Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 12:31 - Голи охлюви и отровни змии
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 4032 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 30.06.2014 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Търсите божие знамение в лошите неща, които се случват в страната ни? Аз няма да разсъждавам върху „знамението“, а над въпроса ЗАЩО ни се случва. Затова и „знамение“ е в кавички. Разсъжденията ми не са лицеприятни за българския „народ“. „Народ“ също е в кавички първо, защото има процент някакъв от народа български, който не мисли само за областта около корема си, и второ – защото не приемам самозадоволеността като мерило за общото благополучие.

Отбележете си някъде, че не пиша, че аз ЛИЧНО съм от българите за (6). Онова, което твърдя, мъча се да убедя другите съкласници в това, е съветите на кой учител, на кой „голям брат“, трябва да следваме, за да бъде оценено Обществото ни с „отличен“. Т.е. говоря за типа политика, която трябва да изграждаме, за да наричат страната ни България европейска държава.

Понеже съм убеден, че писането и говоренето просто така безадресно за „добро“ и „лошо“ е безсмислено (да не казвам по-рязка дума), ще боравя с имена и примери от обществената сцена, където „се вихрят“ трите власти и четвъртата – медиите, където влиза и ВLOG.BG и неговите блогъри. „Нищо ново“, ще кажат онези, които ме четат, и ще бъдат прави. Новото е само „как реагират“ старите ни познати в най-новите родни събития, включително и на т.нар. „воден ад“ в Източна и Средна България. (Засега, да чукнем на дърво да не чуе дяволът.)

Понеже живея в Западна България, при това на по-височко място, и не съм заплашен от „удавяне“, а само от „похабяване на продукцията“, говоря за обществените вредители - според мен!, като за голи охлюви (дребните и беззъби тарикати) и като за отровни змии (едрите наглеци и престъпници).

Започвам с принципното ми разбиране за типа политика, който трябва да следва България в съвременния свят. Тук няма да кажа нищо ново, всичко вече съм писал някъде из постингите ми. А ако питате защо днес свързвам в един възел потопа във Варненско с вредното управление на Орешарски, простете за грубите ми думи, но живеете, без да мислите! Може ли да си построите къщата в дере (избирате да ви управляват Станишевци, Догановци и Сидерови), а после да ревете, че водата от небето (демократична Европа и САЩ) я отнесла в морето? Не подскачайте, не ми сочете Борисов. Четете, драги, четете! И мислете върху прочетеното!

Изборът е само между две системи – диктатура или демокрация. Понеже много се спекулира, че има страни с демократична диктатура и диктаторски страни с демокрация, предлагам да наситим тези определения с конкретен смисъл:

- Ако в страната се говори за обобществяване на средствата за производство, за предимство на държавната собственост пред частната, за  задължително партийно управление на всичко в страната, ако индивидуалността в мисленето на гражданите не се толерира, ако те имат право да избират само имена, но не и идеите, ако религията е подчинена на властта в държавата – такава страна е диктатура.

- Ако страната позволява на своите граждани да притежават собствена независимост на мислене и изказ, свобода на движение, инициатива, на имущество, на морал..., ако животът на обществото се регулира чрез закони, основани на преди всичко на БОЖИЯ моралност – такава страна е демокрация.

- Още по нещо, по-просто, бихме могли да различим типа на страната. Изборите при демокрацията не са проформа, не са състезание с един кон, никой от различните кандидати не е сигурен, че ще спечели властта, а всеки от избирателите може да изрази собствена индивидуална воля, без ограничения и заплахи от всякакъв род към него, дори може да не гкасува, ако иска.

Защо Демокрацията е по-добра от Диктатурата? Отговори много и в много посоки. Един от най-убедителните: Защото Демокрацията не поражда обществена омраза и мъст между хората. Там житейското състезание зависи, нещо повече - гарантирано е, преди всичко друго от личните способности, воля и късмет на всеки нейн гражданин. Така неуспелият не се „сърди” на Държавата си, а на съседа, на колегата, на по-способния. Така омразата и злобата човешка, които са неизкореними в еднаква степен навсякъде, се „омаловажава” - не е обща за половината й народ срещу другата половина. Отрицателната енергия не „срутва” държавата, защото е разкъсана на милиони отделни малки парченца, чието въздействие отпада, тъй като е лесно да се осъзнае, че може „да се спечели състезанието”, не като спънеш тичащия пред тебе, а като вложиш повече сили и воля от него и го изпревариш. А при диктатурата печели винаги и само онзи, който е верен на Диктатора или на единствената Майка-Партия. Другите? – независимо от способности, морал и други такива „излишни” добродетели  - ами, да мрат. Те! И техните наследници също!

