Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2016 19:55 - Времето на Жан - Ъ
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1809 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2016 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чак когато на целия социалистически лагер стана неизбежно ясно, че икономиката не ще “да върви” под политически шантаж, България “роди” своите “дисиденти”. Можеше да го направи и по-рано – например 1953 (като Германия), 1956 (като Унгария), 1968 (като Чехословакия), дори в 1980 като Полша. Дори няколко години по-рано от 1989-та, но ние чакахме, както са чакали 9/10 от прадедите ни по време на Априлското въстание друг да свърши работата.. После всички “са изручали жабетата”. Девет десети от десетоноемврийските водачи се оказаха подпъхнати от комунистите. Това стана ясно и на последните отвеяни граждани на републиката до края на третата демократична година, но Народът позволи Беров да подготви почвата за Виденов, надявайки се... надявайки се на какво?

Демократичният свят ни предупреждаваше, ние се смеехме по кукувски. С тъпи и злобни подигравки приемахме поредната мисия на МВФ. Дори на г-жа Макгърк откраднахме чантата, докато обядва както е свикнала у тях – без да се оглежда непрестанно. Ще кажете случайно е станало. Не е, мои читатели, не е никак  случайно. Ето какво пише в “Труд” (5.09.1996) комунистът Христо Карастоянов с многозначителния прякор Дядото: “Всяко пристигане на г-жа Ан Макгърк в качеството й на главен надзирател на МВФ за България трябва да бъде обявено за държавно бедствие. Честно ще е, ако народът бъде оповестяван отнапред и отдалек, а най-малко три дни преди самото й пристигане сирените трябва да бият “тревога” на всеки половин час. И чак тогава, като се убедят, че всички сме се изпокрили, да вървят да я посрещат на летището. Може даже с хляб и сол. Ако, разбира се, могат да си позволят хляб и сол. Ако не могат – да я посрещнат с националното ни достойнство върху тепсията.”

Преди да ви представя още такива изказвания от тази 1996-та, да дам фактите

1.         За инфлацията през годините (в %):

1991                  1992               1993               1994               1995               1996

476,6                 79,5                63,8                122,0              32,7                311.6

2.         курса на долара спрямо лева за 1996 година

яну                  фев                мар                 апр                  май                 юни    

72,53              74,59             77,94              81,55              119,53            143,10  

юли                 авг                  сеп                  окт                  ное                  дек     .

          180,14            101,79            224,60            224,30            283,39            461.16                    
          
Сега позиционирайте следващите думи спрямо датите от двете таблици:

- края на март 1996

Кирил Желев, депутат от БСП пред “Стандарт”; “Според мен все още не вървим към хиперинфлация.”

   Ивайло Калфин, депутат от БСП пред “Капитал”: “Ние сме много далеч от хиперинфлация. Фиксираният долар е екстравагантна идея за решаване проблемите на валутния пазар.”

   Муравей Радев, депутат от СДС пред “Стандарт”: “Обмяната на парите е нелеп инструмент. Това ще покаже абсолютното безсилие на управляващите да се справят с икономическите трудности.”

- края на април 1996

   Любомир Филипов, управител на БНБ пред “Труд”: “В покачването на долара има отделни спекулативни елементи, но спекулантът никога не действа против фундаменталните фактори. БНБ ще се намеси в зависимост от това, как ще се развие пазарът. Ако стане нужда, ще продаваме. Все още можем.”

- сряда, 8 май 1996 – доларът мина 100 лева

   От тази дата на 1-ва стр. В.”Труд” е написал: “$ 1 милирда давали Щатите, ако Пирински станел премиер”

- четвъртък, 9 май 1996

   Любомир Филипов, управител на БНБ: “Искам да напомня, че все още нашите заплати, измерени в долари, са по-високо от тези, които бяха преди две години, т.е. не е станало кой знае какво чудо. Разбира се, ние бихме могли да спрем този растеж на долара, въпросът е на каква цена и за колко време.”

   Пламен Орешарски, началник-отдел “Държавно съкровище и дълг”: “Утре или вдругиден валутният курс ще слезе под 130 лева за долар. Нищо страшно не става в момента. Само се появяват наслоени от миналата година очаквания, които се подсилват и от субективни спекулации.”

