Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2019 08:27 - Сгрешена ли беше матурата по български
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1381 Коментари: 2 Гласове:
0



Вероятно да. Ето какво имам предвид. В българската литература има два разказа, наречени „Косачи“. Единият е тъжен – на Елин Пелин. Другият – закачливо весел, е от Чудомир. Сегашното образователно министерство избра да накара зрелостниците да пишат по тъжния разказ, а не по веселия. Защо?
В коя мелница вода наля то? Да не би този избор на м-вото да е умишлен?! Но преди да поискам оставката на ОПГ на Бойко Борисов за този гаф, тъй като не искам да приличам на Николай Колев-Босия, на Елена Йончева, на Румен Радев (понеже не е за хубаво, градацията е обърната), за разлика от тях, АЗ се аргументирам веднага. Т.е. плащам си водата, пък после протестирам пред общината. Но, по същество:

Разказът на Елин Пелин се развива вечерта, естествено, нали е тъжен, покрай загасващ огън след усилна дневна работа на наемни работници-косачи („петима селяци от загорските краища, дошли с коси на рамо да търсят работа в далечна Тракия, дето тревите зреят по-рано“). Благолаж, е разказвачът. Други четирима го слушат. Лазо е най-младият от всички, само преди месец се е оженил. Стамо е лошият, коравосърдечен безчувственик.
Край огъня Благолажът ги реди следните:
„- Едно време, в някое си царство, имало една царска дъщеря… Тя била хубава, хубава, друга като нея нямало! Косата й се влачела подире й като копринена река и лъщяла като злато. Очите и били черни като тая черна нощ и всеки, когото поглеждала, умирал от любов по нея.
Тая царска дъщеря била, знаете, огън! Три пъти се женила тя за трима царски синове, и тримата още първата вечер умирали в ръцете й, задушени от вълните на косата й. Със самодивските си целувки тя като усойница змия изсмуквала из устата им кърви, алени кърви, и ги пила…
— Бабини деветини… измислици! — рече Лазо и някак нерешително и плахо се озърна в тъмнината, дето на няколко крачки от тях спокойно чопкаше из ракитака черният силует на магарето.
— Това е приказка, разбираш ли — рече твърдо Благолажът и настави: — Защо ти е истината? Да взема да ти разправям, да речем, за дрипавите гащи на дядо Тодор или за смачканата калимявка на дядо поп? Или да ти разправям за нас, голи-голтаци, дето сме тръгнали, с коси на рамо и с просеник в торбата, да бием път цяла седмица до Тракия на коситба? Всичко това, приятелю, е истина. Ама защо ти е тая пуста истина?“

Защо аз разказвам наистина „тая пуста истина“? Чуйте и краят. После ще обяснявам.

„—Ти — това, Лазо? И твоята Пенка има златна коса. Пък ти си още жив? Да видя, па да не повярвам — рече Стамо.
— Друго е моята Пенка… тя…
— Затова я остави, та се допиля чак тука!… И тебе ти е мъртво сърцето, приятелю! Няма месец откак се земахте, и ти й се насити и я остави — отговори Стамо.
— То си е моя работа — отговори Лазо глухо и преглътна гласа си.
— И нейна работа ще е, да си намери друг, ако не си е намерила досега — рече пак Стамо.
— Да не вярваш — отговори някак плахо Лазо, жегнат от смътна догадка.
Марица тихо подплиснуваше тъмните си води между сънливите брегове. Косачите един след друг заспаха. Огъня почна да загасва. Само Лазо не заспа. Закачките размътиха младата му душа и въображението му зарисува картини, една след друга по-мъчителни. Мисълта му го отнесе при Пенка в село. Тя стои на къщния праг и дълго и тъжно гледа прашния път, който се вие из полето за към далечни страни. По тоя път замина Лазо и я остави. Остави я за пуста печалба. Усилни годините станаха, какво да се прави!  Тя утре рано тя ще стане и пъргава, като сърна, ще иде на кладенчето за вода Там тя, може би, ще намери… ех, знае се кого! Той много я задяваше на хорото. Той е луда глава и умее… Па и Пенка… жена — мож ли да й вярваш!
Лазо се стресна и стана. - Какво правя аз тук? — помисли той и отметна ямурлука. Нощта мълчеше. Само щурците тихо и едногласно църкаха: Пенка, Пенка, Пенка…“