Тъкмо на тази плоскост се намира обяснението защо много от българите успяват повече, ако заминат за Западна Европа или за САЩ, в сравнение с онези, които са останали в България. И защо няма поток от „бягащи” към Русия. И защо е истина твърдението, че България е най-бедната страна в ЕС именно защото все още не е станала Демокрация. Тъкмо в тази плоскост могат да се намерят елементи от обясненията защо повечето гадни тарикати у нас са „за” съветския социализъм, защо процентът на подкрепящите социализма сред пенсионерите, сред мързеливите, сред по-необразованите, е много висок...

Диктатурата е чудесна обществена система само за осъществяващите я, за малцинството богоизбрали се да управляват мнозинството. Колкото повече това мнозинство е по-необразовано, по-покорно, по-противопоставено помежду си и по-разделено, толкова по-добре за няколкото диктатори. Ето къде можем да намерим обяснение за това как така всичките усилия на нашия народ, които бяха впрегнати, събрани в един сноп за постигане на благоденствие, не доведоха до успех и след няколко десетилетия на мними победи се оказахме само с едни гащи на дирника си, че и нямаме пари за колани, та да ги стегнем, за да не се свличат постоянно. Или не е вярно?

Но има и един изключително неприятен въпрос: На какво се надявате, българи, като гласувате или пасувате отново и отново за ТЕЗИ диктатори? Че парите на държавата ни са у тях – у тях са, но защо мислите, че ТЕ ще ви ги дадат или ще ги разделят с вас?!

Тук искам да вмъкна едно някак по-странично разсъждение. Бихме могли „днес” да махнем с ръка и да забравим окраденото, стига да лишим крадците да крадат „от утре”. Само че това е равносилно да се остави престъпника на свобода, вместо да излежи присъдата си в затвора. Може, но само в един случай: при искреното му човешко покаяние и молбата му за прошка към ощетените! Да сте забелязали такива признаци на поведение у ТЕЗИ? И още по-важния въпрос – вярвате ли, че ТЕ са способни да изберат този път?

Аз абсолютно убедено НЕ вярвам в това. И твърдя, че ТАКИВА само ни чакат да обърнем глава и да ни застрелят в гръб.

Следват днешни доказателства - „дребни и ситни” като „камилчета”.

Две години вече воят на социалистическите койоти около ранената демократична България заглушава всичко друго в обществото. Това  - ТЕ да изядат падналата кошута - е толкова безсмислено и невъзможно да се случи! Все едно да гледаш как майка полива с бензин собственото си дете и вади клечка кибрит, крещейки, че ще го запали. Пък била тя и майка-героиня от социалистическия мироглед. Тези „канибалски“, отвратително павлик-морозовски нрави отминаха безвъзвратно. Точно защото мисля така, написах преди повече от две години (http://dobronameren.blog.bg/history/2012/06/18/izbrani-prognozi-ot-djoba.969327), че „България не е заплашена от кризисна опасност. Нито финансова, нито икономическа, нито политическа, нито гражданска, нито демографска, нито военна, нито дори морална. И валутният борд няма да падне преди приемането ни в еврозоната. Последното няма как да не се случи.“

Ще кажете, че съм сбъркал. Е, но аз продължавам да твърдя, че в „края на мача“ резултатът ще бъде този. България Е, предстои й ДА СТАНЕ, европейска демократична страна! Азиатският тип комунисти нямат никакъв шанс тук. За съжаление не от умността на народа, а поради външни фактори. Комунистите и разновидностите им нямат никакъв шанс „да станат шампиони“, дори в собствената си засега Евразия. Противното би означавало човечеството да се върне в първобитно-общинния строй и изгубило някъде по пътя всичките възможности, които му донесе развитието на технологиите. Човешката еволюция не върви в тази посока!

