Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 16:24 - История ново българская
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 4255 Коментари: 13 Гласове:
4



Под влиянието на световните проблеми и на българите най-после ни се случи през 1989 година обществото ни да смени революционно посоката си на развитие.  „Под влиянието на”, „най-после”, „ни се случи” – всичко това са тъжни констатации за народопсихологията ни. Много ни е било, е и ще ни е трудно на нас българите да станем „брашно за европейска баница“ поне.

Тази. и досега проклета за повечето българи, 1989-та беше бурна. Свръх силите български бурна. Комунизмът в СССР и в страните от Източна Европа, преди 4 години заболял неизлечимо, си отиваше. И умря в края й за десетина дни. Самата му последна крепост Москва се предаде сама след още година и половина.

У нас хитрецът Андрешко, начело на народната партия БКП, каза в началото на 1989 година: "Да се снишим, докато премине бурята". Доказателство, че дори бананов калем, присаден на крива круша, не може да оправи нещата. И не си мислете, че кривата круша е Комунизмът. Ние, българският народ, сме Кривата Круша! Ние намерихме Комунизмът, а не той нас!        

Доказателствата. Подред.

Наготово сервираната ни свобода на 10 ноември 1989г, но не от „свестни комунисти“, както твърдят разни дъревки, а от световната промяна, ни изненада. Възможно е да се намери оправдание у нас за това и чужда вина – „Откъде да знаем как изглежда слънцето на Демокрацията, та да го приветстваме!“ Е, нали научихме първия път? Колко пъти ще търсим да се спънем в един и същи камък?! 

Казват, че всяко поколение има своята война. Войната на поколението българи, което не помни Втората световна война, започна тази година. Всеки сам избира на коя барикада да застане защитник, но жертви дават всички. Без тях не може, въпросът е да не отидат нахалост.

Ето хронологията на „войната” в 1990-та. Първите три месеца течеше нашата „кръгла маса”. Но колко българи се интересуваха от нея тогава? А твърде много от бедите, които ни се случиха по-късно през годините, и досега, бяха заложени именно на нея. Вторите три месеца - от април до юни – отидоха по организация на първите избори у нас след 45 години, на които не всички кандидати бяха комунисти. Един лъжлив демократ ги призна еднолично за „честни“. В резултат на това избрахме нашето 7-мо ВНС. Отричано от едни, възхвалявано от други... естествено! Затова и лятото беше твърде „горещо” – митинги „за” и „против”, „градове на истината”, избор на онзи „демократ“ за президент, запалване на Партийния Дом в столицата… За да завърши с масова вълна на емиграция на млади българи за Канада и САЩ. Над половин милион! Още тогава, chara! Ама да спи информация под камък. Октомври и ноември ни сполетя „Сполуката”, предстоеше „гладната Луканова зима”. Извадените досиета от архивите на Държавна Сигурност докараха до главите ни „правителството на надеждата” с премиер онзи безпартиец „За Бога, братя, не купувайте“. Така Партията „избяга“ - запомнете! – за ВТОРИ ПЪТ след злощастният за нея 10 ноември.

За тарикат комунистите, вече социалисти, тази година бе важна. След пролога „10 ноември” и първото действие „демократични избори”, на народната публика беше сервирано блюдото „пазарна икономика по мафиотски”. Собствеността, създавана от всички, се разсъсредоточи в няколко чифта „проверени ръце”, които играят помежду си по пазарните правила, а отчитат всичките си приходи в един кюп – стария, партийния. Така обикновените хора от всички бои бяха заставени да работят в условията на мнима конкуренция. Но натрупаните пари от мръсни сделки трябваше да бъдат узаконени. Какво по-хубаво досещане от това да се приеме нова конституция в която награбеното се дефинира като частна собственост и се постановява неприкосновеността му.

