Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2012 14:53 - Тервелащини
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 12831 Коментари: 26 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както е казал в един свой постинг Sparotok  „Да плача ли или да се смея“! Отварям днес блога и виждам на второ място в „Най-популярните постинги“ един такъв:

05.11 16:40 - ТЕРВЕЛ – БАЩА НА ТРАКИЕЦА ТЕРЕС

Автор: sparotok Категория: Политика  Към 13 часа на 6 ноември прочетен над 8600 пъти

Първо смятам – 8600 : 20 (часа) = 430 прочитания на час; по 7-8 на минута. Що не? Имаше един superforum – той правеше по 7-8 на секунда.

Второ чета – достоверни източници: Уикипедия

         - Тѐрвел e втория владетел на България. Според Именника на българските ханове той наследява Аспарух. Името означава "Носи величие" и затова е наричан във Византия "Венценосни". Източниците днес показват различни данни за периода на управлението му 700-721 (701-718) г. През 705 г. е въздигнат от император Юстиниан в римската имперска титла кесар (Цар), с което се създава прецедент в историята. Вероятно е бил християнин, подобно на дядо си Кубрат. Източната и западната християнска църква го е канонизирала за светец - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.

         - Терес I е одриски цар роден около края на 6 век пр.н.е., баща на Спарадок и Ситалк. Пръв успява да обедини одрисите и да създаде обширно и мощно Одриско царство. Води успешни битки с гърци и македони. Урежда дипломатически отношения със скитите, като омъжва дъщеря си за скитския владетел Ариапит , воюва срещу тините и търси разширение на югоизток. Почива на 92 г. ок.448 г.

Между властването на Терес Синът – 4 век ПРЕДИ Хр. и царуването на Тервел Бащата – 8 век СЛЕД Хр. има 12 (словом дванадесет) века. Как стават тези работи?

Трето - Следвам същия алгоритъм

         Тодор Живков – 20-ти век СЛЕД Хр.- е баща на Тервел – 8-ми век СЛЕД Хр. И тук се забелязва същата знаменателна разлика от 12 века между Сина и Баща му. Удивително, sparotok! Не намираш ли?

 

И понеже sparotok пише в раздела „Политика“, да добавя и аз малко политика. От днешния ден:

  15 – 11 = 4   (Светия Синод минус  ДС-митрополитите)

   4 -   1  = 3    (не ДС-митрополитите минус Максим)

   3 -   1  = 2    (без Николай Пд, който няма годините)

Кой ще стане патриарх?

Моят отговор:  Няма да е Патриарх Евтимий. Той още не се е преродил. Чакаме го!




