Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2022 21:23 - И ние четем Гугъл
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2229 Коментари: 13 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Той, както казва една българска студентка от Харвард – може да се пише Гогол, ама се чете Гугъл. Ние го четем всеки ден, по конкретни поводи, разбира се – гледайки вечните ТВ-водещи, които си говорят с вечните знаещи, анализирайки вечните пишещи във вечните вестници и сайтове, слушайки вечните амбърки, мърдоци и (с)моци от дневния до нощния Хоризонт и...
E
дин въпрос челОто ни тревожи: Тях кой ги е избирал и за колко време, та трябва да търпим Тяхната оценка на Нашия избор?!
Ако искаме да живеем по- добре, не е ли време нашият български носорог да щракне челюсти и да схруска дребните пернати, които се хранят, чистейки останалата храна между зъбите му? А нови чавки винаги ще се намерят, които да почистят остатъците от старите чавки.

Ако спра дотук, без да посоча именно и поименно - от части поне, кого визирам в групите, подчертани в горните 12 реда, все едно съм загубил моето и вашето време. „(Не) харесвам това!“ не носи смисъл, ако не е посочено кое е това „това“: студеният сняг или изгарящото слънце да речем, примерно.
Кои сме НИЕ („нашият избор“) и кои са ТЕ („тяхната оценка“)?!

Най-много българи от четящите Гугъл ще се сетят без подсказка коя е „българската студентка от Харвард“– Гуглена, Лена Бориславова. Най-дискусионен е кой е „нашият български“ (национален интерес) и защо „носорог“ (носорогът живее в калните крайбрежни води и любимото му занимание е да зее срещу слънцето, изтегнат на припек).

Още не е ясно, нали, АЗ от кои българи се пиша?!

Но, ако сърфирате из интернет-пространството, и чрез Гугъл включително, може би знаете – любимо занимание ми е да се ровя из новата българска история след 1989-а и да фиксирам в постоянната историческа памет на страната случките и лицата, творящи тези случки, които НА МЕН ми са се видели интересни и значими. „НА МЕН“, изписано с големи букви, означава, че приемам чуждо, различно от моето, мнение. Т.е. казано по-грубо и кратко: аз не съм комунист и никога няма да бъда. Сега сетихте ли се какво следва да очаквате да напиша в следващите редове?

 

Разбира се, че повод за тях са конкретните ми впечатления и свързаните с тях размисли, натрупани от четенето в Гугъл и гледането на националните телевизии в седмицата 4-10 април 2022 година.
Ето кои: именно и поименно:

- Слави Трифонов (партия ИТН) ожесточено напада във Фейсбук своя коалиционен партньор (ПП) покрай това кой да води дружината в БНБ.
- Корнелия Нинова (БСП) плаши с напускане на управляващата коалиция, ако хората на ДБ се наложат в искането си за военна помощ на Украйна.
- Партия ИТН тропа настоятелно по масата на СЕМ да махне от шефското място в БНТ нововремеца Емил Кошлуков и да го смени с нейния човек – малко по-младия хъшлак Иво Сиромахов.
- Защо? Иво Сиромахов дали ще смени дразнещо червената Поля Златарева от водеща на основното политическо делнично предаване „Още от деня“? Или пък не по-малко изявената червена водеща Юлия Владимирова на основното политическо неделно предаване „Говори сега“?
- В телевизия
bTV: Защо трябваше сравнително умерената в политическо отношение Биляна Гавазова да бъде сменена с фуклата Мария Цънцарова, която на всичкото отгоре не става за водеща. Дори и на „Нощен магазин“. Сашко Евро Кадиев щеше да напуска шефката на всекидневното делнично магазинно предаване „Преди обяд“ Десислава Стоянова, ама ги гледам пак двамата един до друг, облечени, дори !, в предизвикателно червено на розови петна. Водещият на неделното политическо предаване „120 минути“ Светослав Иванов си е същият „терзия“ (имам пред Светослав Терзиев от вестник „Сега“).
- „Нова ТВ“ – ох… Николаев, Иванова, Цекова, Крумова
- Гледам рекламата на новата книга на пътешественика Симеон Идакиев „Един мъж, един автомобил, една камера“, която смени втръсналата реклама на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Не отварям дума за другата „любов“ на човека „Еврокомунисти“ Николай Колев – книгата на Елена Гунчева.  „Оглушителното мълчание на българите“.
- Очаквах „руската“ телевизия БСТВ да стане открито путинска и не бях разочарован. При Александър Симов в „Лява политика“ (мъж на Оля Ал Хаким „Антидот“) се появи „политолога“ Димитър Аврамов с ярка червена плювка как „украинските въоръжени сили убивали цивилни украинци и после ги разставяли по улиците в отвратителни пози, обвинявайки за тези неща руската армия“. (Няма никакъв майтап в написаното. Цитирах почти дословно Д.Аврамов. Интервюто го има в интернет, можете сами да се уверите.)

