Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2016 07:57 - Записки по българските въпроси - май 2016
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1867 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Точно от преди една година и неотклонно всеки месец оттогава събирам събитията от текущия месец в един постинг. За да ги запомните или поне да са ви под ръка, ако ви потрябват за справка или сравнение. Помните ли това? – Едва ли. А трябва! И не се заяждайте на дребно с мене – какъв съм, кой и т.н. Съвсем определено, аз не правя това за вас да ви поучавам или за себе си да се лаская. Обаче знам, че ВИЕ трябва да се интересувате далеко не само за сърцето си, корема и онова под него! Знам и че АЗ трябва да оставя за историята на народа си моите свидетелства на очевидец. А дали са верни или неверни, обективни или пристрастни, не е нито ваша, нито моя работа. Има си оторизирано бъдеще за тази работа!

И ако искам да се преродя, то е най вече, за да видя как това бъдеще натрива носа на самовлюбените ... не е най-подходящата дума, но поне е “фризирана”.

За изминалата една година, на текуща база, се случиха много положителни неща според мен и самовлюбените много загубиха. За бързината на случване ще напиша само, че тя е по-голяма от бързината на събитията от 1989 до 2007 (демократична България извън ЕС) и несравнимо огромна за бързината на събитията до 1989-та (комунистическа България). Това само по себе си е чудесно, обаче НЕ Е резултат от НАШИТЕ усилия като един народ. Да е жив и здрав останалия демократичен Свят! Без него засега сме загубени.

Написах “засега”, защото ми се иска, неистово ми се иска да дойде време, когато ученикът ще задмине учителя си. Спирам да се натъжавам обобщаващо и започвам с излагането на конкретните добри резултати. Следвайки схемата на разглеждането им, възприета в постинга за месец май на миналата 2015 година http://dobronameren.blog.bg/history/2015/06/10/zapiski-po-bylgarskite-vyprosi-mai-2015.1367851

Тогава, в миналия месец май, бях започнал с един виц:

“Попитали Мая Манолова кое е събитието на месец май у нас.

- Естествено местните избори през октомври – отговорила тя.

Всички скупчени микрофони около нея изпопадали на земята, защото ръцете на журналистите им потрябвали наведнъж да се почешат зад ушите. Само микрофонът на радио К2 останал прав. Илиана Беновска нищо не може да я смути: 

- До тогава има 5 месеца още...

- Мислите ли? – я репликирала червената тигрица и отстъпила мястото си на Волен Сидеров.”   

ДНЕС е същото. Само сменете Мая Манолова с Корнелия Нинова и местните избори с президентски. И като мислите за Волен Сидеров и Илиана Беновска, не ви ли се струва, че носовете им вече могат да се достигнат с обикновена лайняна клечка, за разлика от май 2015-та. Което е чудесно.

Въпреки бодрите уверения в заливащите ни цитати от източнозападнали анализатори в медиите, че Путин и неговата Русия цъфтят и вържат, положението е “Митре малце болен...” 71-вият “Девети май” в Москва премина по-приглушено, по-нормално. И щяхме да се присъединим много повече хора със своята съпричастност към героизма на съветските хора, ако не беше наглостта Путинска, който и тази година като миналата, използва отвратителната демагогия, наречена “безсмъртния полк”, за да плаши гаргите. И да се подиграе с жертвите, като обяви техния убиец за спасител – техен и на света. Нашите червенофили ... четете за тях, изтипосал съм ги в “ООСЕ – Безсмъртния им полк” (19.05.2016)

Само че “Гаргите”, вместо да се уплашат, след месец – през юни, разположиха танковете на НАТО в цялата яка от Естония до Румъния, последва ПРО, а преди няколко дни и 4 батальона от по 1000 натовски военни. За “отдолу” – Крим и Молдова, му е предстоящо на Путин. А на нашите червени глупаци им остава да мечтаят така (примерно):

- Reader 5.05.2016 “От последните минути: Чехия и Унгария напускат ЕС! Виж защо”

- Bojinkata 14.05.2016 “Украйна – краят наближава”

- Koshava 10.06.2016 “Москва изумена от усилията на НАТО да засече руска подводница, плуваща над вода! Ха-ха-ха да ги ева баси лепшерите”.

