Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 19:08 - Некои съображения
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
1



На 7 септември 2011 преди точно 100 години бил роден Тодор Живков. Чудо голямо! Кой е Тодор Живков?

Ако му напиша тук официалната биография, ще се окаже, че той не се отличава по нищо от един стандартен комунистически лидер. Даже Чаушеску е по-„интересен” от него, защото получи навреме справедливостта от Съдбата. Пък ако търсим български жалони за сравнение, Георги Димитров е направил къде-къде повече неща за „българския народ и социалистическата република”. Защо тогава Тато толкова ни впечатлява?

Ще изкажа МОИТЕ предположения за това. Дали са достоверни, не е толкова важно. Правя го с по-голяма цел:  да подскажа, да принудя, ако щете, повече българи да се замислят над вярната мисъл „Няма нищо случайно на този свят”. Да започнат да правят разлика между причина и следствие, както и да преодолеят глупавото убеждение, че ако за нещо не се говори, то няма да ни дойде до главата. Пък и ако успеят да отделят поглед от собствения си пъп и се загледат в миналото, не непременно далечното, а и съвсем близкото – най-добре. Няма да бъдат обречени да преживеят „новата” си история, за да разберат накрая, че тя е същата, „старата”!

1.    Хващам „бика направо за рогата”. Правя допущането, че Тодор Живков е незаконен син на Фердинанд, роден 17 години след първия му законен син, станал цар Борис III, и 16 години след втория – княз Кирил Преславски. (Не съм си измислил нищо сам. Можете да се убедите сами – влезте в търсачката Google.bg. Ако обичате книгите, прочетете внимателно написаното - в „Корона от тръни” например. И т.н., и т.н., и такива ще стават все повече...) 

2.    Добавям още много вероятния факт, че Светът”, търсейки отговорник за съдбата на България след нейното освобождение от властта на турския султан, е възложил именно на династията на Кобургите да я стопанисва така, че да я държи в рамките на цивилизована Европа. За векове напред.

На базата на тези две допущания (пак повтарям: не твърдя, че са непременно верни), ето в какъв „пъзел” подредих събитията, случващи ни се в последните десетилетия.

Настъплението на Комунизма като теория и практика в световен мащаб пообърква малко тези „царски” планове за България. В страната през 1944 година се установява съветска власт. Наистина ли? Проформа – да, на практика – не. Или поне паралелно с комунистическото управление съществува непрекъснато паралелна царска власт. Тодор Живков е некоронованият цар на България цели 35 години. Моите доказателства:

- Янко е никой в партизанското движение. В истинското антифашистко движение! До 9 септември е бил полулегален – криел се, но никой не го е търсил.

- По самият 9 септември най-известният полицай в царството Никола Гешев е заявил нагло, че си отива, но ще продължи да управлява страната още 50 години. След което изчезнал. Може да е убит, но е по-малко вероятно от мълвата, че именно Тодор Живков е „неговия човек”. Нищо чудно – кой друг да е?

- Веднага след Девети Тодор Живков застава в миманса, но на много важно място – в Народната милиция, която прочиства неудобните архиви и премахва наистина преданите комунистически другари, които вероятно е да са поназнайвали нещо за тази конспирация.

- В навалицата около падането на Сталин в Русия, Тодор Живков заема цялата власт в единствената партия, която управлява България. Защо баш той? – Ами дошъл му е реда да поеме и пази Династията. Цар Борис III е умрял през 1943 година. В 1945 законният му брат Кирил Преславски е разстрелян, а след една година законният престонаследник 6-годишният Симеон е изгонен от страната, заедно с всичките си живи роднини. Всички те са Царе и само Тодор е „комунистът”.

- Един стар факт, забравен и неразтълкуван все още. Твърди се, че разстрелът на Кирил Преславски през февруари 1945 година е извършен лично от Веселин Андреев. Ако помните, този поет се самоуби през 1991 година, проклинайки в прощално писмо Тодор Живков. Защо? Аз лично вярвам в Справедливостта и Възмездието.

- С изгонването на детето Симеон, в България не остава представител на Кобургите, който да е по-напред в опашката от престолонаследници. (Ама какъв криминален сюжет става от така представената история. Дан Браун ряпа да яде!)

- Един факт, който стана видим след отказа ни от комунизма. Оказа се, че през всичките тези години царските имоти (да не ги изреждам) и царските вещи (включително вилиците и лъжиците с монаграма) са запазени. Прибрани били. И това, представете си, в първите години и след тях, когато официалната комунистическа власт заличава всичко що малко поне навява царщина.

- Някои монархисти в България започнаха да канят Симеон II да се върне в България и стане Цар още през 1990-1991 година. Симеон дойде „да види” страната си едва през 1996 година, но не се кандидатира за президент в нейния край. Защо? Ами, че Тодор Живков беше още жив. Нали ако се върне, ще станат двама Царе. (И това ми било монархисти, не си знаят основни правила.)