Ще кажете сега, че пресилвам нещата. Не, не сте прави. Нали, гледате Народното Събрание? Татковците и майките на днешните подкараха депутатите от опозицията направо от пленарната зала към гробищата през септември 1944 година. (http://dobronameren.blog.bg/history/2013/09/24/syn-synuvah.1151608) Убеден съм абсолютно, че ако тук сега вкараме армията на Съветската Освободителка, съдбата на Бойко-Мойко, Цвъки, Цецка, Десита-Месита и всички останали от ГЕРБ ще се реши само с един удар на звънеца от пияндето Миков и под злобната крива усмивка на гаулайтерката Манолова. Какво остава пък за „лумпените” от протеста срещу Орешарски! 

Съмнявате се? Ето как пишат из блога НЯКОИ. Вие ги класифицирайте кой е гол охлюв, кой – отровна пепелянка. Аз добавям моите припомняния днес:

- Имам един постинг в който твърдя, че няма начин на власт в нова България да дойде някой „сидеров”. Получавам отговор от podvodni:Хихихи, ами ако има начин? Нарочно споменавам датата на коментара му - 06.04.2013.

Значи още преди изборите, фалшифицирани по „костинбродски”, този подводният, е знаел „начина”! Ама не чете Историята – българската и на 120-годишната си партия. Даже само вчерашната. Защото иначе щеше да знае, че ТОЗИ НАЧИН в новия Свят, всеки опит на комунистите да насилват Еволюцията, завършва по „виденовски”. Надолу, надолу, надолу. На изток, на изток, на изток. Къде беше Лиловата БСП, къде е днес Станишевата БСП?

Защо днешният Първанов прави нова партия в която липсва С-то – „социалистическа”? Но пък има А – алтернативна! (Ако помните, имаше вече една АСП.) Интересна тема би била дали този „Първанов начин” е начин?!

- Имам любима тема за изследване – Защо пишещите в „червено” блогъри получават същия пенест орален оргазъм като „кафяво-черните” такива, щом се спомене ГЕРБ и Бойко Борисов? Отговорът ми е еднозначен – Комунизмът и фашизмът са две имена на една най-човеконенавистна идеология, чието налагане в световен мащаб донесе за век поне 250 милиона жертви. Добавяме избитите от комунистическите диктатори в мирно време колко още? Че те само корейците са 3 милиона. А китайци, либийци, сирийци, нигерийци, кубинци,  венецуелци... Комунистите и фашистите винаги са се борили, стреляйки срещу Демокрацията. Затова основна наша задача е да им отнемем пищовите. И хич да не се чудим защо фашистите от Атака подкрепят комунистите от БСП и ДПС в настоящия парламент. А децата ни така или иначе пак ще трябва да чакат физическата им смърт. На ТЕЗИ, на следващите.

Само от коментарите им срещу мен:

 - „Ало Босия Добронамерен, обажда се Голата Добронамерено.....
ПОІЗДРАВ от Сашката Радев - ДИВ ДЯДО” (03.11.2012).” И още
: „Тоз мЛого пита. Начи е питагор....А може би и доносник. Поисках му паспортЯ, поиска ми Гу и той. Тогиз сЯ договедих, че....С ПО-ЗДРАВ от Сашката Радев - ДИВ ДЯДО”

 На което аз отговарям така: „Отбелязвам, че "този много пита" съм го чувал вече - един "таен" партиец така говореше за мене в далечните години, когато БКП се преобличаше на БСП. Онзи умря от старост, БКП умря също - по необходимост, България стана член на ЕС и не ще АЕЦ "Белене"...

- Ще кажете „стари работи”. Да, ама не. След няколко словесни престрелки, че оказа, че ЧЕРВЕНИЯТ ИКОНОМИСТ се обажда срещу името „Див дядо” (Сашо Радев от ТВ СКАТ ли?) Затова им отговорих общо и накуп: „Чао! Ние ще ви махаме с ръка от варненския кей на залез слънце, когато отпътувате на североизток. Няма страшно там. Според един Павел (да не се бърка с апостол Павел) вече веднъж сме били тъдява. Или не сме били - така и не разбрах. И той го увърта, раздавайки го "научно". Ама разберете се най-сетне - траки или българи, Терес или Тервел, ОДС или ДСБ, Синя или Червена коалиция...”