Само че подтискането на усетената Свобода, изисква наличие на танкове. Те дойдоха през август 1991г. в Москва и се прибраха безславно. Това ускори нашето движение към Света и, убеден съм, малко попромени – в смисъл забави - плановете на „новите икономисти”. Окрилено от поражението на танковете, СДС – в лицето на носителите на идеята за демократично развитие на страната - поиска открито политическата власт. През октомври 1991, нямаше как, дадоха му я! Водачът на новите демократи Филип Димитров каза веднага след изборите: „Спечелихме с малко, но завинаги”. Вярно. Обаче като тенденция. След няколко месеца управление, след като първите стъпки за отнемане на монопола на мафиоти и партийци ще бъдат направени, той ще коригира това свое изказване: „Ако не се провалим, сме обречени да успеем”. Този път вярно и като конкретика.

Властта обаче трябваше да се „върне при нас”! И затова буквално на втория ден след избирането на демократичното правителство на Ф.Димитров подповърхностните течения в „променената партия” се активираха. В началото по-прикритите действия: на „синдикално” и „бизнесменско” ниво. Когато работата започна да става „по-дебела“ - демократичното правителство посегна на награбените през годините на комунистическа власт имущества и пари – започнаха да стягат за бой и партизаните. През 1992-ра „откриха огън по правителството“ всички, цялото партийно войнство, вкл. и най-вече „къртиците” в синьото управление – т,нар. „сини мравки“ и заедно с Ахмед Доган (този същият – почетният председател на сегашното местаново ДПС) преструктурираха политическото пространство безочливо и нагло. Комунистите се върнаха на власт. На два етапа. В началото правителството на Беров, на „сламения Беров“ – с мандата на  ДПС, и после чистото тяхно правителство на Жан Виденов. 

Сега се готвят да повторят номера. Програмно правителство на някой „Орешарски“ за година-две, възможно с мандат от Местан-ДПС, докато си върнат командните лостове на властта и после едно чисто „Виденово“ правителство. Единствената разлика от днешните събития е, че свалянето на ПЪРВОТО демократично правителство се случи, без да се разтуря Парламента, а свалянето на ВТОРОТО в историята на България демократично правителство - на ГЕРБ – не се размина без нови избори. Да не забравя – след падането на правителството на Филип Димитров, Доган и „мравчено“ СДС на Костов оцеляха, докато при повтарянето на номера, двамата не се разминаха с уволнение. Но това пак не е наша българска заслуга, а на ЕС! 

Така, в далечната вече 1995 година, Жан пое властта, за да я сдаде безславно в края на 1996-та. ТРЕТАТА катастрофа на чисто червените – след 10 ноември 1989, след Луканов в края на 1990-та и сега. Разправят, че били го подхлъзнали Жан Виденов неговите хора, партийните мафиоти. Кои точно, защо не се питаме? Защото водачът им Луканов беше убит два месеца преди падането на Виденовото правителство. А властта взе Иван Костов! В кой мафиотски роман новият Кръстник не е убиецът на стария Кръстник, а? Приказки за сини мили наивници!

Тъкмо заради този факт не поставям второто „синьо“ правителство на Иван Костов (1997-2001) в редицата на демократичните български правителства. Ама той бил основният виновник за приемането ни в Европа, казва агресивно Иво Беров (например). WOW! Най-напред Костов не можеше да не е демократ, защото ако дърпаше към Русия, просто нямаше да е премиер. Европа беше станала вече много силна и ни придърпваше яко към себе си! И второ, по-важното, Дайнов (примерноІ) - Как си представяш узаконяването на заграбеното, преразпределеното чрез приватизация държавно имущество, в лагера на путинова Русия, а? И тъкмо заради това днес, в дните на развилнялите се комунисти, намирам повод за радост в „изчистването“ на Костов от нашия политически живот. Време беше Възмездието да стартира.    

