Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 18:44 - Времето на Жан - Цената на червеното
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1245 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кой Жан? – Виденов естествено, Затова и цветът е червен.  – “Нас червеното знаме роди ни! Нас не ще ни уплаши смъртта!”, помните този филм, нали. Те са си го казали - “Червеното” и “смъртта” свързани навеки “до края на света”. До края на кой свят, да попитаме? Защото светът на Човечеството изобщо не се и готви да умира. Умира Техния свят, на червеното знаме.   

В постингите си аз разказвам за това. Старая се да го правя последователно, методично и разбираемо на базата на конкретните случки, след онзи Ден от Времето в който те сами си признаха, че диктатурата им е гола. 

Жан Виденов (1995-1996) е етап от агонията на строя им. А агонията на един строй започва, когато се свършат парите за поддръжката му. В този постинг разказвам за това как Жан свърши парите, примесено от време на време с анализ на причините за това.

Обещанията на Виденовото правителство няма да записвам. Те са едни и същи за всички политически сили, щом дойдат на власт. За Усилията ще отбележа само, че биха дали резултати, ако посоката на развитие на обществото е "вярна" и ако "шофьорите" са добри.

 

Но виж за Резултатите на Виденовите социалисти ще разкажа подробно:

- Първи подскочиха цените на бензините - в края на януари 1995-та скок от около 10%. Токущо назначеният нов/стар председател на Комитета по енергетика Никита Шеваршидзе заяви:  "Предшественикът ми Люлин Радулов изпълняваше неенергийни задачи.". След три дни (на 3 февруари 1995) допълни: "Ще трябва да се въведат непопулярни мерки, ако искаме да имаме "топло" и "светло". "

- Новите цени на тока станаха факт от 1 април. От 85 стотинки дневната тарифа на киловат става 1,25лв, а нощната - от 45 на 66 стотинки.  47% увеличение!

- Седмица преди това цената на едно трамвайно билетче стана двойна: от 5 на 10 лева. Основният размер на социалната пенсия, заедно с компенсациите на правителството за инфлацията, е 1560 лв. Средната пенсия за страната е 2335 лв.

- И за да не си помислите, че хилядарките са големи цифри, ше запиша заплатите (съобщение на Националната статистика): Най-ниски са те в образованието - 4800 лв. и в здравеопазването - 4900 лв.; най-високи - в черната металургия - 14000 лева. Следват банкерите и банковите служители с 12800 месечно, работещите в цветната металургия с 12500 и в каменовъглената промишленост с 12000 лева, нефтопреработката -11600, електродобивът - 10900 лв., полиграфията - 10200. Средният доход на клиентите на "Социални грижи" през миналата 1994-та е бил 620 лева месечно, а най-бедните българи са преживявали с по 400 лева на месец.

- От 1 април ще скочат и цените на телефоните с 15%. Телефонният импулс от 40 става на 46 лева. Радостната новина е, че международните разговори поевтиняват с 30 на сто. Само че за масовия българин международните разговори не са проблем. Той не ги води. Особено като се има предвид, че влизането ни в Европа не е предстоящо.

През март редовите избиратели на червените започнаха да протестират срещу своите. Според изследване на Европейската комисия "Централен и източен евробарометър" (цитирано в "Дума",15.03.1995, а не в "Демокрация") "Процентът на недоволните у нас е 49 на сто. 37 процента очакват влошаване на жизненото равнище, а 9 процента твърдят, че тази година ще е по-успешна."

Понеже общо взето тази ситуация е твърде конфузна за социално ориентираната партия, виновникът е всеки друг, но не и БСП. Как беше? – Аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори..."

В началото на юли четем в "Дума" (11.7) на 1-ва страница: "Според г-жа Рангелова (Величка Рангелова, към момента независим експерт в КНСБ) фактор за ниската инфлация през месеца са и спокойните валутни курсове, както и оживлението на производството. За петте месеца на годината ръстът на производството е 1,2 на сто. За овладяване на инфлационните процеси изиграли роля и пирамидите. Те обрали излишните средства от населението и намалили потребителското търсене. Тези резултати обаче не бива да ни радват прекалено, коментираха статистици. Все пак постигнатото равновесие е крехко и инфлацията може да бъде взривена. Доказателство за това са цените на нехранителните стоки и услугите, които през юни са се увеличили съответно с 2,9 и 2,1 на сто. Скок бележат и цените на редица хранителни стоки. Инфлацията за полугодието е 15,2 на сто. За шестте месеца на годината най-голямо увеличение имат цените на енергията за битови нужди - с 34,9 на сто, на средствата за лична хигиена и здравеопазване - 30,7 на сто, на жилищата - с 29,8%, на жилищното обзавеждане - с 22,9%, на спиртните напитки - 22,8%."

