Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 07:18 - Селфи интервю
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1717 Коментари: 1 Гласове:
1



- Здравейте, г-н Dobronameren. Къде ви намираме?

- Намирате ме на бюрото ми. Пред стария компютър, който няма вече живи роднини. Но върши работа. Имам един приятел. Той го сравнява, компютъра де, с БСП. На сто и кусур години е, вика, ама не е за изхвърляне. Какво да ви кажа... Може би ще си купя един по-нов – от АБВ например. Шегувам се.

- С какво се занимавате в момента?

- А, пиша. Преди малко четох.

- Какво четохте?

- Е, както обикновено - глупостите на BLOG.BG и на DNES.BG. Ако ще ме питате, защо ги чета, щом ги смятам за глупости, да изпреваря въпроса ви. За да пиша двойка на някой ученик, трябва да го изпитам на дъската, нали. Пред всички. Иначе ще се развика, че имам отношение към него като му пиша две. Затова му изслушвам търпеливо тъпотиите и заекванията. Впрочем е забавно. Поти се милият, гърчи се в незнанието си, пък и всички останали ученици го гледат, смеят му. После, извън училището... да го съжали човек. Голям изверг съм, нали. Ама с тъпаците, дето ми губят времето да ги чета, съм безпощаден. С тях не съм добродушен “чичка”, както ме нарича един мой “любим блогър” в измислената от него моя автобиография.

- И ние имаме подобно впечатление. Изобщо не сте добронамерен към комунистите.

- От всякакъв род.

- А какво пишете в момента? Нов постинг ли? Бихте ли могли да ни заинтересувате предварително.

- Бих. Chara е постнала в блога поредното си интервю...

- Chara? Имате предвид Светла Василева от “Дума”...

- Да, да. Светла Василева, редакторът в отдел “Общество” на червения флагман “Дума”. Тя, каквото публикува сутринта в “Дума”-та, вечерта го пуска в блога си. Да не би случайно да сме го пропуснали. Многомашинничка. Впрочем има и една “синя” многомашинничка – Ангелина Пискова. Репортерка е в Националното радио – “Хоризонт преди всички” и “12 плюс три”. Каквото каже сутринта или следобед, същия ден поства в блога. Предпазлив съм да посочвам аватара й, защото той май не е само един.

- Говорехме за Chara..

- Да, да. Постингът й се нарича “Европа ще се тресе, стигнала е точката на кипене” и е от 28 януари. Глупости на търкалета. В които тя самата не е убедена. Вижте колко предпазливо се е изказала още в заглавието – Европа ЩЕ СЕ тресе, а не СЕ тресе. Е, к’во работи г-н Путин цялата 2014 година? Разтресе цяла Русия, барабар с младенеца още Евразийски съюз, а за Европа се нада на Ципрас. Голяма надежда, няма що. Не телето ще бозае от кравата, а кравата от телето си. Ама комунистите са такива хора – нелогични бих казал. Нали съм dobronameren.

- Казахте глупости на търлета. Бихте ли се обосновали защо така мислите.

- О, да. Но първо ще допълня – глупости на опасни търкалета, пък след това обяснявам. Само че преди ще трябва да ви запозная с разстановката на събитията. Това е интервю на Василева с трима социолози, които изразяват СВОИ мисли. Формално това не са думи на chara. Много е удобно, нали. За пред Съда, имам предвид.

- Е, е, чак пък съд...

- Да, де! Чак пък съд... Той и Тодор Живков не си беше помислял за съд, но му се случи. Впрочем знаете ли, че Тодор Живков в своите управленски години е посещавал семейния дом на chara. Бил е приятел на мъжа й. Това го знам от един стар постинг нейн. Ако потрябва, мога да го намеря. Казаното отлита, но написаното остава. Това последното е някаква стара мъдрост, не мога да кажа чия е без допълнителна справка. Не съм толкова умен като тримата събеседници чарини. В интервюто се надпреварват да цитират – “от Ламанша до Владивосток” (това те си го казват във въпросното интервю). Умници. Мариана Георгиева-Бенчева от Джулюница ряпа да яде. Пък аз сам си пиша опорните точки.

А, сега се сетих. Простете за отклоненията. Същински Джером Джером съм. Голяма част от моите “любимци блогови” – kostadin, аndrei, chavdar особено, ФОМ-а, blackpredator, marknatan, dolce... са пълни простаци като пишат собствени мисли. Десет думи не могат да наредят, без да загубят смисъла. Да не говорим за правописните грешки. Хеле пък за елементарно форматиране на въведения текст в Word-a. Но напоследък някой им шушне да не се излагат така, а да постват материали copy-paste. (Лаская се да си мисля, че и моите критики са причина.) Елате да видите какви постинги смислени и красиви се получават. Направо... нямам думи.

