Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2015 17:45 - Записки по българските въпроси - юли 2015
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1506 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Попаднали сте в един мой “проект” – да пиша по един постинг всеки месец в който да разказвам за най-новите събития у нас и по света, месец за месец, всеки месец. Може да сте забелязали този мой проект (който не е финансиран с европейски пари) - все пак този е 4-ят постинг от серията. А може и да не сте. Това не е толкова важно. Ще ми обърнете внимание, сигурен съм. Когато обаче ви се сторя натрапчив със заглавията “Записки по българските въпроси – месец, година”, да ви кажа нещо наистина важно:

Четете тези постинги като роман. Където не можете да започнете четенето от средата му. За да разберете извивките на фабулата, които ви водят до основната му идея, трябва да стартирате от първа страница. Иначе няма да ви стане интересно. Какво да направя?! Аз не рисувам картини, не съм артист, певец, обущар... та всяка моя роля, песен, конкретна ръчна изработка... да има своя собствена стойност, тълкувана самостоятелно. Аз пиша “исторически роман”. Ужасно скучно, нали? Поне да беше любовен. Или порнографски. Където всичкото съдържание е събрано в една точка с три-четири, най-много пет местоположения. (Не им вярвайте на онези, дето раздухват идеята, че имало 50 нюанса.)

Понеже по идея всеки нов постинг от тази серия е нова следваща страница в “романа” и за да не претрупвам изложението с линкове, да ви кажа още: Спазвам правилото поредния месечен постинг да се появява в блога ми около 10-то - 12-то число на следващия месец. Така, че отидете вдясно от текста, който четете и отворете Архива ми. После влезте в стария месец, който ви интересува и намерете съответствуващия му постинг “Записки по българските въпроси – месец, година”. Нзчалото на серията е месец май 2015 година.

Сега е ред на юлските проблеми в нашата слънчева България.

А бе, слънчево, слънчево, ама не чак дотам. От средата на юни като започнаха едни дъждове, едни порои, застудяване – нима 18 градуса обедно време е температура – та чак до 4 юли. В Деня на благодарността, нали сме били колониална държава, и у нас времето се обърна. Настана типично лято, а от 13-ти юли нататък, ето вече цял месец, кове в цялата страна от 33-34 градуса нагоре. “Слънцето спряло сърдито пече” и думите на поета, казани преди 140 години, били все едно, за нашето дередже днес. Както твърдят вкупом някои. Ето кои:

- 1 юли сутрешният преглед на печата по БНР програма “Хоризонт”, подреден и прочетен от Силвия Великова: “Гърция не си обърна гъза към Европа” – цитат!

Което идва да ни подскаже, че България си е обърнала гъза към Европа, нали? Ако е така, защо г-жата продължава вече трети месец да гарнира такива новини с “Нека да бъде” на Джон Ленън? На тарикат ли се прави? Пред кого? Лъже като дърта комунистка, скрита зад “Ами, така пише във вестниците”.

Ами, то всичко пише по вестниците. Фактите за Гърция на Ципрас, изложени по-надолу, да не съм ги взел от  друго място?

- 8 юли телевизия “7 дни”. При Магнолията гостуват двамата “социалози” Татяна Буруджиева (за втори път, имаше я и през юни) и Кольо Колев: “В страната властва разруха, безработица, корупция, пълна управленска немощ.”

Вижте няколко анкети след малко.

- А! По “News7” Кошлуков си събеседва с Кольо Колев – пак, о, боже! И с Александър Симов! (От “Дума”. Селеногин, драги. Селеногин. От Витаголд.)

Ако Емил Кошлуков е “фактор”, то аз съм природно явление. А какво стана със “затварянето на ТВ7”? Дали си е платила борчовете? Ей, това трябва да се пита Бойко Борисов вместо да викат, че бил тиква.

- 11 юли “телевизията на истината”. Магдалена Ташева в “Окото на бурята”

няма да цитирам... А, и Сидеров, конечно.

- По телевизия СКАТ вечното дискусионно студио “Форум” на Стефан Солаков си е същото, само дето има нов декор. Вместо онова червено платно с абсолютно неясното за мен послание СД 356 върху него, виждаме един старовремски подреден кабинет със солидни дървени рафтове и тежки книги по тях. На преден план едно старо бюро и върху него пишеща машина “Марица”, вместо някакво РС. Пълна противоположност на “За икономиката” на Григор Лилов, който не сваля ни за момент ръката си от мишката и погледа от монитора. Иначе и двамата водещи “газ пикаят” срещу Б.Б. Толкова много, че не ни трябва “Южен поток”.

