Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 17:09 - Ку-ку тарикати
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 4061 Коментари: 0 Гласове:
3



Да се занимаем с обикновени ку-ку тарикати. В злополучното предаване на Ку-ку за „атомната авария в Козлодуй” през зимата на 1991 г. участвуваха репортерки и  телевизионни журналисти, които с микрофон в ръка и TV-камера “искаха” да влязат в района на централата, но не ги “пускаха”. Кои бяха те?

·              Димитър Цонев. И той като чичо си Васил Цонев е вечният „фарфарон”. Веят „тоталитарни вихри” на „Сан Стефано” 29 или „шетат сини вещини” той чете централните новини. Защото е винаги съгласен. Със заплатата си. Син е на н.а. Коста Цонев, тъст - на Янчо Таков-младши, беше говорител на правителството на Симеон II.

·              Светослава Стаева (тогава, сега вече Тадаръкова) само три дни след злополучното предаване стана репортер на годината 1991 в конкурса на в. “Репортер 7”. (главен редактор Бинка Пеева - Някъде ми се мярна съобщение, че тя е сестра на жената на др. Бриго Аспарухов, ама не е ясно дали не е компромат. Че е първата  жена на Соломон Паси, е сигурно.) По същото време Стаева стана първата жена, водещ на тв-предаването "Панорама". Още: в БНТ водеше публицистичното предаване "Един час със Светослава Стаева." После смени няколко студиа на различни телевизии "7дни ТВ, Нова ТВ, Канал 3, ББТ... Кьошеклия камък, жена на бизнесмена Димитър Тадаръков. Последният е  интересна личност.  Беше „набеден” по Костово време, че е кредитен милионер. Какво стана, питайте Иван. (Комуто Петър Стоянов препоръча „Кажи си, Иване”, но он не си каза.) Последно Тадаръков беше шеф на фонд „Земеделие” по времето, когато Ахмед Доган беше „медиаторът на властта”.

Покрай Светослава Тадаръкова има и други интересни мъже. Давам й думата да си каже сама: (из интервюта на Мария Петрова и Антония Иванова от 2009 и 2010г.)

- „Познавам Доган и мога да ти кажа, че няма друг човек като него в България. Той тепърва ще бъде оценяван. Абсолютно отричам като факт, че съм била негова любовница и на това се дължи стартът ми в професионалната кариера. Никога не е било така! Никога не съм имала интимни отношения с Ахмед Доган. Познавам се със съпругите му, били сме заедно в неформални ситуации. Знам много журналистки, които са му били гаджета, но аз не съм от тях. Той нито веднъж не ми е помогнал при някоя трудна ситуация, която съм имала. Аз не дължа кариерата си на Доган.”

- „Това, което става в Дупница, означава само едно – в България няма държавност, която да защити хората. И затова те искат някой като тези братя Галеви да ги защитава в парламента. Какво иска обикновеният човек? Иска да живее нормално. Него въобще не го интересува дали тези братя Галеви са добри, лоши ли са в очите на държавата, откъде си взимат парите. Аз съм сигурна, че, ако братята се кандидатират, биха ги избрали с огромно мнозинство, както между впрочем ги избраха в местния общинския съвет. “Простите” хора от Дупница искат спокойствие, ред, да няма боклуци по улиците. Някой трябва да финансира това. Кой ще е той? Държавата не го прави, тя не дава пари. То е ясно. Дава ги някой друг. Естествено, че от гледна точка на журналиста не мога да приема такова нещо. Защото не може бандитите да стават депутати. Но аз мисля, че хора като братя Галеви гонят много, много по-голяма цел от спечелване на имунитет. Аз мисля, че те просто искат перспектива за себе си. Те искат в бъдеще да си изперат биографиите. Хора като братя Галеви биха могли да вършат работа на държавата.”

- „Спомням си как Иво Карамански се кандидатира за депутат и тогава му попречиха, защото бе следствен. Имаше формалности, които не можеха да бъдат изпълнени. Ако Карамански беше станал депутат, убийството му би се разминало.”

През 2001 година г-жа Тадаръкова издаде книга "Кръстникът и силните" за Иво Карамански и Димитър Иванов – Митьо Гестапото. (Но това е друга по-дълга история) – „Образът на българския бандит е романтичен сам по себе си. Той си е такъв – романтик. Така че аз не съм романтизирала никой, защото тези хора са такива. Аз просто съм ги описала каквито са - много весели, много чаровни, живеят като в холивудски екшън. Гледат и четат “Кръстника”. Така, всъщност, живяха динозаврите от 90-те години. За най-новите и актуални бандити не мога да разказвам, не ги познавам лично. Чувам, че се въртят някакви имена и от това, което чувам, ми се струва, че тези хора изобщо не са романтични. Те са технократи в мисленето си, те са много по-жестоки и безскрупулни, в преживяванията им няма емоции, а студенина. Карамански, примерно, беше много сантиментален. Спомняш си как пееше руски романси – записа цяла касета с такива песни. Знаеш, че в зала 1 на НДК направи концерт с Грета Ганчева. Такъв човек не е и не може да бъде човек технократ.”

- „Съвсем скоро Алексей Петров ще стане най-силният човек в държавата. Това е човекът, които командва ДАНС. Той трупа огромна мощ и скоро няма никой от политиците да може да контролира Алексей.”

