Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 17:19 - КБТ и КТБ
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1573 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КБТ –Кацнал Бръмбар на Трънка и започнал да дрънка. Дочула го мушица с примряла душица”. Бръмбарът е пчеличката Мая, Мая Манолова. Трънката е длъжността омбудсман. Мушицата е народa.

Дотук с шегите. Всичко по-надолу е истина. Според мен.

Говорим си за проблемите:

- спокойно – Без да слагаме снимките на другомислещите в тоалетната чиния за да отидат във фекалната канализация, без да споменаваме дупетата им, майките им им или пожелаваме тях самите, както и без да вадим трофейното оръжие за да засилим аргументите си.

- разумно – Да обсъждаме българските проблеми като забравим какво лично на нас е донесъл Комунизмът или ни е отнела Демокрацията, а да се съпоставим като българи с другите страни и народи. Къде са те сега в сравнение с нас, щяхме ли да бъдем наравно или над тях, ако не беше дошла Промяната, която наричаме “10 ноември”. Ако – да, тя защо дойде, кой ни я наложи и защо?

- и просто – Нека не си цитираме удобно, без изобщо самите да сме чели, сложни мисли на всякакви като почнем от Дзъй Фу, минем през Ранът и стигнем до Куростана или пък да се цитираме един друг, а като тръгнем назад по цитатите и стигнем до първия, да се окаже, че изобщо няма източник. Нека разказваме с наши думи и от наше име, и ако не можем “да вържем разбираема мисъл” в изложеното, хич да не се захващаме с писането. Нека не бъдем тарикати и наглеци. Не сме се събрали да се надлъгваме, а да спорим в каква държава искаме да живеем, нали!? Или не?!

А днешният проблем е длъжността “омбудсман”, избраната Мая Манолова и мислите на народите български в тази връзка.

По дефиниция омбудсманът защитава лица, чиито права са нарушени в резултат на действие/бездействие на държавни, общински институции и лица, занимаващи се с обществена дейност. Което по дифолт, както се изразява фатмакът-хищник, означава, че омбудсманът е невъзможна длъжност в една комунистическа страна, където в член 1-ви на Конституцията е записано, че ръководната роля в обществото принадлежи на Комунистическата партия.

Понеже съм любител на съпоставките и произтичащите от тях въпроси, правя ги: Член Първи на комунистическата ни конституция беше отменен през януари 1990г., две години по-късно президентът Желев каза в САЩ, че България не е вече комунистическа страна, а професията “омбудсман” ще се появи в обществения ни живот чак през януари 2004 година. И кой ще стане първия ни омбудсман? Гиньо Ганев от ОФ. Отечественият Фронт - прототипът на днешния Патриотичен Фронт! Онзи Гиньо Ганев за когото мълвата разправяше, че от години не е вечерял в къщи, тъй като не му оставало време от коктейли. Вторият омбудсман беше Константин Пенчев, зам.председател на НДСВ. Благ и тих човечец. Работата на новите наши путинци трябва съвсем да е забуксувала, за да изпъдят открито тези съглашенци и забучат там най-червеното си и най-остро копие Мая Манолова.

Мая Манолова – омбудсман!? А защо не Данчо Ментата - гуверньор на БНБ? Или Сидеров - патриарх? Нещо като Николета Лозанова, шефка на Лигата на девственичките в България. Или като Вълкът, баща на седемте козлета.

Защо казвам, че Мая Манолова е възможно най-абсурдния омбудсман, когото познавам?

Напоследък съм повлиян от вицовата блог-вълна, представена от своя най-ярък  блогър slavimirgenchev. Подобно на него, ще вдигна кръвното на онези непосредствени природни глупаци (като rustam например), дето много се гневят на моите преразказани “брадати като Метусалем” (както ми написа един друг такъв вьiдающийся дурак, като Русти имам предвид, а не Метусалем) вицове:

Уплашен Свети Петър изтичал при Господа и му вика:

- Знаеш ли, Господи! Мая Манолова погледнала в очите змията и горката змия се вцепенила!

А Господ промълвил:

- Клетият Ангел...

(Пояснявам за боравещите с Библията, че става въпрос не за небесен пратеник, а за Ангел Найденов.)

