Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2014 08:12 - Друга възможна причина за трагедията в Горни Лом
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 3454 Коментари: 9 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Следва текст – в курсив – който е писан в сутринта на деня сряда - 1 октомври 2014. Трагедията във военния завод в Горни Лом още не беше се случила, а поводът да напиша този текст бе възмущението ми, че коалицията “БСП лява България” е избрала да закрие предизборната си кампания във Велико Търново пред паметника на Асеневци.

Ето текста. Прочетете го, не махвайте пренебрежително с ръка. Защото е възможно да се случат неща - не искам да ви плаша – далече по-страшни от трагедии като тази в с.Горни Лом, Монтанско.

 

Не знам дали сте ходили във Велико Търново, доколко познавате този град днес и неговата история преди. Мисля не съм писал досега в явен вид, че аз съм отраснал там. Макар да не е никак трудно да се досети внимателният ми читател за този факт. Както и да е – по желание на съдбата аз израснах и завърших гимназия именно там, във Велико Търново.

Всеки помни детството си, мислещите за бъдещето си – още повече. Така, че знам какво пиша и че написаното тук е истина! Която дори корифеи в българската история преди и след Десети Ноември, като Георги Марков от БАН и Андрей Пантев от СУ например, няма да отрекат. Питайте ги, ако могат да намерят време за вас в натоварената си предизборна програма.

Град Велико Търново не винаги се е наричал така. По време на моите предначални години и първите няколко начални, нямаше определението Велико пред Търново. Ако не вярвате, намерете някоя стара географска карта, където няма и град Варна, а пише Сталин. Аз да допълня със спомена си, че пликовете с писмата до мен, дядо ми – защото е помнел преди! - винаги изписваше старателно в адреса “Град Велико Търново”. Дори тогава, когато градът беше просто Търново. След време комунистите от БКП - Майката и Примерът за днешната БСП-лява коалиция - се коригираха и върнаха отнетото му от тях полагащо му се величие.

Преди тия години е имало и далеч по-гадни изцепки на комунистите от БКП, Майката и Примерът за днешната БСП-лява коалиция. Аз не помня, но старите търновци разправяха, че в първите девето-септемврийски години комунистите изчукали с длета името Царевец, което било гравирано на каменния постамент за статуята на лъва, който пазел подстъпите към историческия хълм. Защо ли? Защото вътре имало омразната за тях дума “Цар”! Самият лъв пък изчезнал безследно. Сегашното копие на лъв, което можете да видите отляво на подхода на провлака, който води до Първата порта на Царевец, се появи там след времето на Жан Виденов. Кога точно, дали е Истинският – не се наемам да казвам. Питайте професора археолог Николай Овчаров. Той е по-търновец от мене.

   В ония първи мои времена във Велико Търново живеехме в къща под наем, почти над ж.п. тунела в който за втори път се забива влакът от Южна България, за да спре 500 метра след изхода му на гара Трапезица. Ако погледнех от прозореца на всекидневната ни, виждах само низходящи етажи от керемиди – на покривите на къщите по “Гурко” и прилежащите му улици, после идваше Янтра и над нея стръмния склон на провлака, свързващ Стамболовия мост със самата Света Гора. Билото на този провлак беше над нивото на нашата къща, така че, освен тунела, моста и влака, нямаше нищо “търновско” в изгледа. Търновското беше, ако човекът се намираше отсреща. Тогава той виждаше цялата прелест на накачулените една върху друга къщи. На всичкото отгоре на гледащия града беше спестена и една зловеща подробност.

И тогава в онези години, и сега, по протежение на пътя от 300-400 метра между Стамболовия мост и самата Света Гора, има построена само една сграда. Но затова пък каква! Сградата на Държавната художествена галерия във Велико Търново. Доколкото знам е строена по времето на българския ренесанс от 30-те години на миналия век. Мястото е избрано чудесно. Една внушителна красива сграда, забила корените си в здрави високи скали, които реката грижовно обвива в огромен меандър. А на другия бряг над същите такива здрави и високи скали е навалицата от търновските къщи, които всеки е виждал. Поне на илюстрованите картички.            