   Жан Виденов, министър-председател: “Правителството взаимодейства непрекъснато с централната банка – ние си помагаме взаимно за стабилизацията на финансовата ситуация и разбира се, за нормалното функциониране на предприятията, за нормалното изплащане влоговете на гражданите.”

- петък, 10 май 1996

   Димитър Костов, министър на финансите: “Скокът на долара ще бъде овладян до месец-два. Вярно е, че инфлацията може би няма да бъде в рамките на 20-25%, но поне сега би могла да се ограничи на 35-40%, но във всички случаи по-ниско от предходната година.”

- На 15 май 1996г. Парламентът прие Закона за банковите фалити. Този закон разрешава фалит на банка, ако тя отказва да изпълнява задълженията към вложителите си. Такъв закон се приема за първи път в соцдействителността. Питали Борислаав Стратиев, началник управление “Правно” в БНБ какъв е срокът за изчакване, който се дава на банката, преди да се постави под особен надзор (обяви в несъстоятелност? да фалира?). Отговорът му: “Никъде в закона не се определя такъв срок. Смятам, че ако една банка 4-5 дни, до една седмица, не може да се разплаща с клиенти и е спряла плащанията, трябва да се иска обявяването й в несъстоятелност” (в.”Труд”, 16.5.1996)

- На 20 май 1996г. всички вестници, радиото и телевизията бяха залети с изявленията на премиера Виденов и неговото вице Румен Гечев, че валутните влогове на гражданите във фалиралите търговски банки щели да бъдат компенсирани 100 на сто в продължение на 2 години. Само че първите 25 на сто спестителите ще можели да получат едва след 6 месеца.

Първите банки, които ще легнат на гърба на държавата (които БНБ ще обяви в неплатежоспособност само след няколко дни) са ПЧБ, Минералбанк, ЧЗИБ и Кристалбанк. След 4 месеца ще ги последват още 19 “банки”. Кавичките са защото спестителите няма да могат да получат парите си нито от фалиралите банки (естествено!), нито от обещаващата държава (неестествено!).

Пиле в кълчища по руменгечевски...

“Това беше всичко за днес. Приятна вечер, уважаеми зрители.” – така завърши вечерната новинарска емисия на Канал 1 на 28 май 1996г. водещият я Димитър Цонев.  – Пуек по фарфаронски, задушен на телефурна.

- началото на август 1996г. – в.”Труд”

Гинка Станчева, актриса: “Нямам думи, умираме! Виновни са всички. Къде спи опозицията сега. Само като ги видиш как се усмихват – доволни, честити, а народът умира, умира! По-голям геноцид България никога не е изживявала.”

Станко Тодоров, бивш министър-председател: “Не съм в състояние да коментирам тази работа. Правителството отговаря за действията си. Структурната реформа е неизбежна. Няма как, ще издържим.”

Димитър Попов, също така министър-председател: “Скокът на цените не е последица от действията на моето правителство. Сегашните мерки не са резултат от прецизна оценка на обстоятелствата. Не бих постъпил като Виденов.”

   Никола Койчев, председател на софийската партийна организация на БСП: “Валутата, която притежават частни лица, също е национално богатство и тя трябва да се управлява без вреда за собственика, но в интерес на държавата.”

   В.”Дума”, неподписано: “Играе си доларчето – голям палавник, ей! Играе си на воля пред очите на всички. Ето и сега: скача на въже, скача ли, скача. А нашето Левче го гледа ли, гледа. Накрая Доларчето подава въжето на нашето Левче – хайде, значи, твой ред е! Но на нашето левче хич не му е до игра и се чуди какво да прави с въжето. Че какво има толкова за чудене? То се знае: най-добре ще е да се обеси.”

   Всекидневна реклама на приватизационния фонд АКБ ФОРЕС – На цяла страница са фотографирани три големи зара с комбинацията от три шестици. Отдолу пише с големи букви: “Заровете са хвърлени... И не лошо, нали?”

БАНКОВАТА МАФИЯ И НЕЙНИТЕ КОНТРАГЕНТИ

След колоните мафиоти от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ и СПОРТИСТИ да обърнем внимание и на третата колона мафиоти – БАНКЕРИТЕ.

