Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 17:51 - Ше падне га ме нема
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1489 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На един българин паднал комина на къщата. За първи път му се случвало. Естествено - в цялата многовековна история на България не е имало по-некадърно и крадливо правителство от това на ГЕРБ и Бойко Борисов. Помаял се малко нашенецът, пък послушал съвета на жена си:

- Стига си си чесал топките пред компа, ами потърси из сайтовете какви майстори се предлагат за поправка на комини.

- Добре бе, жено, ама как да се свържа?

- Много е просто. Те всички сайтове са на Делян Пеевски. Все едно е къде ще търсиш. Това е.

Така напътен, седнал българинът пред компютъра, начаткал от клавиатурата „майстори за поправка на кумини” и натиснал Enter. Добре, че Google.bg не различавал малки/големи букви, защото нашият човек бил  забравил да изключи клавиша Caps Lock. Само му изписал на екрана - Може би имахте предвид „майстори за поправка на комини”, и след това избълвал цяла поредица от сайтове, съдържащи такава, разрешена от председателя на НС Михаил Миков, информация. Затворил си очите нашичкият и избрал едно име. После се обадил на посочения телефон, обяснил каква е работата на едно бодро женско гласче и всичко се уредило от лесно по-лесно. Дори нямало нужда от капаро. Парите се давали на ръка на майстора от фирмата. Разбира се, след изпълнение на поръчката и ако клиентът одобрял качеството на изработката.

След два дни на вратата му цъфнало поръчаното цвете. Майстор-специалистът по поправка на паднали и строеж на нови комини. На външен вид не бил съвсем приветливо облечен и малко простодушен изглеждал, но пък докато пиели входящото кафе, което радостната стопанка на дома им сервирала, разправил цялата си професионална квалификация. Тя впечатлявала. Имал вече почти 24 години стаж в системата за поправка на комини и бил изградил стотици нови такива. Из цяла България. И баща му Геле бил същият. В ония по-добри времена за страната, преди да дойдат демократите, бил изградил комини за две Българии. Много малко оставало, разчувствани от тези общи предишни спомени, двамата да преминат на по-възбуждащо от кафето питие, но жената не им разрешила.

Качил се майсторът на покрива, по чорапи, както знаел от баща си - да не троши керемидите и после да се налага да викат колеги от друга дирекция на фирмата, и започнал работа. Градежът, де. В началото чорбаджията на къщата го наблюдавал отдолу, ама като напекло и слънцето се извъртяло право в очите му, прекратил своя граждански контрол и се прибрал при жена си.

Като захладняло привечер, той излязъл отново на двора. Майсторът почти привършвал. Новият комин изглеждал съвсем прилично. Червеният цвят на тухлите стоял ярко противопоставяйки се на сивотата на свързващия ги цимент. Красиво било. Само дето коминът малко видимо се отклонявал от правата перпендикулярна линия спрямо покрива. Поискало му се на стопанина да сподели тези свои наблюдения с майстора и затова му викнал:

- Майсторе, гледам че привършваш, ама коминът май малко крив иде. Слез долу да видиш и ти. Тъкмо и ще ти се наплатя.

Хе-хе! „Хахах”, както вика брат’чедът на майстора от...  А бе, няма значение. Сега разправям приказка, не се намирам във форума. Майсторът, вече казахме, бил печен. Потомствен майстор. Какво като бил от шоплука и се казвал Гелев. Подпирайки комина откъм наведената страна, предложил друго:

 - Качи се ти горе. Хем да речеш на место комино как ти се види.

Какво пък. И така става. Качил се стопанинът на покрива, ама оттук коминът не изглеждал по-прав.

- Майсторе – рекъл – тоз комин няма ли да падне кога духне силен вятър? Наклонен ми се види.

Без да се отделя от комина, майсторът рекъл:

- Ше падне га ме нема. 200 лева.

- Добре – съгласил се чорбаджията. – Както речеш...

Приказката свършва ден след като майсторът си бил тръгнал. През нощта духнал силен вятър откъм запад и коминът паднал.

- Ех, прав излезе майстора – въздъхнал българинът. – Падна, когато вече го нема.

Почесал се по главата и се прибрал в къщи при жената.

 

Какъв извод ще си направите, е ваша работа. Аз само ще отбележа оптимизмът, който лъха от разправеното. Този българин започна да поумнява. В началото на историята се чешеше по топките, а в края й – вече по главата.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872590
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031