Само че от моето детство аз не помня сградата на Държавната художествена галерия, а сградата на Милицията. Някъде малко след славния Девети Септември, “грижовната към народа си” комунистическа власт експроприирала и това духовно хранилище, за да го съсипе, населявайки го със своите гавази, най-простата и безскрупулна част от населението, с изцапани буквално довчера ръце с кръв от сърцевината на българския народ. Дали тез народни партизани-герои са достроявали издълбаните в скалите подземни килии за “народните врагове”, чакащи своята карма, или са използвали за това съществуващите вероятно стари хранилища за картини под Галерията, аз не знам. Но вървящият по пътя към Света Гора посетител на града, не можеше да види тесните каменни дупки-прозорци на килиите, зарешетени с арматурно желязо. Те оставаха под неговите крака. Тези тесни зловещи цепки в скалата виждах аз от моя прозорец, от другата страна на реката. Виждах ги от късна есен до ранна пролет, докато бушуващата зеленина на Природата не ги скриеше. Милата!

А какво са виждали затворниците в тези килии? Представяте ли си – във влажна, тясна, студена килия чакали благоволението на комунистите от БКП - Майката и Примерът за днешната БСП-лява коалиция - а междувременно зад деветте квардатчета от грубо арматурно желязо насреща им бил разстлан градът Велико Търново. Моят град! Това е далеко нещо повече от възмутително. Никак не преувеличавам, Представяте ли си да убиеш бащата (не обсъждам защо, присъда и т.н.) в лагер на смъртта край Ловеч, наречен “Слънчев бряг”, а после да възнаградиш децата му, изпращайки ги с профсъюзна карта на морето в курорта “Слънчев бряг”?! Такова издевателство над себеподобни е нямало дори сред канибалите. И при животните го няма.

Но трябва да се овладея. Не искам гневът ми да бъде и далече даже оприличаван на гнева комунистически. Аз не съм звяр.

Сега остана да ви разкажа за паметника на Асеневци. Мястото му е повече от чудесно. Представлява едно малко плато, не повече от 4-5 декара, на върха на скалите над Янтра, веднага вляво след Стамболовия мост и стотина метра преди да стигнете сградата на Художествената галерия. Заставайки там, цялото великолепие на стария град е поставено пред вас на длан. Виждате всичко от него и от всяка къща виждат вас. Само че аз и моите връстници-приятели от училище бяхме лишени от тези прекрасни емоции. По времето на народната власт на БКП - Майката и Примерът за днешната БСП-лява коалиция – това място беше безлюдно, нелюбимо. Поради близостта на МВР-то. Мисля, че всеки нормален човек има чувство на непоносимост към енергийна вампирясалост. Такова чувство имат даже животните.

Както и да е. Едва ли може да има по-подходящо място в града да бъде увековечено величието на неговите създатели - Царете от династията на Асеневци, създатели и на Второто Българско Царство. Дори мястото на Царевец, където управата на града реши преди десетина години да постави огромният национален трибагреник, е далеч по-невзрачно.

Всички тези присещания за славното българско минало, което е различно от комунистическото, започнаха да се появяват в бетоновите глави на комунистите, когато миризмата на скапано се развоня около тях. Самият паметник е построен в 1985-та година. Ах, тази перестройка... Кой е архитектът му не знам, но знам кой е “Архитектът” му. Казва се Пенчо Кубадински, от град Лозница, Разградско. Ръкопоставен като комунистически “болярин” на половината северна България, източно от Плевен, от самия Тодор Живков. Били в една ловна дружинка, заедно отстрелвали, палували, споделяли, делили... За повече питайте Петьо Блъсков, оръженоносецът на бай Пенчо, неговият ибрикчия, както казват турците в родния му край. Или неговата баба. А бе, бабината им трънкина.

Та истинският архитект на паметника на Асеневци имал следната идея. След като победили своите противници, събрали се 4-мата Асеневци на това място, и без да слизат от конете, забили българския меч в земята и се зарекли, че тук ще бъде столицата на българското царство. Да, ама не знаели четиримата владетели братята Асен, Петър и Калоян и техният племенник Иван Асен (1186-1280), че като допре до дигането на паметник за поколенията на това място, зад гърба им точно, ще се въздига вече белият правоъгълник на новата сграда на Окръжния комитет на БКП в тяхната столица. И от прозорците на кабинета си партийният властелин на града, простият селянин Пенчо от Разградско, щял да провиди в забития здраво в земята меч просто един кръст. Кръст, образуван от ръкохватката и острието на меча! Как така божи кръст под прозорците на Партийния му Дом?! Това било недопустимо, нечувано и невидяно и не можело да се допусне на никаква цена. И простата Пенчова тиква наредила мечът от проекта да се обърне при действителния паметник - острието да сочи нагоре, а в земята да бъде забита дръжката му. След тези разяснения се вгледайте в паметника. Четиримата конника са се събрали пред едно острие, което нагоре се стеснява (естествено), а долу на два метра над земята е ефесът на победоносния меч, скрит, неестествен, смешен, неясен.