Четейки същия брой на “Дума”, забелязвам един пропуск на г-жа Рангелова - за ниската инфлация допринася и инициативата на президента на финансовата пирамида "Югоагент" Миролюб Гаич: "Всеки понеделник на акционерите на "Югоагент" президентът Гаич ще раздава по "един малък сувенир" - литър олио, захар, брашно, прах за пране. Гаич имал много идеи как да помогне на ужилените от пирамидите, но никой официално не му отговарял дали се нуждаят от помощта му. Междувременно в "Югоагент" тече рутинна данъчна ревизия, чиито резултати ще станат известни през другата седмица.” (През другата седмица? Браво!)

През другата седмица чета (пак в "Дума, 21.7 - нали са управляващи, те най-добре знаят): "Само с 50 лева трябва да бъдат компенсирани бюджетните заплати и социалните плащания през третото тримесечие. По 3 лв. отгоре се полагат на месечните добавки за деца според разчетите на социалното министерство. Правителството няма намерение да обсъжда споменат преди време вариант, при който да се дадат предварително разчетените компенсации според прогнозната инфлация. Разчетите не означават наличие на средства, поясни вчера г-н Коралски (Минчо Коралски, към момента социален министър в правителството на Жан Виденов). Държавата не разполагала с излишни пари. Дори и да имала такива обаче, те нямало да отидат точно за заплати. Ако имаше пари в повече, щяхме да ги инвестираме най-напред за разкриване на нови работни места, за да намалим безработицата, заяви г-н Коралски."

Е-е-ех, провлачвам носталгично аз. Друго щеше да бъде, ако онзи мракобес Ф.Д. не бе разсипал държавата. То, добре беше започнал м-р Танев да я оправя... Ама, ей-го на! - в Монтана например, като го няма Танев - "Добруджата" станала 15,70лв, а белият хляб - 17,30 (цените са публикувани в "Дума" през юли 1995).

През месец август обаче всичко се оправило. Пак в "Дума" кореспондентката Бойка Асиова пише: "В монтанското село Борован хлябът струва пет лева. Толкова, колкото предложи Александър Йорданов, като мина в опозиция. Олиото от собствената маслобойна е 7 лева. На такива цени купуват кооператорите, а те са 90 на сто от жителите. Тук не е допуснато разрушение. Не е продадена нито една машина.

- Как се оправяш? - питат кмета на Враца.

- Не се занимавам с бутане на паметници и преименуване на улици, отговаря борованският кмет."

Разбрахте ли сега, бе будали, що сме така!

На 11 август самият министър-председател Жан Виденов в специално интервю по телевизията каза: "Обещанията за политиката на доходите ще бъдат изпълнени".

Преди да прочетете какво пише на 17 август завеждащият цените в "Дума" Ангел Бонев, което следва, ще ви припомня какво е написал този на 1 април 1995 в "Дума":  "Мартенски непредвидими станаха цените от февруари насам. Странно за зимни месеци поевтиняха най-напред яйцата. Сетне падна свинското с 2 до 19 лева само за седмица в средата на март. Последва го млякото - за първи път от пет години киселото намаля с 4лв, което купувачи възприеха в началото като рекламен трик на "Данон". И то след като за дванайсет месеца млечните продукти поскъпнаха 3-4 пъти, почти пропорционално на влошеното си качество. В края на март понижението застигна кравето сирене и кашкавала "Витоша". В същото време са все още спекулативно високи цените на брашното, варивата, готовите и полуготовите храни.  Енергетиката, топлофикацията и транспортът трудно ще се откажат от ценови рекет. И отгоре на всичко все така ще действа пресата "долар-лев". Но за първи път от доста време на ценовия фронт има нещо ново."

Сега на 17 август, само 4 месеца по-късно Ангел Бонев пише: "Задаващият се есенно-зимен скок можеше да бъде предвиден още през февруари-март. Тогава противно на всякаква логика започнаха стръмно да падат цените на основни хранителни продукти. Което пък силно снижи натоварването на съответните преработващи заводи. Стоковият дефицит не се усети през летните месеци, но сега той неминуемо ще вдигне цените - разликите от повишението обаче не ще отидат у производителите. Пак спекуланти и посредници ще си напълнят джобовете. Те и подгряват пазара."

От 1 септември токът за населението отново поскъпна - 1,56 лв за дневна и 0,83 за нощна тарифа. Това са 25% увеличение. Токът за стопански нужди поскъпна повече - с 38%. Тук виновниците са МВФ и Световната банка, които поискали от България това. Нали се сещате къде съм го прочел?

От същата дата правителството добавя по 140 лева месечно към пенсиите, като пресметна, че това покрива около 500 киловата от новата цена на тока. Към този момент социалната пенсия става 1186лв, а максималната - 3558лв. Заплатите на другите, работещите, остават същите, защото те вече бяха повишени от 1 юли. Тогава минималната работна заплата стана 2555 лева, минималният базов доход - 1460, а детските надбавки скочиха от 410 на 428 лева.