И знаете ли нататък какво се случи? На 30.11.2012г. блогърът sistemite е поместил заплашителен отговор на тази моя закачка със Sparotok в един постинг на оня Theeconomist с червеното лого (записан там под № 32), който е посветен на някакво "важно съобщение за края на света". Защо там? Дремещият у мен Шерлок Холмс ми вика:

- Ама много естествено бе, майна. Sistemite и Theeconomist са едно и съшо лице с два ника.

- Само с два ника ли бе, майна - отвръщам му аз.

Завършвам с тези „стари работи”. На 4 декември 2012г. се обажда менталистът vencivaleri1951 - „Никой не помни и "лъвчето". Виж "сърпа и чука" ще се помнят. И от теб дори защото най малкото са забити дълбоко в някои от съкровенните ти части”. Danke и Welcome, Добри, Братане, Панчо, Валери... и за продължението ти: „Виж пич, сигурно тебе те боли! Като не ти харесва написаното, файрум! Ако още веднъж се обърнеш към мен с "тоя", заминаваш по камениновите тръби във фекалната канализация“.

„Каменинови тръби”, „фекална канализация”...? Тоя от кой век е?

Спирам за малко със „Змиите” (но без да си събувам обувките), за да ви покажа един „Гол охлюв”, който притичва през преметената градинска алея:

- Alchemist (на 1 август 2013) във връзка с тази моя класификация ме пита: „А, мен къде, ще ме сложиш? :)” Отговорих, отговарям така: „ В блогърите, които напоследък често влизат в блога ми. Сериозно, Alhemist-e! В момента управляват БСП, ДПС и АТАКА. Да ги обозначим съответно с ч (червени), т (турци) и к (кафяви). В своя постинг от 07.07.2013  - "Политическа анихилация" ви сте изписали уравнението  т + к = фашизъм. Къде да ви "сложа"? Липсва ми Ч-то.

- Има още много и „охлюви” и „змии” в блога. За да не се повтарям, търсете ги в последната ми поредица постинги (от март-април 2014), започващи с буквата „Ц”. Напр.

http://dobronameren.blog.bg/history/2014/03/23/cy-cy-cy-kostadin.1250411

http://dobronameren.blog.bg/history/2014/04/12/cy-cy-cy-ungarski-pensioneri.1256227

http://dobronameren.blog.bg/history/2014/04/19/cy-cy-cy-bylgarski-kysopishkovci.1258415

http://dobronameren.blog.bg/history/2014/04/24/cy-cy-cy-tez-cherveni-domati.1259706

http://dobronameren.blog.bg/history/2014/06/04/cy-cy-cy-neshin.1270495

- А какво ще кажете, прочитайки серията постинги с общо наименование „Съветска Русия срещу Украина” (също от март 2014)? Вижте част от коментарите на „червено-кафяво-черните”:

Kostadin – “Абе това евродупетата сте много плашливи бе.Вие сте точно като пучисткото правителство в Украйна -щяха да правят мобилизация ,щяха да се справят с народа в Крим за нула време .Много работи щяха да сторят ,но пусти страх ги накара да летят до Обамчето и да искат защита Срещу кого търсят защита-срещу собственият си народ ли? Е жалко за вас,точната дума е предатели на народа си.

Freeoldmen – “dobronameren, се да те питам, имаш ли неква идея защо нормален човек, като мине покрай теб, внезапно му се приисква да ти набие няколко шута в тъмносиният дирник? Дали се дължи на омерзението на хората към ренегатите, или на някакви твои лични качества?или пък:dobronameren, се да те питам, ти бахур с мустаци ял ли си?

Injir – “Не бързай да мислиш такива работи (да критикувам Путин, сиреч – аз), защото не знаеш какво са ти приготвили ЕС.”

(Ох, милия... Какво ми е приготвил ЕС? Бахур с мустаци ли? - пак аз)

Последният цитиран – injir, за разлика от първите двама, е по-умен и по-начетено възпитан. Точно това го прави и по-опасен за Демокрацията. Дори си мисля, че той е по-опасен и от кадровите офицери от БНА – вече споменатият  theeconomist, kushel и напоследък се оказва и djani. Които са изпростели съвсем още в соцармията. Дотолкова, че продължават да си мислят и днес, и нагло да го твърдят, че ние сме им обикновени войници от строя, които сме длъжни да им козируваме. (Djani, ако пита защо е в тази редица, ще му отговоря публично начаса!)