Съвсем в скоби, защото избързвам напред във времето. Жал ми е за несъстоялия се старт на „калоферското СДС“. Продължавам да твърдя, че Емил Кабаиванов сбърка кардинално, коалирайки се със старите, вече няколко пъти предали ни, СДС-ц  на Дертлиев (Нихризов), земеделците на Дренчев/Мозер (Славчева) и Гергьовденя на Славчо и Любчо. Това смъкна процента му онзи ден на 12 май на 1,374%. Този процент би бил поне двойно по-голям, ако СДС беше избрал да се яви самостоятелно на изборите. А колко по-висок би бил този процент, ако СДС-Кабаиванов се беше коалирало с ГЕРБ?! И разочарованите, „изгубените 5-6%“ избиратели на ГЕРБ вследствие на гадния номер с „намерените“ в Костинброд бюлетини, не биха отишли в кюпа на малките партии, а в голямата кошница на ГЕРБ. И днес тази партия нямаше да има 97 депутати, а 121.

Протестирате ли? Как така СДС и ГЕРБ заедно?! А защо след като комунистите са в коалиция, демократите да не са също? Кога ще поумнеем? Може би на септември, а…

Да се върнем на продължението на новата българска история.

Кой ще ми отговори на въпроса защо доказалият се демократ Иван Костов в доказаното демократично време на 2001 година, изгуби изборите срещу Царя? „Командирски нрав“? – Не мисля! По-вероятно “Фамилията“ бе така решила.

И съвсем определено съм убеден, че несъстоялото се антикомунистическо обединение на демократи и монархисти, е от същия тип стратегическа грешка на СДС-Кабаиванов, за която говорих няколко реда по-нагоре. Мога да разширя мнението си още. Ако Царят бе подкрепен от „демократите за силна България“, неговите съпротивителни сили срещу комунистите(БКП) и социалистите(БСП) биха били много по-големи. Тогава може би нямаше да има „тройна коалиция“ в 2005 година.

Навлизам в по-скорошните времена. Създаването на „тройната коалиция“ беше отново с мандата на ДС-агента вездесъщият Ахмед Доган. Стръвницата, която „с кръв е взела тази власт и само с кръв ще я даде“, за ВТОРИ път използва „турското“ ДПС за подлога да вземе властта. („Турско“, колкото аз съм марсиански зет. Проруско е по-вярна характеристика. Българо-социалистическо.)

Е, днес – не, другата седмица – старата нова БСП за ТРЕТИ път ще използва превития гръб на старото ново ДПС, за да се качи на трона. Искрено се учудвам – за какво й е той. Две правителства „под прикритие“ на ДПС – Беровото и Тройната коалиция, три самостоятелни – две на Луканов и едно Виденово, едно Попово или две с Царското, общо 7 дотук и нито един успех за държавата. Нали обърнахте внимание – „за държавата“, не „за тях“. Българският народ, моят народ, е, как да кажа – „Народе????“

За трети или за четвърти път, вече им обърках сметката, пиша, казвам едно и също. Само сменям броя на годините:

Всичко на този свят е взаимосвързано. Тази проста истина, като всички останали прости истини, българите разбират най-трудно. Нищо не се случва просто така. То има своите корени, своите предпоставки, своите основания, в някое предишно действие. Извършено, случило се - много по-често преди векове, отколкото вчера или онзи ден.

Вече четвърт век НИЕ стоим пред отворилите се води на морето, което ни разделя от истинския Свят. Чакаме, защото ни е страх от надвисналите от двете страни на тесния провлак водни грамади? Чакаме, защото се страхуваме да отнесем в бъдещето си нашето минало? Чакаме, защото оттатък ни чака 40 години бродене из пустинята, а от тази страна сме свикнали? Чакаме, защото се правим на бабаити? Чакаме, защото господ е българин? Чакаме, защото така е решила еволюцията – оттатък не й трябват страхливи народи? Чакаме, защото сме повече “египтяни” по душа, а не “евреи”?

Чакаме – да се затвори проходът по дъното на морето. Чакаме да се затвори порталът на времето. До? – до следващия шанс, до следващото “освобождение”, до следващите жертви. Надявайки се, че няма да са преки наши потомци. Забравяйки, че ще са от нашия народ!

«Докога ще живеем така? Извън Европа и Света, и преди, и сега! Докога ще живеем така…» - написано е и изпято преди 22 години. Днес певецът му има собствено предаване по телевизия СКАТ, което се нарича «Карай да върви, това е блус».

Протестирам, народе! 




