Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 13:11 - Записки по българските въпроси - април 2017
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1420 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чухте ли новината? – Свърши поредната промяна в страната!

Сигурно звучи облекчително. Но е тъжно. Не зная кой е измислил надписа над централния вход на Парламента “Съединението прави силата”, обаче това е много трудна задача за нас българите. Толкова сме “горди” поотделно, че е невъзможно да се обединим в един народ.

И това вероятно не е само наш “български въпрос”. Ако това може да ни успокоява! На това парче земя Балкански полуостров, по площ малко по-голямо от Франция, може да се преброят поне 8 нетърпящи се един друг народи, с непреодолими конфликти помежду си векове наред. Какво значение има тогава, че тук било открито най-старото злато на света, че първата цивилизация била създадена тук и оттук тръгнало разселването на културата на... на кой народ... тракийският, гръцкият, македонският, българският..., за да се разпространи по целия свят. Съединението правело силата. Може, сигурно, но не и тук на Балканите, където няма “втори”, има “първи и аз до него”. Не исках да отивам чак толкова надалеко и надълбоко в разсъжденията си за България от м.април 2017г. Стана без да искам, прощавайте.

 

Аз самият съм пристрАстен.

Но ето фактите:

Тази година се навършиха 10 години, откакто България стана отново член на европейското семейство, след (45+17) годишно прекъсване, поради лоялното й съветско партньорство в социалистическия лагер. КОГА Й Е БИЛО ПО-ДОБРЕ – днес и позавчера или вчера? Това е нашият ОСНОВЕН БЪЛГАРСКИ ВЪПРОС.

Аз отговарям: Естествено че в Европа, а не в СССР. Имам необорим довод: народите в Европа, от “капиталистическия свят”, са по-богати и живеят по-добре от съветско-евразийските народи, както се измени напоследък старото понятие “социалистически лагер”. И това съвсем не е от вчера или поради коварството империалистическо. Винаги е било така! Иначе защо, дори и в най-добрите години на Комунизма, казвахме официално: “капиталистически, ама свят” и “социалистически, ама лагер”?! Говоря от името на българите общо, а не само на комунистите, или както днес там се наричат, и техните слуги. Нали няма да ми възразите глупаво и невярно, че всички българи са комунисти или пък им симпатизират!? Защо глупаво и защо невярно ли? – Ами проста работа, вижте резултатите от изборите в България. 

И още.

България стана пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007г. “Аха! По времето на БСП-Сергей Станишев!”, ще ме затапват разните социалисти. Миличките “мили хора”! Тяхната партия има 135 годишна история. Пък от влизането ни в Европейския Съюз тя НЯМА ПОБЕДА на парламентарни избори. Партия ГЕРБ е основана едва на 3 декември 2006, но от влизането ни в ЕС тя НЯМА ЗАГУБА на парламентарни избори. Защо така?

Тези 10 български години в ЕС спокойно могат да бъдат наречени “ерата Борисов”.

- В резултат още на първите парламентарни избори след 2007-ма, той става министър-председател – на 27 юли 2009г. И остава такъв до 13 март 2013, когато САМО 4 месеца преди изтичането на 4-годишния му мандат си подава оставката, защото в резултат на всенародни протести срещу монополите по улиците се появи кръв от пукнати глави. (Един демократ, независимо от коя партия е, не може да си позволи да остане на власт в страна, която е заплашена от гражданска война. Независимо кой и защо я предизвиква. Иди да го обясняваш на комунисти.)

- На предсрочно (само 2 месеца по-рано) проведените парламентарни избори на 12 май 2013г. партията на Борисов отново печели, обаче спечелените депутатски места не й стигат за образуване на стабилно правителство и ГЕРБ отказва мандата. “Европеецът Станишев” като първи глупак решава, че сега е неговият шанс и почти две години се мъчи с “експертното” правителство на Пламен Орешарски. Което му коства партийния пост в БСП. Както и началото на разцепването на монолитната стара БСП на т.нар. АБВ формации.

- На изборите “след Орешарски” ГЕРБ естествено пак печели (Иди да го обясняваш на комунисти защо.) и Борисов започва своя втори мандат – 7 ноември 2014 – 27 януари 2017. 