Пенка, Пенка, Пенка... Колко ли от днешните дванадесетокласнички са Пенки? Я има 5-6, я няма. А Лазо? – Най-вероятно няма ни един. Тогава защо на матурата по български занимават децата ни тъкмо с тия стари приказки?
Едно време, когато аз бях ученик, също учехме за тези тъжни косачи. Но тогава беше ясно защо. Уточняваха ни, че те бяха останали при капиталистическа България, едно минало, безвъзвратно победено от Социализма. Кой беше луд да напусне родното си „село Цветна“, което „светна“. А и по границата с НАТО се стреляще без предупреждение. – Какви гурбетчии, какви мъки, какви изневери... Какви пет долара?
После дойдоха либералните времена. Ех, мъко моя, ти... Като не може да се спрат със стрелба по границата, как да попречим на родителите на зрелостниците и на самите зрелостници да отидат на гурбет - о, не в Тракия, ей я къде е, а чак в далечния чужд Запад. Как, а? Един от начините е ТАКАВА матура. Ей затова ви разказвам подробно за елинпелиновите косачи и за днешните възпитатели на младите. Изобщо не съм мнителен. Ако бях такъв, щях да допълня, че само 5 (словом пет) дни след матурата по български език щяха да се проведат избори за европейски Парламент. Всички зрелостници са 19-годишни, т.е. имат право да гласуват!

Сега да разправя за веселите косачи на Чудомир. Ако бях министър на образованието, щях да заложа на тези косачи. Те във всички случаи са по-интересни за нашите порастващи деца. Обзалагам се.
Там косачите са двама – Лъжлив Съби и Нено Сенегалецът. Не косят чужди пасища, а гробището на собственото си село. Действието се развива сутринта – („слънцето се беше подало над Синьовец, ухилено и голямо като петмезена тава“). Естествено е, разказът е весело закачлив. (Един друг класик на нашата литература е казал, че „Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба“! Ама кой да чете, помни и разсъждава.)
Та, ето какво разказва Чудомир
Докато Съби разчиства съчките около Чековия гроб, за да не пречат на косата, отдолу из пътя, който минава до самите гробища, се задава Чековица, вдовицата, натоварена с цедилка, с мотика на рано и стомна в ръка. Тъй като е зла и сърдита отдавна на Лъжлив Съби, понеже не можеше да понася шегите му, тя минава бързо край косачите, без да ги поздрави.
„- Много бензин си наляла в мотора, Чековице, префучаваш като аероплан и селям не даваш!
- Ушите ти да зафучат на тебе, гдето си подбив дириш!
- Не се киселщ толкова, а ела помагай! Ела дръж да обръснем Чека, че каквато му е остра брадата - има да подскача!
- Да те обръснат вкоченясал, поразнико с поразнико, кога и от грях се не плашиш, и с мъртвите се подиграваш! - изрева вдовицата, покачи се на натрупана до нея пръст и продължи: - При него да идеш, че да се не върнеш! От гробищата да не излезеш гиди, дрипав циганино! - Кърпата щ се беше свлякла на шията. Разрошена и страшна, тя сипеше огън и жупел без прекъсвания.
Спокоен и усмихнат, Лъжлив Съби едва сварваше от време на време да пусне по някоя острота: - Не викай, не викай, а си забради кърпата, че ако се надигне да те види Чеко такава, веднага ще скочи пак в гроба!
- И ти след него, и ти вдън земя да потънеш, просяко с просяко, и на и на целия ви род името да не се чуе! Дано черна чума ви изтръшка, гърлица да ви загърли и дъно и място да няма за вас!...- Огънят вече беше барабанен. Решена да унищожи противника си без остатък, Чековица кълнеше ужасно, гребеше буци пръст от купчината и хвърляше бясно през оградата.
Лъжлив Съби се понаведе ухилен и извика: - Поправи си мерника, Чолпанке, че надхвърля! Ще цапнеш Нена, Ненаа - хубостта на селото ни ще затриеш. Нали уж щях да ти сватувам за него?
- Самодиви да ти сватуват, куче проклето, и таласъми да ви тропат по полиците! Дано черна котка те прескочи, като пукнеш, та на вампир да се преобърнеш!...- Разпенена, прегракнала, тя реши да намали разстоянието и да атакува; затова се срина от купчината, прибягна, покатери се на гробищната ограда и сякаш вече не викаше, а джавкаше: - Да пукнеш, да треснеш и ти, и майка ти, и баща ти, и децата ти!
- Ненооо - провикна се пак Съби, - ела, ела, ако не си видял жива горила - ела да видиш! Аз едно време видях на Пловдивския панаир, ама тази е по-рошава!“