- Koshava, 10.06.2016 малко по-рано: “Русия може да разгроми НАТО за 60 часа! – Газете братя с вами бог!!”

(Същата информация намирам и при Zahariada пет дни по-късно – “Представителят на САЩ Министерството на отбраната: Русия, силите на НАТО ще преодолеят максимум 60 часа”. А бе, кой му прави преводите на Захариадата?)

За Македония и Гърция какво да пиша... Миналата година май Ципрас беше повече на мода от Никола Груевски. “СИРИЗА! СИРИЗА!” ехтеше от нашите медии, а Груевски се споменаваше само във връзка, че правилно не послушал “нашия Бойко” да си подаде оставката. След година време, в днешния май, СИРИЗА има проблеми с болшинството си в гръцкия парламент – Ципрас като нашия Сидеров ще попадне в “катарзис”, а Никола Груевски тепърва ще съжалява за неподадената си оставка навреме. На началника Путин ще му се наложи да си търси нови съюзници-разбойници. Моята прогноза е, че пред Ердоган стоят два пътя – или да клекне пред Европа (ще изпълни споразумението за мигрантите към/от ЕС и визите за турските граждани няма да паднат, за членство в ЕС изобщо да не мисли) или да се прегърне отново с Путин (за Ердоган говоря, а не за държавата Турция да стане съюзник с Русия). Това последното в скобите е моята надежда – Ердоган да стане емигрант като Янукович! Време му е! На Путин – също!

За нашенските Ердогани Доган и Местан искам същото – време е да се построи още един Сарай до съществуващия вече в Бояна в който да се настани Лютфито и целия този район да се огради с телена ограда, която да ни защитава от тия гьо-тверени/нсурати.

Навлязох значи във вътрешните новини.

Пукне ли пролет и Дългият (Слави Трифонов) се събужда. Миналия май разправяше, че се готви за световно турне, но не казваше нищо за политическите си планове. Те станаха ясни този май, когато той внесе в Парламента искане за национален референдум (с над 600 хиляди подписа). Абсурден референдум, както и да го погледна. Най-голямото доказателство за такова твърдение е, че няма червендалеста партия, медия, журналист, блогър, който да е против ТОВА “допитване до народа”. На всичко отгоре към избирателя в референдума се отправят цели 8 въпроса, които са съвсем самостоятелни – за разнопосочни неща от местната, изпълнителната и законодателната власти. Изобщо не коментирам конституционната допустимост на въпросите. Само питам колко на брой са математическите комбинации от 8-ми ред 2-ри клас и как ще се отчете общият резултат от референдума “да” или “не”, за да влезе той или не влезе за обсъждане от депутатите. Явно целта беше Народното събрание да реагира нормално, отхвърляйки целия референдум или поне част от въпросите, и тогава... о, тогава щеше да се отпуши в пълната си мощ калната цевка на червените. Което щеше да даде претекст на кукуто Трифонов да се кандидатира за президент на предстоящите избори. Обаче! Изключително съм доволен – Народното събрание с решаващата помощ на герберските депутати “пусна всичко” – законността на референдума и всичките му въпроси! Ха сега, иди викай, че Тиквата не уважава народа. Не иде някак. И вчера Слави Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за президент. А може и разсекретяващия в края на краищата шум около фалита на КТБ да не е позволил “Барековия номер” - изтичането на средства за предизборна кампания. Пък изчезналите 135 хиляди лева от касата на БСП, не стигат за нищо...  