Тъпанари, без никакво извинение. Много начетеният Иконом например, преди 10 дни (17.06.2014) е публикувал постинг, наречен претенциозно „Хитрите украински селяни-мазни доносници”. Претенциозно, защото знаете ли кои са „украинските селяни”? Цитат от постинга му: „Казват Путин, бил телеграма на Пораженко: "Атомно гориво ще спрем да ви продаваме, газ - не искате, било скъпо! Е, остават дърва - ма и те са в Сибир!".

Брей, разтрепериха ми се гащите, за Порошенко – не знам. Нали съм мара Подробната чета наред и докрай. Гледам „начетеният” Ико добавил карта на европейските руски газопроводи, за да ни убеди в тезата си, че без путиновия газ сме загубени. Ама тя, картата стара, стара. Правена е преди 2000-та година. Преди метода „фракинг” дори, по който икото също „се бара специалист”. Не знам откъде я е взел. Сигурно от военните. Неговите военни. Що не гледа картата в учебника по география на внука си, издадена от „Просвета” 2008 година? Тя е по-вярна.

Затова си позволих да му пусна следния коментар: „Ами, че тя картата на газопроводите е стара, бе. Някъде около датата на приемането ни в ЕС. Даже трасето на модерния ЮП не е вярно. А изводите - нови. Тъпанари! Ама и аз - какво искам от военни възпитаници от времето на ген.Добри Джуров?!”

Който коментар доблестният червен офицер не пусна. Страхливец! Как да спориш с такъв? Чиста загуба на време, ми казват някои.

Имам поне три възражения. Всичките много важни. Самоцитирам се: 

- До batogo и getmans1 – „Глупакът, ако е безобиден - като милейдито в частта "сърбеж", не трябва да му се обръща внимание. С това съм съгласен. Но не съм съгласен, че това важи и когато глупак се опитва да формира обществени нагласи. Тогава това вече не е глупащина. В последния случай тези, х-м глупаци трябва да бъдат обществено порицавани и осмивани. Това не е "тъпотия". Това е задължение не по-малко от избора, който трябва да правим всеки път пред урните.”

- „драги stefansavov, и не виждам къде АЗ съм използвал езика на омразата. Изказал съм моите принципни несъгласия, дадени в курсив именно, за да се различават лесно от фактите, дадени в кавички (т.е. цитати с посочен източник и място, които така могат да се проверят лесно), с които не съм съгласен. Не съм използвал заплахи за смърт, не съм пледирал за затвор на комунисти, не съм ги псувал, не съм пърдял или пикал срещу тях... Последното е напомняне, че ТЕ, комунистите така пишат за опонентите си днес. Тогава Вие, stefansavov, защо ме приравнявате на тях? Ако искате да сте честен към народа си, седнете и напишете Ваша защита на Идеите си. Вътре в написаното обяснете и защо несъгласните с тях нямат право дори да ги критикуват. Иначе излиза, че сте обикновен тарикат.

Впрочем може и да не сте тарикат. Има комунисти, които искрено вярват в Идеите си. Само, че е крайно време ТЕ да си отворят очите и видят колко много злина са донесли и продължават да носят техните Идеи на Човечеството. Крайно време е да разберат, че единственият им път за напред е Покаянието за направеното зло. СЛЕД ТОВА аз ще съм един от първите, който ще те покани на своята маса и ще ти каже "Наздраве, приятел".”

- До stanemirmichalevski – “Опитвам се (дали успявам?) да говоря принципно. Т.е. със всички.   

1. Не искам да деля младите, които ЩЕ НОСЯТ следващата отговорност, и възрастните, които СА ОТГОВОРНИ за текущата. Това предполага младите да не гледат САМО ДНЕС и възрастните да им обяснят НЕ САМО според собственото си участие във вчера. Това – едно.

2. Второ. Всъщност две втори.

2А. Твърдя, че Комунизмът е общество за ангели, не за човеци. Хората са и „хищници”, и „тревопасни”. И не само помежду си, но и вътре в себе си. Какво равенство между лъв и заек, когато Лъвът решава?! Той и Капитализмът е такъв, но поне ЧЕСТНО си казва, че Животът е безмилостна борба. Но по закони, задавани от Обществото, а не от комунистическия Вожд!