Как се забива меч в земята с дръжката надолу, а? Възможно ли е това действие? Но “две и две е три, щом Партията нареди”! Тя и затова си отиде, Партията. Защото е тъпа във всяко свое действие, откъдето и да я погледнеш.

Ето с такива спомени и факти съм отрасъл. И няма как да не ми хвръкне кръвното до небесата, когато в първите дни на последната седмица преди новите избори научавам, че “дъщерята” БСП на “старата майка” БКП решила да закрие предизборната си кампания във Велико Търново пред паметника на Асеневци. Баш там! Баш те! Безподобни наглеци. Естествено, че ще харесват Путин. И той тях. Ало, орешарците! Това е Велико Търново, не е Бобов дол!

Не бива да се ожесточавам! Аз не съм комунист и никога няма да бъда!

Да ви разкажа още един последен спомен. Отпреди десетина години, когато “Металика” дойде за първи път за концерт в България. Тогава великите музиканти избраха емблематично за място на събитието не столицата, а Пловдив. Вярно е, че Пловдив е по-стар с няколко века от ВеликоТърново, но той не в никакъв случай български град, толкова, колкото е Велико Търново. Ако този факт им беше разказан, обяснен...Бях разширил това свое предложение пред тогавашната управа на старопрестолния град и с определено място за събитието. Точно в подстъпа към паметника на Асеневци има една по-ниска каменна тераса. Предостъчно широка за разполагане на инструменталния парк и за сценично пространство на самите музиканти. С лице към старопрестолния град и пазени отзад от неговите владетели...   

И сега си представете как биха звучали песните на “Металика” в този огромен естествен чудесен природен амфитеатър... Само че кой съм аз, че да давам мнението си – Никой!

Никой ли? Аз съм горд потомък на тези Асеневци, пред паметника на които бих искал да виждам Света, дошъл ни на гости, а не червеният плужек Миков, онази кудудякаща кюстендилска кокошка Манолова и ...

И крайно време е страната ми да чуе Моя глас.

 

Това е текстът. Изобщо не съм се и надявал БСП – приемницата на кръвожадната БКП – да се откаже от намерението си да изпълни “Хей, поле широко” и Интернационала пред паметника на това свято място. Винаги са го правили така – напреко през чуждите желания и съдби, напреко на целия останал нормален свят. Тези, х-м – хора, ходят на Бузлуджа всяка година, но не да се поклонят на лобното място на Хаджи Димитър, а да си дадат кураж, че са много и вечни пред един кух, разграбен и предаден от тях самите символ. Те заличиха гроба на Васил Левски. Защото имал нещастието да се пречка в краката на Великия Ленин. Същата кубадинска работа. Тъпотия до шия. Та пред някакви далечни Асеневци, при това царе!, да се спрат ли? Невъзможно! Недопустимо!

   И когато след първото съобщение във вечерната новинарска емисия на БНТ 1 за взрива в цеха за боеприпаси в с.Горни Лом, водещата каза, че по този повод ръководството на БСП отлага “предвиденото за утре официално закриване на кампанията във Велико Търново”, почувствах отдавно нечувствано душевно облекчение. Предците ни Асеневци бяха извадили Меча от земята и поразили безродниците! Сега остава само след като го забият обратно – не се съмнявайте, че ще бъде правилно, така както се забива Меч – ние българите, като нация!, да не го обърнем пак обратно!

Не ме обвинявайте в смъртен грях, че се отнасям с пренебрежение към  смъртта на невинни хора. Каквито твърдя, че са комунистите, а ето, видите ли - аз съм същият. Вместо това се поспрете при обичайния си вечерен поход към заслуженото отработено през деня с ангария кебапче и бирата до него. Замислете се над знаците на Съдбата!

Нима всички в древните Содом и Гомор са били курви, курвари или педераси? Нима сред жителите му е нямало невинни хора, но съгласни да останат в покварения град? Само Лот и семейството му ли са били праведници, та само те са оцелели от Унищожението? Хайде, да се прехвърлим на по-разбираема почва.

