Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 16:04 - За какво бият камбаните на църквата
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2094 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не за кого, а за какво! Точно така, за какво бият камбаните на българската църква? Камбаните на днешната църква бият за пари! Напомнят на комунистите да не забравят да й платят поредната заработена слугинска заплата!

Ако си мислите, че случайно съм пропуснал пълното име на църквата, управлявана днес от патриарх Неофит, а вчера, както и в онази комунистическа България - от патриарх Максим, изобщо не е никак случайно. Тази днешна църква на ДС-кадрите Максим и Неофит НЕ Е нито “българска”, нито “православна”. Тя е репресиращата “друга ръка” на московците в България и ако право слави нещо, то винаги (вече повече от 70 години!) е било съветския комунизъм. А има и нещо още много по-отвратително, много по-отблъскващо при тези наричащи се български попове. Комунистите излизат пред обществото с идея, платформа, програма и конкретни инструменти за изпълнението им. Ако си станал служител в тяхната “фирма”, ти сам си си виновен, съгласявайки се на техните условия да станеш като тях убиец на друговерци. Докато църквата, псевдоцърквата при комунизма, се представя като закрилник и пазител на Божиите ценности, потъпкани от Комунизма. Ти влизаш вътре в храма, търсейки утеха, убежище, закрила, вяра, сили да преживееш комунистическия кошмар навън, а попът, който те изповядва с благ и богоязлив глас, записва на лента твоята изповед и още до вечерта я предава в партийния комитет така осигурявайки своето благополучие за него ден.

Не било вярно ли? Хайде, бе! С какви факти искате да ви “обстрелвам” – с големи или с дребни? Големи, част от големите факти можете да намерите в моя постинг “За БПЦ” - http://dobronameren.blog.bg/history/2012/01/03/za-bpc.876371. Не мога да се стърпя да не подчертая, че много познавам. Не махвайте подигравателно с ръка. Още тогава, преди 4 години (постингът е от 3 януари 2012) съм написал черно на бяло, че когато Максим умре, на поста ще го наследи Неофит. Ако и вие четете и мислите върху прочетеното, ще стигнете до това “прозрение”. Причината е проста:  резервната скамейка на българските комунисти, днешни социалисти, не е никак дълга. И все по-къса става! Правоверните измират, а децата им, които те самите са пратили на Запад, не щат да се връщат, за да заиграят в техния стар компрометиран, ставащ все по-западащ “селски отбор” в днешния нов глобален Свят.        

Дребни факти да искате... От години ме сърби перото да запиша твърдата си убеденост, че наближава времето, когато ще дойде реда да бъдат отворени онези досиета на комунистическата ДС в които са намират изповедите на лековерните българи пред т.нар. “българска пророчица баба Ванга”. Или историите на “рязания поп”, т.нар. отец Боян Саръев. Що не ме питате за съдбата на националиста Валери Симеонов? А ме оставяте сам да подемам инициативата за т.нар. НФСБ – от която абревиатура само думата “фронт” е истинска. Комунистите, попове, патриоти... “са в един и същи строй, винаги във труд и в бой!”

Но да се върна на първата точка от този постинг. Днес, 7 декември 2015-та, камбаните на всички столични църкви “тревожно биха половин час”, защото, представете си, българският Съд допуснал да разглежда жалба, която иска храмът “Александър Невски” да бъде отново върнат на държавата, която дава парите за неговата поддръжка, но Светия Синод прибира парсата от свещи, богослужения, дарения, билети за Криптата и ред още други благинки. Кой беше оказвал груб натиск и давление над съдебната власт? – Бойко Борисов и разните му там педераси посланици на страните от ЕС, нали?! А що ще лично патриарха Неофит и целия му висш клир в сградата на Съда по време на съдебното дело?

Тези комунисти...  

Преди 16 дена Неофит празнува 1000 (словом хиляда) дни, откакто спи в патриаршеския креват на предшественика си Максим (какво картечарско име, нали). А камбаните “бият тревожно” ДНЕС ЗА ПЪРВИ ПЪТ! 

Един паралел изникна в паметта ми във връзка с днешния “тревожен звън на камбаните”. Не зная помните ли, но аз съм затова – да ви припомням.

Ето какво копирам директно от том 3-ти на една историческа поредица моя за събитията и лицата в нова демократична България. (Отбелязвам в скоби, че ще бъде истинско чудо Божие, ако някой собственик на демократично издателство, например Иван Гранитски или Божана Апостолова, не дай боже, се съгласи да я издаде):

“Една мартенска сутрин (на 1996г) работниците от свещоливницата в Илиенци не били допуснати до работните си места. През нощта хора от синода на Максим завзели работилницата за свещи. Била на законния Синод. Много е спорно кой е законният Синод, това ли е начинът за разрешаване на църковни въпроси, но наближава Великден, а това е времето на свещите. На големите печалби от вярата на хората! Отказвам да влизам в тази мръсотия. И макар, че е ясно кой в държавата ни как би следвало да реагира, да фиксирам на хартията отзивите:

- Премиерът Жан Виденов приел патриарха Максим и неговите владици. Казал им, че за него те са легитимното ръководство.

- Главният прокурор Иван Татарчев заявил, че “Максим може да бъде арестуван като виновно лице за превземането на свещоливницата”.