(Впрочем тези три колони маршируват през живота ни една до друга – като вълна, която изпълва целия площад на действието. По-възрастните читатели, които помнят комунистическите манифестации, ще разберат тази асоциация.)

“Голямата глава” измисли как да направи от шепа комсомолци, щипка окръжен комитет и диплома за завършил милиционерската школа в Симеоново български капиталист.” – написа в.”Стършел” в един фейлетон, наречен “Българският Франкенщайн или новите милионери” (автор е Кръстьо Кръстев, датата 31.05.1996). 

Колко хубаво е казано, нали. И нататък продължава:

“Голямата глава бе пресметнала, че щом ще се прави капитализъм, по-добре е този капитализъм да е наш, т.е. нейн. И днес трудно ще намерите сред новите български милионери някой, който да не е бил завеждащ нещо си в някой районен комитет, я в общински съвет, я в някое управление на най-хуманната от всички милиции в света. Един нов капиталист твърдеше, че хан Аспарух преминал Дунава само за да си внесе парите в неговата банка. Друг ни призоваваше да си отворим разума и да тичаме при него. Трети обещваше да прави от нашите левове – лъвове. Шеметът завъртя така момчетата, че те вземаха кредити един от друг, показвайки в БНБ хартийки и получаваха лицензи.” ...

... Нататък сухи факти за банките. Всички изнесени данни са точен преразказ на публикувани материали във вестниците “Труд”, “24 часа”. “168 часа”, “Континент”, “Капитал”, “Пари”, “Демокрация”, за периода 1994-1999 години. 

1.         ДСК

Старата “Държавна Спестовна Каса”. В началото на 1996г. ръководството й бе сменено с хора на “Мултигруп”. Всред народа тази банка е популярна като ДС-Каса.

2.         БЗК “Витоша”

Първо тази банка се казваше само БЗК – Банка за Земеделски Кредит, после БЗК “Витоша” сега е на път да остане само “Витоша. Какви земеделски земи има на Витоша е интересен въпрос. Шефове през годините са Атанас Тилев (който “в момента си карам джипа сред девствена гора във Финландия” – негови думи от едно по-късно в годините интервю по БНР), Янко Янев (с констатирани необезпечено раздадени 20  милиона долара за 4 години), Иван Миронов (18 милиона ДМ) От тримата шефове само Янко Янев “полежа” в затвора. Кавичките са провокирани от “лежането в затвора” на Йоско Йосифов, но това е друга, днешна история... 

3.         Българска Земеделска и Промишлена Банка

Популярна е с името “Орсовата банка” с председател на управителния съвет Веска Меджидиева, съпругата на Румен Спасов и лична приятелка на пресгрупата Му – Петьо Блъсков. Към Семейството меджидиевци причислете и:  Михаил Данов - шеф на телекомуникациите, Любомир Коларов – шефът на Комитета по пощи и съобщения, Николай Кривошиев – собственик на в.”Дума”, Светослав Шиваров – земеделски министър на Виденов, проф.Атанас Ганев – шефът на Съюз на земеделските кооперации.

4.         Частна Земеделска банка

В.”Дебати”, 25.08.1992: “Особено странен е произходът на средствата на главния участник – ЕФ “Ди ели” с президент Георги Пиримов. Той е получил кредит от ДСК-Благоевски район, в размер на 5 755 220 лева. С въпросния кредит е закупена за “Арсенал” валута на стойност 2,5 милиона щатски долари чрез ТБ “Биохим”. Впоследствие доларите са обърнати при изгоден курс отново в лева, с които ЕФ”Ди ели” влиза в лицензираната вече ЧЗБ, в която с 990 000 лв. влиза “Трансимпекс” и с 300 000 лв. – Булгарконтрол. Във вече избрания Управителен съвет на банката, освен името на г-н Пиримов се мъдрят и небезизвестните имена на Антон Салджийски (генерален директор на “Кинтекс”), Илия Гунчев (бивш генерален директор на СО “Металхим”) и на г-н Филип Филипов (от правителствената комисия за контрол върху режима на търговия с военна и специална техника).