На 10 ноември 1989 (не издребнявайте за датата) Съдбата ни отвори Портала на Спасението. Ние като нация решихме да се откажем от усилието да преминем през него. И колко пъти оттогава, по най-различни поводи, почти през ден, Тя, Съдбата ни, ни подканя грубо да го сторим?! Не го направихме, не го правим, а влачим хомота си, клатейки умни глави, повтаряйки “Ех, имала глава да пати! Влачи и ще си спасиш живота!”

В деня на Възмездието, всички, които сме останали на страната на Злото, независимо по какви причини, сме и ще бъдем мъртви. Експлозията в барутната фабрика в Горни Лом е - пишете го вероятно, ако не ви се вярва – поредното предупреждение на Съдбата ни, че не разполагаме с Вечността, за да се определим най-сетне къде сме и там ли ще останем!  




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Велико и човешко!
04.10.2014 09:43
Написал си нещо ВЕЛИКО и си прав че не бива да се ожесточава ме!
цитирай
2. vmir - "Но трябва да се овладея. Не искам гневът ми да бъде и далече даже оприличаван на гнева комунистически. Аз не съм звяр"
04.10.2014 10:00
"Не бива да се ожесточавам! Аз не съм комунист и никога няма да бъда!"

Много добре казано. И постингът е много добър.
цитирай
3. sande - Благодаря Ви за тази метафора, която е по-голяма от себе си и събира всичко, свързано с България!
04.10.2014 16:27
И когато след първото съобщение във вечерната новинарска емисия на БНТ 1 за взрива в цеха за боеприпаси в с.Горни Лом, водещата каза, че по този повод ръководството на БСП отлага “предвиденото за утре официално закриване на кампанията във Велико Търново”, почувствах отдавно нечувствано душевно облекчение. Предците ни Асеневци бяха извадили Меча от земята и поразили безродниците! Сега остава само след като го забият обратно – не се съмнявайте, че ще бъде правилно, така както се забива Меч – ние българите, като нация!, да не го обърнем пак обратно!

В деня на Възмездието, всички, които сме останали на страната на Злото, независимо по какви причини, сме и ще бъдем мъртви. Експлозията в барутната фабрика в Горни Лом е - пишете го вероятно, ако не ви се вярва – поредното предупреждение на Съдбата ни, че не разполагаме с Вечността, за да се определим най-сетне къде сме и там ли ще останем!

***
Нищо не може да се добави към тези небесни редове!
цитирай
4. dobronameren - Благодаря ви. На всички.
04.10.2014 20:39
Не мога нищо друго да добавя днес.
цитирай
5. yoan2015 - Ако не се лъжа Металика свириха в ...
23.06.2016 14:51
Ако не се лъжа Металика свириха в Пловдив, защото по време "негово" там имаше някакви културни празници.
цитирай
6. dobronameren - Да, в лятото на 2008-ма
23.06.2016 15:19
Аз и досега смятам, че Nothing else Matters би звучала зашеметяващо всред хълмовете на Търново и над завоите на Янтра. Както и "Море сокол пие" в изпълнението на Деси Добрева над Чикагския залив...
цитирай
7. yoan2015 - Грешиш, първият концерт на Мета...
23.06.2016 16:19
Грешиш, първият концерт на Металика в България и първият и последният в Пловдив беше през 1999 година.
цитирай
8. dobronameren - Греша
23.06.2016 16:43
Първият концерт на Металика в Пловдив наистина е в 1999-та. А имам спомен, че идваха или щяха да идват за втори път в 2008-ма. Можеш ли да уточниш?
цитирай
9. yoan2015 - Да, два пъти посещават ако не се л...
23.06.2016 18:54
Да, два пъти посещават ако не се лъжа, 2008 - София и 2010 - София, турнето на 4'мата големи - Металика, Мегадет, Слеър, Антракс. Сега ако ми позволиш да сменя темата, всичките тези групи трябваше да посетят България през 80'те, когато бяха на върха, още нещо с което Соца ни ощети. Без да ти давам наклон на... може и за това да пишеш. Били са почти в целия соц лагер без България и Сесесерето. Говоря за 80'те и Югославия, Полша, Унгария и т.н. Предполагам, че са искали наш'те вождове да ни предпазят... от що ли???
А може би ще трябва да попитам бай Венци или Бай Рустам???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872737
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031