Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2016 12:37 - Записки по българските въпроси - август 2016
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За миналия месец юли Записките имаха подзаглавие “летни диарии”. Според Гугъл “те се регистрират преди всичко през топлите ме­сеци - от юни до средата на септември”. Днес пиша за август. Значи все още сме “вътре”. Хубавото е, че през август не само парламентът почива, а и медиите – даже журналистите откъртват повечв от депутатите на морето. Докато не свърши “Аполонията” не ги търси.

Единствените, които не почиват, са политиците. Плюс всякаквите им НПО-та, ТПК-та (трудово-правни консултации), ППО-та и другите ГПИ-та (групи по интереси). Това у нас. И по света е така. Даже там е повече напрежението. Около края на август и началото на септември доста често през годините са започвали размирици, преврати и войни.

Е, стига толкоз въведения. Аз се настроих вече за работа, т.е. пуснах компа, изпъдих котката при тъщата, “разчистих бюрото” - прибрах всички вчерашни файлове по папките им, отпих от кафето и започвам. “Пази се-е-е...”, както вика бобъра в приказката за Червената шапчица.

Новините около кандидат-президентската кампания:

Общественото мнение у нас се нажежава още от април месец. Четвърти месец! ГЕРБ, и само от ГЕРБ, саботират, обезличават президентската кампания, като крият своя кандидат и не обявяват името му”, казват, забележете!, лидерите от БСП/АБВ и РФ/ДСБ. Всякаквите патриоти мълчат по такава оценка, ДПС/ДОСТ си трае – чакат втория тур на изборите. Дори срещата Путин-Ердоган не ги разклати.

Питате за мен? – Аз пиша. Редовно. Не мога да се сдържа, нито пък имам намерение да им прощавам на тия осрани демагози.

- БСП хронологията (най-новата, последната?):

12 юли 2016: “Нинова и Дончева в един глас: Победа и промяна. Важно президентът да е активен, смятат от Движение 21”, “Нинова – Първанов: Доволно доволни от срещата си (ДНЕС.БГ, Камелия Цветанова)

1 август 2016: “Нинова от Бузлуджа: Общ ляв кандидат за президент. Левите решават до дни: Ще има ли общ кандидат?, “БКП в БСП: Президент, който пази от капитализма” (ДНЕС.БГ, Вера Александрова)

2 август 2016: “БСП извади шестима за битката за "Дондуков" 2. Лично Нинова номинирала Радев за кандидат за президент” (отново ДНЕС.БГ и К.Ц.)

Няколко дни по-късно (не зная колко, само цитирам отново ДНЕС.БГ и В.А.):

БСП се разтресе от предизборен скандал, в главните роли на който са актьорът-любимец Стефан Данаилов и набиращата все повече популярност Мая Манолова. "Ще ме извинява Юрий Асланов, но той е човекът, внушил на Мая, че тя може да стане президент, защото има всенародната любов. То, любов, любов, ама човек трябва да има и някакви по-различни качества, за да си мечтае да става президент! Не знам на каква основа е това самочувствие, което има Мая", казва Ламбо. Днес Мая Манолова му отговори през профила си в социалната мрежа Facebook. “... след като разбрах от медиите, че Изпълнителното бюро три часа е обсъждало как да ме спре да не се кандидатирам като паралелен кандидат на обединената левица ... Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството. ... Впрочем, освен посочените Юри Асланов, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, Калоян Паргов, oще 179 общински организации на БСП смятат, че съм подходяща за кандидат за президент, а 56 - за вице и затова са ме номинирали. Това прави 235 от общо 265 организации на БСП във вътрешното допитване и десетки граждански организации! Но очевидно, ръководството мисли друго!".

Позволих си този дълъг цитат по две причини. По-важната: Омбудсманът по конституция е надпартийна институция. Не виждам Мая Манолова да споделя това конституционно изискване. И втората причина – Ламбо се кани на Юри Асланов. А Юрий Асланов е доведен брат на Сергей Станишев. 