БСП ли казах? Ама много са загубени тия! Воглаве и най-паче с Корнелия Нинова (49-ти конгрес на БСП). А на бас, че парадното поклонение пред Тодор Живков в Правец няма да събере в нейната кошница разпилените по разните мимикрии на БКП около 100 хиляди гласа. За старите бетонни глави дори онова пиянде Миков е по-приемлив, та тази ли черна сврака, дето “беше в СДС”?! Единственото й спасение е точно в обратната посока – да привлича млади и европейски мислещи социалисти. Разбира се, че като пиша млади и европейски, нямам предвид мерките за глупост един КирИл, ЖаблЯн, Кутьо или един Куш, да не забравя. Обаче нашата не, та не. Тя търси под вола теле. За справка резултатът на БСП на последните президентски избори в 2011 година беше точно 974 300 гласа. Ако “Лявата България” събере 600 хиляди в новите президентски избори, може и да се класира на трето място. Което й позволява да прескочи групите, но не и да се класира за финала.

А кой ще победи на финала, питате? Ще ви отговоря с думите на Обама от последното му обръщение към американския народ (гледах го по телевизията): “Догодина по това време, аз няма да бъда президент, защото нямам право на трети мандат. И не зная КОЯ ще ви говори от тази трибуна.”

Засега свършвам. За смешните оплювателни усилия на обединените комунисти срещу президента Плевнелиев няма да пиша. Просто защото президентските избори са още много далеко. До септември месец, началото на официалната президентска кампания, ни предстои цяло едно лято. Нека го изчакаме да мине. Още повече, че Varg1 каза на 14.06.2016 в 15:20 часа “Ще ринем САЩ с лопата след очаквано земетресение”...

 В месеца май попадат няколко празника. За 9 май ви осведомих. Ред е на най-българския празник – 24 май. Имаше години, когато до светите братя Кирил и Методий заставаше Всеруският патриарх Кирил. Днес, слава богу, той е зает с предстоящия Вселенски събор на православните църкви, та го нямаше отдолу. И депутати от Руската Дума не успяха да дойдат – “мракобесното ни, доминирано от ГРОБ, Народно Събрание” не заобиколи действащите европейски санкции срещу Русия и гласува против допускането им в страната “като гости дори”. Максим, ох, пардон – Неофит също не беше, Дърева я нямаше даже...

Но Нешка Робева пък беше предложена за орден “Стара планина” I-ва степен. Акт на Божа справедливост е, че тя се отказа сама от него. Не зная какви са мотивите на причините й. Дано да са били “Не може хем Русия да ти е майка, хем българския орден “Стара планина” да получиш” – цитирам Генералисимус Слуворов.

Леле-е-е... ами ако бяха предложили този орден на онзи тюфлек от Марица-Пловдив, дето стана на 50 години. Щеше “да го лапне като мушичка” туй диване, бе! (За сведение на езиковедците: “Диване” произлиза от “диво копеле”. Пък “бе” е съкратено от “либе”.)

Тази година се навършиха 140 години от Априлското въстание. Това въстание винаги е било връх в историята ни, почитан и изкачван от ВСИЧКИ българи. За разлика от Септемврийското въстание, например. Обаче днешните български комунисти успяха да вгорчат дори и спомена за този всебългарски обединяващ празник. Георги Първанов празнува един час по-рано в Стрелча на 15 километра разстояние от Цецка Цачева в Панагюрище. А Нинова, Миков, Кадиев, Добрев Николай, Янков Красимир... не бяха нито на едното място на честване, нито на другото. А щели да имат общ кандидат за президент, разправят. Краставици на търкалета!

За Ботев, Свободата и Жертвите, какво да пиша...? Същата “безсмъртна” наглост путинска. Само те имали жертви, на другите жертвите били престъпници. Изтипосал съм ги в “2 юни – начин на употреба” (6.06.2016).   

