Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2017 11:20 - Огледай се, ослушай се и
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1229 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

“Спри! Огледай се, ослушай се и ако не иде влак, премини!”

Този мъдър съвет е много стар. Пишеше го с големи букви на една дървена табела (билборд по съвременному) пред всеки неохраняем ж.п. прелез. Те повечето ж.п.прелези в онова време преди 50 години, бяха такива – неохраняеми. Затова съм го запомнил именно в този вид, виждал съм го хиляди пъти. Иначе съветът е вечен. Ако разбирате „влак“ не буквално, а като събирателен образ на някаква опасност, която няма начин да не ви тресне, ако „се заблеете“.

А конкретният повод да си припомня днес този съвет, са дебатите в Народното Събрание около първото четене на Проектозакона за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Георги Гьоков, Жельо Бойчев, Георги Търновалийски, Крум Зарков, Валери Жаблянов (първите 7 подписали се БСП-депутати под него), внесен през май т.г. и отхвърлен още на първо четене в Парламента днес, 13.09.2017.

И аз бих отхвърлил Този проектозакон. Елементарно, Уотсън – защото „иде влак“. Законът за храните може да бъде подобрен, но не ПО ТОЗИ НАЧИН.

Същността на проектозакона на БСП: Предлага се да се регламентира кой хранителен продукт е български – само ако съставките му са произведени в България – и това да се посочи ясно на етикета. Това е добро и хубаво предложение, според мен. После обаче в Проектозакона се предлагат да се въведат задължителни квоти за „българските” и “небългарските” хранителни продукти.

ПЪРВОТО смущаващо, ДРЕБНО обстоятелство е, че тези квоти стават задължителни само за големите хипермаркети с годишен оборот над 2 милиона лева. Което означава ли, че малките хранителни магазинчета по кварталите могат безконтролно да продават „ГМО-тата, идващи от Европа“? – Очевидно да. Излиза, че депутатите на БСП се страхуват само от „монополите“, чуждите!, без да ги е еня за „отровите, които яде народът“. Защо? – моето мнение е, че НЕ Е ХРАНИТЕЛНА ПРИЧИНАТА.за появата на Този проектозакон. БСП не може, а иска!, да контролира, ДА СЪВЕТИЗИРА, цялата хранителна промишленост.

Да видим цената на Това партийно желание. Няма две мнения, изобщо няма две мнения, че българските стоки не са конкурентноспособни на вносните си аналози. Говорим за ЦЕНАТА на българското – по-скъпо е, а не за качеството му. Защото когато „народът няма пари“, както твърдят вносителите от БСП, той не интересува от качеството, а купува по-евтиното, нали. И тук се появява ВТОРОТО смущаващо ГОЛЯМО обстоятелство:

Да си представим любимия на Zaw „Кауфланд“. В него разрешените по квота европейски ГМО-та ще се свършат първи. Защото са по-евтини! Чак тогава по принуда българинът ще посегне към екологичното българско. Което е по-скъпо, но няма друго! Какво означава това? – Че парите за храна, които дават българите, ще подскочат. Т.е. „народът“ ще обеднее. Ама иди да го обясняваш това на пишман икономисти социалисти от рода на Румен Гечев. Те затова и резултатите от икономическата им политика са плачевни! И винаги ще бъдат такива, освен ако не започнат да мислят пазарно. Ама тогава няма да бъдат българо-съветски социалисти, а обикновени западно-европейски социалисти.

Народе... “Ало, нормалният свят вика България! Чувате ли ни? - Чувате, трънки! Краставици на търкалета, на големи крушовски търкалета.”

Ами въпросът с повишението на пенсиите? – Същото тъпо „пресичане на прелеза на всяка цена и веднага“. Може, разбира се, да се повишат на 300, на 500 лева минималните пенсии. А пенсиите на другите пенсионери? Те не трябва ли да се повишат пропорционално? Разбира се, да. Тогава обаче ще писнат работещите на минимална заплата, защото ще се заличи границата между пенсия и заплата. Повишавайки минималната заплата, ще трябва да се повиши и средната. И става една...  Това от една страна. Дайте да видим и другата страна. Какво би направила стрина от село, ако получи месечна пенсия не 180 лева, а 300? – Ще отиде в магазина и ще похарчи надбавката веднага, за храна естествено. Това означава, че търсенето на стоки ще се увеличи, а оттам и цените им в магазините. И така след няколко месеца увеличената минимална пенсия пак ще стане недостатъчна за нормален живот. Значи не трябва слепешката, без да сме се огледали и ослушали, да се втурнем да пресичаме прелеза.