- Само една такава „семейна телевизия“ има още – ТВ Алфа. Няма да я обсъждам; прави впечатление, че напоследък тя не е много любима на управляващите, които непрекъснато я игнорират. Що ли? Може би да не конкурира „новата мода“ Костадин Костадинов?!
- Прави впечатление, че пак напоследък се активира т.нар.
TV1 – телевизията на „десните дисиденти“, които бяха натирени от политиката в последните 10-20 години. Говоря за предаването „Въпросите“ – там можем да чуем въпросите, които задават водещите Лили Маринкова, Светла Петрова, Миролюба Бенатова, Генка Шикерова…Мъжът Веселин Дремджиев има собствено  предаване в тази телевизия.

 … Спирам. И аз споделям препоръката на batogo: „на час по лъжичка да не става пресищане“.

 

Само да довърша с „героите на тази седмица“ (да не се бъркат с героите на Украйна). Които по някаква ирония на съдбата, всички, имат свои ярки „насирания“ точно преди 10 и преди 20 години. Т.е. юбиляри са:

Следват извадки-припомняния от 2012
Самуел Франсес, дългогодишен кореспондент от социалистическо време на БТА и София прес в Куба и Испания умря в 2012 година. Какъв е тоя ли? Цитирам го:  „Не че симпатизирам на Саддам или на Ал Кайда, напротив, но ми се струва, че в морето от милиони мюсюлмански фанатици в Кербала на нашите момчета им е отредена ролята на бостанско плашило, което не е в състояние да изпъди даже гаргите.”
Та тогава, 2012 година, Съюзът на българските журналисти СБЖ учреди на негово име не една, а няколко журналистически награди, способстващи за укрепване на българо-испанските връзки между... има ли значение точно какви, като председател на журито ще е Къдринка Къдринова, а председател на СБЖ ще е Снежанка Тодорова-Федотова. Не ги ли познавате и тия ли? А защо??? Сигурно не знаете и кои са носители на наградите “Франсес-Плашокова”- за първите 6 години (до 2018). Ще ги изпиша с молба да ги запомните: Владислав Пунчев, Момчил Инджов, Юлия Владимирова, Оля Ал-Ахмед, Георги Христов, Ирина Гигова, Светослав Иванов, Десислава Стоянова, Владислава Тричкова, Марин Николов, Валерия Николова, Румен Стоичков, Мирослава Кацарова, Нина Александрова, Исак Гозес, Сибила Димова, Симеон Идакиев, Лъчезар Еленков, Здравка Димитрова, Росен Цветков, Мариела Балева, Поля Златарева, Генка Шикерова.

- и от 2002 година:
Чуйте това: (в.”24 часа”, неговото приложение “24 хъша” от 1.06.2002, дадено под наем на Слави Трифонов):  “ В услуга на бъдещите зрелостници “24 хъша” представя първата творба на светия отец, който ни ощастливи с посещението си вчера, преработка на класическия стих “Бяла спретната къщурка с две липи отпред” – Бяла спретната папурка с Ватикан отпред”:
“Малко спретнато летище и Паси отпред.
С асансьор ме свалят – вижте как крепят ме пет.
Тука с кардинали стари весело бръмчах.
Тука с попове, клисари скачах и се смях.
Ти шаси със джанти златни, свиден мил папамобил
И за беемве шестица не бих те сменил.”