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Не ти ли е минавало през ум, че освен онзи, когото ти знаеш, име като неговото
06.11.2012 16:08
може да имат и други индивиди, дори живели преди него?
цитирай
2. letopisec - W
06.11.2012 16:54
Тодор Живков – 20-ти век СЛЕД Хр.- е баща на Тервел – 8-ми век СЛЕД Хр. И тук се забелязва същата знаменателна разлика от 12 века между Сина и Баща му. Удивително, sparotok! Не намираш ли?
цитирай
3. dobronameren - Да, разбира се, vmir,
06.11.2012 20:04
Минавало ми е през ума, че може да е имало някой Тервел преди Терес и някой Терес след Тервел. Само че аз чета внимателно - Във въпросния постинг "Тервел баща на тракиеца Терес" блогърът sparotok говори за "княз Тервел" и "Терес I". А за тях твърдението му еднозначно НЕ МОЖЕ ДА Е ВЯРНО. Във всички случаи има нещо нечистоплътно в един ИСТОРИЧЕСКИ разговор да се смесват понятия и омесват хора. Ти и аз знаем кой е Тервел и кой Терес, но, а на бас, че много блогъри, а и не само те, хал хабер си нямат за тези личности. Те, именно те, НЕ БИВА ДА СЕ ОБЪРКВАТ.
Това първо, защото има и второ - Може ли някой да ми отговори, в частност и ти, vmir, каква е целта на sparotok, когато заблуждава по такъв глупав начин народонаселението? На последното не му пука за истории, които не са свързани с днешния ден и авантата от него конкретно. Kushel го разбирам - той пише против днешните управляващи, защото си иска БСП-то пак на власт утре. Но каква е целта на sparotok. а?
цитирай
4. vmir - 3. dobronameren,
06.11.2012 23:24
На мен ми беше интересно да разбера от Спароток, че стотици години преди България да бъде управлявана от АЗИАТЕЦА Тервел, името му е било познато и използвано по днешните български земи. Не разбирам какво подозрително или дразнещо може да има във връзката между българи и траки. Не се усещам удобно в изтърканата помпозност на глуповатото повтаряне без нужда, че българите сме завладели тази земя с огън и меч, следователно сме големи юнаци. Искам да видя освен да колят, палят и грабят, на какво още са способни предците ми, щото не съм от онези, дето се умиляват от убийствата и престъпленията на предците си. Ти да не би да смяташ, че кръвожадния и дивашки образ на прабългарите е най-добрия пример за възторгване и подражание?
цитирай
5. kabuli - Целта
07.11.2012 07:36
на Спараток е да се вживява като един нов "възрожденец", стремящ се да подмени тотално идентичността на българина. И си мисля, че е постига, защото не са малко тези, които го въздигат в исторически Месия. Нещо като нова религия в българската история. Е, да ама на много от нас не ни е ясно КОЙ Е СПАРАТОК?
цитирай
6. анонимен - .
07.11.2012 09:12
И
цитирай
7. dobronameren - Продължение на разговора с vmir
07.11.2012 09:25
Подозрително и дразнещо е, че историята на българите се смесва с историята на народите, живяли преди тях на Балканския полуостров.
Най-напред за дразнещото: не омаловажавам народа си, но е глупаво - да не кажа тъпо - да твърдиш, че всичко на този свят, що е било, е и ще бъде, произхожда от нас. Приличаме на бай Ганьо, дето във виенската баня се тупа в гърдите и вика "Булгар, булгар" преди да скочи в басейна. Още ли не сме надскочили този образ? Това ме дразни.
За подозрителното: България винаги е била обект на великоруските имперски интереси. С налагането на комунизма по нашите земи, нейната принадлежност към тях беше решена. Когато комунизмът си тръгна, кое остана да я гарантира, да я консервира, да я запази? Тази българска "инвазия" към анексия на световната история, прокарвана от sparotok и други подобни нему, много ми прилича на руския стремеж от онова време, когато всяко ново откритие на този свят имаше своя първооткривател един руснак. Много често неук прост селянин.
Нещо да остана от тази история? Имам отговор защо на отговора "не". Защото истинската история е онази, която разказва добронамерено за миналите грешки, така създавайки предпоставки за правилен бъдещ избор на своите читатели. Ако ще се пише история за надъхване на изпълнителите за "нови още по-големи успехи", това си е губене на време, глупост. Справка една - викаме като зомбирани "българи-юнаци", а футболни успехи йок. "Четвъртите в света" не могат да станат 16-ти в Европа. Обаче четвъртото място в света през 1994-та еуфорира българите дотам, че те избраха Любен Беров, без никакво замисляне. ИСТИНСКАТА българска история ще отбележи именно тази гадна роля на футболистите-юнаци!
Колкото до това дали се възторгвам от дивашкия и кръвожаден образ на българина - НЕ. Не се възторгвам, ама ме е срам, че първата бомба, хвърлена от самолет - наша, първият отвлякъл пасажерско превозно средство - българин, първото комунистическо въстание в нова Европа - у нас... И т.н.... А още не съм подпукал станишевци.
цитирай
8. letopisec - Барак Обама май е посети село Бараково, за да види предците си...
07.11.2012 09:27
vmir написа:
може да имат и други индивиди, дори живели преди него?

цитирай
9. breeze - Ясно,
07.11.2012 10:11
"Подозрително и дразнещо е, че историята на българите се смесва с историята на народите, живяли преди тях на Балканския полуостров."