- Разширихте глупости на опасни глупости...

- пък още не сте се обосновали. Благодаря! Много уместно подсещане. Започвам. Сега – само мислите. В реда в който се изказват в интервюто.

1.      Водещата Светла В. се притеснява за европейската цивилизация. Ни повече, ни по-малко. Защо? И аз се притеснявам, но не толкова, защото знам, че Путин НЕ МОЖЕ да я застраши. Докато chara е много притеснена, именно защото на Путин целите се отдалечават. Задава следния въпрос: “Краят на историята не се случи, както вещаеше Фукуяма, но сблъсъкът на цивилизациите сякаш го живеем. Вярно, че сме в периферията на бурята все още, но усещането за несигурност се засилва. Какво се случва с европейската цивилизация?

Брей! И получава симетричен отговор:

“Когато Хънтингтън публикува книгата си за сблъсъка на цивилизациите, тя се прие критично от основните анализатори на Запад. Тогава Турция, Иран, Азербайджан инициираха срещи от типа "Диалог на цивилизациите", отхвърлиха идеята за "сблъсък" и независимо от битката между католици, мюсюлмани и православни в бивша Югославия, в контекста на 90-те г. тази идея навяваше повече скептицизъм. Причината беше тоталната хегемония на САЩ след края на "студената война", когато политиката на "баланс на силите", споделяна от Бжежински и Кисинджър, бе заменена с неолиберален интервенционизъм навсякъде по света. Нещата започнаха да се променят от началото на нашето хилядолетие в резултат на активното използване от САЩ на ислямския фактор, паралелно с възхода на мултиполярен свят и нарастващо социално-икономическо неравенство. САЩ използваха за своя външнополитическа изгода ислямския радикализъм в Афганистан. Но то стана, след като преди това, неочаквано за тях, се бяха появили тенденции на криза на секуларизма и завръщане на исляма в страни, в които той е традиционна религия.”

Забелязвате ли ОПАСНАТА ГЛУПОСТ: САЩ са създали и използват днес активно ислямския фундаментализъм, за да дестабилизират европейскта цивилизация! Ама, че няма никаква истинна връзка с действителността в днешна Европа, която се дестабилизира от Путинова Русия с всички възможни средства, включително и финансова, и военна подкрепа именно на ислямския фундаментализъм, какво значение има?! Сидеровска работа – дайте ми властта и ще направя стандарта на българите като този на европейците, разправя. Обещава, пък като вземе властта, чакайте европейски заплати и пенсии. След като е изгонил именно европейците от страната!? Не е глупак, а се опитва нас да прави на такива. Само че е сбъркал българския адрес с адрес в циганската махала.

2.     Постепенно разговорът става по-конкретен. Нали това е целта.

Вижте тълкуванието на атентата в Париж: “Наблюдаваме съвпадение между текущите процеси, всеки един със своя собствена логика и тяхното "обяздване" от водещи политически сили, в случая САЩ. Американската политика може да бъде оприличена на сърфист, използващ вълните, за да се движи в една или друга посока. Невинаги те са предизвиквали вълнението, но често го използват. Скептичен съм към клишето "сблъсък на цивилизациите" и цялата шумотевица около парижкия случай. Както казваше Станиславски - "не вярвам". Тази прекалено добре организирана спонтанност на всичко, което се случи, се допълва от обстоятелството, че не разполагаме с обективна информация какво всъщност стана там.”

Ето ви следващата ОПАСНА ГЛУПОСТ: САЩ ще ни избият, както избиват и собствените си граждани по света, само и само да установят своята световна хегемония.

Хайде сега и за украинската криза: “Бяха взривени носещи геополитически тектонични плочи, за да може Европа окончателно да бъде привързана към колесницата на САЩ - първата е украинската криза, водеща до реанимирането на чучелото на руската заплаха. По този начин се стягат редиците чрез създаване на санитарен кордон от Талин до Тбилиси, генерира се огнище със средно напрежение в Украйна, което постига няколко цели - най-вече недопускане ресурсите на Русия да се свържат с мощта на Европа. Който контролира Евразия, контролира света - това е азбучна истина. Следователно това не бива да бъде допуснато.”

Какво ще кажете, а? Спасението било в свързването на ресурсите на СССР с ресурсите на Европа!? Чие спасение? На Путинци, естествено.

3.     Водещата разширява защитата на комунистическите идеи не само до Путин. Намесва комунистическите режими преди него.