На 10 август “АБВ и БСП си стиснаха ръцете: Румен Радев ще е! Остава въпросът кой ще е вицето. Вероятно генералът ще каже” (ДНЕС.БГ – В.А.)

На 11 август Татяна Дончева се обиди и обяви, че “Движение 21” напуска коалицията с БСП-Нинова (bTV при Антон Хекимян). На другия ден (като право на отговор в Нова при Виктор Слушалката) Корнелия Нинова заяви: “„Общинските съветници на Дончева навсякъде гласуват за ГЕРБ, за силните. Естествено, че подкрепят статуквото”... Татяна Дончева каза: „Или аз съм вашият кандидат за президент, или отпадам”.

На 23 август дойде редът на АБВ-то на Георги Първанов да се отдели от общата лява коалиция. “Здравите сили в БСП победиха здравия разум”, чета в ДНЕС.БГ. Отбелязвам, че според дописничката В.А. причината е “... Корнелия Нинова днес  обясни, че не може да приема безпринципното поведение на партньорите си, които докато преговаряли с червените за общ президент, се договаряли с ГЕРБ и РБ за общи кметове.” – Ами не е тази причината. Дори и според самата Корнелия Нинова.

Нататък...? До другия месец, До 2 октомври, когато ще стане много интересно.

Само да изтипосам правоверния червен ... chavdar01, който на 10 септември написа “ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ ВИЖДА ЧЕ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СЪС СИТУАЦИЯТА В БСП. ЛИПСВА И ТАКТИКА ДА СЕ СБОРИ ПЪРВО С ВЪТРЕШНИТЕ ВРАГОВЕ В БСП,А СЛЕД ТОВА С ГЕРБ-ЕРО-СИК-АДЖИЙСКАТА МАФИЯ!!! АКО СКОРО НЕ ЗАПОЧНЕ ДА "РЕЖЕ ЖИВО МЕСО" В БСП ПРОСТО ГАДОВЕТЕ В БСП ЩЕ Я УНИЩОЖАТ КАТО ПОЛИТИК И НЯМА ДА МОЖЕ ДА ДОКАРА НЕЩАТА ДО СПОЛУЧЛИВ КРАЙ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! НИНОВА!!! ПЪРВО СИ СЪБЕРИ ЕКИП!И ПОСЛЕ............ДЕЙСТВАЙ!!!ПЪТИЩАТА СА ДВА!ИЛИ БЯГАЙ,ИЛИ ЛЕТИ!!!СРЕДЕН ПЪТ НЯМА!!! В МОМЕНТА СЪЗДАВАШ НОВА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!!!.................................АКО УСПЕЕШ?!

Охо-о-о-о...

- РФ технологията

На 16 юли 2016г. конгресът на ДСБ преизбра (почти единодушно – 502:2) за още 4 години Радан Кънев за свой председател. Хубавото е, че ДС-Барите не са “Реформаторския Блок”. Лошото е, че процесът на “разделянето” върви много бавно. А най-лошото са кавичките около “разделянето” на подпъхнатите ДС-стари и по-млади остатъци в редиците на реформаторите. А, ще кажете – говориш за президентската кампания, а се отплесваш. Добре, де – за кампанията:

Въртят-сучат тези опозиционери на политиката на ГЕРБ, а взеха, че избраха за своя президентска кандидатура ... Трайчо Трайков от ГЕРБ. Като нашите комунисти са – отказаха се от Девети септември (когато Русия ни освободи за втори път), за да изберат за национален празник 3 март (когато Русия ни освободи за първи път). Сбъркана работа. На всичкото отгоре Трайчо не е фиксиран. Ще трябва да Трае още - СДС-то на Божидар Лукарски били против. Предлагат Гроздан Караджов. Докато черното грозде стане вино за пиене, то изборите за президент ще са отминали.

- Патриотите: Кои патриоти?

Красимир Каракачанов (“Иван”) от ВМРО, Явор Нотев (адвокатът на Волен Сидеров) или Валери Симеонов от НФСБ (“фронт” за спасение на България, че и национален?) ???