Мая Манолова е “рогата” зодия – Телец и тази година направи кръгла 50 годишнина.  Родена е в Кюстендил. Ако не беше дошъл 10 ноември, щеше да си остане историк като Георги Първанов или Сергей Станишев. Завършила това тоже в СССР. Демокрацията й носи второто висше – икономика и право в УНСС. Става член на БКП “на 8 септември”, както се казва, в 1989-та, няколко месеца преди преименуването на партията в БСП. Влиза в НС по Станишево време на мястото на един също така много палав” партиец от Кюстендил – Иво Атанасов, Женена е, според жълтите сайтове “още не е разведена с първия си съпруг – митничаря от Гюешево”. Има една дъщеря на която предстои сватба. Така, че ако тази година БСП бие на местните избори в Кюстендил, в семейството й щяло “да има две сватби, както си обещали с Ангел”.

Ами, ако митничаря продължава да се запъва, както от 2012г. насам? Дотук с личните клюки. Да видим приказките за връзки с подземния свят.

Има снимка от времето, когато юристката от Кюстендил започва политическата си кариера, на която тя позира между дупнишките бизнесмени т.нар. братя Галеви (Пламен Галев и Ангел Христов). Това е причината да се роди прякора й "сестра Галева". Мая  Манолова не отрича истинността на снимката - "Не съм сестра Галева. Нямам нищо общо с братя Галеви, познавам ги дотолкова, доколкото съм свързана с всички хора в моя избирателен район – Кюстендилският".

От този избирателен район, кюстендилският, беше Николай Добрев (вътрешният министър на Жан Виденов, който “защитаваше” парламента на 10 януари 1997). След като след година “той почина от рак”, напред излезе синът му Кирил Добрев. Старите му работи няма да припомням - ако са истина, те няма да могат да бъдат скрити от времето. Само дописвам, че едно от нещата, които разцепват БСП на две “крила” да ги наречем, е конфликтът между “млади” и “стари”. И на тази плоскост Мая и Кирил са “дупе и гащи”. (Прощавайте. Повлиян съм от думите на самия Кирил Добрев, произнесени от трибуната на НС – “Майче, ти си пич!”. Както и от думите в един постинг на fascindoo от 4 август 2015 – “Да, Мая Манолова е "ПИЧ"+"КА", та дрънка! Що да не бъда и аз ПРОСТАК, но с нежност!!!”)

След като се заговори, че Мая ще става омбудсман, в медиите започнаха да излизат едни материали за имоти, кредити... Които “иди да проверяваш, ако нямаш друга работа”. Но според мен, някои – кои, не е моя работа, да се стрелят, хич не ми пука -  използват омбудсманската сага, за да си разчистват сметките по-нагоре. Изведнъж се оказа, че 28-годишният син на Георги Първанов с пари от “Южен поток” бил станал собственик на представителния хотел “Стримон” в Кюстендил, града на пчеличката Мая. Че затова му помогнала юристката Манолова, която бащата Първанов протежирал, Който пък е от същия район, макар Сирищник, откъдето до Ковачевци да има-няма 5 километра, да се води пернишко.

Спирам, че ако започна да изреждам кои мафиоти са от този край, съвсем ще сменя темата на постинга.

Сега да ви припомня някои от политическите скандали в които се намеси или лично забърка г-жа Манолова, .

- Тя беше изборния експерт на левицата, след като през 2009 г. се въведоха 31 мажоритарни депутати, от което БСП само загуби, тъй като ГЕРБ спечели 30 от тях.

- Помните ли как по времето на първия мандат на Борисов (2009-2013)   Сергей Станишев му “пускаше” на трибуната ту Мая Манолова, ту Корнелия Нинова. Горкият Бойко! Трябваше да му се моли да го съжали. После, когато Миков смени Станишев на кормилото на Партията, Нинова “омекна”, но не и Манолова.

- Последва “най-големия” й удар засега – Костинбродската история с фалшивите изборни бюлетини в деня за размисъл 11 май 2013г. Случаят получи продължение преди малко повече от два месеца. В края на месец май т.г. тя направи “нови скандални разкрития” за онази изборна нощ, които получила от независимия депутат Велизар Енчев и от депутата от ДСБ Асен Агов. (И двамата с досиета от ДС!) Този път Сотир Цацаров не се впрегна и всичко утихна. Докога?