Да се чуди човек какво представлява ПФ на Валери Симеонов?! Ако имате време, погледайте малко телевизия СКАТ и телевизия ALFA. Сравнявайте ги и търсете разлики. Аз твърдя, че няма кой знае колко големи такива. Но за това ще ми се наложи нататък пак да разсъждавам. Уверен съм.

- на 22 юли гледам по телевизията протест пред Парламента срещу съдебната реформа. Три редици протестиращи, застанали на ограничителната пътна линия на булеварда, а зад тях в празното място от няколко метра до стълбите към Коня на Цар освободител Николай Колев-Босия мята доматите си към Народното Събрание. Ама понеже му е малко далечко, при едно замахване едва не се завъртя и да падне на жълтите павета от засилката. Каузата изисква жертви.

За споровете около съдебната реформа “на правосъдния министър Христо Иванов”, която главния прокурор Цацаров отхвърля категорично (според едни), не приема (според други) – по-надолу.

- На 25 юли по bTV в предаването “Тази събота, тази неделя” едната от трите грации Диана Любенова ни представи “една забележителна преуспяла българка на Запад” Ралица Балева. На Милко Балев снахата, да ви припомня, ако сте забравили. – Ама моля ви се, взимайте “Селеногин”. От “Витаголд”!

Посочвам bTV за м.юли, та да ви подготвя за нейни действия през август.

- По Нова я няма Люба Кулезич. Не ще да е заради юлските отпуски. Освен ако отпуската й е дълга 3 месеца. Казва ли ти някой? Г-жа Мирослава Иванова от  “Събуди се” мълчи по този въпрос.

Моят съвет във връзка с последното споменато предаване е да сравнявате и търсите разлики между Нова ТВ и bTV. Твърдя, че тези телевизии се различават помежду си, колкото се различават вестниците “Труд” и “Преса”, примерно.

- 29 юли, телевизия Канал3, Янко Петров и Дончо Дудев (Селеногин! От Витаголд!) говорят за новите протести срещу високите цени на тока за бизнеса, които определи новия КЕВР на Иван Иванов. И Иван Петров от Варна ще се появи да протестира в тамошната община в първата седмица на август.

Не бързайте. До октомври има толкова много време...

- На 30.07 гледам, че начело на протестите срещу скъпия ток за бизнеса крачи Васил Велев (биографията му преди да стане председател на бизнеса ни днес, прочетете в http://dobronameren.blog.bg/history/2013/06/12/predstavite-sebe-shura-vse-pogolovno-v-beliih-shtanah.1119524 ), а зад него с тъпан провесен на колан през шията му от името на синдикатите, иначе зам.председател на ССИ – Съюз за Стопанска Инициатива, буха ли буха Теодор Дечев (http://teodordetchev.blog.bg )

- на 31 юли кака Лара от “Още нещо” по TV7 разговаря с “професора” Людмил Георгиев (Не знаете кой е Людмил Георгиев? Следете червената chara например. Този депесар смени нейните доскорошни  любимци от института “Иван Хаджийски”) и с брата на Валери Найденов (от вестник “24 часа”, не “Преса”!) Чавдар Найденов за “онова президентче”. Не измислям, цитат е.

Но и това е тема за август месец. Сега разказвам за събитията през юли.

Фактите за Гърция на Ципрас

На 5 юли се проведе рефендума на който “61,24% казаха “Не” на Европа”, написа “Дума”. “Днес е празник за Гърция. Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. По думите му правителството може да бъде пренебрегнато, но самият народ - не. Ципрас заяви още, че днес е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много силен сигнал, че трябва “да живее с достойнство в Европа”.” – чета в сайта DNES.BG.

След което на 13 юли пак ДНЕС.БГ написа: “GRExitът (излизането на Гърция от еврозоната) е вече минало, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след края на 17-часовата среща на върха на лидерите от еврозоната, завършила със споразумение за преговори за трета спасителна програма за Гърция. Бяхме изправени пред трудни решения и жестоки дилеми, водихме сурова битка и се борихме до край, за да постигнем възможно най-доброто... споразумението е трудно, но предотвратихме план за финансовото задушаване на Гърция, каза Ципрас.
Водихме битка до край, ще има социална справедливост, тежестите ще бъдат поети от всички и от тези, които успяха да избягат от тях, защото бяха покровителствани от предишните правителства, увери Ципрас.”

Обръщам внимание на втръсналите ми до болка демагогии на наши и техни комунисти. Четете, нали – бедите на Гърция били, защото предишни правителства...