Кое е повече тук – простотията на нисшия духом или вековната злоба на роба? И къде е тук полагащото се справедливото възмущение на журналистическата гилдия, така заинтересована за духовното израстване на младите българи?! И после се чудите защо всичките по-известни курви в Републиката са минали през ръцете на този “млад Доган”. Защо намесих Доган ли? – Защото през неговите ръце са минали всички по-известни дърти курви на Републиката. Но това е друга бира, производство обаче на една и съща “бирена фабрика”.

Само че курвите народни не са материал за бира, а пикоч.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gardener - не мислех да пиша, извинявай за нецензурния език, такъв е езикът по причина безпомощтността ми, извинявай
11.04.2022 08:14
Тези, изброените са шум в системата. След 100 години, каквито и да се тези хора, никой няма да си спомня за тях, освен, ако са оставили поколение - курвенско поколение, минало през "младия Доган" (доста цинично за един миризлив селски въшкар, станал случайно по причина ДС фактор в България). Системата, изложена на този шум от тези хорица от своя страна е доста затворена, даже, ако работи в чужбина като готвачка или болногледачка - през оная и работа е за цялата тази гмеж, освен да си пращат по вабъра разни клипчета и глупости, свързани с ебането от поредните млади догани. Силната страна на тези боклуци е достъпа им до държавни пари, събирани с данъци и евро средства, като ги отделиш от тези приходи, се оказва, че женската част са обикновени, миризливи курви, а мъжката е тъпири от червен или смесен произход, нещастни некадърници, нефелници и измекяри(познавайки няколко от изброените "мъже" от списъците ти и "жени", разбира се, за да не заприличам на педераст - мислител). Ето защо за пореден път ще кажа - без лустрация и конфискация, никоя държава не е сменила посоката си на развитие. Старите лустрации се наричаха гилотина, пуля в затилок, а новата е връщане на боклука в родния му кош за боклуци. Без това, писането за боклуците е безсмислено губене на време или лично галене на идеята, че не живеем безсмислено, че издигаме глас срещу тези, които ни забавят развитието и правят единствения ни живот ад.
цитирай
2. dobronameren - Две желания се забориха в мен, четейки коментара на gardener
11.04.2022 10:22
Второто е по-маловажно и нямаше да допълвам постинга си с допълнителен коментар. Но се появи ПЪРВОТО - далеко по-важно от второто. Затова ще коментирам. Първо ВАЖНОТО, а после и второто.
Не съм съгласен, че "писането за боклуците е безсмислено губене на време или лично галене на идеята, че не живеем безсмислено, че издигаме глас срещу тези, които ни забавят развитието и правят единствения ни живот ад". Писането е едната дейност, която остава в човешката история. Другата е градежа в буквалния смисъл на думата. (Оригиналният цитат, не знам чий е, но съм го запомнил и го признавам, е: "В историята остават само камъни и думи".) Гилотината, куршумът в тила, отмъщението до гроб и след това, не са дейности, които ни правят човеци, които са дали нещо за историята. Колкото и да скърцаме със зъби и да излизаме извън кожата си, трябва да запомним и следваме другата аксиома: Позволено е да налагаме мнението си само чрез слово и пример.
Ще се самоцитирам - нещо, което съм написал преди 20 години: "Тъкмо това правя аз. Обозначавам. Писмено. Мога да го правя само за нещата, които са ми се сторили важни, но ще бъде недостатъчно за следващата – друга, по-обща оценка. Затова пълня страниците на МОЯТА история на България с всякакви подробности, отклонения, разсъждения. Може да ви звучи като оправдание, но не е. Не е оправдание и отговорът на другото обвинение, което чувам: Защо смяташ, че някой от бъдещето трябва да чете точно пък ТВОЯТА трактовка на отминалите събития?! – Ама вие сериозно ли смятате, че аз съм единственият летописец на днешното време? О-о-о, сериозно подценявате собствения си народ. Моята история е само едно от свидетелските показания пред Съда на историята. Нека тя, Историята, дава оценките кое е истина и кое е лъжа. А не вие, онези, които ДНЕС ме обвинявате, че ви занимавам с глупости."
цитирай
3. dobronameren - Допълнителен коментар за второто:
11.04.2022 10:30
20 години след началото на 21 век ще си изберем за президент един, който на дърти години ще се разведе с жена си – лекарка и ще й остави две деца, за да се ожени за една попрезряла като него, и тя женена с дете от друг, тръгнала на млади години от екипа на Слави Трифонов, комуто е била секретарка. Тогава по улиците на България ще започнат едни протести с искания за оставка на демократично избраните премиер, правителство и, отбележете, на Главния прокурор, който извърши своето задължение - да обвини цели 6 фамилии от най-големите приватизатори, фалшификатори и хазартни босове по време на Прехода. Повдигна КОНКРЕТНИ обвинения, а не татарчения по филчевски, които станаха достатъчни, за да влязат те в ареста, чакайки своите бъдещи присъди от Уважаемия съд. И тогава Президентът парясник, “мобилизира” на улицата Децата, за да ”спаси” Родителите им.
