Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 16:12 - Изкачване без слизане е нищо
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.04.2021 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

“Изкачване без слизане е нищо. Пепел.” Тези думи чух днес от алпиниста Дойчин Дойчинов. Бяха казани по повод на УТРЕШНАТА дата 20.IV.2021г, когато се навършват 34 години от смъртта на Христо Проданов на 20 април 1987г., случила се на слизане от Еверест след успеха му стъпи на върха.
Бяха казани, на пръв поглед в едно подходящо за такива новини, сутрешно предаване на БНТ “Сто % будни”. Аз бих предпочел да ги чуя при Христина Христова, водещата на сутрешния блок на БНТ. Който се следи от повече българи в сравнение с “будните на 100%”. Но днешният директор на БНТ Емил Кошлуков е хлъзгава змия – в смисъла на тарикат.

Разбира се, че имам своите доказателства - основани на близо 30 години наблюдения - за такава характеристика на “студента”-нововремец ку-ку-шлуковец  Емил Кошлуков (Това определение за Кошлуков е на самите кукувци от годините 1990-1992. Когато продуцент все още им беше Петър Курумбашев от днешното БСП, а Слави Трифонов само свиреше със своята виола на ухото на днешната Първа дама Десислава Радева и на нейната съквартирантка в студентската им квартира.) Но не това е темата ми днес.

Тъй като днес не е съвсем обикновена дата в политическия ни календар. На ДНЕШНАТА ДАТА - 19.IV.2021г. започват консултациите на президента Румен Радев с политическите сили, представени в новото 45-о НС, които трябва да се разберат за съставяне на следващото правителство на България. Президентът Радев изкачи своя “Еверест”, давайки подкрепата си на уличните протести срещу “системата, която ни убива”. (В скоби: “убива” в смисъл на прави ни мъртви, или не ни е удобна?) Организаторите им влязоха в Парламента и образуваха 160-членно мнозинство “анти-ГЕРБ”. Съставянето на правителство, обединено от девиза “Да свалим ГЕРБ от власт”, е слизане от еуфорията “Еверест”. Така си мисля аз.
И още нещо си мисля.
Ако думите на Дойчин Дойчинов бяха чути утре, можеха да бъдат отнесени към Бойко Борисов и ГЕРБ, чието слизане от върха започва УТРЕ с предизвестено фиаско. Ако чуваме тези думи днес, в деня на Радевия триумф, това означава, че те характеризират Неговия предизвестен край.

 

За да не звуча отвлечено и голословно, представям на Вашето внимание следващата таблица, която синтезира информация за последните 20-тина години, кой кога се качва на “Еверест” и как слиза от него.

НС

Години

Мандат и поредност

Премиер и принадлежност

36

XI.1991

СДС първи

Филип Димитров – СДС


XII.1992

ДПС трети Любен Беров - ???

 

X.1994

служебен кабинет
на Желю Желев

Ренета Инджова ???

37

I.1995

БСП първи

Жан Виденов – БСП

 

II.1997

служебен кабинет
на Петър Стоянов

Стефан Софиянски – СДС

38

V.1997

СДС първи

Иван Костов – СДС

39

VI.2001

НДСВ първи

Симеон – НДСВ

40

VIII.2005

ДПС трети

Сергей Станишев – БСП

41

VII.2009

ГЕРБ - първи

Бойко Борисов1 – ГЕРБ

 

III.2013

служебен кабинет
на Росен Плевнелиев

Марин Райков ???

42

V.2013

БСП – втори

Пламен Орешарски - ???

 

VIII.2014

служебен кабинет
на Росен Плевнелиев

Георги Близнашки - ???

43

XI.2014

ГЕРБ - първи

Бойко Борисов2 - ГЕРБ

 

I.2017

служебен кабинет
на Румен Радев

Огнян Герджиков - ???

44

V.2017

ГЕРБ - първи

Бойко Борисов3 - ГЕРБ

45

IV.2021

ГЕРБ - първи

Не се знае още
Моите предположения следват

(Всички статистики НЕ ВКЛЮЧВАТ току що формираното 45-о НС)

При 9 избора за Парламента само 4 народни събрания са изкарали пълния си 4-годишен мандат: 38-то, 39-то, 40-то и 44-то. От тях в три е управлявава първата политическа сила, спечелила изборите. Това са и трите НС в които тази политическа сила не е била БСП. Само в едно – 40-то НС, когато БСП печели изборите, мандатът за правителство е осъществен пак от БСП, но под “прикритието” на ДПС, която е трета по резултати, но преотстъпва мандата си, за да се състави т.нар. тройна коалиция.
Останалите НС са приключвали мандата си предсрочно (5 на брой), т.е. управлението е преминавало през
служебен кабинет, назначен еднолично от президента в момента. Единствено Петър Стоянов посмя да назначи служебен премиер, който е ясно оцветен политически към този момент (Стефан Софиянски). Останалите президенти – предишният Желю Желев и следващите Росен Плевнелиев и Румен Радев са назначавали лица от “гражданската квота” при това неясно от коя гражданска квота. (Говоря формално, защото - за някои особено, само гаргите, накацали на покрива на Президентството, не знаят чия е квотата.)
От
Парламентите, които не са доживяли края на 4-годишния си живот, в следващото НС, правителството е било на БСП – два пъти (1994 – Ренета Инджова и 2013 – Марин Райков), веднъж на СДС след онази 1997-а, и два пъти на ГЕРБ в последните седем години.
Само да обърна вниманието ви на факта, че след служебното правителство на Марин Райков -2013, БСП прави собствено правителство, нямайки мнозинство в Парламента. Благодарение на Пламен Орешарски и “златният пръст” на Волен Сидеров.