- Кандидатурата на ГЕРБ

Нищо за нея няма да пиша. Само да споделя възхищението си от неотразимата герберска вилка над врата на червените, която не им позволя да вдигнат глава и да се опЕрят. Кой ще е човекът на ГЕРБ, който ще застане срещу Радев, ще стане ясно на 2 октомври! А на 4 октомври пада резето в ЦИК за окончателната регистрация на кандидат-президентите! Два дни само, че и по-малко от 48 часа, за “маневри” !!!

Тъпа си Нинова, тъпа. Няма да литнеш. Бягай.

Следва една друга кандидатска надпревара – Бокова и ООН

Отбележете, че в анонсирането на темата, поставям лицето Ирина Бокова на първо място, дори преди организацията ООН. Това правя, защото ИЗБОРЪТ на генерален секретар на ООН ме вълнува много по-малко от името на БЪЛГАРСКОТО ЛИЦЕ, което участва в този избор. Кой да бъде шеф на ООН е политическо решение на страните членки на организацията, като всяка от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност има правото на вето. България не е постоянен член на Съвета за Сигурност. (Впрочем и Германия не е.) При това положение – какво? Да обвинявам Бойко Борисов, че не се е противопоставил на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания ЕДНОВРЕМЕННО !? Обърнахте внимание на големите букви, нали? – ЕДНОВРЕМЕННО.

Значи пътят за български успех в това начинание не минава през СИЛАТА, а през ДИПЛОМАЦИЯТА. Според мен по-сполучливата дума е ХИТРОСТТА. Единственото решение с някакви изгледи за успех е, ако предложеното българско име е подбрано така, че да е сдъвкаемо и за Русия и Китай, и за САЩ, и за Франция и Англия. Ирина Бокова НЕ Е такова име.

Аз няма да изреждам нейната пристрастна позиция като председател на Юнеско към една от 5-те страни. Няколко случаи има такива, осведомявайте се сами. Хайде сега да добавим нейното обременено родово минало от което – не мога да я виня, това са нейните родители - тя не се отказва. Но това нещо има цена! Плащаш и летиш. Или бягаш. А г-жа Бокова иска само мезетата, не ще вината към България. Така не може! Така не става! И това е причината българският народ да е разделен в отношението си към нея. Писал съм и пак ще пиша – българите, които не са комунисти, са повече от хората, които са комунисти. И все повече стават! Вижте избора на младите. И точно тук е Голямата вина на старите комунисти. Ако бяха приели, ако приемат – още не е късно, Вината си пред народа си чрез своето покаяние, което е достатъчната цена за престъпленията им, след десетина години нищо чудно и ООН да се ръководи от българин! Защо пък не? А защо не и по-рано?

Но Бокова не става. И за пореден път ще посоча КОИ личности настояват, че “ставала”. Ама едни и същи комунисти са! - би следвало да възникнете. Правилно, едни и същи са и съвсем не са много. Двеста-триста имена, които се търкалят като износени гуми из нашия живот и които, освен да доведат до някоя и друга катастрофа, нищо друго няма да успеят да направят. Време е “да си сменим гумите”, българи!

- В открито писмо до страните-членки на Съвета за Сигурност кандидатурата на Бокова се защитава от академиците Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Светлин Русев, Георги Марков, Пламен Карталов, Людмил Стайков, Благовест Сендов, член-кореспондентите Васил Проданов и Александър Янков, професорите Васил Мръчков, Стефан Данаилов, Огнян Герджиков... Някои ги броили, аз цитирам: От първите 12 имена 6 са агенти на комунистическата ДС, от 9 академици – 5 ДС-агенти, от 2-ма член кор. на БАН – 2 агенти на ДС, от 5 дипломати 3 агенти на ДС; от 6 журналисти 3 агенти на ДС. (Отбележете, че тези са посочени като агенти на ДС отпреди 1990-та не от мен, а от официалната комисия по досиетата към НС.) И че 95% са били членове на БКП. Днес членове на БСП!

- Срещу писмото на Евгений Михайлов застанаха: Божидар Димитров, Иван Гранитски, Кеворк Кеворкян, Кристиян Вигенин, Христо Пимпирев, Соломон Паси, Андрей Райчев, Иво Инджов, Вежди Рашидов, Тодор Чобанов...