Значи според Вас ние българите тук сме пришълци с тюркски произход, и не сме потомци на траките както това доказва Спаротокм, така ли? Но това вече твърдят и американците и съвременните генетични международни изследвания показват европейския ни произход. Струва си да се замислим.
цитирай
10. tayko - Dobronameren
07.11.2012 11:06
защо не вземеш да прочетеш постинга на Спаро , и да се опиташ да проумееш написаното? Изглежда говориш наизуст...
цитирай
11. dobronameren - Към всички, които не харесват, че аз не харесвам СПАРОТОК
07.11.2012 13:00
1. Приемам чуждите мнения. Смятам, че изборът на всяка личност е неприкосновен. Което съвсем не означава, че ще се откажа от собствения си избор и няма да защитавам моите си мнения.
2. Нося собствена глава на раменете си. Чета не само blog.bg. Живял съм не само в днешната България, но и в предишната. Помня по-дълго. Съпоставям.
ЗАТОВА ПИША:
Според мен е смешно да приема, че българите, дошли от земите на Кубрат на Балканския полуостров 5-6 века след като траките са изчезнали на него като народ, са техни потомци. Макар да го твърди Самият Спароток. Както и някои "американци и съвременните генетични международни изследвания" - кои по-точно? Защото ако такова твърдение не присъства в световната историческа памет, редно е да се усъмним в него, дори да е изказано от Свердловската научна общност примерно. И как го измислихте, че по такъв начин отричам правото на "науката да прави нови открития"?
ОБАЧЕ има нещо значително по-страшно от създаването на нови брадати исторически спорове. Написал го е същият анонимен, когото цитирах токущо (№6) - "... И не иска да поробва България, от което сякаш се опасявате. Това ли ви дразни? Нищо скрито няма да остане, не бойте се." - НИЩО СКРИТО НЯМА ДА ОСТАНЕ, НЕ БОЙТЕ! Ама това си е чиста заплаха като "познавам характера ти зъл и див", както се пее в една песен Развигор Попов за комунистите.
И пак ми стана смешно - Нямат пари вече, дори да си вържат гащите, а щели да управляват отново. Имали план, щели да бият. Как? Като изнесат революцията в САЩ и в ЕС и така вземат парите на мръсните империалисти?! Ето вече почти век все изнасят, изнасят, пък целия емигрантски поток - на Запад. Няма ни един да се побягнал от Запад на Изток!
Дори прабългарите останали на запад при траките! И никой техен днешен потомък не рачи да се върне на Изток във Волжка България. Надайте се Староток да оправи този световен проблем. Аз мисля тази работа за невъзможна.
цитирай
12. anonymousbulgaricus - Ами, дори всъшност това не е проб...
07.11.2012 14:50
Ами, дори всъшност това не е проблема. Да приемем, че българите са 100% потомци на "траките", каквото и да значи това, защото в различно историческо време това понятие има различно съдържание, а в постовете от спартакиадата да не говорим. Но, от увжение към труда на целия там политико-религиозен институт, който създава тази халтура - все пак труд е - да приемем! Да приемем, че споменаване на име, което днес се разчита като Тервел през 6 век преди и осми след Христа може колкото и нелепо да звучи, да е някакъв маркер за сходство (то по тази логика Давид, Аарон и Самуил български са чисто и просто обикновени евреи - връзката е същата), но и това да приемем!