Е, кой разказ е по-подходящ за една съвременна матура?
Аз мисля, че Чудомировият. Защото твърдя, че за днешните зрелостници би било по-полезно, ако им се посочват „рошавите горили“ като Чековица в нашето, и тяхно!, Общество. Да се научат овреме да ги разпознават и да се мъчат да ги променят, осмивайки ги!
Това ще направя аз сега. Вместо министерството на образованието.
Имам това право. Трето поколение учител съм. Макар и не по български език.

Валерия Велева пита Бойко Борисов: Г-н премиер, Антон Тодоров от Ваше име ли ни заплашва? (6 октомври 2017 – малко преди Антон Тодоров да напусне ПГ на ГЕРБ и Парламента)
След позорната атака срещу президента, след срамните сцени за насаждане на омраза и противопоставяне с депутати от опозицията, Антон Тодоров посегна и на журналисти. Вчера заплаши персонално Сашо Диков, Сашо Симов, Люба Кулезич и моя милост. Днес атакува директно в студиото на Нова тв водещия Виктор Николаев. Впрочем същото стори и коалиционният партньор на ГЕРБ Валери Симеонов.  Г-н Премиер, от Ваше име ли ни атакува Вашият депутат Антон Тодоров? Вината на Виктор Николаев днес беше, че задава въпроси. На Сашо Диков – също! Вината на Сашо Симов и Люба Кулезич е, че изразяват мнение. Моята вина е, че пиша коментари, в които изразявам критична позиция, несъвместима с неговата. Каква е тази вендета, която ни готвите, г-н Премиер? Връщате сталинските времена ли?“
Понеже не съм депутат, а обикновен българин, припомням няколко неща. Ахмед Доган публично нарече „журналистката“ Велева „мадам В“. И то след като още Красимир Райдовски (говорител на Виденов 1995-1996), бе казал пред медиите, че по указание на ДС агентът Сава е вербувал млади обещаващи журналистки за каузата на ДПС, прекарвайки ги през леглото си буквално и след това шантажирайки ги със СРС-та. После Валерия Велева „залюби Органа му“ (така се изразява един „орангутан“ Петьо Сопола от Коньовица). Става дума за Иван Костов, гуруто на „автентично десните“ днес, който за 4 години (1997-2001) даде 18 пъти повече интервюта на Валевия Велева във вестника „Труд“ (на един друг агент на ДС – „Бор“ Тошко Тошев), отколкото във вестника “Демокрация“, докато той още беше жив. По въпроса за „кариера вагина“ се изказаха още „мастер-шефове от кухнята“ – Митьо Гестапото и Осман Октай, например. Потвърждавайки „вербовката“ и разширявайки я за други още такива „журналистки“.