- По време на управлението на Орешарски Манолова бе един от най-дейните му защитници, макар тази защита да се изразяваше предимно медийно – в парламента и около него. Тя ходи “на кафе” с протестиращите, макар едно яйце (не домат, тъй като Босия не протестираше по това време) да изцапа един ден сакото й. И да й се наложи след един такъв “разговор на улицата” да вземе такси от Съдебната палата до сградата на “Позитано”20, което е някъде към стотина метра разстояние.

- По нейна идея Народното събрание създаде комисия за взаимодействие с гражданското общество, която тя оглави. На заседанията й обаче бяха канени представители на онези граждански организации, които се включваха в контрапротестите и всъщност защитаваха управлението на Орешарски (БСП и ДПС). Само ще припомня, че сред съветниците й беше известната Нина Гергова.

- Когато “стотина” протестиращи срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС питаха #КОЙ, Мая Манолова май единствена имаше храбростта, по-скоро безнаказаността да каже пред телевизията: "Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът.”

- Не знам за вас, но през цялото време, когато Манолова бе зам.председател на 41-вото НС, си спомнях за разказваните ми времена на първото “народно събрание” след 9-ти септември. Когато една комунистка партизанка, Митка Гръбчева, се разхождала из кулоарите на сградата с пистолет в ръката. Ако някой и сега ми каже, че Мая е нейна внучка, ще повярвам, макар да знам, че родовата й фамилия е Иванова.

- Мая Манолова каза много остри думи и когато 41-вото НС се разпусна и президентът назначи служебното правителство на Георги Близнашки (август 2014). Тя определи поведението и думите на държавния глава като агресивни. Това било опит за реваншизъм. За отношението й към правителството ББ-2, да не говорим.

- В началото на тази 2015-та Манолова оглави вътрешнопартийната опозиция (срещу Михаил Миков). Сигурно си спомняте как тя и колегата й Кирил Добрев редиха едни кубчета от лего и строяха "МОЛ - млади, образовани, лидери". “Люта война е на път да взриви редиците на БСП”, написаха вестниците. Ама естествено. Комунизъм и различно мислене? – Боже-е-е.

- А може би другарката Манолова само се маскира на “госпожа”. Когато Бойко Борисов поиска нов държавен дълг от 16 милиарда лева (февруари 2015) тя призова обществото да въстане срещу “загробването на България” и не се посвени да застане до "Атака" в общ единен фронт.

- Не съм забравил, ще добавя, че по същото време Мая Манолова беше инициатор на още парламентарни скандали. Например срещу Лиляна Павлова за санирането на блокове. (А Лиляна Павлова е дори по-млада от нея! Но и с по-впечатляващо потекло също така!). Тя раздаваше на депутатите вътре в Парламента и навън на протестиращи граждани “новите банкноти с лика на Владислав Горанов”. Тя размаха символична просешка тояга в ефира на ТВ7 като символ на “дереджето на народа”. Това ми напомни едни времена от времето на Филип Димитров, когато Нора Ананиева размахваше стрък коприва и къшей сух хляб, а депутатите от БСП тропаха с юмруци по банките си.

- Това през февруари. През юни 2015-та Манолова беше вносител на промяна в зaĸoнa зa гpaждaнcĸa peгиcтpaция за заличаване на всички неправомерни вписвания на избиратели за периода от февруари до май 2015. Допълвам, чв в навалицата ДΠC пъĸ внecoxa свои иcĸaния дa бъдaт пpeимeнyвaни тypцитe, ĸoитo ca пoгpeбaни c бългapcĸи имeнa.

- През юли Мая за пореден път се развихри, този път в ефира на бТВ. На мушката й попаднаха водещите на сутрешния блок Антон Хекимян и Биляна Гавазова. Умишлено щадели Бойко Борисов, а се опитват да дискредитират Коалиция за България. (Което изобщо не е вярно, но това е друга тема. На която ще се разчуе гласа. Уверен съм.)

Завършвам краткия преглед на позициите маини с нейните пресни твърдения, че “е налице явно сближаване между ГЕРБ и ДПС” (това хайде иди-дойди, отговаря на политиката на БСП), но и че в партията й повече няма да допуснат грешката да се коалират с ДПС, “стигало два пъти”! Дали е питала за това там, където трябва?!