- През цялата, предхождаща втората оставка на Борисов, година 2016-та вървеше кампанията на новата БСП - Корнелия Нинова “Всички срещу ГЕРБ”. Месец преди редовните президентски избори в началото на зимата Борисов предупреди, че ако на тях се види, че повечето българи не харесват политиката на ГЕРБ, той ще си подаде оставката и ще поиска нови предсрочни парламентарни избори. И го направи точно така. Новите предсрочни избори се проведоха в края на март 2017-та. (Какво по-естествено демократско поведение от това? Ама иди да го обясняваш на комунисти и “реформатори”. Било недопустимо отстъпление!? Защо? Да не би с кръв да са я взели тази власт ГЕРБ и Борисов, та да трябва с кръв да я защитават?! )

- И съвсем естествено последните предсрочни парламентарни избори “пак изненадаха” Корнелия Нинова и нейните съпартийци – Борисов започна своя трети мандат; Датата е 4 май 2017г.   

Това са фактите, драги българи. Всичко останало в “записките” на съветските българи, са старите им мечти за соцлагера. А онова, което пише в програмите на ГЕРБ, или както там ще се нарича след време, за бъдещото развитие на България, са надежди. Които зависят в много по-голяма степен от нас самите, отколкото от герберите. Така е в демокрацията, българи: всеки САМ ПОЛАГА най-големите усилия да живее добре.

Който разбрал, разбрал. Аз да ви разкажа за последния месец на крушението на поредния, последния засега, опит за “премахване на статуквото”. (Като се има предвид, че последните 10 години сме част от европейското семейство, значи трябва да се разбие ТОВА СТАТУКВО! И да се върне онова старото положение, когато бяхме в групата на съветските народи. Интересно кой разумен българин ще предпочете “да отиде в Москва”, когато “го викат в Брюксел”.)

Ето какво се случи в България през м.април 2017г. след като БСП загуби за 4-ти пореден път– от 41-то до 44-то НС - парламентарните избори. (Нали следихте внимателно хронологията на “Ерата Борисов”.)

- В резултат на проведените на 26 март 2017г. избори, в парламента ВЛЯЗОХА 95 депутати от ГЕРБ, 80 – от БСП, 27 – от “Обединени патриоти НФСБ-ВМРО-Атака”, 26 – от ДПС и 12 от партия “Воля – Марешки” и ИЗЛЯЗОХА депутатите от Реформаторския Блок, Българския Демократичен Център и АБВ. (И това при “90% подкрепа сред българите за левите идеи и дружбата ни с Русия”, както твърдяха някои! Да не ги изреждам. Вижте моите  “Записки” за март 2017 - http://dobronameren.blog.bg/history/2017/04/18/zapiski-po-bylgarskite-vyprosi-mart-2017.1522536 Там ги има.)

- Първото заседание на новото 44-то НС се състоя на 19 април 2017-та. На откриването му президентът Румен Радев беше много намръщен в официалната ложа и не се обърна нито с дума към депутатите. Столът на вицето Илиана Йотова пък остана празен. В Казахстан била, казаха. (А тези двамата щели да обединят нацията. Дали по този им начин, това ще стане, българи?) Пак по-добре от репортера на предаването “Дневници” на Николай Колев по телевизия Евроком (който бе говорител в националната телевизия преди да станем членове на ЕС), който по същото време ни разказваше за КНДР.

Ситуацията в Парламента е много сложна. За някакво, макар и крехко мнозинство, на ГЕРБ му трябват още поне 25 депутати. От другата лява страна на барикадата на БСП не достигат 40 депутата. Така, че и в едната, и в другата посока ТРЯБВА да се търси подкрепа от депутатите на ОП, ДПС и “Воля”. Как “ще играят” те, един господ може само да каже.

(Ако ми позволите, да повторя МОЕТО виждане: 

Не съм особено разтревожен за европейския изход на страната, което бихте могли да си помислите от казаното в предното изречение. Защото “господ дето казва”, е постановил, че “времето е наше”. За болестта на България “червен вятър” има измислено и действащо световно лекарство. Въпросът и трудността са в това, че то трябва да се взема профилактично – непрекъснато в днешния ни период на развитие и по-нататък според имунизационния календар, както и да се следи стриктно да не се внася нова зараза сред здравите. Докато се придобие окончателна имунна защита срещу комунизма.

В този смисъл най-малко съм загрижен за депутатите от “Воля”. Веселин Марешки, независимо какво си мисли, се дефинира еднозначно като бизнесмен. В момента в който се опита да стане невъзможност – “ляв бизнесмен”, и електоратът му ще го ритне. Ще кажете “ама в следващото НС”. Бре, че какъв е проблемът на демократа Борисов да предизвика нови предсрочни избори?!

Точно същата вилка виси над врата на ДПС. Те, разбира се, са креатура на комунистическата ДС, обаче да не забравяме, че съставляващите я “оцапани” стават все по-малко и по-малко. По биологични и по парични причини най-вече, тъй като слугите имат свойството да работят за този, който им плаща повече. Ето ви едно обяснение, защо “икономистите”, “рамонците” и другите “полегнали каки” пишат в блога анонимно. Напишат ли си името и тарикатските им шансове се стопяват.