- По повод книга на германския разследващ журналист Юрген Рот, много нашумяла през 2008-2009 година„която описва връзките на властта (конкретно на вътрешния м-р на Станишев Румен Петков) с мафията. Светослава казва:  „При Юрген Рот ме подразни това, че пише чути - недочути неща, казани отнякъде, непроверени. Книгата е написана с много грешки. И с едно високомерие. Идва в България някой от Германия, държи се като Господ и ще ни казва кой кой е у нас. Точно това казах и на Юрген Рот. Той ми е симпатичен като човек, нямам нищо против него. Но му казах - вижте, ние сме разследващи журналисти в България. Ние отлично знаем кой какъв е в нашата действителност и няма нужда да ни въвеждате в обстановката. Ние сме вътре в тези неща и точно затова не си позволяваме да пишем глупости. Книгата му е пълна с глупости, с неверни квалификации. Питам го – кои са ви източниците?! Аз няма да ги кажа. Добре, тогава, дайте други факти, само със слухове и с обидни квалификации не може да се пише, защото дори и слуховете могат да съсипят нечий живот.

·                   Моника Янова е една друга ку-ку атомна журналистка. Малко е позабравена, защото през 2000г. се омъжи за 24 години по-стария от нея Венцислав Йосифов (заедно с Моллов собственик на Първа Частна Банка, после кандидат-кмет за София от страната на БСП, естествено и той кредитен милионер от недоказаните)

В момента Моника е собственик на PR-агенция, наречена Active Group и базирана в Брюксел. В едно нейно интервю от 2010г. тя казва: „Преди броени дни смених името на фирмата си. Ние започнахме като пиар агенция - PR Media, преди 7 години. Иначе фирмата е регистрирана през 1999-а, но първите две години се пробвахме да продаваме... месо. Хората не знаят този факт, но това са първите ми опити да навляза в бизнеса. До този момент бях минала през журналистика, учене в чужбина,завръщане в България, семейство, деца, проблеми със съдебната власт... И в един момент просто трябваше да почна наново отнякъде! Мислехме, че там, където има приятели, ще стане лесно. Със съпруга ми решихме, че можем да бъдем дистрибутори. В началото беше на месо. Оказа се абсолютно неуспешно. Аз това просто не го разбирам, не го мога, не го усещам! След което се пробвах да бъда дистрибутор на кафе, на минерална вода... Навсякъде провалът беше тотален! И в един момент разбрах, че човек е силен там, където средата му е позната и привична. Където усеща атмосферата дори на интелектуално ниво и може да се чувства креативен. Тогава нещата се случват и даже не ти тежат. Така стартирах с пиар агенцията през 2001 г. Постепенно започнаха да идват все повече клиенти, решихме да се занимаваме и с реклама. В един момент установихме, че просто дрешките ни са много отеснели - защото ние всъщност отдавна работим върху големи проекти, интегрирани комуникации. Реклама, пиар, производство, правене на клипове, всичко! Освен това, колкото и амбициозно да прозвучи, аз искам да изградим наша собствена европейска мрежа. Знам, че ще е трудно, че има много специфики... Нещата обаче не са невъзможни!”

Дълго, нали? Но показателно!

Има и още нещо. Интересно – През 2007-ма плъзна слух, че Моника Янова-Йосифова се развежда с банкера Венцислав Йосифов заради държавен и партиен функционер на „Позитано” 20. и член на правителството - „твърдят хора от хайлайфа”. Още по-интересно! Според агенция „Фрог-нюз”  - „За всеки случай обаче случаят бил докладван на президента Георги Първанов. Той не бил очарован от чутото.” (Какво общо има президентът с любовите на госпожа Йосифова? След година и нещо неизвестен ще смеле от бой журналиста Огнян Стефанов от агенция „Фрог-нюз”. Впрочем другият съсобственик на агенцията се казва Младен Мутафчийски. Един много известен оръжеен търговец. От групата на хората с богати чичовци – в „Америка”, конечно.

·                   Ще напиша за още една ку-ку репортерка. От водеща в "Актуална антена” в Българската телевизия 1984-1986г., през репортер в „По света и у нас” и дописничка на в.“Раб. дело” през 1990 година, през правителствен журналист в 1991-ва, в 1993-та стигна до самостоятелно предаване в телевизията. Което впрочем оживя от Хачовите чистки. Името й е Екатерина Генова, името на предаването й - “Ах, тези муцуни”.

Като гледах „муцуните” на Благовест Сендов или пък на Иван Славков и семейство Соня и Станко Тодорови в предаванията й по Берово време, изобщо не се учудвам на напредъка й – в новото Станишево време: от 2005г. ръководител на сателитния канал „ТВ България”; в 2010г. заместник програмен директор на БНТ. Пък и мъжът й Филип Цанов също е „бизнесмен” от времето, когато Венци Йосифов „основаше” ПЧБ. Тогава той пък е приватизирал бившия месокомбинат „Родопа” в Пазарджик. На тези земи сега (2008г.) строи десетина триетажни блокчета от „затворен тип”. За около 10 милиона евро.
        
         Ако на някой съм досадил със "стари истории", имам съвсем основателни причини да не се съглася с такова мнение.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1884253
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930