Гласувай:
5



1. liliyanaandreeva - На сина на един негърски вож, дето ...
17.05.2013 17:26
На сина на един негърски вож, дето бил студент в България, баща му му изпратил рейс за да се вози като другарчетата си с рейс до института!
На някои им дадоха радио и ТВ канали за да вървят "по каналния ред" като всички останали!
цитирай
2. rvmarkov - Ще започнем на чисто живота си в България скоро
17.05.2013 21:01
Когато всички необходими съставки се намерят и смесят.
цитирай
3. dobronameren - Думите:
18.05.2013 06:09
"на чисто живота си", "скоро", "всички необходими", "намерят и смесят" се нуждаят категорично от пояснения и уточнения. Иначе, както е в момента, смисълът им общо може да се тълкува в целия спектър на факти/чувства. От светла надежда до смъртна омраза, от искрена прегръдка до изстрел в гърба, от небето до земята... Нямам нужда от това. Аз търся изход, а не утешение.
цитирай
4. rvmarkov - "на чисто живота си", ...
19.05.2013 01:48
dobronameren написа:
"на чисто живота си", "скоро", "всички необходими", "намерят и смесят" се нуждаят категорично от пояснения и уточнения. Иначе, както е в момента, смисълът им общо може да се тълкува в целия спектър на факти/чувства. От светла надежда до смъртна омраза, от искрена прегръдка до изстрел в гърба, от небето до земята... Нямам нужда от това. Аз търся изход, а не утешение.


Да разбира се. Всичко съм изразил в ММТ програмата за България http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html , която преодолявайки 7-те измами на икономическата политика, http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html , се нуждае от другата много важна съставка - политическата волая на българите.
цитирай
5. dobronameren - Хайде стига общи приказки, че се връщам на първото си впечатление
19.05.2013 10:41
Говоря единствено за икономиката (макар че политиката на страната е определящата и постинга към който сме в момента, е чисто политически).
Конкретни отговори ("на база ММТ програмата за България") на въпросите:
- Трябва ли да се премахне валутния борд в България?
- Трябва ли да се премахне 10% плосък данък и се замени с по-социалния подоходен?
- От къде би трябвало да се търсят свежите пари - от преразпределение на доходите или от работата на икономиката?
Как изглеждат нещата, погледнати от Ню Йорк? Простете ми, че накрая не успях да сдържа иронията си.
цитирай
6. rvmarkov - Г-н добронамерен, Вие не четете линковете, които Ви дадох
19.05.2013 15:56
Няма лошо, никой не може насила да Ви накара да отделите от времето си, за да сторите това. Но въпродите Ви показват, че не сте ги прочели, тъй като всичките отговори са там - и за борда, и за данъците, и за парите. Може да не сте съгласен с програмата разбира се и тогава можем да дискутираме, но Вие ме питата например трябва ли да се премахне 10% плосък данък, след като в ММТ програмата за България се казва, че всички съществуващи досега преки и косвени данъци, такси, мита и т.н. се премахват с изключение на данъка върху недвижимото имущество и т.н....
цитирай
7. dobronameren - Чета, чета, драги. Даже цитирам дословно:
19.05.2013 18:50
"Вие ме питата например трябва ли да се премахне 10% плосък данък, след като в ММТ програмата за България се казва, че всички съществуващи досега преки и косвени данъци, такси, мита и т.н. се премахват с изключение на данъка върху недвижимото имущество и т.н...."
Та, сега вече питам другите, дето четат: Разбрахте ли ще отпадне ли плоския данък? От една страна - да. "Премахват се всички съществуващи досега преки и косвени данъци..." От друга страна - не. "С изключение на данъка в/у недвижимото имущество И Т.Н."
Ега ги у тарикатите. А, бе, управлението на икономиката е точна наука. Това докато не разберете, ще се проваляте във властта. Както преди, така и сега...
Имам само още един въпрос към rvmarkov, който е прост за отговаряне: Какво работите в Ню Йорк?
цитирай
8. rvmarkov - Разбира се, че се премахва плоският данък
19.05.2013 23:07
Съгласен, икономиката е точна наука.