Ето, приехме го и въпреки това остават фундаменталните въпроси - няма спор, че Терес предполагаем син на Тервел е основател на Одриската държава, няма спор, че Тервел наследник на първият владетел на Дунавска България. Няма спор, че вторият Тервел си няма и идея за първия и че по никакъв начин не се самоидентифицира като някакъв "тракородствен" под каквато и да е форма, а е бил и достатъчно грамотен и начетен, че да знае какво е "траки" по това време.
Второ - дори с първите две приемания е ясно, че етнообразувателните процеси от общо към частно са отграничителни, а не наследствени. Т.е., ако "траките" българи са решили от "многото траки" да бъдат "българи", то предния им произход няма особено значение, даже може да е антагонистичен и омразен спрямо предходните, а българите твърде много държат на това да са българи, както се вижда от собствено българската история - идеята, че сред тях има някакви траки или славяни или нещо друго сама по себе си е кабинетна и продължава да няма особено сериозна гражданска подкрепа и в момента на ниво народопсихология!
Трето - българите, съгласно всички извори не "освобождават" и не "обединяват" когото и да е било - те завладяват, подчиняват, преселват, преместват и т.н. действия спрямо завладяните територии и заварено население на Балканите, едва от 9-10 век натам протичат определен тип интеграционни процеси, които водят до създаването на т.н. българска народност или средновековна българска нация, която в себе си включва не само българите, но и другите етноси на територията на тогавашната българска държава.
Четвърто - както казах, идеята с "компонентите на българската народност" с микса между "славяни-траки-прабългари" е кабинетна и е научен опит и достижение на същите историци, които спаратоците днес агресивно ругаят, но така или иначе тя е приета като историографска и изследователска постановка имаща за цел да изясни процесите по образуването на българската народност и да отговори на въпроси вярно или не на въпроси от типа защо езикът ни е славянски, защо в бита ни има обичаи, които може да се причислят към късноантичното население на Балканите, към прикаспието, към Рим и т.н. Тази научна конструкция още тогава създава проблеми и се ползва от различни кръгове по различен начин та и до днес.
Пето - въпросът за някакъв предбългарски произход няма никакво значение са собственобългарската история, точно обратно той я подценява и неглжира. Изваден извън контекста на научното се профанизира и се ползва по всякакви форми и начии понякога даже и възвишено, но по-често антибългарско, комерсиално и въобще гнусно!
Шесто и най-важно - българите сами за себе си никога през нито един период от своето съществуване не са се самоопределяли, самонаричали или самовъзприемали като нещо различно от българи - никога и никъде! Дали някой от вън по някакви негови причини ще ги нарича "тюрки, иранци, славяни, траки, мизи, хуни, варвари, кумани, гърци и т.н." те - самите исторически българи никъде и никога в спомена, който са оставили за себе си не са правили подобно нещо - вкл. и въпросният Тервел, който те е впечатлил в поредната проповед на спартакиадата!

Това, че някой днес, извън строго научното, научно-популярното и познавателно, се опитва с обратен знак и без възможност на защита от тяхна страна да каже за българите, че са нещо по-различно от това ,което те самите са смятали и са приемали, че са е нищо повече от гнусна по своята съшност БРЮМщина, където даже на българския цар написал - родом българин не му се дава правото да бъде българин, а му се тракат кокалите, че бил "македонец", сега Тервел - светият български цар Тервел, кесарят Тервел, Тервел, спасителят на Европа - родом българин като баща си и дядо си, като чичовците си от Солун и т.н. - някой ще го курдисва за "трак" - защото някъде някой открил име, което пирличало на неговото и това било доказателство, за това, че Тервел не е наследник на тези, които са дошли и завладяли половината позната Европа и които са я белязали със своето присъствие и влияние и следите им са навсякъде от днешна Унгария до Кавказ и от Карпатите до Епир и пазят още името и самосъзнанието си въпреки всичко, а са нещо, което никога не са били и не са искали да бъдат, защото ако са искали - в изворите си пише - те са били тези, които са взимали и са можели да имат всичко и на които никой не можел да се опре!
цитирай
13. vmir - 7. dobronameren,
08.11.2012 05:58
Спароток понякога се увлича, но противниците му се увличат неизмеримо повече. Близо две години следя ревовете срещу Спароток и до момента не съм срещнал и един свестен аргумент срещу него. Някои от тях - че се е самообявил за Паисий, Левски или титан на историографията вече звучат толкова измислено пред неговата персонална скромност и добродетелно усърдие, че завистниците му вече не смеят да използват такива явни клевети, за да оправдаят чувствата си към работите му.

Погледни жалкото състояние на “аргументите” срещу Спароток, като започнем от нелепото ти твърдение, че сме избрали Беров заради футболните успехи на България през 1994. Толкова неверно (въпросното правителство управлява от края на 1992 с мандат на ДПС), че не си заслужава да се коментира. Останалите “аргументи”, включително и на други коментиращи тук, макар и далеч по-помпозни (от сорта как смее някой се до пипа Великия Тервел и да принизява европейското му дело, говорейки за някакъв негов адаш от древността) са не по-издържани от твоя неудачен пример с Беров.