- Тодор Живков умря през 1998 година. Първите избори в демократична България след тази дата се състояха през април 2001 година. Симеон се яви и ги спечели. Естествено – колкото и да се пъчи индивидуално, нашият народ предпочита да го управлява „бащица”. Онзи Свят, отредил ни царщина навремето, си познава материала.

Вижте сега колко интересно се получава.

На 10 ноември изгря звездата на Андрей Луканов. Дали е демократ не знам, но знам, че той НЕ Е царски човек. И дядо му, и баща му, като него самия, са потомствени, истински комунисти. Това е най-вероятната причина за всичките 45 години Андрей да не мръдне нагоре в „партийната стълбица:” на чийто връх седеше Тодор Живков. И много вероятна причина за насилствената смърт на всички от клана Луканови. Ако ми разрешите да опростя нещата, ще напиша, че в комунистическата партия (и старата БКП, и новата БСП) има две крила, борещи се до смърт за надмощие – Луканови и Живкови. Запомнете този факт, ще се върна на него след малко.

Така-а. На 7-я ден след 10 ноември 1989-та Луканови, след като 35 години се подчиняваха на своя водач Тодор Живков (дали са имали друг избор?), се отрекоха от него, нарекоха го „г-н Никой”, арестуваха го и искаха да го съдят. Защо? Ако са знаели или подозирали дори само, че Тодор не е правоверен, сега бе настъпил моментът да го „размажат”. Иначе щеше да стане ясно, че те са лъгали наивните вярващи цели 45 години за „установената комунистическа власт в България”. Или че тях са излъгали. Тях! А излъгали ли са ги? Кой - Чърчил, Рузвелт? Или Сталин? Какъв комунизъм бе, братя?! Просто временно разпределение на световната баница след края на втората световна война.

Още. - Година и нещо управлява Бойко Борисов. Казвате, бил техен. На комунистите. Дай да го махаме. Добре де, а защо И ТЕ искат да го махнат? И няма пет-шест – ВСИЧКИ Лукановци бутат заедно. „Синята коалиция” до „Червената коалиция”! Помежду си се плюят, карат се, стрелят се, убиват се, а като се допре до Бойко – единни: да се маха, да си ходи! А? Що така? Нещо не ви ли смущава тая работа? Първанов и той. Десета година закръгля на президентския пост, сега се сети да се конфронтира с министър-председателя. Що не критикува Царя, а? А защо беше на откриването на паметника на Тато в Правец преди още да стане президент. Пък днеска не отиде на честванията за 100-годишнината?

А виж Бойко Борисов е последователен. Бил е бодигард и на двамата – на бай Тошо и на Симеон. Вероятно първият го е харесал и го е препоръчал на втория. А Бойко сигурно харесва и двамата. Да сте чули лоша дума от него за тях? Това, най-малкото, би обяснило донякъде съдбата и поведението на Бойко Борисов. И може би народните маси именно заради това някак инстинктивно го харесват. Запишете си и този факт някъде.

 

Пак повтарям. Много е възможно тези мои „съображения” да не са верни. Но и повтарям: От гърнето може да изтече само онова, което има в него. Затова ви пиша, вместо да си пия бирата. Всеки от нас трябва за започне „да пълни своето си гърне” - главата. Затова си мисля, че 100-я рожден ден на Тодор Живков е чудесен повод за нас, дето стоим настрана и (не)гледаме, да видим как са се разделили днес „Живкови” и „Луканови”.

Ето как, както казват по медиите.

Българското национално радио е твърдо „Живково”. „Хоризонт преди всички” в лицето на знакова репортерка – Силвия Великова, направо се захласна тази сутрин. В „прайтайма” – между седем и осем часа Тодор Живков присъстваше и като новини, и като преглед на печата, и като интервюта. За мен лично най-любопитно беше присъствието на Антон Кутев. Този настоящ член на изпълнителното бюро на Станишевото БСП, от една страна е вечният защитник на „бедните и онеправданите българи” и много върл противник на премиера Бойко Борисов, от друга има солиден финансов бизнес – фирма за бельо и ризи. (То по време на демокрацията беден Кутев от Бояна няма. Бедни бяха при народната република.) Този странен смешник – „богаташ, забогатял на гърба на народа от продажба на гащи”, както е характеризиран във форумите – днес отдаваше необходимата чест на природната хитрост на „човека от народа” и неговите управленски качества. Но Станишев да му мисли кой кого ще излъже. (Той впрочем от кои е?)

Телевизиите не бяха живковски този ден. Като прескочим задължителния репортаж за тържествата в Правец, които няма как да не бъдат показани в новините, те, телевизиите, в сутрешните си политически предавания се занимаваха с:

- Канал 1 – Красимир Каракачанов разправяше колко мъчно му било за армията, която с 80 танка и 16 бойни самолета била „небоеспособна”. Турция можела да ни издуха! Хал хабер си няма Каракачанчето за колективната сигурност на НАТО. След него думата беше дадена на Иван Костов. Този човек на Луканов напоследък не изглежда добре. Не е само от физическо остаряване, според мен.

- bTVСергей Станишев разсъждаваше по любима тема – колко са лоши тия от ГЕРБ.