2Б. Деля хората не на комунисти и антикомунисти, а на честни и тарикати. Когато пиша в някакъв пост „комунист”, разбирам ТАРИКАТИТЕ, които използват Идеите за себе си, и ФАНАТИЦИТЕ, които служат на Идеите, без да се спират пред нищо. Но не мога да обяснявам това всеки път.

3. Последно. Към комунистите изпитвам ПРЕЗРЕНИЕ. Което е съвсем различно от ОМРАЗА. Не смесвайте недобросъвестно двете понятия.

Накрая няколко думи за модната напоследък тема „Станишев – евродепутат”:  (Цитатът е от разговор с zaw12929.)

И Георги Димитров беше шеф на Социалистическия интернационал, но какво от това? Гледам неговите хора. Например онези от "Дума" махнаха от челото на вестника си двата му портрета преди толкова години и още не са ги сложили. Няма и да ги сложат. Срам ги е защото. Знаете ли, аз съм демократ по разбирания. Не съм обвързан с партия, защото според мен в България е още рано да се дават оценки за демократичността на която и да е от съществуващите. Но ми прави кеф, че определено не ме виждате като човек на Станишев, още повече - на Иван Костов, а пишете "Явно сте яко свързан с ГЕРБ". Откъдетo следва, че засега само ГЕРБ дава надежди за демократичност!






Гласувай:
5



1. mikolaj - Автокрация и тоталитарен режим
30.06.2014 12:47
Диктатура имаме, когато от шепа хора зависи съдбата на управляваните от тях. В този смисъл, диктатурата не винаги е комунистическа или нацистка. Отрицателен пример: Робеспиер; още по-отрицателен: Пиночет.

Трябва да се прави и разлика между автократично и тоталитарно управление. При второто имаме и засилена идеология и пропаганда. Тук спокойно можем да добавим джихадистите- тяхната идеология не е много по-различна като ефект и методи от тази на Сталин.

От друга страна, демокрацията може да има различни степени. Една е американската, друга е израелската, трета е в скандинавските държави.

Макар че не съм живял там, именно скандинавските страни стоят най-близо до моя идеал за държава- силна подкрепа за маргинализираните и уязвими групи; в същото време- свободен пазар, конкуренция и платежоспособност на гражданите. Но това има и цена- имиграцията там е силно ограничена.

Затова, бих казал- има си Запад и Запад; не навсякъде е едно и също. Както и не навсякъде българите се чувстват еднакво добре.
цитирай
2. mikolaj - Никъде вече няма комунизъм като икономика
30.06.2014 12:52
Размислите ми са породени от идентифицирането на управлението на Путин с комунизма- в Русия сега си е чист капитализъм, само че в доста дива форма. Но е капитализъм: на първо място е печалбата от дадена продукция/услуга. Натам вървят и китайците, макар и все още там икономиката да се планира в известна степен. Смятам, че комузмът като икономическа система отдавна се е срутил.

