в библиотеката си не мога да кажа, тъй като не съм ги броил, ако и да бях се захванал да ги каталогизирам преди около десет години. Мога обаче да кажа, че съвкупната библиотека е разделена на три дяла, от които два са големи като единият дял е в апартамента на баща ми, но след неговат кончина една част от книгите отидоха по читалища и библиотеки. Другият дял е в дома ми и книгите са разположени във всички стаи, без кухнята и банята /разбираемо защо/ и няма лавица, шкаф, бюро, секция, масичка, на които да не са разположени томове. Третият дял- най-малкият - е в жилището на леля ми. Към библиотеката включвам и селектирана колекция от статии, брошури, буклети, периодични издания, някои редки вестници, които аз лично съм събирал плюс семейния архив.
цитирай
16. nkf - "" - СЕЩАМ СЕ ЗА ФЕДОР ...
20.06.2022 18:45
ka4ak написа:
"" - СЕЩАМ СЕ ЗА ФЕДОР ПРОТАСОВ....
"03.04 10:50 - КОСТА,ТУК БЕШЕ ОЩЕ МИНИСТЪР????БЕЗ ПРЕВОД,ОСТАП БЕНДЕР...:(((((((((
Vladimir Kachakliev
2 септември 2021 г. · Споделено с: Публично

резнах 850 фирми,да получат,по над 50 мил.лв.???? ебаси банката,бе Кирчо,това не ти е Конституцията,а цели 42,5 милиарда ЛЕВА

ЕМОТИКОНИТЕ СА МОЗЪК И СВЕТА ВОДА,НЕНАПИТА
А БАНКАТА Е ББР

Постинг: ПРЕВОДЪТ Е ГОТОВ !!!
Автор на постинга: planinitenabulgaria"

Постинг: СЛАВИ ВЪРШИ СЪЩОТО, КОЕТО НЯКОГА ЧЕРНЕНКО
Автор на постинга: planinitenabulgaria ""

А ИНАЧЕ:
- ПОСИПВАМ СИ ГЛАВАТА,С ПЕПЕЛ!!!ОПАСНО ИМЕ...:(((((((((
20:19 - КАТО БЪЛГАРИН,СИ ПРИЗНАВАМ,ЧЕ НИЕ СМЕ,виновни...:(((((((((
"15.07.2020 20:38 - ПРИЯТЕЛИ, велик княз Владимир покръства цяла Киевска Рус!ЯВНО СМЕ ГИ СВЕТНАЛИ,НЕ САМО С БУКВИТЕ.....
Здравейте,не претендирам за ПАНАЦЕЯ,но стотиците ми Внуци и Внучки ми дават увереност,че има зрънце Светлинка...
13.02.2009 22:19 - ИМАЙ ЦЕЛ!
Това казвам на комунарите,които свободни започват на ново живота си! "

ПЪК И КНЯЗА,МИ Е АДАШ...:)))))))))

Коментарът чака одобрение
Постинг: НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПИША НА РУСКИ
Автор на постинга: nbrakalova

Постинг: СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,ВЯРВАМ,ЧЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ!!!С БАТЕ КРАСИ,СЕ ДЖАНКАМЕ/ПЕТОЛЪЧКАТА,ПРЕЧИ!?!??/,НО ВЯРВАМ И В СВЕТЛИНАТА...:)))))))))
Автор на постинга: ka4ak

Благодаря за коментара.
цитирай
17. nkf - Другарко 1997, за сетен път ...
20.06.2022 18:47
notfun написа:


Другарко 1997, за сетен път уверявате читателите тук, че вие комунистите и русофилите сте чудовищно неуки, неграмотни и безпросветни. Първо, темата е за културата и следователно коментарът ви е вън от темата и поради това - безсмислен. Безсмислен е поради това, че е фактологично погрешен и няма връзка с реалната история, но има връзка с тъпата ви пропаганда. Вие не познавате историята и приказвате глупости. Никакъв запад не ви отрича умрялото православие, което, впрочем, вие същите комунисти преследвахте истински жестоко. Православието е клон на християнството и нищо повече. Самото православие е направило доста за да затрие автентичната българска култура! А православните сърбия, русия и гърция, а дори и румъния са извършили геноцид над Българите и българската култура, който е чудовищен. Нещо което никой западняк не е вършил над България. Вие сте неука латерна! Първите проявления на ЛГБТ са именно в болшевишка русия и там е наложена гей-културата на ленин и троцки - вашите вождове. А че вие, комунистите сте нисши, няма защо да го казват от Запад, целият български народ Ви го каза поне няколко пъти, за лош късмет не ви избесиха нито през 1989 г., нито през 1997 г., а трябваше. Така че, да, вие комунягите сте боклук и всички Българи го знаят и периодично ви го казват, ПОНЕ!

Здравей, Юлия; благодаря за това, че участваш в разговора.
цитирай
18. nkf - Какви два цента?! Дал си милиони ...
20.06.2022 18:57
zlika написа:
Какви два цента?! Дал си милиони долари!