Най-много съм разтревожен от т.нар. “Обединени патриоти”. Не защото са много, а защото ДНЕШНИЯТ Борисов е длъжен да потърси тяхната подкрепа за проевропейското си правителство. А водачите им и техните подгласници са изключително зависими от ужасно големи неотразими компромати, които държат комунистите за тях. Валери Симеонов е получил началните си пари за бизнес накуп по времето на “куфарчетата с червени пари”. Каракачанов трябва да го чакаме да умре, за да сме сигурни, че е излязъл от червеното ДС. А Сидеров “герой, Чуколов и той” са толкова зависими от съветските пари, че няма накъде повече.

Пак ще повторя, за да не ме разберете неправилно. Тези мои демократични кахъри са с краткосрочна перспектива. Нещо като “пуберитета”. Идват, тревожат и се забравят. Ама аз лично съм щял да умра преди да дочакам България да излезе от пуберитета, викате?! Е, и? Кой съм аз – едно дърво, няма никакво значение колко голямо, на което листата всяка есен окапват, за да има място на пролет за новите листа. И да се скъсам от яд, това е. Така е дадено. Не от комунистическа или някоя друга партия, а от Еволюцията, слава Богу.)

- На 4 май 2017г. Бойко Борисов постави за гласуване в НС състава на своя трети кабинет, което автоматически прекрати мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков. “За” гласуваха 133-ма депутати (95+27+12=134!), 100 “против” (80+25+1=106). Въздържали се нямаше.

Едно пояснение за вторите скоби. Още в първия работен ден на новия Парламент един депутат от ДПС – Ангел Исаев напусна групата си и стана първия независим депутат. Причината – оказван му натиск от страна на Мустафа Карадайъ да се откаже от преференцията, която го прави депутат на мястото на предвидения “на пленума” един друг. Бравос, ще кажете. А какъв е смисълът, ще попитам аз, след като г-н Ангел Исаев гласува против правителството на Борисов? Тъй както гласува и групата му от която бе изключен.

 

Само за сравнение: Второто правителство на Борисов от 7 ноември 2014-та беше избрано със 149 гласа “за” (ГЕРБ, РБ, ПФ без Слави Бинев и Велизар Енчев, АБВ и ББЦ) и 86 “против” (БСП, ДПС и Атака)

За състава и бъдещите действия на “Борисов 3”  - нататък, в “Записките” за следващите месеци. Сега тук, на изпроводяк ще кажа още няколко думи за служебното правителство на Огнян Герджиков (пето в новата история на страната). То застъпи на власт на 27 януари 2017 и подаде оставката си на 4 май с.г. – управлява общо 97 дни.

Ще изредя съвсем накратко какво свърши това правителство. Само преди това да спомена, че “съветско коментиращи” водещи по някои “телевизии на Народа”, “телевизии на Истината” и “Силата да бъдеш информиран” единодушно отказваха да оценяват правителството на Герджиков, защото “не били отминали първите му 100 дни на управление, а само 97”. Абсолютно вярно формално и абсолютно неморално фактически! Тарикати. Комунисти или както там сега се наричат. За един порядъчен човек ТОВА обстоятелство на отказ е повече от достатъчен отговор чие бе правителството на Герджиков и колко полезно беше то за демократична България.

- уволни всичките 22 областни управители от времето на “Борисов 2”;

- започна ревизия на всички м-ва от МС на Борисов и подаде сигналите за злоупотреби на Прокуратурата, като предварително уволни всички отговорни за тези “злоупотреби” с мотива ”да  не пречат на разследванията”;

- започна ревизия на всички обществени поръчки – виж горната подточка;

- “за 5 дни свърши повече работа по магистралите, отколкото правителството на ГЕРБ за всичките предишни 5 години”;

- отмени наредбата за интеграция на бежанците и предложи своя;

- съгласи се с предлаганите от Президента промени в изборното законодателство, после се отметна;

- Законът за концесиите, предложен от предишното НС ???

- българското председателство на съвета на Европа през 2018 година???