Людмил Георгиев, професор от БАНИ, до 2010 година член на Националния съвет на ДПС (понеже е раждан в Трън), написа на 30.10.2017 – 2 месеца преди председателството българско на ЕП, следното:
„Мутрагеньо от Банкя – Бойко Методиев Борисов, Цървулът – Цветан Генчев Цветанов и цялата Организирана Престъпна Група – ГЕРБ, са ясни! Ясни са, защото това са „резерва“, това са Обслужващия Персонал на Бившата БКП! Тук-таме бившите „червени аристократи“, тоест повсеместни тъпанари, се надяват на благоразположението на Главната Мутра за Всички Времена – Мутрагеньо Бойко Борисов, за да могат да оцеляват, поединично и групово! Сега се вълнуват, същите тези слуги на БКП, че международното положение ще ги изхвърли от гребена на вълната – повтарям, външни фактори, а не БСП или синдикатите! Ето защо, драги, искам да се обърна чрез Поглед.инфо към „Позитано“ 20 – вижте какво, г-жо Нинова и цялата управляваща клика на БСП – ще ви повярвам, драги, ако ми обявите, че искате България да напусне НАТО! Не само да го изречете, което дори не смеете, а да предприемете всички възможни действия това да се случи – защото НАТО е обречена структура, защото това ще бъде поредната наша национална катастрофа! Искам, драги ми социалисти, да обявите, че България е Историческият Цивилизационен Субект на Кирилицата и Православието! Искам, уважаеми, да ми обявите, че поради тази причина България и Русия са единна Цивилизация, а това значи, че Русия е единственият наш гарант за собственото съществуване на държавата ни – просто няма как нашата дъщеря да иска нашето унищожение!“
Понеже аз също съм българин, макар и от Велико Търново, допълвам странното обстоятелство, че съпругата на този професор е леля на Чората. Леля,т.е. тя е сестра на бащата на Чората. Който се казва Райо. Откъде знам ли? – в.“Монитор‘. 20.03.2019: „Чората и баща му Райо години наред бяха символ на престъпността в града ни. От разпространение на наркотици, принудително принуждаване на млади момичета да проституират до подкупване на съдии и полицаи.“ Днес, ако питате професорът Георгиев, той ще ви каже, че вече е разведен с ТАЗИ съпруга. Кога ли е научил, че от „дълги години“ – виж „Монитор“. (Аз лично получавам някакъв далечен мисловен повей – тя и Елена Йончева не била още омъжена, когато тъстът й по морето три къщи за гости...)
За сведение на интересуващите от отговора на този въпрос читатели, ще допиша, че секретарят на Ахмед Доган (нали не сте забравили, че Людмил Георгиев до 2010г. е член на НС на ДПС?) Ахмед Емин се самоуби в СЪЩИЯ ДЕН 17.10.2008, когато съдебният лекар Стойчо Раданов бе намерен обесен пред дома си в столичния квартал „Иван Вазов“ на детска катерушка. (Нищо не твърдя, само мисля върху някои факти. „Детска катерушка“? – Стойчо Раданов беше съдебен експерт и по делото за сестрите Белнейски.) 
А кой е Чората, питайте „автентично десния“ председател на ВКС Лозан Панов защо оня ден чак, след 8 години, осъди окончателно полицаите, намесени в убийството на Чората на по 7 години затвор. Кой мафиот, кой – не, кой „автентично десен“ или турчин... направо се обърках. Оправяйте се сами. Мислете! Че утре има избори. Какво като са поредни.
Горките абитуриенти... Карат ги да пишат за отдавна забравените косачи на Елин Пелин, вместо за днешните Чековици на Чудомир.

Ина Михайлова, журналистка от отдел "Общество" на в.Дума“ , 20.09.2018:
„Гудбай, Борисов!
Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателят на движението Мустафа Карадайъ се срещнаха с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин в партийната централа. Часове по-късно ДПС от парламентарната трибуна втвърди тона срещу управляващите от ГЕРБ. Карадайъ заяви, че предсрочните избори са неизбежни, че е необходим диалог, ясна управленска програма, дълбоки реформи и нов тип на управление. Все черни точки от пагубното настоящо властване. Йордан Цонев допълни картината: „Потенциалът на този кабинет е изчерпан, каквито и промени да прави, не може да промени общото усещане за управленска немощ. Сигналът, който наблюдатели и политици разчитат, е, че дните на този кабинет и на този министър-председател са преброени. Колкото и Бойко Борисов да се напъва за снимка с Доналд Тръмп, белият дим от централата на ДПС сочи друго. Време е за ново завъртане на рулетката. Предсрочните избори идват! Кабинетът „Борисов-3“ вече е пътник. Въпрос на време е да се задвижи механизмът. Всички стъпки на компанията Му само забавят неизбежното.“
Странно, много странно. „Дума“ и ДПС, както и „автентично десният“ до 2008г. Йордан Цонев, правят ЕДНОВРЕМЕННО един и същи неверен извод: че САЩ ще свалят Борисов от власт. Защо написах „неверен извод“ ли? Защото днес е вече 24.05.2019, а „Йелоустоун още не е изригнал“. Че и след два дни, на европейските избори, на някои от горе споменатите думаджии ще им се наложи да обявят нова дата за изригването. Да дават – аз и тази дата ще прибера в архива, за да им я извадя след една година. Пак!
Засега само допълвам, че „най-желания ерген в България“ Антон Хекимян, също чете „Дума“. Макар и по-тайно. Странно – колко ли са момите, които го търсят? Подписвам се, че са много по-малко от момите, които не го търсят. Мечтатели... непоправими мечтатели. Същински комунисти. Направо не мога да ги отличавам двамата с Александър Симов. Нищо чудно ямболската Хекуба в блога да обяви Хекимян за „син“ на Велизар Енчев. 