5.         Кредитна Банка

Тя е създадена през 1993г. от Мултигруп и е известна с връзките си с кабинета на Любен Беров. В разгара на икономическата криза (май-юни 1996) тя получава финансова помощ от държавната ДСК, в лицето на шефката й Бистра Димитрова, в размер на 14,4 млн. долара. Които няма да върне и при следващия изпълнителен директор, бившият шеф на Агенцията по приватизация Веселин Благоев. През февруари 1998г. вицепремиерът в Костовото правителство Веселин Методиев ще  приведе авансово 70 млрд.лева в нея за “закупуване на отопление на училищата и детските домове в страната”. През юни с.г. Българската Търговска и Индустриална Банка (БТИБ) ще се влее в Кредитна банка заедно с всичките си активи и пасиви. През ноември “Овергаз инк” ще закупи 60% от дяловете на Мултигруп в банката. В края на 1998-ма шефът на “Овергаз инк” Сашо Дончев ще се откаже от тази сделка и ще се заговори, че Кредитна банка е продадена на чужда банка с офшорна регистрация. Подозрения ще се разправят, че зад тази офшорка отново са “Газпром” и “Овергаз”.

6.         Пощенска банка

През 1993-та Пошенска банка стана “банка на годината”. Във вестниците пише, че купонът не е бил уважен от Илия Павлов, Валентин Моллов, Красимир Стойчев, но пък проф.Тодор Вълчев и Алексадър Йорданов са почели лично председателя на банката Владимир Владимиров. След две години – в края на 1995-та Владимиров ще го махнат и на негово място ще поставят Петко Тодоров, който дотогава е бил университетски преподавател. След още година в края на 1996-та Владимир Владимиров ще бъде заплашен с убийство “по поръчка на “Орион” от силовите групировки, начело с борците Димитър Джамов и Александър Томов”, пише в.”Труд” от 23 октомври 1996. А Петко Тодоров ще стане шеф (собственик?) на частната телевизия “7 дни” – “Вашата телевизия” според определението на самата  TV 7 дни”.

7.         Първа Частна Банка

Банката на Валентин Моллов и Венцислав Йосифов. Докато през 1993-та тя е “най-атрактивната банка”, към края на 1996-та БНБ официално ще съобщи, че ПЧБ има дълг към нея в размер на 25,5 млрд.лв плюс 7 млрд, щатски долара. Към ДСК банката на Йосифов има още 5,3 млрд.лв борч. Самият Йосифов твърди, че ПЧБ има над 4 милиарда лева печалба за същата тази 1996 година.

Не мога да проверявам цифрите, но ще ви припомня две групи факти.

Първо обществени – Малко преди правителството на Виденов да вземе решение за затваряне на банката, социалният министър в него Минчо Коралски е превел в ПЧБ обещетенията за безработни. Така той е харизал около 400 милиона лева държавни пари на банката в ликвидация. А няма как да не е знаел за предстоящия й фалит. И после във вестниците пише (напр. “24 часа” от 20 юни 1996), че “Първа Частна е убита по поръчка на Румен Гечев”. Пък само преди половин година този собственик В.Йосифов беше кандидат кмет за София на партията на този Р.Гечев... ?!  

Второ лични – Пак във вестниците пише (“Стандарт” от 19 септември 1996), че “за шеф на представителството на ПЧБ в Лондон е назначена бившата съпруга на Валентин Моллов – Надежда. Тя получава поста като компенсация за развода си с крупния бизнесмен”. Компенсация трънки! Надежда е дъщеря на ген. Чергиланов от ДС. Пък за “компенсация” бившата съпруга на Венцислав Йосифов Моника Йосифова ще стане Моника Станишева... ?!

8.         Балканбанк - Около нея гъмжи от документирани престъпления:

- 1994-та първия компютърен обир у нас. Една учителка от Русе с двама съучастници от Разград използваха несъвършенства в електронната система на банката и я ужилиха с 7,3 млн.лв.