Цяла година вече стана, откакто по Държавното радио програма “Хоризонт” всяка сутрин в 7:30 часа звучеше песента на Джон Ленън Let it be. 23-ма водещи журналисти, водени от Светла Василева, ох, пардон – Силвия Великова (все ги бъркам тия двете), протестираха по този начин “против свободата на словото”. Кавичките са, защото конфликтът избухна през май 2015-та, тъй като шефът на БНР Радослав Янкулов резнал парите им по европейските програми и горките останали само на едната държавна заплата. Много е възможно по-голямата част от причините да се крие в хибридната война на червените срещу ГЕРБ, но че свободата на словото тук е непричем, е повече от видно. Аз имам много по-сериозни доказателства за тази теза (понеже всеки божи ден от 6:30 до 7:30 съм на вълните на “Хоризонт” и слушам какви ги ръси Силвия), но за читателите може би ще е по-интересна пикантерията, касаеща Кеворк Кеворкян, Мартин Карбовски и Петър Волгин – “3 в 1 – неочаквано добра комбинация” за списание “А-specto” и неговата главна редакторка Калина Андролова. Е-ех...

Но “всяко нещо има край. Само суджукът има два края” (Ерих Кестнер, представете си!) Двегодишният мандат на шефа на БНР Радослав Янкулов (възпитаник на спортното училище “Олимпийски надежди”, представете си! Не ви говори нищо ТОВА спортно училище ли? Жалко!) изтече този  май на 2016 година и той се махна, за да го замести Александър Велев (фамилията на новия не случайно съвпада с един тоталитарен шеф в оная БТА и на един сегашен кореспондент от Брюксел на днешната БТА). Така или иначе обаче Велев се оказа по-силен от Свободата на Словото и на третия ден от назначаването си спря “Нека да бъде”. Силвия Великова продължава “да се гърчи” – не мога да прогнозирам коя маймуна ще падне първа от клона, тя или Ал.Велев.

Честно казано, това не ме интересува чак толкова, тъй като моята първа любов е телевизията. Телевизиите! – като почнете от Канал 1 (“любимите ми” Димитър Цонев и първата му братовчедка, напоследък новият водещ Иво Никодимов), минете през bТВ (Цветанка Ризова, Антон Хекимян, комбИната Щърбева-Крумова) през Нова (оня Виктор със слушалката в ухото и мераклийката Цолова, г-жа Марчева от тройката “Всяка събота, всяка неделя”, Светлозар Иванов), през телевизия “Европа” (тук наистина ме боли, ама ДСБ е готово на всичко, дори на самоубийство в името на ... на какво?!), Канал 3 с Митко и Яна, Габарева също от време на време, телевизия СКАТ с неговите замечателни Стефан Солаков и Григор Лилов и ред други (трябва да публикувам една студия за тях – важните ДС-бойци и плеядата прости войници – например Венцислав Тоцов, Теодор Ангелов, Любомир Желев...), ама за кого по-напред?! А “телевизията на истината” ALFA? – “жълти павета”, “икономично студио”, “неделник”, “извън протокола”, “зад фасадата”...

Пък за ТВ-седмиците да ви разказвам... Миналия май, помните ли как бойки лари-магнолии и боси техни защитници се бяха хванали за ръце и направили жива верига срещу МВР-то на Тиквата, дето им секвестирало сърверите и режело кабелите. Клеветяло ги, че са едни от източителите на КТБ. Цяла година ги чакам на пангара. Но едва този май месец - когато Делян Пеевски де го и Цветан Василев май-май, а – ОНОВА е на път да се случи. Гледате ли детски предавания за пчеличката Мая (от детството на моите деца) и следите български кереви в космосите микро и макро, тогава днешната ТВ7 е Вашата телевизия. Ако не се интересувате, гледайте поне повторенията на “сутрешен блок”. Там в една от сериите Златара Лазарова играе собствената си съдба на изгонена от телевизията, направо същински Люмиер в рокля. Не разбрах защо не можа да се уреди момичето някъде другаде, например в BULGARIA ONAIR. По-забавна е от Милена Милотинова определено. Мога да бъда и по-злобен и също ще бъда прав! Каквото повикало, такова се обадило.

Е, не всичко бе лошо в тази 7-ма телевизия. Имаше една леля Вичка например, дето беше голям екстрасенс. Помните ли тази реклама – “За времето какво да ти кажа... Я се дръпни малко от телевизора да го видя по-ясно.”