Не си заслужават коментар и надутите твърдения, че Спароток принизявал името името “българин”, като го смесвал с това на гадните траки и македонци, защото под “българи” мнозина в чужбина са разбирали и продължават да разбират монголо-татари, съществуват цели епоси и подробни истории на тези “българи” с дръпнати очи. Никой от тези “патриоти” за един лев обаче не казва защо, когато “българският” хан Тимур (Тамерлан) прави на пух и прах османците и използва вместо столче за краката си поробителят ни Баязид, същият Тимур не е дошъл и на балканите да освободи поробените си братя, нали? На всичкото отгоре, пустият му Тимур, забравил да изпрати поне братски хабер, че е ликвидирал Османската империя за години напред и ние, братята му отвъд Черно море и Дунава, можем спокойно да прогоним шепата хора на затворения в клетка и показван като маймуна Баязид, защото той вече не стои зад тях. Само едно писъмце от брата Тимур, и 5 века робство и тиранство щяха да ни се разминат. Да не говорим, че ако координирано и своевременно бяхме насмели османлиите едновременно Тимур откъм Азия, ние откъм Европа, днес малцина щяха да знаят за Османската импреия, а в Анадола и в половин Азия щеше да се говори български. Ама брата български Тимур забравил братята си на юг от Дунава. Защо ли?

Стига с тази мизерна черна завист, че някой можело да стане популярен с работата си, де! От къде следва, че трябва да познаваш лично някого, да ти е дал личните си обяснения защо пише, какво още ще пише, какво ще прави след като го напише и т.н., за да си съгласен с него? Стига с тези тоталитарни мании за контрол, които унищожиха пословичното усърдие и прилежност на българина в миналото. Спароток е между малцината в блога, които доказват, че тоталитаризма не е стъпкал окончателно старите български добродетели, а вие искате в условията на демокрация да ги довършите.
цитирай
14. dobronameren - До vmir и другите
08.11.2012 13:37
Посипвам си главата с пепел заради грубата си грешка. Футболистите-юнаци от 1994 година няма как да са докарали на власт правителството на Беров, което е избрано през декември 1992 година. Формално е така. Аз греша!
Хайде сега да ви посъветвам да смените името Любен Беров с името Жан Виденов. Тази смяна да променя смисъла на онова, което съм написал, че "ИСТИНСКАТА българска история ще отбележи именно тази гадна роля на футболистите-юнаци!"? Очаквам с нетърпение да ми напишете, че Любен Беров е демократичното продължение на Филип Димитров, а не комунистическата увертюра на Жан Виденов. Прочета ли такова нещо, обещавам да не ви отговарям. Имам по-важни работи от това да седя на брега на блатото и да хвърлям камъни в него.
Както и да е, каквото и да е, това съвсем не ме оневинява за грешката ми. И понеже съм добронамерен, да ви посоча още една моя грешка. Която, ако я бяхте констатирали, с удоволствие бихте отбелязали. Цитатът "характерът ти зъл и див" е от песен, изпълнявана от Асен Гаргов ("Развод ми дай"), а не от Развигор Попов. Макар че и това е формално, защото Развигор Попов мисли същото за червената партия - "... денят на правдата голяма, когато ще ти кажа аз: Благодаря ти, че те няма, че вече ти не си на власт".
И понеже вие признавате явно, че Спароток може да прави, как да кажа - фриволни предположения и връзки, то разрешете и аз да направя същото. За Беров знаете всичко точно, а "сините песни" не познавате. Откъдето следва, че пускате червена бюлетина. Пардон, може формално пак да греша. Бюлетината ви е възможно да е някакъв друг цвят - такъв, какъвто Партията нареди според нейните дългосрочни интереси.
цитирай
15. dobronameren - До vmir и другите - продължение
08.11.2012 13:38
Още факти в подкрепа на извода ми от предишния коментар за вашия "цвят", драги ми vmir. Употребявате лоши думи за аргументите на своите опоненти. Например "жалко състояние на аргументите ви" (аргументите в кавички), "надутите твърдения срещу Спароток", "никой от тези патриоти" (патриоти отново в кавички), "стига с тази мизерна черна завист, че някой можело да стане популярен с работите си“, „Стига с тези тоталитарни мании за контрол, които унищожиха пословичното усърдие и прилежност на българина в миналото“... И заключителните ви думи – „Спароток е между малцината в блога, които доказват, че тоталитаризма не е стъпкал окончателно старите български добродетели, а вие искате в условията на демокрация да ги довършите“.
Моля? Аз искам да ги довърша?! Изключителна наглост, която е присъща само на комунист!
цитирай
16. get - - Хайде, за спора !?
08.11.2012 14:59
- Цитата от който започвата тезата си е !!
ЦИТАТ: "В Дурач са намерени няколко надписа, в които се споменава име като това на нашия владетел –Epidamnos-414: Τηρεὺς Τρεβελλίου (Терес Тервелов, Терес син на Тервел)."