- март 1995 неизвестни бандити задигнаха 6 милиона лева от клона й в Красно село, София

- ноември 1995 студентка от Златоград задигна 228 хиляди от клона в Смолян

- Пак тази 1995-та се появи аферата “Булгаргеомин” – някакви 18 милиона DM. Заради нея шефът й Иван Миронов беше арестуван на “Развигор”. След 4 дни главният прокурор Иван Татарчев обяви, че няма днни Миронов да е извършил престъпление и той беше освободен от ареста. Избяга в чужбина, за да бъде арестуван под чуждо име след години. Какво стана със съдебното му дело... ?   

- През август 1996, пак в русенския клон изчезнаха 200 млн,долара – някакви пари за плащане на контрабандни цигари на смесена българо-кипърска фирма.

По това време, не зная дали има връзка, бе сменен Камен Тошков, нач.отдел “Банков надзор” в БНБ. Парите за “оздравяване” на Балканбанк през 1996-та ще дават БНБ и ДСК. После Балканбанк ще се слее с друга държавна банка – Стопанска банка.

9.         Агробизнес банк

Това е първата банка в историята на банковото ни дело, която БНБ купи за 1 (един) лев. Годината е почти 1996. На такава цена проф.Тодор Вълчев взе 90% от акциите на Агробизнесбанк и пое задължението да изплати натрупаните 7 милиарда лева дългове на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов.

Кои са пловдивските “банкери”? Христо Александров преди 10 ноември е бил сервитьор в крайпътен ресторант до Пловдив, откъдето е прякорът му Салфетката. В края на 1989 обаче открива първото чейнджбюро в Пловдив. След 3 години купува 90% от акциите на Агробизнесбанк и основава първата финансово-брокерска къща “Пловдив”. Заедно с Хр.Данов, спортен “деятел” на ФК “Ботев” Пловдив, изкупуват буквално почти всички къщи в идеалния център на града, контролните пакети във вестниците “Марица”, “Пловдивски вести”, радио “Канал Ком” и телевизия “Тракия”. (Обръщали сте внимание, че цената на един хляб по Тошово време от 30 стотинки днес е 1 лев, а цената на един вестник от 2 стотинки тогава, днес е между 1 и 2 лв.?) Влиза в групировката Г-13 редом с Илия Павлов, Добромир Гущеров, Васил Божков, Борислав Дионисиев, Емил Кюлев, Георги Аврамов, Георги Агафонов, Красимир Стойчев, Ангел Първанов, Валентин Моллов и Петьо Блъсков.    

10.       Кристал банк

Тази пък е основен кредитор на известния Дончо Димитров – Провадиеца, на Жорж Ганчев спонсорът и депутатът, И платецът на една от сватбите на Ахмед Доган. Знаете историята, писал съм за това.

11.       Частна Земеделска и Инвестиционна Банка       

Още една кредиторка на Дончо Димитров, но и на Златимир Орсов, земеделски идеолог на БСП. По времето на отнемането на лиценза й, нейн шеф е Кирил Дунев, а пресаташето й се казва Илиана Беновска. Да ви представя предишната биография на днешната “Питанка” – известна натегачка лично на другаря Тодор Живков, авторка на биографична книга за Ахмед Доган и Осман Октай, съсобственичка на радио К2.

12.       Банка за стопански инициативи Минерал Банк

Създадена още преди Десети ноември по решение на ЦК на БКП и още тогава участник-кредитор в 11 задгранични д-ва, собственост на България. В реззултат на “окрупняването” на тези задгранични дружества, тяхната приватизация, раздадените им кредити станаха несъбираеми и съвсем естествено през 1995-та Минералбанк се “укрепи финансово” по познатия начин – Белчо Белчев (финансов м-р на Живков и на двете Луканови правителства) лично гарантирал пред Жан Виденов, че 10 млн.долара от БНБ и още 3,5 милиона от ОББ “ще стигнат”.

13.       Капиталбанк

Тази банка обслужва клиенти от Русия и бившите соц. страни. Нейни акционери са “Трон” (Красимир Стойчев), “Фърст Файненшъл” (Ангел Първанов), “Тератон”, в.”24 часа” и в.”Стандарт”. Покрай “Стандарт”, тогава, се спрягаше за собственик “Мобилтел” на Владимир Грашнов (Бог да му прощава), а днес се говори, че собственик му е Делян Пеевски (Нищо не намеквам.)