Личен помощник съм на собственика на адвокатска кантора, работеща е областта на трудовото право и дискриминацията на работното място - възрастова, расова, полова, всякаква.
Голямото предимство на работата ми е, че имам много лично време.
цитирай
9. dobronameren - Не му е мястото в този баш постинг, ама вече почнахме
20.05.2013 04:33
В коментар No5 зададох 3 въпроса. Добре е, че вече получих точен еднозначен отговор на средния.
Моето мнение: Не бих се ангажирал толкова твърдо с отговора - да се премахне 10% данък. Вярно, че той не е социално справедлив, но е вярно, че стимулира икономиката, защото принуждава хората да работят повече за себе си, тъй като печалбата остава за работливите. Написах "работливите" и веднага добавям, че сред нашия народ тарикатите са повече от работливите. Ха, сега де - какво да правим с плоския данък В НАШАТА БЪЛГАРИЯ ?
Дали в същия ред на мисли не се ли намира и отговора на третия ми въпрос. Свежи пари от преразпределение на доходите не могат да дойдат (според мен). Оттук не следва ли, че плоския данък трябва да остане, въпреки, че не е социален? Ако искаме да ги стигнем първите.
Колкото до първия въпрос - за валутния борд, написали сте (на друго място), че той трябва да се премахне, тъй като в програмата ММТ имало правила, които обезпечават функциите му. Това остава за мен неясно. Защо трябва да се премахва нещо, което работи вече повече от 15 години, за да се замени с друга програма?
Моето мнение - само наличието на валутен борд спира устрема на някои да направят още утре минзаплатата 1000 лева и пенсията тоже. И никаква програма, дори ММТ, няма да ги спре, ако няма ЗАКОНА, наречен валутен борд.
Дълго стана моето изложение, но по-късо не мога.
цитирай
10. rvmarkov - Свежите пари ще доидат..
20.05.2013 22:48
..от правителствените дефицити чрез премахването на всички данъци и такси в момента с изключение данък недвижима собственост + правителствената програма за постоянн заетост + здравно осигуряване "Мозлър" (безплатно за частния сектор)+ правителствено подисгурено образование от началното до висшето.

Вие забравяте, че в съвременната парична система правителството не е играч, борещ се за точки (печалба). Целта за правителството е да бъде преизбрано, задоволявайки желанията на болшинството от избирателите, подсигурявайки пълна заетост, стабилни цени и достоен живот. Това то прави главно с фискалната си политика - разходите си и данъците, които служат не за набавяне на средства, а за регулиране на икомномиката.
цитирай
11. demograph - Мисля, че порталът на времето се затвори
23.05.2013 18:43
Кой ял -ял...Протестирам! И псувам. Не предлагам нищо освен призив за Почтеност! Това включва справедливост, трудолюбие, състрадание и солидарност, честност, развитие, богатство...всичко. Социализъм значи - несправедливо преразпределение в полза на мързеливите, национализъм значи несправедливо отношение към другите.. и т.н.
Почтеност е думата която трябва да обедини всичко свястно в страната. Почтеност трябва да е думата и действието което ще създаде дясно движение. Почтени могат да са само хора с десни убеждения и обратно. Само почтените могат да направят живота на другите заможен и достоен. Ето един лозунг за новото дясно "Почтени хора - за богата България"
цитирай
12. dobronameren - Ако порталът на Времето се е затворил, ще чакаме пак да се отвори!
24.05.2013 11:58
Мисля, надявам се, да е скоро - една година си дава Орешарски.
(Днес прочетох, че народът е нарекъл вече г-на ПОТРОШАРСКИ. Ще дочакаме опровержението на управляващите, че така мисли не "народът", а разни "хлебарки".)
цитирай
13. yoan2015 - И сега след като са минали 3 години от ...
20.06.2016 17:00
И сега след като са минали 3 години от публикуването на постинга, как стоят нещата? Лично аз съм на мнение, че "ново освобождение" няма да има. Колкото до "Порталът" - още ли е отворен или....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872357
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031