Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 20:04 - Представьте себе Шура - все поголовно в бельiх штанах
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1760 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 25.07.2013 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ИЛИ:  Посраните – ние. А те – целите в бяло.

ИЛИ:  Поредни доказателства ситни дребни като камилчета.

ИЛИ:  „Предаването, което иска да чуе вашия глас“ – БНТ Референдум, вторник 11-06-2013

По-смело, блогъри! По-лошо може да стане, ако си мислите, че все още има мегдан за скатаване. Днес е 12 юни 2013 година. Точно месец след изборите за новото 42 НС. Те, някои казват, променили много неща. Държавата тръгнала към оправяне?! Не зная колко въпросителни и удивителни да поставя. Гледам кой „движи нещата“, които били „нови“ и щели да изведат „страната на правилния път за развитие“.

Впечатленията ми само от снощи, само от една телевизия, само от едно предаване. Само в областта на икономическата политика на държавата.

Не зная в кой закон, дали в конституцията, но е обусловено съществуването на помощен орган към изпълнителната власт в областта на икономиката. Така наречената „тристранка“ – МС, работодатели и синдикати. Странен „орган“ е това. Само едната страна на този триъгълник, Министерският съвет е пряко следствие от граждански избори. Никой не избира бизнесмените от втората страна – те сами се назначават, уволняват, сменяват, отстрелват. Божа работа. Парична! На „едрия бизнес“, естествено! Няма национални избори и за третата страна синдикатите. Те навсякъде се асоциират предимно с помощници на икономическата мафия и са „вечни“, заедно с нея.

Навсякъде в демократичните държави я има тази тристранка, за разлика от недемократичните държави, където е забранена. (Ама, естествено! Путин ще разреши на Березовски, примерно, да му диктува проблемите?! Да не говорим, че в Русия дори не е въведена в употреба западната дума „синдикат“. Там се говори за профсъюзи. Че иначе ще трябва да се сменя лениновото определение за ролята на профсъюзите в държавата.)

В утвърдените с десетилетия демокрации, ролята на тристранката е сведена до даване на съвети. Също естествено – икономическата отговорност се носи само и единствено от изпълнителната власт. Каквото реши тя – това! Министър-председателите в тези държави, които са успявали твърдо да спазват това, са на почит винаги. Най-показателен скорошен пример е смъртта на Маргарет Тачър. Демократите по душа я почитат, независимо, че им е била икономически противник. (Не мога да се стърпя да не отбележа колко глупави са някои наши „първи демократи“, които – без да ги пита някой, без да има нужда – се „поакаха“ от радост при смъртта й. Имената им не са проблем за посочване. Оставям ви го за домашна работа.)

В прехождащите от диктатура към демокрация държави МС е длъжен да се съобразява с работодателите и синдикатите, иначе сдава властта. Като в България. Най-„светъл“ пример как синдикат сваля властта е КТ „Подкрепа“ на Константин Тренчев, която свали първото синьо българско правителство на Филип Димитров (1992). Най-подходящ пример как работодатели свалят властта е падането на червеното Жан-виденово правителство през 1996. Като анализирам днешното развитие на нещата мога да видя само, че днешните синдикати „не пеят“ в хора на разпределителите на власт. Голямата борба пада между ляво дърпащите социални в БСП и особено в ДПС и едрите партийно червено „бизнесмени“, на които ГЕРБ беше на път да им вземе пълномощията.

Орешарски изпълнява сложни пируети като онова хамстерче, под чиято паничка на която стои, е запалена свещичка. Много силно се съмнявам, че той ще устиска заявените позиции на своето правителство. Няма да обсъждам невъзможността на социалните му обещания в условията на Европейския Съюз. Само ще подчертая, че на всичкото отгоре, той е демагог от тип, който ЕС не приема, и мафиот, с който Станишев не би трябвало да се съобразява, най-малкото, защото „човеколюбивата част“ от БСП и в съгласие с БКП заедно ще му отрежат главата до кръста, ако го направи. Европеец, европеец, ама до ъгъла, до светофара. Онзи ъгъл на който светофара свети винаги червено и няма „пет за четири“.