Имал съм - дал съм; ама нали знаеш, че който няма ще му се вземе, а който има, ще му се даде още. :) Така че ти му мисли... Или може би ти се опитваш да бъдеш ироничен, дедо попе? хехехе Недей! Иронията е за интелигентни натури, а това значи, че не е за теб. :) Пробвай с присъщите ти "мъдрости" за бавно развиващи се, там си в свои води. И не забравяй, че на животните - ако и да са двукраки и външно да приличат на хомо сапиенс сапиенс - не им трябва да четат, да коментират и да мислят; рупането на ярмичка и чакането да падне тавана са достатъчни. :) Така че...
цитирай
19. nkf - vmir, не съм съгласен с вас, въпреки ...
20.06.2022 19:21
vmir, не съм съгласен с вас, въпреки че много ми хареса хипотезата, която сте изложили. Бих я нарекъл "скоково еволюционно окултуряване на хомо комунистикус". Подчертавам обаче, че това е само хипотеза, върху която очевидно може да се поработи. Аз обаче смятам, че баба, която може да роди, отгледа и възпита партизанин, е била максимално отдалечена и в паралелна позиция спрямо каквато и да е култура. Свидетелство за това е и самият другар Венцислав. Той, например, смята културата за вид баничка, която може да сдъвче с боза и както се нахрани, така и да се окултури. Видно е от писанийцето на другаря, че за толкова години той още не е разбрал, че има нисша и висша култура; поп и класика. Ето защо рони сълзи, че сулЮ, пулЮ и муЛю не посягали към Омир, Аристотел, Платон и Гьоте. :) хехех Ами соц "инттелигенция", какво да се прави. Имал съм преки наблюдения върху такива дечица и внучета на АБПФК и аналогичните им работническо-селски интелигенти. Тези си купуват по десетина тома книги и ги слагат на видно място в дома си, та като дойде някой да си каже: "Умни хора, четат, не са току-така"! Истината е, че въпросните книги остават на лавиците с десетилетия без дори да бъдат отворени. Същите смятат за връх на музикалното изкуство Кичка Бодурова, Лили Иванова, Челентано (корифей) както и Луна, Звезда, Андреа и т.н. софт чалгаджии. Освен това рядко използват вилица, докато се хранят, а за порционен нож те даже не знаят. Връх на интелектуалния разговор за тях е философстването върху тъпи случки от баналния им животец и преекспонирането в ранг на вселенско познание на битовия им опит и мироглед. Колкото до мита за "много четящите руснаци"... Ами не е мит, а пълна лъжа и глупост. Митовете са истина по принцип, но поднесена с метафори и алегории. Мога да кажа, че нациите, които четат наистина много са французите, шведите, евреите, датчаните. Масовият руснак е ограничен, заблуден, манипулиран и страховито безпросветен. Да, ето защо третокласното ченге путин е президент.
цитирай
20. zlika - Ашколсун, Никофоре
20.06.2022 23:05
Лепвам ти и на теб диагнозата "колкото повече се подиграва с бай Стамат, толкова повече истини говори".
И в 1 си 100% - бай ти Стамат се готви за падането на тавана, а ти... само да осъзнаваше колко окаян си (малко по-малко от мен).
цитирай
21. nkf - Лепвам ти и на теб диагнозата &qu...
21.06.2022 01:10
zlika написа:
Лепвам ти и на теб диагнозата "колкото повече се подиграва с бай Стамат, толкова повече истини говори".
И в 1 си 100% - бай ти Стамат се готви за падането на тавана, а ти... само да осъзнаваше колко окаян си (малко по-малко от мен).

Не се подигравам, ама не виждам да говориш истини, а тъпотии. Досега нищо истинно не съм прочел от теб. Какво осъзнавам аз нито е твоя работа, нито пък си способен да се домогнеш до такова ниво. Рупай!
цитирай
22. vmir - 19. nkf,
21.06.2022 06:17
nkf написа:
vmir, не съм съгласен с вас, въпреки че много ми хареса хипотезата, която сте изложили. Бих я нарекъл "скоково еволюционно окултуряване на хомо комунистикус". Подчертавам обаче, че това е само хипотеза, върху която очевидно може да се поработи.


Трябва да призная, че случая не е моя хипотеза, а самата реалност. Бот Венцо е разказвал този случай с баба си неведнъж като доказателство как комунизма окултурява хората за нула време.
цитирай
23. zlika - Като подредя изповедта относно книгите в логическа и хроматична връзка,
21.06.2022 07:33
nkf написа:
Точният брой книги, които имам в библиотеката си не мога да кажа, тъй като не съм ги броил, ако и да бях се захванал да ги каталогизирам преди около десет години. Мога обаче да кажа, че съвкупната библиотека е разделена на три дяла, от които два са големи като единият дял е в апартамента на баща ми, но след неговат кончина една част от книгите отидоха по читалища и библиотеки. Другият дял е в дома ми и книгите са разположени във всички стаи, без кухнята и банята /разбираемо защо/ и няма лавица, шкаф, бюро, секция, масичка, на които да не са разположени томове. Третият дял- най-малкият - е в жилището на леля ми. Към библиотеката включвам и селектирана колекция от статии, брошури, буклети, периодични издания, някои редки вестници, които аз лично съм събирал плюс семейния архив.

разбирам, че не мога да Ви стъпя на малкия пръст.

Ну... пусть так и будеть.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523144
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031