- Не съм запознат с източника на информация ... но определено той е упоменат от пишещият за да изрази тезата ... че някакъв античен Терес е син на ТреБелиос.

- В даденият случай, позовавайки се на този факт се прави Извод ! - за съществуване още в античността на Името Трибелий-Тервел ?! ... на мен, ми звучи разбираемо ! - вас какво ви озадачава, та наченахте/ме този безплоден спор ?

- Определено Тервел-Требелий владетел от ПБЦ е живял през 8-ми век !? ... но при епиграфският паметник от Драч, се упоменава друго ПОДОБНО ИМЕ на друго лице-съименник на живелият значително по-късно Тервел ?!!?

- Приключвам с въпроса ! - За що иде реч в поста Ви ?!?
цитирай
17. ivansimeonow - Изчезване на траките, за да дойдат българите
09.11.2012 15:30
Не ми е ясно Добронамерен на каква база твърдите в коментар № 11 ,че траките са изчезнали пет века преди Аспарух. Как си представяте в днешно време да изчезнат Индийците или китайците, такъв е еквивалентът на изчезването на траките? От Кубратова България много българи са отишли и в Италия.Няколко милиона са техните наследници днес. Отворихте дума за футбол, имаше един прекрасен футболист Булгарелли! Заселили са се там ,където са живели етруските-близки роднини на траките Това случайно ли е? Разбира се ,че не е , както и не е хрумване случайно на Аспарух да дойде тук. Дошъл е при близки, затова и приемът е такъв, затова е и сливането. Защо 700 години турците живеят в отделни общности у нас. Ами защото не се чувстват българи, а ние-турци
цитирай
18. letopisec - - Приключвам с въпроса ! - За що иде реч в поста Ви ?!?
09.11.2012 15:42
Бих искал да резюмирам за "непосветените" каква версия за българската ранна история се вихри от известно време по нета.
Според нея, българите са траки и траките са българи, абе изобщо тук на Балканите сме от време "оно"...
Живеейки си така тук, ние няма как да не станем християни при Константин Велики, и той българче, демек трак от Ниш...
Но нещеш ли българо-траките сме били от лошите християни, еретиците ариани....От историята отиваме към догматиката. Учението на александриеца Арий ни било по сърце, щото готите по-късно стават ариани, Валент през 375 г. ги покръства, а той е ариан...Е, не всеки ариан е българче, но готите са гети, значи траки, значи българи...
В тази връзка, Арий учи, че втората същност на Светата Троица не е единосъща с бог Отец, а подобен Нему, тъй де Христос е человек, макар и някакъв свръх-човек...
И така, идеята, че българо-траките са ариани, има за цел да докаже, че готите са българи, демек гети, а пък гетите са словени...Щото Теофилакт го казва на едно място...Словени пък не са славяни, а хора на словото....Сиреч, траките, щото били хора на словото и оставили огромна литература, открадната от гърците, са словени...
Пропуснах ли нещо?
А тезата на Боцман...За много тя е отделно нещо от тракедонизма, ама не...Щото как така траките станали с име българи?...
Ами всички воини траки, на служба при римляните получили служебното име бургии, = пазачи, комити и т.н. До Симеон Велики всички българи-траки, са си императори римски и няма българска история, но след това бургиите се разбунтували като съсловие военно и се отделили в отделно царство и от времето на Симеон вече има първа българска държава...