И докато в Гърция се гърч(е)ат пред “баба меркел”, както нашите баснописци от опозицията наричат канцлера на Германия Ангела Меркел:

- в Румъния социалистическият премиер Виктор Понта подаде оставка;

- в Македония не потръгна “ислямската заплаха” (сигурно затова през август тя ще се премести в България) и Груевски обеща да организира нови избори до края на годината;

- Турция развали едностранно дослука с Путин за “турския поток”;

- за Украйна някои позамлъкнаха след като Русия наложи вето в ООН на резолюция, искаща международно разследване за падналия преди година малайзийски самолет на територията на ДНР. Пък и на 8 юли президентът Плевнелиев беше на официална визита в Киев. 

- САЩ, ООН и ЕС сключиха споразумение за ядрената програма на Иран и предстои отпадане на международните санкции към тази страна;

- за Сирия се чува, че Москва оттегля подкрепата си за Башар Асад. (Ох, горкият – SYRExit?);

- След 54 години на политическо и икономическо ембарго САЩ и Куба възстановиха дипломатическите си отношения...

- Министърът на външните работи на България Даниел Митов ЗАЯВИ официално във Вашингтон (според коментатора на ДНЕС.БГ Анисия Иванова той “ТВЪРДИ”), че “Поведението на Русия в настоящия момент представлява сериозна заплаха за нашата сигурност".

И моите “приятели” в блога – това Венци, това Черния, това Русата, това ‘екомуниста, Подводния, Подпъхнатия, групите 1, 2, 7, 99, джани, мани... – побесняха. Да посоча само надзирателя в Русенския затвор от преди Десети.

На 25 юли blackpredator публикува един постинг, който сам си е нарекъл “Надървен постинг между две яйца”. Кой и на кого “се дърви” не става много ясно. Той ли собствено се кани на “яйцата”? Които обаче са обозначени съвсем точно. “Яйцата” са постингът на josarian за това каква куха заплаха за света е икономиката на БРИКС и моят постинг “Блекита и Блондита в блога”. (Благодарско, както се казва.) Много-о съдържателен е този надървен постинг. Само че днес, 20 дни по-късно, няма да го намерите в блога на Предатора. Деактивирал го е, изтрил го е с други думи. Защо? Ами или курчето му е спаднало, или някой го е плеснал през яйцата му (аз не съм). Ако се интересувате повече, пишете ми на Лични, ще ви го пратя това надървено нещо. Естествено копнато от моя архив, където нищо не трия.

У нас. Традиционно юли е последният работен месец на Парламента.  И като всяко българско нещо, което се форсира в самия край на срока за него, за 15 дни нашето НС му хвърли бая работа. Изреждам хронологично.

- На 15 юли беше приет на второ четене промененият Закон за семейните помощи за децата. Отбелязвам по-важните неща в него според мен - Родителите на непълнолетни родители вече няма да получават семейни помощи за деца, а самите непълнолетните родители ще ги получават само в натура. Майките студентки ще получават помощите си на два пъти - при раждане и след представяне на документ, че все още са в системата - за завършен семестър или завършено образование.

- На 20 юли минаха промените в Наредбата за работното време. (За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от МС.) По-важното - Пускането в отпуск вече задължително трябва да става с писмена заповед от работодателя. Отказването на отпуски и отлагането им по искане на работодателя също вече ще е само в писмена форма. Неизползваните дни ще горят, ако работникът не подаде писмено искане за прехвърлянето им, Остава 2-годишната давност на отпуските.

- На 24 юли бяха приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън РБ. Българско гражданство ще придобиват всички, които имат поне един близък роднина от български произход. "Близкият роднина" може да бъде възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен вкл. Според изследване на ООН  България от 7 500000 през 2009 год. ще има население само от 5 400000 през 2050-та. Затова вносителите на промените от ПФ, ГЕРБ, РБ, БДЦ и АБВ считат, че “не следва да се подминава никоя възможност за увеличаване на нацията ни, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание". Защо депутатите на БСП и Атака не считат така, за мен лично е голямо учудване. Предпазливи като Предатора са вероятно. Или той е от тяхното котило.