(Ще кажете, че така е в пазарната икономика, но ако икономиката стане планова... Да продължа аз - И ако се възродят концентрационните лагери за недобросъвестни собственици на магазини, ако някоя Партия следи всички да получават поравно, за да няма недоволни, ако ... Ето ви КНДР, там има ли гладни? Не! Защото, който е гладен, умира от глад. “Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем.” Кого цитирам, знаете ли?)

Мога да продължа да давам примери от вчера и днес, когато се налага да се спрем пред прелеза и да се огледаме и ослушаме дали не иде влак.

Да продължа ли? Защото мога!

Вече десета година сме в Европейския Съюз. Изобщо не е случайно, че за този кратък период държавата ни започна да се „подрежда”- като започнем от въвеждането на електронни регистри в много различни обществени области и стигнем до строежа на инфраструктури и магистрали. Естествено! Не може като са те поканили на официална вечеря, да отидеш на нея облечен в мръсни разпокъсани дрехи и да си с немити ръце. Ако искаш да отидеш на вечерята, трябва ТОВА ПОНЕ да направиш. Това е безусловно и няма никакво значение как ти е името, как са се казвали баща ти и майка ти или дали някога по някакъв повод си минал през затвора.

Но това е видимо изискуемото, лесното, за тази вечер необходимото. Всеки би трябвало да може „да свърши тази работа”. Трудното е, адски трудното е да промениш стабилно начина си на живот в тази, европейска, посока.  За това са необходими десетилетия, векове - следващите твои поколения... Но дори и те няма да стигнат, ако няма ТАКАВА закваска. Имаме ли я, българи?

Ако я имаме, можем ли да я различим и да я изберем? Да заживеем, скърцайки със зъби най-малкото, по нейните правила, в противоречие с личните си, временни собствени изгоди? Това не е въпрос на който може да се даде незабавен отговор. И никой от Европа не ни го иска начаса. Европейските народи искат от нас ДА ЗАПОЧНЕМ.

ВРЕМЕ Е! КРАЙНО ВРЕМЕ Е! – (Какво като сме пенсионери?!)

Да продължавам ли? Защото мога!

Социализмът е типична пирамидална структура. Няколко тариката си намират в началото сподвижници с които започват да събират доброволни вноски от балъци, обещавайки им висока доходност. В началото всичко върви добре. С парите на новите се изплащат премиите на старите вложители. „Апетитът“ на първите, заслужителите, става все по-голям. Новите привлечени „за социализъма“ започват да не могат да покриват техните нарастващи нужди. Тогава една нощ „организаторите“ изпразват касите, заключват офиса и беж през граница. На Запад естествено, защото на Изток ще станат нови вложители в друга по-голяма „социалистическа“ пирамида. Да не са луди чак дотам?!

Луд си ти, глупав народе, че отново и отново се връзваш на старата им измама. Даде на ръка тогава всички спестявания на родителите си на комунистите, повярвайки им на красивите думи как „ще има за всички“. Сега вярваш на техните родни синове, дъщери, зетьове и снахи, прислужници, сервитьори и шутове, яки момчета за влажни и мокри поръчки, че „още едно усилие само и от догодина пак ще има за всички“… и даваш собствените си спестявания на същата пирамида, нагло поместена дори в същия офис на „Позитано“20. Хак ти е! Отглеждай си я. Охранвай си я.

Тези мои разсъждения някои блогъри наричат „злоба”. И питат как живея с тази злоба, защо я разпространявам и докога така. Иска им се да е злоба! Това е просто човешко желание за свобода. Всеобщо ЧОВЕШКО желание за свобода. Няма нищо лошо в него. Виж, че е опасно за съществуването и размножаването на комунистите  – вярно е, така е.




Гласувай:
1



1. getmans1 - Алоуууу, кйормусън табелата бе, ...
18.09.2017 14:00
Алоуууу, кйормусън табелата бе, къде караш на майната!?
Кът глеам тоз път май ти не си са ослушал и огледал.

В едно нещо си прав, ако наште искат да са в хипера да си стягат бизюците и да си опичат акъла.
Иначе честните бесепари в случая го играят рекитьори!
цитирай
2. dobronameren - Не мога да се включа в разговора на Гетман-а
19.09.2017 10:10
Не разбирам смисъла на коментара му - боли ли го, сърби ли го. Или пък болезнено го сърби? Всичкото му е покрито с една небесно-кафява суспенсия. Искам да кажа - за него небесна, за мене кафява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1882816
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930