- Малките уволнения по отделни агенции и фирми не споменавам, но няма как да пропусна, че едва в последните две седмици на правителството “Герджиков” стана ясно, че тече 7-седмичния срок, поставен от ЕК към източните страни негови членки, да изложат своите искания към руския “Газпром” преди тя, ЕК, да прецени каква санкция да му наложи във връзка с монополното му положение на газовия пазар в Европа. Срокът за възраженията изтичаше, изтече на 4 май, точно денят на смяната на правителствата. За своите 97 дни правителството “Герджиков” не е изложило исканата от ЕК позиция на България. В своя първи ден правителството “Борисов 3” поиска едноседмично отлагане на последния срок. Ще видим как ще се развият тези неща. Бихме могли да се ориентираме не само по позициите на “съветско ориентираните българи”, но и по новата цена на природния газ и свързаните с него цени на парното, тока, хляба, доматите... и “кривите краставици” в ИБ на БСП. Пленуми да искаш! Навалом, както се казва.

Спирам дотук. Отказах се да коментирам Прокуратурата, главния прокурор, неговата говорителка и споровете във висшата съдебна власт. Започнах да се ожесточавам, затова.

И въпреки това за историята на днешна 2017-та България, която трябва да остане за новата България, има ОЩЕ РЕДИЦА ВАЖНИ НЕЩА. Колкото и “да са мръсни някои тоалетни, те трябва да се чистят своевременно” – (говоря образно, прочетете края на постинга http://dobronameren.blog.bg/history/2012/07/30/uf-lainiani-istorii.984199), за тях трябва да разкажа на страниците. Такива са въпросите за:

- Процесите в БСП, които текат вследствие на “ерата Нинова”. Мислех да нарека един такъв постинг с първа буква К – “К като Ку-кумунисти”, но сега ми хрумва, че може да бъде и с първа буква Е – “Е като Езикът на омразата”. Не зная. Но, че ще го бъде, е сигурно.

- Процесите при реформаторите. Ако наблегна на техните виждания, подходящи начални букви са “Р като Ретроспекция”, “Н като Наглост”, :Ф като Фабрики за илюзии”... А ако реша да посочвам разликите между тези реформатори и моето СДС, може би ще се върна към позабравената буква Ш – “Што така, бре mamka mu

- И към “съветско ориентираните блогъри” в БЛОГ.БГ: Не се отпускайте, не се надявайте, че съм ви забравил – “Ти да видиш, како Пенке, от магаре тикме”.

... Знаете ли, съвсем честно: Трябва ми помощник. Не съм престанал да се надявам, че има такъв. Невъзможно е да няма.

 

Аз самият съм пристрАстен.

След фактите ето и МОИТЕ изводи:

Защо и последният засега опит за “промяна на статуквото” приключи с неуспех за нашите просъветски сили? Защото тяхната стратегия и поведението им са принципно грешни от народностна гледна точка. Дори нашият български народ, (“дори” защото героите ни са Хитър Петър и Андрешко) търси спокойствие и някаква сигурност за живота си – упорито строи къщи, гради еснафи, дава всичко за децата си, пази народните си традиции, гостоприемен и толерантен е. Да не споменавам колко е любопитен към света. Ако обществото непрекъснато се разбърква и особено ако разбъркването не е от всеобща полза, а само за някои, това няма шанс да бъде прието от народа ни! Освен ако има непрекъснато танкове на улиците. А съвременният свят изключва тази възможност. Ето какво нашите просъветски сили не разбират!

От днешните политици, т.е. засега, единствено Бойко Борисов показва, че разбира тази проста истина. Точно затова народът, напук на ония, дето го наричат “тиква”, “вол”, “мафиот”, “комунист”, му поверява управлението на съдбините си за пореден път. Със скърцане на зъби, с мърморене под нос, с опити да го прецака – да, вярно е. Но това е защото народът ни, като всички балкански народи, е много недоверчив, подозрителен, мнителен, нерешителен, колеблив. Как да го кажа образно? – В момента по БНТ подновиха показването на старите 30-годишни серии на “Смърфовете”. Там има един смърф, казва се Мърморко. На всяко нещо първата му дума е “мразя”. Но той е не по-малко добър и отговорен от другите смърфове. Ето такъв “мърморко” е моя народ. Обаче когато Гаргамел, или Гаргамелка, плаши да разруши селото на малките човечета, елате да видите колко храбър и самоотвержен става Мърморко.

Сега ще ми наскочат разните “червено-черни” блогъри. Ще пропишат, както винаги и безотказно се случва - “да ти е честито от целунатия боков задник”, “една или две чанти пари ти дадоха герберастите”, “мръсен комунист”, “сопа за теб”, “ти още ли мърдаш”... А аз какво? Пак ще напиша, че тяхната стратегия  и поведението им са принципно грешни от народностната българска гледна точка. Като се добави и това колко откровено прости и неграмотни са някои от тях и колко злобни са всичките такива, изводът – не, а неизбежната им съдба, е да се оттекат в канализацията на Историята ни.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1873536
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031