- На 29 юли Парламентът отчете завършването на пенсионната реформа, наричана кой знае защо “реформата на Калфин”. Ако в думите ми усещате ирония, преминаваща в неверие, прави сте. Всичките там точни цифри, граници, години, осигурителен стаж и т.н. се обезсмислят да бъдат цитирани поради една преходна разпоредба: Всичките промени в Кодекса за социално осигуряване влизат в сила от 31 декември 2016г. О, колко свенливо! – А защо не от 1 януари 2017? Защо веднага ще прави впечатление, че година и половина напред всичко с пенсиите в България ще бъде старото положение. Още нещо - някой може ли да каже за този изчаквателен период колко пъти ще се променят политическите условия, така че нашенската СИРИЗА ПП Атака да вземе властта, например. Освен това, ако нещо стане, овациите или хулите остават за “Калфин”. Хитро.

- За последния работен ден на Парламента 31 юли бе оставен проектозаконът за антикорупция, познат повече като “закона на Кунева”. И то при положение, че престоява един месец в деловодството на НС. Защо така, стана ясно от дебатите в зала, Парламентарните групи на БСП и ДПС се обявиха изключително остро срещу закона, наричайки го най-меко “репресии срещу опозицията”. Нищо учудващо. Учудващо е защо никоя от медиите – електронни, телевизионни, вестникарски, не нарече това “тайна коалиция между БСП и ДПС”.

Но! Когато ГЕРБ внесе в пленарна зала своите предложения за поправки в Конституцията, касаещи съдебната реформа и стана ясно, че ТЕЗИ поправки няма да съберат квалифицирано мнозинство, каквото се изисква за тях, Борисов нареди на депутатите си да отстъпят малко назад. Представеният първи мащабен проет беше оттеглен и внесен втори компромисен (доколко компромисен предстои да му се чуе гласа), който да се разгледа есента. Иначе се рискуваше тези поправки в Конституцията да се отхвърлят вкупом, което значи връщане на нещата в изходна точка и всичко да започне отначало. Тъкмо този принуден, но държавнически ход на Борисов беше наречен “тайна коалиция между ГЕРБ и ДПС”?! А защо не например “тайна коалиция между ДПС и реформаторите”? Има повече основания за това – събирането на 180 подписа за втория по-мек вариант на промени до последния момент висеше на косъм поради отказа на реформатора Димитър Делчев да сложи своя подпис. Наложило се лично лидерката му Меглена Кунева да му се обади, за да направи той “компромис” (по неговите думи).

Цацаров спаси кожата си, но спирам веднага с него тук, като обещавам да се вгледам специално какво държи в ръката си зад гърба – писалка или томахавка.

Позволете ми още едно вметване. Лично аз очаквах, и очаквам, най-напред да проличи коалицията между “патриотите” от ПФ и “толерантните” от ДПС, но Радан Кънев ги изпревари. Някъде бях писал, че Радан Кънев ако иска да има политическо бъдеще в европейска България, трябва да докаже – образно - че не е племенник на Елена Костова! Иначе едни нови предсрочни парламентарни избори ще сложат кръст на РБ. Къде ще отидат “сините избиратели” ли? БСП и ДПС да не се надяват.

Референдумът на Плевнелиев

На Плевнелиев, защото ония, които го искаха настойчиво преди година, тъй като било “най-добрата изява на пряка демокрация”, се отдръпнаха от президента. Включително и Главният организатор на всенародната подписка – иронизирам! – Георги Близнашки. Което пък е най-доброто доказателство, че Комунист и Пряка демокрация са два успоредни вектора с диаметрални посоки.

Този въпрос, обозначен от опозицията като “бламиране на президента” има голямо, неочаквано и опасно продължение през месец август. Позволете ми да приключа с него тук. Нека отмине божия срок за тези работи. Още повече, че комунистическият змей няма насита на демократични глави. Комунистите заформят ново “изяждане” – на приетите промени в Закона за НСО президентът не бил наложил вето. Затова – в постинга за август. Тези престъпници комунистите и тогава ще са живи.

Не подскачайте. Те казват “С кръв сме взели тази власт, с кръв ще я дадем” Само че кръвта и при “вземането”, и при “даването”, не е тяхна. Убитите ОТ ТЯХ са на порядъци повече от убитите СРЕД ТЯХ. На всичкото отгоре жертвите в техните редици са причинени от тяхната вродена отмъстителност. И имайте предвид, че до края на октомри, когато ще бъдат местните избори, те ще побесняват още и още!

Това не са хора, а железа. Напоследък им викат “винкели”.