Кой болен мозък ги измисля тия неща? Това ли е сектата на тракедонистите?
цитирай
19. anonymousbulgaricus - ВМир, нещо си се объркал. Ама сер...
09.11.2012 17:10
ВМир, нещо си се объркал. Ама сериозно. Къде си намерил текст, в който пише, че Тимур е български хан - та даже и в кавички. Къде си срещнал чужденец, дето да казва, че българите били с дръпнати очи? Освен, ако ти самия не си с такива - тогава може? А си се объркал, първо, защото Тамерлан идва по религиозна, а не по родова линия, за да накаже владетел, който е дръзнал да вдигне ръка срещу правоверни! Объркал си се, защото без да идва на Балканите, всъшност същия този Тамерлан на практика освобождава няколко Българии, като българите със своите владетели воглаве участват на една или друга страна в междуособните борби на наследниците на Баязид, имат договори с победилия от тях, суверенна и призната страна са в международно правни отношения минимум до 1422 г., а някои от тях (от тези на Балканите, щото има и такива дето не са на Балканите, а на Север от Дунав например) са покорени окончателно чак от Мехмед Фатих и то след завладяването на Константинопол - може да провериш за коя година става въпрос!

Не, че Тамерлан е имал такива намерения - просто така се е получило! Но то така е, като се четат проповеди и се робува на клишета така се получава, понякога казваш истина, без да осъзнаеш, че е така! За съжаление, българите не са се възползвали достатъчно добре от ситуацията и са помогнали на Османската империя да се възстанови след удара на Тамерлан, че после да ги пороби наистина и окончателно за следващите няколко века! Парадокс...

Но ако следваме твоята логика всъшност какво излиза - българите щото са "тюрки" и с дръпнати очи са рода на Тимур, а османските турците дето са тюрки, явно и те са с дръпнати очи и са рода на Тимур, то горе долу това е логиката на спартакиадата - всички са рода, родствени, близки, следващи едни други и въобще....

Гет, не се прави на партиен секретар, съвсем ясно е описал добронамерен проблема и той не е в наличието на съименици, а във времево-пространствената и смислова връзка, която се прави на тази база!
цитирай
20. ivansimeonow - Изчетох внимателно материала на ...
09.11.2012 19:19
Изчетох внимателно материала на Спароток. Там се говори за Требелий, баща на Терес. Дава по-късен пример, явно за трак с имена Марк Тревелий. Няма нищо сбъркано, т. е. името Тервел е съществувало, както правилно сте определили времето и 12 века преди възкачването на кесаря ни Тервел като Тревелий, Требелий.Прочетете го и вие внимателно и ще се убедите, че е така.
цитирай
21. shtaparov - Вас ви мързи да прочетете цялата ...
10.11.2012 08:37
Вас ви мързи да прочетете цялата статия,пък после "Защо така,защо онака?". Ами прочетете я по-внимателно,тогава няма да се наложи да задавате тези въпроси.
цитирай
22. get - - Милчев ... Милчев, не само като коментатор на Историята, като академична наука ... ?!
10.11.2012 12:29
... си слаб ... ама и на този специфичен дял, от нея, като история на християнство и теология се още-По ... ?!
letopisec написа:
В тази връзка, Арий учи, че втората същност на Светата Троица не е единосъща с бог Отец, а подобен Нему, тъй де Христос е человек, макар и някакъв свръх-човек...

- В тази връзка ... ? - ще ти препоръчам да попрочетеш малко за Монтан, Сибила и Присцила ... тоест за свещениците на Деа Матер от Мала азия ... и тяхното "очакване" за Второто пришествие на Сина Божий ... и за Ориген ... а и за доста други неща ??! - преди да започнеш чисто механичните и изпразнени отлогическо съдържание между Арий и "арианство" ... а от там и Гети, съотнесено къмто Готи ... които още се самоназовават "гутансци" !! ... ох, пък като се замисля, че и ти си бил човекОТ, който се е занимавал по партийно-административна линия с клирикално-духовните ни проблеми ??!!