 Решена да унищожи противника си без остатък, Чековица кълнеше ужасно, гребеше буци пръст от купчината и хвърляше бясно през оградата.“
Журналистка от САЩ заби мощен шамар на Бойко: Г-н Борисов, Вие сте само временно на власт! (24.04.2019)

„Г-н премиер, нека да си поговорим по повод Вашето държане с медиите. Тъй като аз не съм представител на нито една медия в България и съм американски журналист (учил журналистика в САЩ, работил за американски медии и бил собственик на такава в САЩ) няма как да ме обвините, че някой ми дава „опорни точки“ в България. Може би никой от Вашите пиари или съветници не ви е казал, че държането ви с журналистите е отвратително, но приемете от мен един безплатен съвет – НИКОЙ политик в западна демократична държава не би си позволил да се държи с журналисти както вие си позволявате! При това с малкото качествени журналисти в България, които въпреки всички пречки, се опитват да държат сметка на политици и на Вас включително. Това им е работата! Те не са Ви клакьори, те не са там, за да ви е приятно. Не е Ваша работа да им се бъркате в работата! Нито е Ваша работа да им казвате какво трябва да Ви питат. Вие сте длъжен да се съобразявате с тях, защото Вие, както и всички останали политици в България, сте просто един временен наемен работник. Нито повече, нито по-малко. И може да бъдете сигурен, че ако продължавате с арогантното си поведение спрямо журналистите, ще дойде момент, в който те ще почнат да напускат демонстративно пресконференции и интервюта с Вас и това моментално ще лъсне в световните медии и после ще се чудите какви опорни точки да измисляте пред евро-атлантическите си партньори.“ - Подписала се Татяна Кристи
Ужас! Потърсих информация за тази „американска“, че и „журналистка“ Чековица. Попадам на нейно интервю с Люба Кулезич (1.04.2019. „Честно казано“ по Евроком). И вие можете да го намерите в Интернет. Даже ви препоръчвам. Там ще видите една „мома хекимянска“ с шапка будьоновка, която говори български с неподражаем руски акцент. Същата българо-американка с нейния руски акцент можете да видите и в „Денят с Веселин Дремджиев“ по
TV+ (16.04.2019).
Не знам дали помните 1990 – имаше една Пени Канзас, дето щеше да ни освобождава от боклука на България. Та и Татяна Кристи е същата стока. Аз съм доживотно учуден от глупостта на такива Кулезичи, Евродикофци и с-ие, бъдещи Вучковци. А всъщност това е радостно, защото никой не може да се злепостави по-добре от самите тях.
Юлиян Вучков ще прескоча. Писал съм вече за него, че ми прилича на дядо Стефчо. (Помните ли имаше един такъв сексуално побъркан старец. Умря преди десетина години. Той поне имаше едно хубаво качество – не смесваше меракът си с политиката. А, и не ходеше да си купува вестник по пижама.)
И за Люба Кулезич съм писал доста. „Автентично дясна“ първа братовчедка на Николай Банев. Майка му Мария Банева, която е родна леля на Кулезич, трябва да я знаете. Имам запазена една информация в архива (не знам дали е вярна) – домашният й телефон по времето на Тодор Живков е бил свързан в т.нар. мрежа „червена петолъчка“. Въпросната Мария Банева в момента е обвиняема покрай приватизациите на сина си, само дето поради възрастта си е пусната под гаранция. Не ми се търси размера на гаранцията, защото съм загрижен как ще я плати с „мизерната си пенсия от 340 лева“ (цитирам Евгения Чаушева от Актуално.ком, 8.02.2019).
От кадрите на телевизия „Евроком“, каквито са Юлиан и Люба, да не забравяме другите „чековици“ – Николай Колев и особено ЕвроДикОФ.
Ще кажа и няколко факта за Веселин Дремджиев. Няма как да го не помните. Той е колега на Николай Колев от „Евроком“ и е само 4 години по-млад.
Бил е репортер в БНР, писал за "Отечествен фронт" и "Народна младеж", водещ на централните новини "По света и у нас" на БНТ. После следват Ефир 2, ТВ 7, директор на новините в "БългарияОнЕр". Следите нали, имената на телевизите?! Днес е водещ, но не на „Делници с Николай Колев“ по „Евроком“, а на "Денят с Веселин Дремджиев" по телевизия "TV+". Много „делници“, много чудо. Що ли се учудвам – Дремджиев е агент „Богдан“ от ДС. Как ли е псевдонима на Колев? След като и двамата много харесват и признават за свой учител в професията – документирано! – Кеворк Кеворкян (лично дело в ДС номер 35235).