Няма да коментирам целите му, нито начините за активиране на протестите, а само участниците в тях. Написах Децата, защото главните действащи лица са млади хора - от 17-18 годишни, които заявяват, че в момента следват в престижни университети в Англия, САЩ, Канада и са се върнали тук, за да “събудят българите”, до към 40-годишни майки и бащи, хванали за ръка собствените си деца, за да викат заедно “оставка”. Всички те са здрави, жизнерадостни и добре облечени. То и исканията им изобщо не са социални, те не искат хляб и работа от правителството, обяснявайки същевременно, че България е най-бедната и най-слаборазвитата страна в ЕС. Те не искат и по-високи пенсии за родителите си при които са върнали, а само “да ги събудят”. Те искат “оставка”, “сега тук и веднага”, като заявяват и начините за постигане на целите си – усмихнати хвърлят яйца и червена боя по Министерския Съвет (по Президентството - сакън!), въртят на шиш “дебели тулупи” с образа на премиера и главния прокурор (Президентът, сакън), провесват бесилки на площада, влачат черни найлонови чували и ковчези за управляващите (за червената опозиция – не, сакън)...
цитирай
4. dobronameren - Продължение на коментара за ВТОРОТО
11.04.2022 10:32
Как си обяснявате млади образовани хора, следващи на Запад, явно не живеещи в недоимък, да плашат със смърт свои сънародници?!
МОЕТО обяснение: Това са децата и внуците на бившите български комунисти в България от Тошово време, както и на слугите им в Прехода, т.нар. автентично десни, а всъщност подпъхнати в демократичното общество тарикати и мошеници, и не на последно място - виновни и гузни, страхуващи се от извършеното в миналото и сегашното време. Злобата, желанието за мъст, явната наглост, която демонстрират Тези млади хора, те са наследили от татковците и дядовците си, работили “по комунистически”! Парите с които следват в чужбина, живеят добре и тук и там тези млади хора. не са “изкарани цял живот с изкривени от работа ръце”, а са дадени на заем “от червената банка”. Кой друг, освен собственик или акционер в “червената банка”, ще може да си позволи да издържа студент в чужбина. Та нали 200-те лева пенсия са по-малко от 120 долара?! Което дава 1500 долара годишно?! За какво по-напред? Това са очевидни, не - очевадни неща. Така е логиката.
Другото... Другото вече е казано, казвано, милиони пъти. Има го даже в народния мъдър фолклор: “от маймунка – маймунки, от кратунка – кратунки”. От лоши и злобни родители не може да се очакват деца-корони! От тъпи, неразбрали накъде върви Светът, родители – също!
цитирай
5. gardener - Радвам се, че пишеш
11.04.2022 11:12
Имам добро отношение към твоите неща, споделени тук, меко казано - радвам им се, искрено и искам да пишеш повече, пък ... който чете да чете, за мен написаното е ценно и съжалявам, че повечето трябва да те четат, а не го правят. Тъкмо разглеждах един берлински сайт(не, че знам немски език, гледах снимките) РАЗРУХАТА в Германия след ... нацитата, съветската армия, даже в Германия разрухата е видима и никак не искам това да продължава в България. Тези, които си описал и описваш са разрушители и унищожители, те унищожават първо желанието, после поколенията, създавайки меко казано изроди, които не искат да работят и да живеят в рай, защото Родината ни е рай, превърнат в пустиня от описваните от теб хора. Виждаш ли, примерно Борисов(не, не калинките и вечно прилепчивите му "членове" и "съратници"), те поне опитаха да направят нещо, размахът, личният интерес..., не знам кое е важното за развитието, а и не искам да съдя, защото не съм праведен или толкова работен, че да давам оценки на други хора. За мен тъпакът е тъпак, използвачът - използвач, миризливият боклук с претенции не може да стане френски парфюм и винаги ще е вреден. Ето го и сайта, интересен за разглеждане и размисли за преходния ни живот и несвършините работи или за това, колко по-силни са ... лошите хора и по-лесно рушенето. А колко сайта с разрухата в България могат да се направят...https://www.abandonedberlin/
цитирай
6. syrmaepon - 1. gardener - След 100 години, каквито и да се тези хора,
11.04.2022 11:33
Как 100 - след 10 години трябва да са се изпарили от главите ни, иначе не ни чака нищо хубаво
цитирай
7. radostinalassa - Борисов трябваше да направи като Орбан...
14.05.2022 21:05
но затова трябва да е мъж. Да дава на младите работещи хора много пари ,, за да раждат деца. А той даваше парите на мафията . Отрепка.Как ще ти плащаме пенсията, а ? Ще те оставим да ровиш в кофите, където ти е мястото, при другите гаджали.