- "Анонимусе" - Моля Ви, престанете да коментирате проблематиката, като някой "зам. командир по политическата част" ... от близкото ни минало ?!! - коЙто ни обяснява, как правилно да разбираме "правата" линия" на партията !!! :)

- Казах Ви, че с вашият подход, който накратко казано е от вида ... "и така, и вака" ... с голем успех можете да подмените нейма си на "Анонимус-Нихилус" ??!
цитирай
23. ivansimeonow - Г-н Милчев, постановката от ком...
11.11.2012 15:50
Г-н Милчев, постановката от коментар № 18 веднаж я обсъждахме, поне в частта и за Константин Велики. Да, бях написал ,че е от Ниш и търсил войници ,с които говорел на родния си език - не гръцки и не латински. Толкова! За мене сигурното е, че не е грък. Вие това ли твърдите, че е грък?!
Това, че според мен, а не само според мен произхождаме от траките не означава, че всички траки са българи. Има известно припокриване между траки и славяни и ако се намеси и езикът, тогава нещата си отиват на мястото Възможно максималното съвършенство на нашия език, който е поне с крачка преди другите славянски, прекалено близки езици ,се постига за хилядолетия.
цитирай
24. ivansimeonow - Относно покръстването на бълга...
11.11.2012 19:28
Относно покръстването на българите мъглата е голяма Кубрат е християнин ,Аспарух също, Тервел и той..Крум идва от Панония, това може да е причина да не е християнин. Ама защо смятата, г-н Милчев , че при \Константин Велики всички са станали християни, след като той самият се е покръстил на смъртния си одър.Едва ли е станало за един ден, да не кажа даже и век Според мен покръстването е било в силата си в Македония, там са пратени и учениците на Кирил и Методий
цитирай
25. anonymousbulgaricus - Ама вие шегувате ли се - я ми посочете ...
12.11.2012 10:44
Ама вие шегувате ли се - я ми посочете император, който да е "грък" по произход в Римската империя? А всъшност има ли значение за Римската империя след Юлио-Клавдиевата династия какъв е произхода етнически на съответния император? Това, че не е родом от Рим даден император и че не може да докаже връзката си до Ромул примерно причина ли е да не е Римски император и колко са императорите, които са заявили неримски произход и поведение и то е зависило от произхода им!
Гет, комунистически полицай, член на БКП да ми говори за патриотизъм и да оценява моя патриотизъм, хайде холан. За ЗКПЧ-та аз съм чел по книжките, ти може и да си бил такъв, ако се съди по това, че все разпитваш, подсказваш и каквито и глупости да напишеш и по какъвто и начин да ти обяснят, че това са глупости ти си стоиш на тях, че и продължаваш да ги развиваш. Нали за ЗКПЧ-та са избирали най-дървените, верни на партията и такива дето за нищо друго не стават?!? Даже и да не си бил, явно го си имал мерак и го носиш вътре в себе си!
цитирай
26. letopisec - Уважаеми г-н Симеонов,
12.11.2012 11:10
ivansimeonow написа:
Г-н Милчев, постановката от коментар № 18 веднаж я обсъждахме, поне в частта и за Константин Велики. Да, бях написал ,че е от Ниш и търсил войници ,с които говорел на родния си език - не гръцки и не латински. Толкова! За мене сигурното е, че не е грък. Вие това ли твърдите, че е грък?!
Това, че според мен, а не само според мен произхождаме от траките не означава, че всички траки са българи. Има известно припокриване между траки и славяни и ако се намеси и езикът, тогава нещата си отиват на мястото Възможно максималното съвършенство на нашия език, който е поне с крачка преди другите славянски, прекалено близки езици ,се постига за хилядолетия.


да допуснем, че сте прав и че има, както Вие пишете, "известно припокриване между траки и славяни"...Обаче, това припокриване е явно само в известна степен на езика, къде другаде видяхте такова припокриване? Защо ми се сърдите, че алармирам будния български интернет читател, че с Вашата група "Спароток", Вие всъщност готвите некролог на ранната българската история...Я кажете, г-н Симеонов, славяни и българи, не са ли пределно ясно диференцирани в източниците? Защо приписвате на българите нов модерен панславизъм, този път под формата на тракедонизъм? Кажете често, за каква кауза работите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872350
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031