Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2021 08:49 - „7-те гряха“ на дефектните западни политически системи: ред. статия на Global Times
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2158 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.04.2021 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Западните политически системи стават все по-твърди, неефективни и западат. Те спешно се нуждаят от задълбочена системна реформа. Никой не иска да ги предизвика, но те ще се предизвикат сами по себе си.


Не е необходимо политолози да изковават съответните теории тук. Всички ние можем да видим какво се случва на Запад - има много проблеми, с които техните системи трудно могат да се справят. Социалното развитие на Запад е в застой. Политическото противопоставяне често нарушава нормалния ред. Това е всеобхватна криза.

Първо, ясно е, че тласъкът на вътрешното саморазвитие на Запад намалява. Това не се случва, защото тяхното ниво на икономическо и социално развитие е достигнало своя връх. Напротив, все още има доста бедни хора на Запад, особено в САЩ. Независимо от това, естеството на капитала, търсещ печалба, силно ограничава страната по отношение на инвестирането на ресурси в икономически дейности, които насърчават създаването на ползи за цялото общество. В резултат на това западните общества загубиха целта си.

Второ, демокрацията от западен стил до известна степен доведе до политическо безредие и хаос. Конфронтацията между различните сили продължава да причинява сериозни социални разцепления, които пречат на нормалното функциониране на обществото. Много страни са свидетели на очевидни проблеми от дълго време, без да могат да намерят решение. Пъзелите се оставят неразрешени отново и отново. Например, редица инфраструктури в западни страни като САЩ са остарели, но не са предприети реални действия за тяхното обновяване.

Трето, западните системи толерират екстремизъм и абсолютизъм в много случаи, насърчавайки хората да намират случайни „виновници“ и изкупителни жертви. Конкурентоспособността на западните държави намалява и основната причина се крие в тях самите. Те стигат до абсурдния извод, че Китай „е откраднал обяда им“. САЩ претърпяха сериозно поражение в битката срещу COVID-19 и обвиняват Китай, че го е „измислил“. Още по-шокиращо е, че подобен антинаучен, манталитет срещу здравия разум може да се разпространи в политиките на САЩ.

Четвърто, трудно е да се реформират западните системи. Някои са опитвали, но не са успели. Формира се чувство на страх и безсилие пред реформата. Настоящата администрация може да коригира политиките по един начин, но следващата може да ги отмени и да изобрети отново колелото. Владетелите в САЩ и други западни страни поставят частните интереси на собствените си партии далеч над общите интереси на обществото. В резултат на това не може да се направи дългосрочна последователна политика и систематично се губят ресурси.

Пето, западните страни са арогантни и им липсва самоанализ. Политическата поляризация сред западните политически партии доведе до тяхното колебание и нежелание да търсят истината във фактите. Тяхното разбиране за демокрация, свобода и човешки права става все по-екстремно. Те държат на самоправотата си и бруталното отричане на изследванията и практиките за социално управление извън Западния свят. Техният изследователски дух и стремеж към обучение пресъхна и естествения процес на тяхното самоутвърждаване се превърна в краен нарцисизъм.

Шесто, изразявано главно от САЩ, - Западните системи стават все по-варварски, пренебрегвайки международните закони и правила, загърбвайки стремежа към убеждаването на хората чрез добродетелта и почитайки само грубата сила. Те засилиха намесата във вътрешните работи на други страни, показаха двойни стандарти и заплашиха световния мир. През последните години войните по целия свят започнаха преди всичко от САЩ и Запада.

Седмо, същността на демокрацията от западен стил постоянно се монипулира и изстисква. Много обикновени хора живеят нещастен живот, без да могат изобщо да защитават правата си. Междувременно демократичните етикети на техните страни всъщност са за защита и прикриване на немалко злини. Правилата са формулирани от висшите слоеве на обществото. На пръв поглед общественото мнение е отворено, но обикновените хора практически нямат реалното право да изразяват мненията си и към техните права постоянно се отнасят с презрение.

Това накратко може да се разглежда като „седемте смъртни гряха“ на западните политически системи в реалния живот. Те трябва да реформират и променят своите системи от капиталоцентрични към човешки, хуманоцентрични. 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821863
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16456
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031