Разбирам, че става дума и за други измерения на комунизма, например отношението към свободата; но е добре това да се уточни. За мен Путин си е чист капиталист, но с нечисти помисли.
цитирай
3. dobronameren - Ако беше само първия коментар
30.06.2014 13:01
щях да напиша, че не разбирам точно дали mikolaj е съгласен или не е съгласен с моите принципни разсъждения. Като прочетох втория негов коментар обаче, няма как да не възразя категорично на неговите разсъждения. Путин си с чист сталинец. Това, че вълкът е навлякъл чужда кожа - овчв. не го прави по-малък хищник. Ако mikolaj вярва в това, което е написал, ще ми стане тъжно - защото е млад човек. Ако mikolaj се прави на блондинка счук, ставам гневен. Много ми станаха "цветните" тарикати.
Съвсем определено предпочитам да съм тъжен.
цитирай
4. getmans1 - dobronameren - още преди 89-та ...
30.06.2014 15:13
членовете /не комунистите/ на БКП бяха повече от 1,2 милиона но след „катарзисната“ дата 10.11.1989г. почти милион напуснаха /познай дали заради интересите си ли или заради свободата и честа си? /
И понеже „един милион“ е психологическа бариера за падението им, ТЕ казват че до нея дата са били „до 900 хиляди“, е няма начин да признаят такъв крах че са напуснати от 4/5 и с пари и цигани до сега подържат мита че са най-голямата партия но изборите показват обратното.
цитирай
5. dobronameren - До getmans1
01.07.2014 08:52
Предпочитах коментар по темата в сегашен план, но нейсе... и това е все пак нещо
цитирай
6. stanemirkata - dobronameren,
01.07.2014 11:28
Умните хора си избират умни, интелигентни, политически образовани партийни водачи. Точно обратното на което е Борисов. Да симпатизираш на ГЕРБ няма нищо лошо. Но да вървиш след Борисов защото бил харизматичен, прям и народен човек и да не виждаш простотията която носи, както и неистовата му жажда за власт и пари е признак на нещо не дотам добро.
Да не казвам по-силна дума.
БСП, ГЕРБ, ДПС и АТАКА трябва да бъдат забранени, защото са опасни за здравето на държавата.
цитирай
7. dobronameren - за пореден път констатирам. че
01.07.2014 12:13
за станемирката БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ са едно и също. Изобщо не съм съгласен. Само едно е общото между тях: членството на лидерите им в БКП ПРЕДИ 10-ти ноември. Но по този признак към изброените 4 партии трябва да се прибавят и лидерите на ДСБ, ББЦ, СДС, РБ, НФСБ и всички останали партии, които пропускам, но те пък мърдат. Следователно в отношението към партите, ако се използва ТОЗИ признак, нещо куца. Нещо повече: отношението към партиите по този признак е вредно за демократичното развитие на България! И обслужва само тоталитарните амбиции на комунистите!
Затова предлагам - писал съм го не знам колко пъти, ама кой да чете - трябва да приветстваме не лидерите, а КОНКРЕТНИТЕ действия, и на лидерите, и на партийните членове: Ако те последователно днес "дърпат" към демократична Европа, а не към Източна Русия, значи "стават".
И друго съм писал и ще повторя оше веднъж: Ако Бойко Борисов реши в някакъв момент да се върне към "комунистическото си минало", ще му остане само една "самотна лодка с пътник незнаен" с курс към Крим. Той НЕ Е толкова прост! ТОЛКОВА ПРОСТИ са Станишев. Сидеров, Местан! Очевидно е, дори само ако погледнете сегашния Първанов.
цитирай
8. getmans1 - dobronameren - още преди 89-та ... 30.06 15:13
01.07.2014 18:12
Аз продължавам да си мисля че е добре все повече да се напомня на обществото и на избирателите на БСП на каква социална база се крепи стремежът им да управляват.
цитирай
9. stanemirkata - Цитирам само четирите партии, защото
01.07.2014 18:34
те са в основата на банкрута на държавността в България. Това, което ги обединява е върховният напън да владеят властта. И при четирите партии властта не е средство за управление, а е средство за завладяване на икономически позиции от членовете на върхушката. И четирите партии последните 9 години приемаха главно лобистки закони, а основните закони, които трябва да задвижат икономиката и заедно с нея да се задвижат реформите, които чакаме четвърт век ги няма никакви.
Абсолютно вярно е, че трябва да приветстваме конкретните действия, насочени към демократизиране на общественият живот.
Ако смятаме, че боричкането за парите на големите инвестиционни проекти, ще донесе демокрация ако победи лобито на привържениците на Европейското развитие, значи имаме сериозен проблем изобщо с понятието демокрация.
Борисов може и да не е прост. Той обаче има проблем с интелигентните политически решения. И още по-голям проблем с прокарването на тези решения.
Не може един държавник за какъвто иска да мине, десет пъти за една седмица да изрази десет коренно различни тези.