14.       Популярна банка 

Това е кредитно-спестовна кооперация, която възобнови през 1994-та “след многогодишно прекъсване традиционната си дейност да приема лични детски спестовни влогове”. Кавичките са, защото популярната банка няма нищо общо с трогателната стара представа за родителска банка. Тя увяхна тихо и незабележимо, тъй като парите на децата не са кой знае колко много. Но все е нещо!

15.       Българска Търговска и Индустриална Банка

Съставена е от десетина държавни фирми, но по-голямата част от капитала принадлежи на “Нове” (Васил Божков) и ЗПД “Орел” (Добромир Гущеров).

16.       Банка “Моллов”

Онази, дето щеше да направи от нашите левове – лъвове! Впрочем последното нещо, което прочетох по повод на Валето Моллов е, че през октомври 1996-та по нареждане на Националната Служба за Сигурност е спрян на летище София да пътува за Виена с жена си. Това е времето, когато 9 банки, вкл. и неговата, бяха поставени под особен надзор. И точно 8 дни след убийството на Луканов. Нататък нищо не чувам повече за “звездата му”. Със сигурност знам, че не е в затвора. Кой знае кой лазурен бряг огрява. Може би повече ще знае Цветанка Ризова. Питайте я.

17.       Банка “Биохим”

През август 1993г. вторият по богатство в България тогава, 40-годишният Дилян Спиридонов Буновски – Дорон бе обвинен, че чрез 11 свои фирми се опитал да приватизира тайно държавната банка “Биохим”.  В комбината били още депутатът Маргарит Мицев и Александър Костадинов, зам. шеф на бившето научно-техническо разузнаване преди Десети – ИНКО. Само да ви кажа, че във в.”Труд”, още от февруари 1994, съм прочел, че на въпрос на председателката на Комисията по корупция в НС Ана Караиванова “Откъде се познавате с Дорон?” Маргарит Мицев отговорил: “Оттам, откъдето се познаввам с Валентин Моллов, Емил Кюлев...” Депутатката от БСП не се е задълбала повече.  

18.       Банка “Славяни”

За нея не се знае много “шумно”. Свързва се с Георги Агафонов (бивша дружка на Илия Павлов в “Мултиарт” и бъдещ собственик на една TV кабеларка, в бъдеще СКАТ) и с шефа на държавната Минералбанк Владимир Ташков.

19.       Турист Спорт Банк

Банката, която мисля, че държи първенство по брой смяна на имената. Нейните превъплъщения обаче са винаги свързани с името на Емил Кюлев. Баща му е основен акционер в БКП – генерал от ДС. И е гадно точно вестникът на тия - “Дума” на 20 май 1994 например, да публикува карикатура от някойси Григор Петров на която се вижда как Филип Димитров върти ръчката на пресата на една стара пералня, Едвин Сугарев му подава мокрото пране за изстискване, а отдолу пише: “Голямото пране започна, адресът и мястото са известни”.

 Започнах с фейлетона на “Стършел” за “Голямата глава”. С него и ще завърша:

“Голямата глава, бащата на Франкенщайн, е леко изваден от равновесие и дори се заканва, че ще съди лошите си синове, ще ги вкара в пътя със строгост и решителност на извънредните си пленуми. Истината е, че както малко грубо се изразяват по нашите краища, “ще ги хване за мобифона”.

Чувате ли, левите? Тези думи са още от 1996-та! А и днеска сте тръгнали да се строявате под знамето на БСП. Под знамето на кое БСП бе, идиоти? – на Корнелия, на Мишо, на Гошо, на Серго, на Дончевица, на ... Марш при Путин, тиквеници! Ама и там не щете, щото той такива като вас тарикати, дето му отклоняват от парите, ги праща в ... молете се поне да е в Сибир!

 

 


 

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobronameren - Допълнение към постинга
28.06.2016 20:01
Не ми остана място да ви разкажа за другите банки на Компартията от виденово време. Само ще ги изредя, а вие си търсете информация за парите им: Българска Инвестиционна Банка, Първа Източна Международна Банка, Международна Ортодоксална Банка “Свети Никола”, Ямболската банка, Бобовдолската...
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Тъй като и без това не ги бива за нищо,
02.07.2016 09:19
комундетата станаха банкери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1883359
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930