- Не броя Георги Първанов, Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Михаил Миков, Пламен Орешарски... Но не мога да не спомена онези блогъри от БЛОГ.БГ: reader (28.07), chara (29.07), 1997 (31.07), krumbelosvet (12.08), chavdar01 (2.09), bojinkata (14.09)

Посочените дати в скобите не са единствените доказателства, нито пък 6-те посочени блогъри са единствените “боковки” в блога. За повече подробности очаквайте бъдещия ми постинг “Ти да видиш, како Пенке – 15”

Няколко думи за президентската надпревара в САЩ

Треска ги тресе нашите комунисти. Ако американските граждани покажат “червена бюлетина” на Доналд Тръмп, това е същата загуба за путинистите като изхвърлянето на Бокова от надпреварата за ООН. Простете за известната неравностойност на сравнението на президентските избори с избора в ООН.

Ако питате мен, американският избор на Доналд ще прилича по качеството и продължителността си на нашия избор на Пламен Орешарски. Но мисля, че Демокрацията в САЩ е по-умна от тази у нас.

Ако продължавате да ме питате, най-много ме учудва докъде може да стигне поредната путинска “надежда”. Хилъри Клинтън е от Демократическата партия, където в очите на членовете й съветската звездичка се забелязва ясно през годините. А Долалд Тръмп е от Републиканската партия, която е прочута с показването на среден пръст на комунизма по света.

Горе-долу същото учудване ме вълнува по отношение на “неосъществения преврат в Турция” и срещите Ердоган-Путин. Векове наред Турция не е пускала Русия до Босфора и Дарданелите. Въпреки огромното руско желание. Вчера, а днес още повече, се залага на “Турския поток”, който бил от “взаимна полза”. Айде, бе, колко дни! А НАТО къде е? Някой някого иска да излъже. Според мен, Ердоган ще си отиде преди Ципрас. Все пак Одисей е грък, а не турчин.

Обаче това са предположения, мои желания може да кажете. И много по-важно е друго  – как диктаторските методи на Ердоган (120 хиляди висши държавни служители арестувани за месец и колко никому неизвестни още обикновени хора) се харесват на блогърите путинци и сталинчета-хитлерчета у нас. Например born, podvodni, kushel, fascindoo, pitankatapita, kostas … Предполагам, че ще задоволя любопитството ви в “Ти да видиш, како Пенке -16, -17, -18”.

Дотогава си мислете защо и двамата наши българи с турско самосъзнание – Доган (Путин) и Местан (Ердоган) са се покрили като мишлета. Не ги интересува кой ще оживее и кого ще арестуват ли? А, ние не вярваме в щъркели. Просто от тях нищо не зависи, защо да се навират между шамарите, не е никак характерно за слуги на заплата. А, и Исмаилов-Дал е от същия сорт. Само някакъв Юзеир Юзеиров се прави на “Взел”.

За шоумена от Учиндол няма да пиша. Уф, сетих се за Иво Сиромахов – отивам да измия ръцете си.

Върнах се. Съдба.

Други новини

- В първите часове на август на гара Вакарел някакъв пиян любезно поискал пари от Бате Николай (известният артист Николай Николаев, помните ли го, днес е вече на 76 години). И понеже артистът грубо отказал, онзи го набил “до средна телесна повреда”. Полицията го арестувала, образувано било досъдебно производство и работата опряла до повдигане на обвинение от Прокуратурата. И дотук – многоуважаемият Цацаров не се изказа по тоя въпрос. Той за Цветан Василев си мълчи, аз съм тръгнал да се заяждам на дребно. Впрочем не съм чувал и виждал г-на Цацаров вече повече от месец, ни по телевизия, ни по “фейсбук”. И той като своите покровители от ДПС (така се говори) се е покрил, не мърда. Да не го забележат. Бравос, би рекъл бай Ганьо.