В отговор забиха на умряло камбаните на “Св.Ал.Невски” и на “Света Неделя”. “Така ще бъде, докато Татарчев не престане да се пречка”, заявил главният секретар на Синода на Максим Геласий.

- „Полицията се въздържа от силова намеса в новия спор засега” – заглавие в “24 часа”.

- Чета читателските отговори в уличните анкети. В броя от 5 април 1996 на в.”24 часа” един безработен Николай Конакчиев казва: “Патриарът трябва да реагира адекватно.” Ако не беше познато името, щях да подмина. И без това не е ясно какво е това “адекватно”. Да се гръмне, адекватно ли е? След това поглеждам снимката и, о, изненада – от нея ме гледа известният Николай Конакчиев, политическият коментатор на БКП по Живково време. Той бил безработен?! О, Жан спи ли? О, Жан не види ли? Но поне ми стана ясно какво е “адекватно”!

- Чета и есетата на Ани Драндарова – в.АНТИ от 12.04.1996:

“Камбаните бият на умряло. В първия момент си помислих, че най-после и патриархът е осъзнал чудовищното унижение, на което България е подложена. Помислих, че духовният водач на народа бие камбаната, за да призове всички ни да застанем нащрек, за да се противопоставим, да се защитим и съхраним. Помислих … и сгреших. Оказа се, че българският патриарх бие камбаната, защото далаверата му е застрашена. Когато от Чернобил ни тровеха, не се чу ни камбана, ни дума от Божия наместник. Когато издавиха, когато изпозастреляха десетки български войници – той пак мълча. Когато се сринаха във водите на Тунджа богомолци, нямаше камбани. Сега обаче заплахата, че няма да прибира парите от свещите за него, явно е причина да се обяви национален траур. Слушам, мисля и неусетно пред вътрешния ми взор се извисява образът на един друг патриарх, поел гордо пътя на заточението, от който никога не се е върнал, но е влязъл вовеки в историята. И сравнявайки го с днешния – поел краткия и безславен път до Илиенци, за да прескочи само една ограда, вместо безсмъртието, ми става тъжно и срамно. И мълчаливо се обръщам към моя Бог, за да говоря направо с него, защото нямам вяра на посредниците.”

 

И аз нямам вяра на посредниците вчерашни и днешни. Което е техен проблем. Те ще си отидат в безвремието, където им е мястото. Църквата нарича това място АД. А ние ще оживеем, Ани!




Гласувай:
2



1. slavimirgenchev1953 - Червено православие.
08.12.2015 08:17
Имат и програма миниум, и програма максимум. Минимум - да се съхранят кадрите на ДС в Св. генерлитет на БПЦ, максимум - да държат всичко под контрол, за да се изпълняват точ в точ москалските нареждания - и политически, и религиозни.
цитирай
2. dobronameren - Каквото и да имат, те всъщност нямат нищо. Защото нищо от Миналото им не става за Бъдеще
08.12.2015 09:03
Говоря за червените. А положението на църквата им е направо безнадеждно. Защото червената църква не ни предлага да се приобщим, да приемем БОГ (някакъв Бог, дори не православен) в сърцата си, БОГ като Идея, стояща извън и над нас, а някакъв човек, някакъв техен Вожд и Учител. избран по класов принцип сред самите хора. Какъв божи представител е например сегашният патриарх на Русия, който оня ден показаха по телевизията, седнал в средата на първия ред в залата на Кремъл и ръкопляскаше на Путин, който произнасяше поредното си тронно слово?!
Или пък - български частен пример: В главите на моите "любимци" червенокафявите блогъри, трещят залповете на "Аврора" и гърми "Напред другари млади. През смърт и барикади света да обновим!" И там в тези мозъци няма никакво място, дори и за някаква мисъл за Бог. Напротив - там, в тези "мозъци", Бог е низвергнат, убит. Как другояче тълкувате тяхната Идея да "обновяват" Неговия Свят и да го заменят със Свой. Да сте виждате по-големи глупаци? По безнадеждно обречени глупаци? Аз лично не съм.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Гледаш тук завалиата какво представлява и си правиш сметка. "Тяхната кауза е пердута, затова е раздута." (И.С. Тургенчев)
08.12.2015 12:13
dobronameren написа:
Говоря за червените. А положението на църквата им е направо безнадеждно. Защото червената църква не ни предлага да се приобщим, да приемем БОГ (някакъв Бог, дори не православен) в сърцата си, БОГ като Идея, стояща извън и над нас, а някакъв човек, някакъв техен Вожд и Учител. избран по класов принцип сред самите хора. Какъв божи представител е например сегашният патриарх на Русия, който оня ден показаха по телевизията, седнал в средата на първия ред в залата на Кремъл и ръкопляскаше на Путин, който произнасяше поредното си тронно слово?!
Или пък - български частен пример: В главите на моите "любимци" червенокафявите блогъри, трещят залповете на "Аврора" и гърми "Напред другари млади. През смърт и барикади света да обновим!" И там в тези мозъци няма никакво място, дори и за някаква мисъл за Бог. Напротив - там, в тези "мозъци", Бог е низвергнат, убит. Как другояче тълкувате тяхната Идея да "обновяват" Неговия Свят и да го заменят със Свой. Да сте виждате по-големи глупаци? По безнадеждно обречени глупаци? Аз лично не съм.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1893150
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930