Разпенена, прегракнала, Чековица реши да намали разстоянието и да атакува; затова се срина от купчината, прибягна, покатери се на гробищната ограда и сякаш вече не викаше, а джавкаше: - Да пукнеш, да треснеш и ти, и майка ти, и баща ти, и децата ти!
Д-р Николай Михайлов: Интервю за „Хоризонт за вас“ по БНР, 05.04.2019
„Когато формацията „Борисов – ГЕРБ“ е в опасна фаза, паниката нараства. Ако организмът е болен, той трябва да се лекува, но ако е смъртно болен, терапевтичните усилия са безплодни. Знаете ли какво мисля аз за нашия ГЕРБ, Бойко Борисов и неговите хора, които са някак си на прицел сега в предизборната ситуация. Аз мисля, че те не могат другояче. Това, което се коментира публично във връзка с тяхното поведение, на отделните му представители, имотните им саги и т.н., е просто проява на един факт, който може да бъде осъзнат лесно и то от самото начало, а той е, че те не могат да играят демократичната игра“
Д-р Николай Михайлов биография: Роден 1946г.Световно неизвестен до промените. Появява се покрай ОДС и Иван Костов (1997). От 1999 до 2001 е директор на НЗОК.(?!) През 2004–та е един от основателите на ДСБ и член на националното й ръководство. Депутат в 40-НС (2005-2009). Днес какъв е и от чие име говори, не знам. Казва ли ти някой...

Евгений Дайнов (22.05.2019):
„Докато ББ се прави на ТЖ, имам предложение за предизборно парче на ББ-тварите - Последен валс… Сбогом, любима…Не, че нещо, ама стига толкова. Да си се връщат обратно в тинята, барабар с апартаментите, къщите, членските книжки от БКП, псевдонимите от ДС, тъщите, братчедите и другите „придобивки. Да отворим прозорците и да премахнем вонята на сикишливи зелени чорапи. Бас ловя, че никой от тия не може и партенка да върже като хората. Всъщност, предизвиквам и ББ, и ЦвЦв, и Жамбазки и Петтераси на състезание по връзване на партенки. Нали са, ще ме извинявате, мъжленца?
Партенки, а? Знаете ли, че баща му дълги години е бил кореспондент на „Раб.дело“ в Лондон. Затова Дайнов-младши е завършил „Форест Хил Скуул“ в Лондон и Оксфорд през 1976г. Иначе е роден в с.Миндя, Еленско. Членувал е в „Екогласност“ на Александър Каракачанов. Разведен е с Аня Юриевна Майоровна (съветска гражданка), от която има син, пребиваващ в Китай.

Ох, свършва ли мястото... А чакат знаете ли още колко чековици: напр. Николай Слатински, Миролюба Бенатова, Васил Василев – хладилният бос, Стефан Северин – култов журналист от Европейската столица на културата...
Край нямат
! Но ще ги оставят за следващата част на „Съветска България срещу България“, утрешният постинг „СБЖ и президентът Радев“.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - Ама ти си даскал
26.05.2019 10:38
Не ги понасям. Много са дребнави и тясно скроени.
цитирай
2. yoan2015 - Деменция, лельо Цецке, колко щеш.....
26.05.2019 12:34
radostinalassa написа:
Не ги понасям. Много са дребнави и тясно скроени.


Само некой требе да ти я диагностицира и у блогу диагностици, с лопата да ги ринеш. Ти беля потърсила ли си цяр или съвет някой да ти е дал?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872343
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031