Та и аз -  за ГЕРБ какво да ви кажа? Чакаме го да се разпадне всеки момент вече години наред. Вместо него дочакахме тази една година, на текуща база, да се разпадне ДПС, БСП, ББЦ, РБ, НИЕ-МИЕ и С-ие. Ще дочакаме разделянето на АБВ, АТАКА и НФСБ-ВМРО, мисля че съм убеден... Сигурно пропускам някоя партия, ама аз да не съм слънце да огрея навсякъде. “Стар човек съм, не съм бърз влак!” (Днес съм обсебен от духа на Ерих Кестнер.)

Като чета БЛОГ.БГ, гледам, че се чака всеки момент да се разпадне ЕС, Русия да победи НАТО, доларът да срине под натиска на юана, приятелят на световния комунизъм Йелоустоун да каже тежката си последна дума и да събираме САЩ с лопата... Чакаме на болната от множествена склероза Милади да й излезе късмета (няколко пъти!) и леля Гинка да се върне от Брюксел задоволена. Ж.Железов да приеме в душата си Икономиста и обратното, Питанката вместо да пита да започне да чете доцента от Плевен, Борн да помоли приятелите си в Омск да помагат на сина на Подводния, ако му се наложи да бяга от Москва, Венци Валери да поумнее и пернишния музикант да хареса малките букви на клавиатурата.

Аз лично чакам и се надявам да нахъбим Чара.

Завършвам с крайните думи от оня постинг за миналия май 2015-та, цитиран в синьо в началото на този постинг за текущия май 2016-та година:

“Та общо взето затова си пиша този постинг – да ви припомня събитията през изтеклия вече месец май. Пък ако успея да ви помогна да разберете някак тяхната взимообвързаност с проблемите на вашия собствен живот вчера, днес и утре... О-хо, берекет вересим, Местане! Тем лучше, Волене! Споко, няма да те дразня на хамерикански, Кушелски.

Впрочем, драги читатели, и Кушелски българин, и аз българин! Как стават тези работи, българи? Колко Българии има? Вярвате ли “че на света е само една, една – нашата мила родна страна”?! Нещо не се връзва щото.

Но това са размисли от следващия - за месец юни, постинг.”




Гласувай:
5



1. slavimirgenchev1953 - Тъй като са обикновени лайнари и го знаят много добре,
18.06.2016 07:50
друзьята никога няма да признаят, че Раша е лайняна държава, от която нищо не става.
Поведението им е точно по Фройд.
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Като им отвориш очите "за взимообвързаност с проблемите на вашия собствен живот вчера, днес и утре",
19.06.2016 10:13
хептен откачат - много мразят да им разкрие някой механизмите на събитията и причинно-следствената връзка, но не онази, която им изнася, а онази, дето няма нищо общо с благоденствието в Омск.
цитирай
3. dobronameren - Абсолютно безспорно е така!
19.06.2016 19:36
Само че тези са тъпи, обществено тъпи имам предвид. С омраза не става, трябват огромни ЛИЧНИ усилия и предварително ГЕНЕТИЧНО зададен буден, а не ленив ум. Затова тези се държат неистово за любящата ги Партия. А тя горката отстъпва ли, отстъпва. Днес е в Омск все още, утре и там няма да я има.
Не може да им се помогне. Световното време е такова. И аз не съм виновен за това, Славе. И ти също.
Е, може би не съвсем не сме виновни...
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Виновати сме! И ще поемем и ние вината заедно с мезетата!
20.06.2016 22:36
dobronameren написа:
Само че тези са тъпи, обществено тъпи имам предвид. С омраза не става, трябват огромни ЛИЧНИ усилия и предварително ГЕНЕТИЧНО зададен буден, а не ленив ум. Затова тези се държат неистово за любящата ги Партия. А тя горката отстъпва ли, отстъпва. Днес е в Омск все още, утре и там няма да я има.
Не може да им се помогне. Световното време е такова. И аз не съм виновен за това, Славе. И ти също.
Е, може би не съвсем не сме виновни...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1883697
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930