Чуйте отговорите на събеседниците й: “В ново време политическият ислям е използван умело за взривяване на светските режими в Близкия изток. Всички сериозни светски режими бяха унищожени или в различна степен силно отслабени. Така се създаде второ огнище, подпиращо Европа от юг, наред с източното в Украйна.”

Ако очаквате разговарящите да конкретизират кои “сериозни светски режими” са били взривени, няма да дочакате. Защото това са техните Саддам, Кадафи, арабската яка от Египет до Мароко, Ливан, Палестина, Сирия...  Това не е ли ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА ГЛУПОСТ?

4.      А каква е степента на ОПАСНОСТ на следното:

“Постмодерният западен проект страда от неизкореним дефект - той не може да предложи най-важното за всяко човешко същество - смисълът да живееш. Човекът е единственото същество, съзнаващо факта на живеенето, но и факта на крайността на живота в една безкрайна вселена. Това драматично противоречие между осъзнаваната крайност на битието, включително личното битие и безкрайността на света, генерира нуждата от смисъл, отвъд настоящето. Този смисъл е загубен, той не може да бъде даден от "мол-културата". Както забелязвате, тези, които биват използвани като пушечно месо от т.нар. ислямски екстремизъм обикновено са не първото поколение, а третото. Закърмени в картезианската традиция, ние не разбираме или по-скоро се правим, че не разбираме болезнената реакция на другата страна, мислейки, че намираме разрешение там, където всъщност е проблемът.”

“Точно така. Цивилизация, чиято единствена религия е консуматорството, чиито основни храмове са моловете, не може да има и да дава Смисъл. Тези хора имат базов проблем с адаптацията, с проекта за своя живот. Когато вие нямате проект за собствения си живот, след като няма Бог, значи всичко е позволено.”

Е-е-е! Изключителна наглост! Капитализмът не бил предложил на човечеството нищо смислено. За разлика от комунизма, който му дава смисъла да живее като човек. И накрая тълкуванието им майкино “Защо това е така?” -  Защото при капитализма няма Бог. А при комунизма има.

Да сте виждали по-лъжливи и нагли хора?

Що млъкнахте? Питайте, де...

- Слушаме. Давайте нататък.

- Е, нататък... Нататък стигаме до заплахите, които ако времената комунистически - “без бог, без цар, без господар”, не бяха умрели, щяха да се реализират в убийства. Убийства не само физичеки, но и по-страшни – духовни. Какво да не би да не се е случвало? Ако си мислите, че предметът ми днес - “Василеви”, не е същото комунистическо тесло, да ви кажа в прав текст, че бъркате. Фатално! Дано не съм лош пророк. Но слушайте:

“Любимата сура на аятолах Хомейни от Корана била "Нека сега те се радват, после ще видят". Виждаме.  “Грешките" им започват още с колониалната епоха, която завърши не толкова отдавна. Във Франция мюсюлманите са предимно от бившите френски колонии - Алжир, Тунис, Мароко. Вестник "Индипендънт" писа, че 1.5 млн. са убитите мюсюлмани в Алжир по време на войната за освобождение. Това е станало само преди половин век. Стотици са разстрелвани в центъра на Париж. Това няма как да не влезе в историческата памет. Още са живи преживелите този ужас.”  

Ужас, нали? Милион и половина! Че те само нашите български жертви на комунистите за 45-те им години на управление са повече. И също още са живи преживелите този ужас. Ама ни дума за тях! Това ми напомня да ви кажа, че един кървавочервен блогър mt46 преди месец публикува един подробен постинг с данните за жертвите на Европа, и АФрика дори, за предходните два века и кусур. Десет и повече страници. И едва в послеписа има два реда: “Говори се, че жертвите на руснаците по времето на Сталин са 50 милиона.” Толкоз – два реда. Да му имам поетиката на този... кажете вие вашата му характеристиката на този. 

Или пък: “Тепърва Европа ще се тресе, тя е стигнала точката на кипене. Атентатът в Париж може да се окаже само началото. Страхувам се, че и ние сме въвлечени в този процес. След посещението на Кери напълно е възможно в България особено в контекста на това, което става в Гърция, жестока провокация от този тип. Неслучайно същия ден излезе статия във "Файненшъл таймс", в която се казваше, че Русия готви сблъсък на територията на България. Това е като пушката в знаменитата пиеса на Чехов. След толкова много височайши посещения през последните дни у нас какво ли ни предстои и как ще го организират, за да покажат, че "стоят зад нас", както заявяват. И се безпокоя, особено имайки предвид фразата на Кери: "Ние стоим зад вас, ние ви носим сигурност".”