Дали пък ТАЗИ и някои ДРУГИ по-дребни причини – мерене на вождистки претенции например, не са мечът, който (ще) отнесе главата на бръмбара Мая?! Какво да ви кажа – според мен тя е много проста жена. Пробивна и оправна, ама не става за комунистка. Направих си труда да прегледам някои от блоговете, които съвсем открито защитават комунистическите идеи. Те не обсъждат назначаването на новия омбудсман, т.е. не го броят за успех на левицата. Такива са указанията им, значи. Това не означава ли, че Мая няма никакво бъдеще в съветската БСП?! Пък ако тя си мисли, че в АБВ или там някъде нещо подобно, е различно... Историята й изпраща много поздрави.

Обаче... Обаче...

Обезпокоен съм, че сегашните депутати на ГЕРБ, т.е. самият Бойко Борисов (?), се снишиха пред явния натиск на “коалиционните партньори” и приеха очевадния факт, че ТОВА точно – КосТинБродската Мая  омбудсман, няма да се хареса, ама никак няма да се хареса на техните избиратели. Още повече, че не беше изобщо необходимо. Така или иначе техните гласове не стигаха да наложат свое име за омбудсман. Можеха съвсем спокойно да се противопоставят на предложението М.М. еднозначно и солидарно. ЗАЩО не го направиха? Ето сериозния въпрос.

Когато обсъждам това с приятели, чувам две предложения като отговор.

Първото – по този начин Борисов се мъчи да привлече като свои избиратели част от объркания или колебаещ се проляв електорат. Тук аз имам две възражения. Каквото и да мисли пролевият електорат – вчера, днес, утре – той си остава “мързелив”, да го кажем. Иска си социализма, където всичко е (беше) му сигурно. Каузата на ГЕРБ изисква хора, които са способни да носят свободата си. Левите не са такива. А освен това мисля си, че демократичните българи са много повече от социалистическите българи. И че младите ще се влеят в тези мои надежди.

Второто предположение ми е някак по-харесващо. Борисов осъзнава, че с това колебаещо се коалиционно множество не може да се върви към изграждане на стабилна демократична държава и иска да форсира нов опит за своя подкрепа. Т.е. “подканя”  най-вече своите избиратели да се “откажат” от него и да предизвикат нови предсрочни парламентарни избори. Където гласуването ще бъде, може би, задължително и мажоритарно. Пък нататък, каквото сабя покаже и честта, майко юнашка. Твърде рисковано!

Иначе всички – аз, моите приятели, разсъждаващите българи – сме единодушни, че омбудсманството на бръмбара Мая е нейната лебедова песен. То е елегантен начин да бъде отстранена от Партията-кърмилница. Което е сигурно. За разлика от поемането от нейна страна на реалните функции на Омбудсмана, което е съвсем несигурно. Нали знаете, че Тя не може да стори това, докато не се освободи от партийната си длъжност в БСП – председател на Другарския съд. А това може да стане само на конгрес. Който е май февруари догодина. А като прибавим протеста на “Протестна мрежа”, откъдето сравняват избора на Мая с избора на Пеевски...

Ще доживее ли ОмбусМая до понеделник?

 

П.П. Докато пишех този постинг, прочетох едно стряскащо, по-твърдо казано страшно, предсказание. Комунистите нарочно избрали въпросната Мая, защото искали да дискредитират така изобщо длъжността омбудсман и “народът” да поиска закриването й. Не ми се вярва, поради едно-единствено съображение – не е в нрава комунистически такъв “обходен маршрут”, комунистите винаги са предпочитали директните и бързи методи.




Гласувай:
4



1. slavimirgenchev1953 - Все се чудя и се мая
19.08.2015 11:17
де ще му излезе края,
а пък то -
със сватбата на Мая.
цитирай
2. ok3223 - Бе кречетало
04.09.2015 07:29
Кой ти чете,
тъпите твои и на приятелите "анализи".
Ето приятело ти, гадината И курва мъжка Генчев
те е удостоил с присъствие.
Един кукуригу с претенции, до него друго "мислещо" кукуригу.
Краставите магарета се подушват от далеко ...
КРАСТАВИ МАГАРЕТА ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872669
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031