Ето дребни доказателства от снощи. Добрина Чешмеджиева от държавната БНТ ни убеждава в програмното си време, че за българската икономика предстоят добри дни. Но не поканила премиера на МС, който е пряко отговорен за тези ‚добри дни“ или някой негов заместник. Не поканила и никакъв представител от държателят на мандата – политическата партия БСП и нейната подкрепа в новото НС – политическа партия ДПС. Които са гарантите за случването на тези „добри дни“ за икономиката. Защо? Ами как се защитава незащитима тема?! Впрочем г-жа Чешмеджиева е „чиста”, който иска дошъл. Те и гръцките й колеги от държавните медии бяха също толкова чисти до днес сутринта. Да се чуди човек на кадърността им на нашите журналисти. Не си ли виждат бъдещето в гръцкото настояще? Щом искаш да си в Европа, трябва да работиш по европейски, а не да се правиш на тарикат.

Щото поканила синдикатите, ама то едни синдикати… Пламен Димитров от КНСБ (като по наивен или нямащ избор?) и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ (а не Председателят Тренчев, който е в немилост напоследък. „И идват юноши на власт”, както пееха Мариана и Тодор Трайчеви едно време.). През цялото време видните и независими от нищо „синдикалисти” слушаха вижданията на „бизнеса“. Ако имаха „несъгласие“, избутваха напред социалните искания на членовете си, които… Които, ако решат да бутат мафиотите, изобщо няма да си питат синдикалните водачи.

Но виж работодателите бяха „на ниво“. Тежка артилерия: председателят на Българската Стопанска Камера Божидар Данев и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. (Или на управителните им съвети, все едно.) По презумция интересите на крупния капитал и на едно, особено социално, правителство не съвпадат. Но миналата седмица лично Божидар Данев гарантира 200 дни спокойна работа на Орешарски, преди да почне да му опонира. Или нарежда?! Защо? http://dobronameren.blog.bg/history/2013/06/03/peredaiut-vse-radiostancii-sovetskogo-soiuza.1116540   Ако отидете на хипервръзката, ще прочетете моят отговор. Тук го давам накратко: Божидар Данев е служител на ДС, откак се помни и несменяем председател на БСК от създаването й до сега, вече повече от 20 години. Днес допълвам за втория „бизнесмен“ от снощи – Васил Велев.

Той е по-млад, затова биснесменската му биография започва в 1996-та като член на УС на Асоциацията, която поема като председател в 2002 година. Вече 11 години я ръководи. Как? Както си е учил, където и когато е трябвало. Следват цитати от чичко Гугъл, който знае всичко.

- „През 1984 година Васил Велев трябвало да избере дали да се посвети на любимата математика и на научната кариера. Решил обаче, че може да направи света по-добър и става младежки лидер. Промените на прехода го сварват като шеф на ТНТМ. (За незнаещите „Техническо и научно творчество на младежта“.)  Не се стряска от новата обстановка в страната и бързо приема промените. Въпреки добрите предложения, които имал тогава за работа, той продължил да работи с младежите и станал директор на фондация "Еврика". И до днес е член на нейното настоятелство.“

- „Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген.Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски.
На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.)  Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв.

След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк. Тогава Евгени Узунов, един от шефовете на холдинга, в интервю признава: "След този скандал около новото дружество казах на колегата си Васко Велев, че в София човек не трябва да се захваща с нищо..." Днес Евгени Узунов е знакова фигура в БСП и председател на изборния щаб на партията. А Васил Велев е председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.“

-  И още интересни неща има според Гугъл. Четете де, интересувайте се.

Как си представяте тези двама съдържатели, вече притежатели на партийните пари, а всъщност нашите народни пари, да ги дадат за социални дейности? Те затова ли са ги краднали на времето? Казвате, че Орешарски ще ги сложи на място? Айде бе, аз не вярвам в щъркели. За вас – ваша си работа. После да не кажете „Ах, имала глава да пати...”, докато перете насраните си ОТ ДРУГИ гащи!