Дойдохме си на думата: Кери вън! Кой е той, та да твърди, че Русия готви сблъсък на територията на България?! Друго е да имаш другар като Путин: “Това, което в момента виждаме, е, че руският център е единственият опасен за Запада, защото той потенциално може да даде алтернатива, проект за смисъл. Единственият цивилизационен проект, който е европейски, но различен по характер, е руският. Но това е друга Европа, друг тип алтернативност, друг тип християнство.”

Искате ли да знаете имената на тримата комунистически влъхви, които ни убеждават, че комунизмът е “друг тип християнство”?! Васил Проданов, Людмил Георгиев и Иво Христов. Отбор лъжци! Какво общо има комунистическият Бог Ленин, Сталин, сега Путин, с християнския Бог. Ама да задаваш смислени въпроси на опасни глупаци, е безсмислено.

- Тежки думи казвате.

- Ами как да ги олекотя? И защо? “Опасни болести се тъй лекуват. С опасни средства или никак.” Шекспир, сигурен съм.

- Ама и вас си ви бива.

- Аха. Сбъркал съм си професията. Ето едно дребно доказателство. Мое наблюдение. Писаното слово е много, как да кажа – издайническо. Почеркът се разпознава почти безпогрешно. Всички са съгласни, но повечето си мислят, че това се отнася само до ръкописа. Не е така. И при компютърното писане е същото. Там съществуват така наречените стилове на писане. Всеки човек избира сам, без да съзнава дори, винаги един и същи стил на писане. Като добавим, че смяната на стила на вече въведен текст изисква специални усилия, време и не на последно място добро познаване на текстообработващата програма, констатираме, че по оформлението на текста може да се разпознава почти безпогрешно кой е въвеждал писания обект.

Опростявам обясненията. Например

Оригиналният Andrei не оставя никога празен интервал след препинателен знак. Ако видите негов материал с шпация след точката на изречението, значи го е копирал. Същото прави и Chavdar. Който освен това пише само с главни букви. Този е най-лесен за “дешифриране”. ОК3223 редува пасажите – един с малки букви, нормални и после десетина с големи ЧАВДАРОВСКИ. Andresnko обича да редува цветни параграфи. Abojchev предпочита само червения цвят на буквите. Освен това центрира параграфите. И Freeoldmen-a може да се разпознаете по това. Освен това, ако няма някоя крадната снимчица в постинга, която е доработена с Photoshop, значи това не е негов оригинал.

Виж Chara пише редакторски. Няма правописни грешки и нейните параграфи са двустранно подравнени. Както се пише за български вестник. (Английско пишещите подравняват в ляво своите параграфи.) Естествено е. Няма да си преработва интервютата веднъж за “Дума”, веднъж за BLOG.BG, я. Но има един издайнически елемент в постингите на Chara. Тя много често използва не обикновения край на параграф – клавиша Enter, а така наречения продължаващ край на параграфа - Shift+Enter. Сега поглеждам към коментарите на въпросния постинг за Европа, която ще се тресе сефте. Няма да казвам кои блогъри са “възхитени’, кои се “гордеят” с чарините искания – те се знаят, нищо ново и не се очаква там. Само ще обърна вниманието ви на нещо друго.

Коментарите на блогърите Injir, Tota, Merlin68, на неизвестния за мен новак Crep... СЪЩО съдържат характерния за Chara край на параграф и са двустранно подравнени, което не се забелязва в постингите им. Що така? Най-фрапиращ е случаят с Theeconomist. И той двустранно нашаткал Shift+Enter в коментара си. Убеден съм, че този коментар не го е писал той. Някой друг оторизиран да влиза в блога му, го е пуснал. Пък случаят с двете блогърки Milady и Mileidi46 е смешен. Макар същността на коментарите им да е на двете крайности “У-у-у” и “Ура-а”, те си приличат като две капки вода. От двустранния резервор чарин. Бравос!  

Но понеже не ме прекъсвате, да се прекъсна сам. Искате ли впрочем да ви разправя един виц? Последно. Един влиза при психиатъра да сподели с него, че вероятно е станал хомо. И му заразправял.

- Идва един приятел у нас преди известно време. Разговорихме се и неусетно се сближихме. Идва един друг приятел вчера, говорихме двадесетина минути и с него се сближихме...

- Айде, айде – прекъснал го докторът – Много се разговорихме.

- Благодаря ви за дългото интервю, г-н dobronameren.

- Моля, няма защо. Беше ми приятно. Welcome, prihodite opiatь.



Тагове:   MILADY,   andrei,   tota,   chavdar01,   theeconomist,   chara,   mileidi46,   injir,   andreshko,   merlin68,   abojchev,


Гласувай:
1



1. freeoldmen - Това беше свежо, чичка!
31.01.2015 12:03
!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1882232
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930