 

На базата на тези факти от горната таблица, ще се опитам да направя своите прогнози кой как “ще слезе от Еверест”.

Само ГЕРБ е “изкачила своя Еверест” – спечели парламентарните избори за 45 НС и има формално мнозинство в него с 8% пред втората ИТН и 10% пред третата - БСП. Другите политически сили – от втората вкл., го чакат натопорчени в базовия лагер да загине при слизане от върха. Защо “натопорчени”?
Защото техният Еверест не е мисълта как ще управляват България в бъдеще, а “да умре ГЕРБ”. Аз не говоря, само подразбирайки БСП и постоянният им съюзник ДПС (1992, 2005 и 2013), но и новата им Атака в Парламента от 2021: ИТН, ДБ и ИСМВ. Както и “господ” отгоре през гъстия дим.
Цялата минала година, всички тези провокираха “народно недоволство” и се надяваха (не мога да се сдържа):
- ГЛУПАВО - че като махнат Бойко и ГЕРБ, няма да им се наложи да поемат вместо тях изхранването на народа, чакащ ги в подножието на Еверест. Буквално “изхранването”, защото само онзи, който успешно може да извършва това действие, може да се надява народът да не го изрине – като Жан Виденов, например.
- СМЕШНО - че се надяват на Европейския Съюз да им помага - с неговите пари! - да изхранват “народ”, който те насърчават да хвърля яйца по сградата на Представителството му в София, а г-н Радев - неговият президент, за последно се изложи в Естония покрай коронавируса, докато премиерът Борисов всяка седмица ходи до Брюксел. Знаете ли какво ще му се случи на “народа”, когато ЕС престане да дава? Пропадането на “плана за възстановяване” е нищо. Къде-къде по-големи пробойни ще зейнат
: циганите НИ и съветските ни шпиони ще бъдат изгонени от Европа, децата ИМ ще се върнат да работят в България, емигрантите ще престанат да пращат пари...
- БЕЗНАДЕЖДНО че Съветският Съюз, или както те гальовно го наричат Русия, ще влезе тук и ще се възцари “нова ера”. Или че парите на Васил Божков ще ги спасят – Първо трябва той да им ги даде и тогава ще последва изненадата, че те ще стигнат да покрият индексацията на пенсиите само за 2 месеца, А нататък - след “Евереста на Радев, президентските избори - кой ще “индексира”? Ех, мъко ваша, вам... Както се казва, влизам ви в положението, но бързо излизам, защото то е изключително тежко безнадеждно.

“Стига си редил празни приказки”, чувам гласовете ви. Да, добре:
Ето моята прогноза, както обещах в последния ред на горната таблица.
Ситуацията днес най-много прилича на онази от началото на 2013 година.
И тогава имаше два месеца “народни протести”, против непоносимите цени на тока. Днес протестите за смяна на системата започнаха още миналото лято.
Тогава в предишното 41 НС, и в новото – 42 НС, ГЕРБ имаше мнозинство, БСП бе втора, но правителство направи БСП в явна коалиция с третия ДПС. Министър-председателят се казваше Пламен Орешарски, който беше изгонен от десните в СДС заради неясни връзки с Васил Божков, но не беше припознат нито от левите, нито от турците, за техен човек.
Днес в предишното 44 НС, и в новото 45 НС, ГЕРБ отново имат мнозинство, само дето БСП е трета. Логично би било следващото правителството да е пак на БСП в коалиция с ДПС, и новият премиер да не е свързан явно нито с БСП, нито с ДПС. Най-вероятно да е от средите на “И тъй нататък”. Това означава, че вторият мандат ще бъде върнат, но президентът може да се направи на “самостоятелен”, връчвайки третия мандат не на третите от БСП, а на четвъртите от ДПС.
Макар че те, от много акъл, му поискаха открито оставката в старото НС през септември миналата година. Ха, да ги видим сега тези гьотверени от ДПС, кому ще подадат “знак”.
Да предричам ли нататък? Не. Само ще препоръчам отново да погледнете в горната таблица колко трае правителството на Орешарски и кой идва след поредния опит на комунистите “да нахранят народа само със вяра”.

Да добавя още едно съображение от мен, което ме уверява, че вторият мандат няма да бъде реализиран. БСП никога не е била толкова глупава да даде властта на друга политическа сила. Тя, на Доганци не я даде, на Костов, на Царя, на Станишев дори, та на някакъв Слави ли ще клекне? Трябва наистина да си пълен учиндолец да си правиш сметките, че Реката като придойде, няма първо тебе да удави – този, дето родната ти къща е у дола.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1881455
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930