По отношение на останалите партии дето са се наредили на опашката засега нямам мнение. Ще ми се да се пръкне нещо по-така, ама знае ли човек.
цитирай
10. dobronameren - Станемирка,
02.07.2014 09:03
Има един държавник, който за последната седмица промени решенията си десет пъти, но неговото име не е Борисов, а Станишев. Има един друг държавник - Местан, който в последната седмица, не промени нито едно свое мнение, защото не даде никакво изявление. Което няма да му попречи да смени шефа на фонд Земеделение със свой човек в последните десет дни на своето управление. Има един друг кадесар на име Сидеров, който подкрепя власти, които имат коренно различни плаформи, с едимствената цел да седи в Парламента. А ти, Станемирка, Борисов, та Борисов. Е, няна как да не те попитам: Защо, бе, друже? И още нещо няма как да не те попитам: Колко още време и действия ти трябват, за да оформиш мнение за майната Бареков?
Но това са дребни закачки. Огромните въпроси са заключени в коментара ти No9 между редове 7 и 11.
цитирай
11. getmans1 - stanemirkata - десет пъти за една седмица да изрази десет коренно различни тези.
02.07.2014 12:05
Въпросът е от десет предложения да се избере правилното, А НЕ да да се предлага някакъв десет пъти обоснован начин ЗА ДА се избере изгодното решение.
цитирай
12. alchemist - Много се радвам, че има писано за мен ...
02.07.2014 15:08
Много се радвам, че има писано за мен - макар и малко. :) Това ми гали самочувствието, радва моята скромна душа, но няма да се възгордея и да се надувам излишно.
И по принцип кафявото се води смес от червено и зелено. А, от кой се вдъхновяваше Мусолини?
цитирай
13. dobronameren - E, защо така продължаваш да си загадъчен, alchemist-e
02.07.2014 22:34
Пак ми липсва "червеното". Вместо това да изясняваш, ти си намесил "зелено".
Освен това питаш кой се вдъхновявал от Мусолини? Напиши ти. Аз знам само, че Мусолини и Хитлер са двама другари. По-късно се присъединил Сталин и станали трима - глупаци, защото днес и тримата са в Ада и няма начин да излязат оттам.
цитирай
14. alchemist - Според скромните ми познания по история
03.07.2014 19:40
Знам, че Мусолини е разменил няколко реплики с Ленин. Това разбира се, се е случило доста преди създаването на фашите... А и не е тайна за историята, че и самият Мусолини е бил социалист; в Швейцария е изпитал социалистическите прелести на живота - скитайки от кантон на кантон. Всъщност хората са го гонили, знайно защо :) А и, някои от членовете на НСДАП, са били наричани "недопечени пържоли" - червени отвътре, кафяви отвън.
цитирай
15. zarenkow - Поздрави за умното писание,
03.07.2014 20:18
За всяко общество са необходими 3 елемента. Ценностна система или правилата по които се изгражда, елит което е различно от специалист или добър професионалист и пълномощия за да изпълни мисията си елита за реализация на ценностната система. Когато идват селяните на власт с безумния девиз "диктатура на пролетариата" , създаден и внедрен от малоумни философи не знаещи какво е общество, на практика осъждат на смърт всяко общество с този девиз, защото веднъж посредствения трябва да е елит, т.е. лишаваме обществото от основния му компонент и второ диктатурата и елита са антагонисти и тя не позволява възпроизвеждането на елита. Когато този девиз действа поколения се извършва селекция на глупаци поколения но овластени, като елит. Сега се сблъскваш с върховната потомствена селекция на глупаци, така че не се учудвай. Проблемът е че не виждам как ще се възстановят подменените елити на всякъде с посредствени и от къде ще се появят. Преди това май ще се появи диктатор лечител, като Франко или Пиночет. Другия вариант е разпад. Дано съм в грешка.
цитирай
16. dobronameren - Zarenkow, благодаря за оценката
03.07.2014 22:02
И аз знам, че сега се сблъскваме с три поколения възпитавана простотия. Но, ако само три поколения на един народ са в състояние да опропастят цялата му цивилизационна история, бах му народа, както би се изразил напр. Светльо от "Хиподил". НЕ ВЯРВАМ, че българският народ е толкова загубен. Просто ми се струва, че трябва да бъдем търпеливи, тъй като комунизмът "убива" само приемния си организъм и не се предава в наследниците му. Но при едно условие: наследниците да не живеят при същите формиращи комунистическо съзнание условия. Т.е. новите българи не трябва да живеят в комунистическа страна. Е, ако се намери някой диктатор, който да ги принуди към това. може би ще стане по-бързо. Което не отменя нормалният път на убеждаване, в който СМЕ ДЛЪЖНИ да участваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872601
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031