- В началото на лятото багери влязоха в емблематичното кино "Сердика", затварящо югоизточния край около паметника на Васил Левски в София. През август машините започнаха да сравняват със земята някогашният хотел "Берлин" до него, за да се направи място на нов луксозен хотел от световна верига. Коя – не казват, сигурно не е важно. Вероятно е същата, за която се говори, че ще купи и мястото на старите “царски конюшни”, отстоящи по права линия оттам на 50 метра. Обаче докато първото “разширяване” минава с шум като този от стъпките на котка, то за второто ...

- Навлизам малко в септември месец, за да ви разкажа накратко какво прочетох при по-малкия брат от “часовете” (броя от 10.09.2016). Става въпрос общо за едно каре земя и сгради малко повече от 7 декара. По-точно само за земята под сградите, не за самите сгради, които имат много собственици, вкл. и жилищен блок. От земята става въпрос за 6 декара, които в момента все още са държавна собственост и затова именно ги продава областният управител на София-град Веселин Пенев. “Оправени” са само декар и нещо от земя под сградите. Ето нейната история:     

През 2005 година лицето Янко Иванов (за него след малко) имал офисна сграда до КАТ-София, която предоставя на Комисията по дискриминация, за да направи тя там своята централа. Срещу това областната управа му прехвърля като замяна 1300 кв.м. идеална собственост от парцела на “царските конюшни”. Заменката е одобрена в последните дни от управлението на царя и затова реално е подписана в първите дни от управлението на тройната коалиция от строителния министър на БСП Асен Гагаузов. Обаче, когато Янко отива да запише дела си в Имотния регистър, се оказва, че целия имот, всичките 7 декара, вече е продаден на някойси Газуан Шараф от по-предишния областен управител Росен Владимиров. Това е времето, когато управлява Иван Костов – ОДС, а самият Р.Владимиров е от квотата на ДПС. Ядосан, Янко отива в областната управа да пита каква е тази работа, но се оказва, че там (в областната управа) липсват каквито и да било документи за тази сделка. И се започва една 10-годишна съдебна сага, чак до края на 2014г., която Янко Иванов печели.

Междувпрочем Росен Владимиров отдавна се е изнесъл да живее в Швейцария. Газуан Шараф, според Factor.bg, е ливанец, женен за българка и бил замесен с имоти в прочутото по-късно “Карадере” близо до Варна, където е трябвало да мине трасето на “Южен поток”. Сайтът factor.bg не съобщава жив ли е още този Шараф, но твърди, че той е бил близък до Иван Костов и когато влязъл в затвора (защо не пише), бил помилван от ген.Марин, вицепрезидента на Георги Първанов.

Сега за новия купувач Янко Иванов. Той е варненец, финансист и е съдружник (бивш вече) на Цветан Василев в КТБ. Има брат – Красимир Иванов, който в 2010г., като управител на университетската болница “Св.Марина”, е бил замесен в криминална афера. При стрелба в Слънчев бряг е ранен местният бандит Юрката и хората на вътрешния м-р тогава Цветан Цветанов, които го издирват, го намират на болнично легло в болницата, ръководена от Красимир Иванов. За награда или наказание преценявайте сами, днес Красимир Иванов е ректор на Варненския медицински университет. Вестникът “24 часа” откъдето е цялата тази “история на заболяването”, публикува снимка на къщата на двамата братя Иванови в Морската градина на Варна. За да ви ориентирам донякъде какво представлява тази частна къща, представете си средната част на двореца “Враня” без двете му крила. Приликата е поразителна. Вестникът е дописал под снимката, цитирам: “Това е имотът на братята в Морската градина. Подкрепяният от тях кандидат за кмет от ДСБ Чавдар Трифонов обещаваше да одържави всички частни имоти и да спре достъпа на коли край морето.”

Завършвам. Варненският медицински университет и болницата “Св.Марина” имали 10 милиона лева във фалиралата КТБ. А последният областен управител на София Веселин Пенев, който днес продава на Янко Иванов недостигащите му 6 декара земя на “царските конюшни” за 658 хиляди лева, е от квотата на РБ. Навързани като свински черва. А коя е “свинята”?          