цитирай
8. dobronameren - Уникална простачка си това, Радостино.
16.05.2022 12:04
Ти ли ми плащаш пенсията, чучурке? Боже, какво тъпо самочувствие! Хубавото е, че такива писачки като тебе са за съветско-българската дружба. Там е твоето място.
цитирай
9. radostinalassa - Аз ти плащам пенсията
20.05.2022 13:36
Сета очаче ще ровиш в кофите, защото газа поскъпна, благод. на амерските отрепки. Гладни еничари.





цитирай
10. dobronameren - Ти на мене? Пенсията ми плащаш?!
22.05.2022 08:45
Че колко е тя твоята, та да покрива моята?
Ако имаш предвид под себе си - Партията, коригирай времестоенето си. Макар, че това няма да те направи по-смислена. Ти си си такава - за ония времена. Лековерна жена в глупави времена
цитирай
11. radostinalassa - Много си прост
23.05.2022 15:33
Работещите плащат пенсиите на такива идиоти .И се чудя защо ли? Рови си в кофите.
цитирай
12. dobronameren - Жено,
24.05.2022 11:47
Къде ги четеш тия тъпотии? Нито съм идиот, нито ровя по кофите. Но чета из боклука на БЛОГ.БГ - това е вярно. Защо го правя ли? - Защото истината съществува, ЗА ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА. Показвам те в целия ти просташки блясък, за да те изтипосам с изявите ти на "таблото". Което едно време се наричаше "Не правете като тях да не ставате за смях".
Иначе, разбира се, че с вноските на работещите днес, се плащат пенсиите на пенсионерите. И това е справедливо, защото вчера тези днешни пенсионери са издържали с парите си онзиденшните пенсионери. Спри да се чудиш.
цитирай
13. radostinalassa - Идиот си
01.06.2022 18:56
От наша гледна точка, мъжо. Немаш достатъчно моз. полета. Затова заприличваш на москит.





цитирай
14. dobronameren - Днес минавам "на бегом" през блога си
11.07.2022 14:32
и попадам на желанието си да попитам чучурката москвитка radostinalassa откъде е тая нейна мрачна допирност до страха от москити. Москитите не бяха ли някакви тропически комари, които се появяват по българско, толкова често, колкото мароканските скакалци. Направо ми е обидно някак, да ме сравняват разни акарки (ж.р. на акари) с москит. Все пак щеше да е по-вярно, ако бивах признаван за мухар (м.р. на муха) от рода "це це".
А какво правя и защо толкова рядко надничам в блога си, наистина е въпрос. Не съм забравил, че съм дал обещание скоро да се разчуе. Ще го изпълня ТОВА свое обещание! Макар и със 3-месечно закъснение - т.е. в края на август т.г., вместо в края на май.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1892753
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930