Хронологично и съвсем накратко юлското развитие на някои теми:

- темата “Асфалт не се яде”:

През април софийското метро опря в аерогарата. През май стигна до Бизнес парка в ж.к Младост. През август ще бъде готов и централният булевард на този  комплекс “Александър Малинов”. От вчера се заговори конкретно за метро до “Овча купел” и оттам до Перник. А един щатен коментатор в сайта DNES.BG с име Златко Желев (Zlatko1 ?) написа на 5 август: “Младост, "Малинов", мор, мъка, мрънкане... Булевардът е в ремонт от месеци и краят му сякаш се не вижда. И макар юлските жеги да морят строителите, работите там са напреднали доста – асфалтират ударно, слагат се и тротоари. Друг е въпросът как полагат плочките – върху пясък, без цимент. После знаем – пропадат.”

(Вероятно ви прави впечатление, че доста често цитирам сайта DNES.BG. Питате ли защо? Ами и с BLOG.BG се занимавам подробно заради същото – Собствениците им са само изпълнителни директори. Шефът е Пеевски, предпазният бушон на физическото дясно крило на комунистическата ДС ДПС. Лявото крило е лявата, московската БСП, с текущ шеф Михаил Михов.) 

За “Бойколината”, пътния възел Белокопитово на АМ Хемус, в частност и за омразата на Куш, в следващия пост. За другите магистрали и конкретните мераци на varg1 по строителната министърка Лиляна Павлова – пак там. 

- сега и тук за другите “скандали” в правителството на Борисов

10.07: Голямата новина за всички медии е как полицаите бият девойка и нейния приятел някъде в нощна София. Ужас! Ах, тази некадърна министърка на МВР. А се оказва, че видеото, което “Господари на ефира” завъртяха в този ден, е снимано през декември м.г. Новината, че два дни по-късно МВР отстрани четиримата биячи от Първо РПУ (ах, това Първо РПУ!) мина незабелязано на фона на медийните подигравки, че “Бъчварова щяла да организира курсове за това как се поставят белезници и да мери времето за това”.

На 13.07 се заформи скандал с една зам.министърка от ГЕРБ, която папараци щракнали пияна в някакъв бар. Нищо не се получи, защото само за 24 часа Бойко Борисов лично я уволни.

18.07: Около 150 жители на Гърмен протестират на пл. Независимост в София срещу решението да спре събарянето на незаконните ромски къщи. Демонстрантите развяват българския трибагреник на който е изписано „Революция” и надуват вувувзели. Те искат три оставки – на вицепремиера Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров.

25.07, сайтът е DNES.BG, автор Камелия Цветанова: “Каски долу! Пожарникари, полицаи, надзиратели на протест. "Мисленето строго забранено. Мълчаливо Връткаме Реформи". Поредният протест на служителите на реда дойде, след като в началото на седмицата те обявиха, че се отказват от преговарят с ресорния министър Румяна Бъчварова за реформа в системата.” На протеста на паветата пред храма бяха поставени каски на „Пожарна безопасност”, които по думите на протестиращите означавали края на тази дирекция.”

В резултат на което от началото на август започват пожари по 200 на ден!

28.07: Кметът на Созопол с турското име Панайот Рейзи затвори самоволно с бетонирани бариери пътят между Созопол и Приморско. Представям си какъв грандиозен скандал предотврати отново с бързата си реакция “Тиквата”, нареждайки на кмета да отвори незабавно пътя. А къде е Местан, питате? Ами, що не питате многомашинниците от BLOG.BG блогърите deta7 и nikikm?! Те сигурно знаят.

 - “активността” на Прокуратурата

Само един пример с който да обясня защо поставих кавичките. Случайно или не, през юли само за една седмица, Цацаров назначи комисия за проверка на сигнал за злоупотреби в правосъдното министерство. Не било форма на натиск във връзка с предстоящите промени в конституцията, които ограничават правомощията му, каза Той. Но не каза нищо, когато стана ясно, че тъстът на Йордан Цонев е заградил входа към плажа Силистар и събирал по 10 лева такса от плажуващите, тъй като минавали през имота му. Да кажа само, че този “частен имот” е част от защитен парк "Странджа". И да попитам пак – Какво стана с делото срещу Христо Бисеров?

Останаха един куп интересни събития, случили се през този юли: Благо Джизаса вътре в Колизеума, Батков вън от Левски, Лудогорец с ангажименти само в А група... Царят иска пак да се върне в политиката, Юлиан Вучков падна до Милен Цветков и един бивш депутат стана убиец...

А какво поле с необрани домати... Ама трябва да спирам, че някои мои читатели ще се уморят, други – “надървят”, ако са мъже или “подмокрят”, ако са жени. 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobronameren - Не си мислете, че съм забравил ОмбудсМая
14.08.2015 18:03
Постингът за нея следва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872458
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031