- по Нова ТВ имаше интервю с Румен Овчаров за продажбата на „Булгартабак”, а една застаряла поппевица – Камелия Тодорова излагаше своята предизборна платформа. Тя, която в първите демократични години се зовеше Кеми Тодороф и си идваше рядко в България, защото имала американски съпруг (американ праз, както се казва) сега искала да ни става президент, представете си!

- 7 дни – Бареков и прекалено амбициозната му асистентка (там ще има проблеми, помнете ми думата) разсъждаваха върху училищни проблеми и за цвят бяха поканили „вечната” Р.Негенцова от ЦИК за разяснения по Изборния кодекс.

- bbT пък показваше „избрано” от летния отпускарски сезон. Скучно и досадно.

- Единствено телевизията на Сашо Диков „Канал 3” беше на „висока царска позиция”. Кавичките са, защото нейн изразител беше „дядо Стефчо” (Имаше един такъв 80-годишен Дон Жуан преди няколко години, помните ли? Голям луд смешник. Той умря.) Юлиян Вучков на него ми прилича поразително много. Обръщали ли сте внимание на рекламата на авторското му предаване „Времена и нрави”? От небето, над облаците, професорът ни гледа, същински Господ. Иначе е обикновен професор. По изкуствата, ама не от НАТФИЗ или Консерваторията, ами от Икономическия „Карл Маркс”. И той живковист като Самия Сашо Диков. Че как не – Аня Пенчева беше свидетелка по Дело №1 като получателка на апартамент без ред от Самия Тодор Живков!

И понеже понякога не съм добронамерен, да добавя един факт и една моя констатация. Фактът – Юлиян Вучков ни показа своя панагирик за Тодор Живков на живо предната вечер на 6 септември от 20 часа. Сутринта на 7-ми това беше повторение. За всеки случай, ако някой го е пропуснал. Констатацията: Алексей Петров не е лукановист.

ЗА ВЕСТНИЦИТЕ почти не остана място. Затова само най-важното, сбито. Въпреки изчушкването на Тошо Тошев и Валерия Велева, „Труд”-ът не е сменил критикарската си позиция спрямо Б.Б. Колкото до Живков, пуснатата голяма статия за него е написана от Искра Баева – Стефан Продев в рокля. Правоверна. Вестник „Сега” харесва много Тодор Живков (дописник Галя Горанова) и мрази, ама много, Бойко. Нещо не е наред, според мен. Възможно е скоро да си намери по-избистрен собственик. С хомосексуалните подмятания и размисли на В.Найденов („24 часа”) не смятам да ви занимавам. Те двамата с Петьо Блъсков (последно „Република”, май, ако и този вестник не е продал) са чисти далавераджии – част от тази партия, която е на власт. „Дума” е поне честна. Няма значение, че каузата й става все по-пробита. Може „Луканови” да са й по-симпатични, но дава място и на „Живкови”. Уважавам принципните хора! Дуото ДАЧ-ПАТ е „дядо Стефчово”.

 

Е, уморилите се да четат, могат да спрат дотук. За другите имам още какво да допълня.

„От гърнето може да изтече само онова, което има в него”, е казал един грузинец. Безспорно. Всеки ще се съгласи, ако се тълкува буквално. Не може да се нахраниш, ако тенджерата е празна. Много по-малко хора ще го разберат в смисъла, че от един глупак не може да се очаква нищо смислено. А колцина ще съотнесат тази мисъл към същността на комунизма като теория? Кой глупак си е мислил, че може да натъпче в едно „гърне” милиони ъгловати, една с друга никак съвпадащи си човешки индивидуалности, и после ще успее да ги разбърка с черпака на комунистическата принуда. Та да получи хомогенна сплав и да я излее в основите на новия свят. Колко наивни трябва да са други хора, за да повярват в това? Каква предизвестена изненада за тях всичките – обръщат гърнето накрая и от него се посипват изпочупени, стрити, похабени милиони човешки съдби, които дори за пълнеж на обикновен градеж не стават!

Тъжно, нали?

Ох, и още по-тъжно може да стане. Докарваме на власт отново Емилия Масларова. Например. Набутва ни тя в своята социална „кошница” и пак ни стрива на прах. („Пак”, защото вече два пъти го прави – при Жан Виденов и при Сергей Станишев. Сега би й било за трети път.) Две ползи едновременно получава. Няма да има кой да гледа и пита колко минимални социални пенсии струват тоалетите й. И втората полза - за нейните наследници ще има повече място „под слънцето” (на Запад, естествено). Зер конкуренцията им – нашите деца - ще са в соц „гърнето”. Такава е истината, драги сънародници. Иначе повтаряйте в унес: „Мен не ме интересува политиката. Аз се занимавам само с бизнес.”

А когато се оказа, че след Девети септември ние сме попаднали при грешните освободители, ония дето искаха да ни натъпчат – всичките в едно гърне – се оказа, че ТОВА време сме забравили. Сега, при новото разпределение на света, защо отново се натискаме (натискат ни?) да влизаме в същото им „гърне”. От което пак нищо свястно няма да изтече!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1884203
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930