После се сетих, че преди 10 години се срути сграда на ъгъла на улиците “Алабин” и “Леге” в София, при което загинаха две млади жени (24 и 26-годишни). Тогава, в ония времена, упорито се говореше, че там са намесени интереси на Иван Костов. Разследването за сградата продължи цели 10 г. и може да се посочи като типичен пример за бавно правосъдие. По делото се смениха 5-има прокурори, един от тях дори го прекрати (Първолета Никова). Преди юли т.г. обаче обвинителният акт най-после бе внесен в Софийския градски съд. Защо толкова късно? Не зная. Днес просто се сетих. А, да напиша, че вестниците пишат, че сградата била купена за 750 хиляди евро, кредит от фалиралата КТБ. Ама те, вестниците, какво ли не пишат...

- А пожарът в карето тютюневи складове в стария Пловдив? ...

Някой бърза. Кой някой? Защо бърза?

- Тези въпроси биха могли да  бъдат съотнесени и към проблемите на бежанците. И те бързат преди да се затворят “коридорите” през земите на Европейския Съюз.

- В самия край на месец август на някакво ишмедиме (събор) в Симитли някойси Методи Бачев, шеф на фирма "Агромах", която печелила поръчки за ремонти на пътища за милиони, произнася вече култовите думи: "Кметът на Симитли е е**л Бойко Борисов". Заради това той е арестуван начаса от полицията в Благоевград. След два дни министър Румяна Бъчварова поиска и получи оставката на шефа на полицията в Благоевград Росен Танушев. Заради “превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия”.

Кой крив, кой прав, не моето мнение е важно. Аз само отбелязвам липсата на нормална логика в действията на МОЛ-овете от БСП Кирил Добрев и Жельо Бойчев, които от името на БСП поискаха в Парламента оставката на Румяна Бъчварова. Значи от една страна онзи Методи Бачев обидил Бойко Борисов, полицаят Росен Танушев начаса го арестувал, а веднага Румяна Бъчварова, министър в правителството на Бойко Борисов, го уволнява заради превишаване на правата и полицейски произвол, От другата страна след два дни БСП иска оставката на Румяна Бъчварова, тъй като тя защитавала своя премиер - “вместо да накара подчинените си да работят по сигнала на левицата за икономически престъпления”, се "занимава с арести на журналист и на пияни фенове".

Кой къде го сърби и по-важното – защо го сърби?

- Прескачам един куп разни други (по друг повод) сърбежи, политически. Но ще завърша с един обществен “сърбеж”. Фактът: На сватбата на малката си дъщеря Христо Стоичков ударил един-два юмрука по някакъв журналист, който си позволил да прави снимки как компанията се качва по колите си след празненството. Мястото – обществен паркинг в Правец. Датата – 30 август 2016-та.

Помните ли, че само преди половин година Стоичков беше заснет пред няколко убити от него носорога на сафари в Африка. Действието се нарича бракониерство и е наказуемо със затвор. А Стоичков каза, че провеждал “санитарен лов в Африка” И допълва нагло: “Нима ако бяхте публикували моя снимка с диво прасе, отстреляно от мен, бихте били толкова гневни? Или по-скоро бихте купили такова месо от съседния на Вас магазин под формата на суджук, за да присъства на празничната Ви трапеза? Ще оставя отговора на всички Вас.” (Случката е описана подробно в моя постинг “Записки по българските въпроси – март 2016”, публикуван на 15.04.2016) 

Пак пиша същото: Българи, крайно време е, безкрайно крайно!, да бъдете по-чистоплътни морално! Иначе ще събирате собствените си зъби на някой паркинг. Тоя няма да спре сам!

П.П.

- На 23 август почина журналистът Димитър Цонев. За умрелите добро или нищо.

- Ако напоследък сте си купили консерва от супера до вас, внимавайте като я отваряте. Много е възможно от нея да изскокне журналистката Мария Чернева.




Гласувай:
3



1. slavimirgenchev1953 - Свинята, разбира се,
27.09.2016 14:02
е много мъжка. И Коледа не я лови.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1883379
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930