Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 15:20 - Ку-ку атомна шега
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 5278 Коментари: 2 Гласове:
2



атомнаТА „ШЕГА на Кукувците

 

В българския фолклор "ку-ку" се вика на лудите, на тези човеци, дето не са съвсем в ред. Понятието "ку-ку" в българската действителност внесоха онези "студенти", които през 1991 година започнаха да правят ежемесечното телевизионно предаване, наречено така. Смятам, че тези "студенти" съвсем не са "ку-ку”, а - използвайки техния начин на изразяване - КУ-КУпелдаши, които извършват геноцид над традиционната българска душевност.

Те правели сатира? - Глупости! Били нужният демократичен коректив на властта? – Само дето не са нужни на демокрацията! Обществото ги харесвало и приветствало? – Кое общество? Целта им? – Да спасяват неспасяемата кауза. Или поне да отложат във времето сгромолясването й, докато преразпределят парите на държавата. Доказателствата следват:

Всяка сатира има обект – едно явление, една действителност, едно общество, което не й харесва, и тя чрез изразните си средства се стреми да въздействува над субектите, които биха могли да променят обекта й към по-добро. Анализирайки обекта на „ку-ку” сатириците,  с изненада ще установите, че той винаги е обектът, който трябва да се критикува според новите (мислещите по новия „вятър”) социалисти в този момент. Определено не е това, което трябва на демократична България, но не е и точно това, което иска мафията с червен или син привкус. Веднага ще дам едно косвено, но силно според мен доказателство: българският народ в душата си не обича богатите, хич – ако са мафиоти, но виж хитреците от и в името на народа” – да. Затова и явлението „ку-ку” му допада.

Най-напред обърнете внимание, че кукувците наричат себе си „студенти”, макар в момента на създаване на шоуто си, те вече са напуснали студентската скамейка и работят – някои от години. Защо студенти тогава, възниква въпроса – Защото през 1990-1991 години именно студентите, като най-горещи привърженици на Новото, трябваше да бъдат дискредитирани. В обществото ни трябваше да се заговори по следния начин: „А бе, остави ги тези студенти, те са ку-ку! Ку-шлу-КУвци!”

Докато управляваше коалиционното „правителство на надеждата” на Димитър Попов, обектът на кукувците бе отминалото време на Тодор Живков – куклата „Ку-ку” с характерния нос и гласа му. Партията се „променяше по онова време и трябваше да се шуми много точно по този въпрос. Критиката на „Господин Никой” – Боже, ТЕ нарекоха така своя първи секретар на ЦК на БКП в последните 35 години! - носеше доходи и не представляваше опасност – истинска далавера. Бай-Ганьовите потомци най обичат келепира.

На двадесетия ден (с цифри – 20!) след избирането на първото демократично правителство на Филип Димитров кукувците спретнаха онази грандиозна манипулация, наречена „атомната авария” в Козлодуй. Целта беше да се създаде страх и несигурност у населението след което това да се припише в частност на СДС, а в по-глобален план – на демократичното устройство на обществото. Нали така? - Първа Атомна можеше „да се взриви” не на 8 декември 1991  (студентския празник), а на 1 октомври същата година (когато започваше студентското учене). Само че тогава още управляваше „нашият човек” Димитър Попов, онзи, който нарече обвиненията, че грешно е броил бюлетините през юни 1990-та, „шашкънии” 

Всеки, който помни тези събития, е запазил спомена за ку-ку шегата с „атомната авария”. Да съобщиш по националния ефир, че „нещо е станало в АЕЦ-Козлодуй” при изживения кошмар на Чернобил, и 40 минути да нагнетяваш напрежението буквално в цялата страна, след което да се извиниш, че всичко това „било шега”, е престъпление. В една по-„недемократична” страна шегаджиите щяха да бъдат линчувани. Няма никакво значение дали направилите това „студенти” са съзнавали какво вършат или не са го съзнавали. Има неща, с които „шега” не се прави! Една атомна авария е такова „нещо”. Само глупак може да каже: „Е, какво пък чак толкова е станало.”! Обяснявам!

В 30-километровата зона около Чернобил 100 години няма да може да се живее нормално. Само скорпионите биха се чувствали там добре, ако ги имаше в Украйна. В 100-километровата зона десетилетия напред ще съществува „особен режим” на живеене – на смени, с непрекъснат дозиметричен контрол и пропусквателни пунктове. А Украйна и Молдова, които страдат от екологичните последици на Чернобил, са около 6 пъти по-големи по територия от България. И понеже реакторът в Козлодуй е съветски и е от същия тип като този в Чернобилската АЕЦ, отварям картата на България.

От Козлодуй до Лом са 40 км, до Монтана и Враца – 50 км, до Видин и Плевен – 60, до София – 100 (по права линия, защото радиацията не върви по шосето), до Велико Търново – 120 км, до Пловдив и Стара Загора – 150, до Варна – 300, до Бургас – 400 км. Една авария с размерите на Чернобилската, означава България да престане да съществува физически на това място. Пак повтарям – „шега” с Такова нещо не се прави. Само ограничен индивид може да каже, че това не го засяга и да допуска, че с ТОВА може човек да се шегува. Обаче „студентите” от „студентската програма Ку-ку” съвсем не са глупаци. Те са нещо повече. Те изпълняват поръчка. Кои са Те – имената следват.



Тагове:   АЕЦ Козлодуй,   ку-ку,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balgarski7vinarki - da,nezabravimi sa s "Kozloduiskia bum"
12.07.2011 15:52
Njamashe po-golemi i obichani smeshnizi ot tjah, a tova za atomnata opasnost si go znaem
i ako e rekal Gospod/nejasno koi Gospod,no na Bg si i varvi na boja milost/ Ku-Kuvzite moje se okajat prorozi -..."I nai smeshnoto ot smeha moje da stane nai-strashnoto predskazanie"-prorok
Toi
цитирай
2. анонимен - Това е един от най-ранните ми и по...
19.04.2012 12:43
Това е един от най-ранните ми и по-значими детски спомени. Тогава бях на 6 години и въобще не се занимавах с въпроси, по-сериозни от "мамо, защо разреди прясното мляко". Покрай паниката на майка ми усетих, че е станало нещо страшно, но не разбирах какво. Тичахме по улицата с покрити уста и нос, след което уплътнявахме прозорците с парцали. Сега майка ми се смее колко е била наивна и какви "мерки' е предприела да ни предпази от радиация, но тогава...

Ако тогава бях на възрастта, на която съм днес, щях да съм един от горещо протестиращите за линч...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1884281
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930