Впрочем Цв.Цв. имал шест апартамента. Ужас! Нима? Цели 6? По половин милион лева единия, това прави 3 милиона. Ама съвсем пряко сили! И още подслушвал (последно?) незаконно. Кого? Питайте главния прокурор Сотир Цацаров, той е навътре в нещата. Козирува комуто трябва. От идейни съображения конечно, only.

Питайте го още, Главния прокурор, докога и с какво право три партии, които имат общо 23% избиратели, ще си присвояват правото да се идентифицират С ЦЕЛИЯ НАРОД. Останалите 77% от българите не са ли народ? Това не е ли наглост според закона? Типична комунистическа наглост?

 

 

 

P.S. Влизам в блога да публикувам този постинг и какво чета?! Новина от днес. Копвам я цялата, без никакви съкращения:

„С промени в Закона да публичност на лицата, заемащи висши държавни длъжности, се е ангажирал председателят на парламента Михаил Миков на среща с работодателските организации. На нея присъства и социалният министър Хасан Адемов.

В края на 41-вото НС беше приета т.нар. поправка "Янев", на името на вносителя й, която доста разшири обхвата на лицата, които трябва да подават имуществени декларации по този закон. Сред тях влязоха членовете на Съвета за тристранно сътрудничество, шефове на големи дружества, които подлежат на регулация от ДКЕВР, кандидати за народни представители, евродепутати и други. В последния момент от текстовете отпадна идеята на Яне Янев и членовете на ръководствата на НПО-тата да са задължени да подават декларации пред Сметната палата.

Днес Миков и представителите на работодателите се обединиха около тезата, че тези промени в Закона за публичност на имуществото са били силно популистки. По думите на Миков въпросната промяна в "условията на силен предизборен популизъм" е довела до напускане на работодателите от тристранката. "Смятам, че са необходими промени в закона. Кандидатите за народни представители силно затрудниха работата на Сметаната палата", обясни Миков, визирайки факта, че на предсрочните избори всички кандидати за НС е трябвало да подадат декларации заради промените "Янев".

"Тази инициатива ще бъде консултирана с парламентарните групи", обясни Миков и допълни, че ГЕРБ също са поели определени ангажименти за промени в закона. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че законът трябва бързо да се промени. "Отчитаме, че тези поправки са силно популистки и се изисква мъжество и компетентност да се каже това", заяви Велев, като допълни, че подобна практика няма в ЕС, а и по света. Той обясни още, че разбира, че обществените нагласи са други, но промените трябва да бъдат направени.“

 P.S.2   На 25 юли 2013г. DNES.BG публикува следното:

„Голяма част от хората коментират проекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., а малка част от тях всъщност са го прочели“, каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.  „Очаква се сигурна дупка в бюджета. Салдото е - 300 млн. лева приходи и - 200 млн. лева в разходите – общо 500 млн. лева. Именно заради това се налага емитиране на нов дълг. Очаква се от него половин милиард да покрие тази сума, а другите 500 млн. лева да се оставят във фискалния резерв, за да има по-голяма гъвкавост. В края на годината дългът на страната няма да се повиши. Фискалният резерв няма да падне под 4,5 млрд.лева“, обясни Велев. Според него актуализацията на бюджета е необходима заради дължимото ДДС на бизнеса – между 300 и 400 млн. лева.

Велев предрече, че ако актуализацията на бюджета не бъде направена е възможно много голяма част от българските фирми да стигнат до фалит, БВП да постигне нулев ръст, ДДС да се повиши. „АИКБ е на позицията, че има много неща които трябва да се свършат по-скоро – трябва да се обърне сериозно внимание на средствата за следващия програмен период (2014 -2020), има около осем оперативни програми, които трябва да се представят и одобрят през есента, някои от тях трябваше да се пренапишат“, коментира той по темата дали трябва правителството да си подаде оставката."

Да обяснявам ли ЗАЩО правителството на Орешарски с мандата на БСП и подкрепата на ДПС прави АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА ? Защото "национално отговорния индустриален капитал на България" има ОЩЕ ДА КРАДЕ!





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobronameren - На този постинг му върви на послеписи.
25.07.2013 15:42
Правя му РЕДАКЦИЯ (на 25 юли 2013 в 16ч. без малко). Добавям PS2.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872707
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031