От 7 септември августовската цена на свинското месо - 190 лв. стана от 200 (в Русе) до 235 (в Габрово). Телешкото месо върви от 180 до 200 лева. С 13 лева повече плащат софиянци за килограм краве сирене. В София, Перник, Благоевград и Кърджали литър олио е 60 лева. Това са сведения на националната статистика.

Същата седмица националната статистика съобщи инфлацията за август - била 0,5 на сто. И ето какво е писала Веселка Маринова ("Дума",14 септември): "НСИ се подигра с българина. Свикнал през последните години на какви ли не превратности с играта на цените, българинът беше готов да преглътне и тази. И сигурно щеше да го направи, макар и със стискане на зъби, а понякога и в някои семейства и с виене без глас. Попречи му Националният статистически институт, който неизвестно защо и странно как видя, че кесията на българина е по-пълна, отколкото е в действителност. Според корифеите на сметките през август инфлацията се оказа само 0,5 на сто. Другото са подробности. Съвсем не маловажни обаче. Като тази например, че въпреки превратностите и грубостта на живота ни през последните години на прехода към пазарна икономика на българина все още му е останало нещичко от чувството, наречено достойнство. Национално и човешко. А в него като отмираща национална черта все още е съхранено разбирането, че бедността не е порок, но лъжата със сигурност е. Лъжата в очите на собствения народ - още повече."

(Ех, бедни ми Захари Карамфилов... Защо се захвана с тези комунисти...)

Септемврийският ценови шок не подмина и вестниците. От 12 лева нагоре. Срещу новата цена вестникът на управляващите социалисти предлага и по-друга информация - достойна за вестник АНТИ например. На 12 септември е публикувал една карикатура на Светослав Янакиев със следния дълъг текст отдолу: "… Лошата новина: цените на някои хранителни стоки се повиши средно с 15%! Добрата: след решителната намеса на правителството и БНБ в следващите дни се очаква понижение… на температурите."

На следващия ден, пак в него, има епиграма от Лозан Такев, наречена "Успокоение": "Знайте всички, които се плашите от зимите,  или поне от поредния шок, / режим на тока няма да имате!  Няма да има и ток."

 

А бе, бай Лозане, нали твоите хора управляват тази страна? Задействай свалянето им, напиши им епитафия вместо епиграма.

Само че, българи, тези хора нямат тази смелост. Не излизат партизани, преди да е ясно, че идва Съветската армия. И понеже тя не идва, поражението е предстоящо. Те го знаят и затова критикуват - после Виденов целият в лайна, а те излизат облечени в бяло. Съжалявам! Такава им е характеристиката! Страхливци преди всичко!

Ако сте забравили какво следва нататък, Ами...

- за движението на долара спрямо лева: четете моя постинг “Доларова България между Виденов и Костов” от 12.02.2012

- за зарята от фалиращи банки в периода септември-ноември 1996 предстои да разкажа в бъдещия все още постинг “Времето на Жан – Ъ...” (Сега четете “Времето на Жан – Цената на червеното”)

 

"ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИ"

(Спомняте ли си тази песен на Володя Стоянов? За съжаление – МОЕ – след като “Войводата” изпя мъката си, клекна до майчицата Партия, която му беше причинила тази именно мъка!)

Вече знаем какво са пирамидалните структури. Даваш им парите си, защото след месец ти връщат двойно по–голяма лихва от обичайната. Радостен, че си спечелил доста пари, без да вършиш нищо, решаваш да опиташ още веднъж с по–голяма сума. Това, че те наричат "акционер", някак гали самочувствието.  Ако не слушаш разума си! - Откъде идат тези лесни пари, пита той, Разумът. И отговаря:

Помамени от приказките за келепира и рекламата: О, не е необходимо да правиш нищо. Просто се обади на телефон бър- бър. Те правят всичко вместо теб. И умножават парите ти", хиляди акционери се тълпят пред зашеметяващо лъскави офиси. Хиляда души по 10000 лева правят 10 милиона. На първия тур президентът си заделя един милион. Останалите раздава като дивиденти. На втория тур акционерите са 2000. Президентът си прибира два милиона... Така с парите на новите прииждащи акционери се изплащат печалбите на старите. Обърната с главата надолу пирамида. Докато дойде моментът при поредния тур "президентът" да изчезне заедно с парите, и на старите, и на новите акционери. Антипирамидата се срутва. Какво да правят акционерите ли? Ами, най–много да набият бодигарда, дето все още пази празния бутафорен офис. Кой им е виновен, че са повярвали на нечии думи, и са дали ДОБРОВОЛНО парите си на "честници".

(Ще позволите ли да ви припомня една реклама - цели 18 години по-късно – на КТБ: Клиентите са ни скъпи! Народе, народе...)

Първите "пирамиди" в България се появиха през 1993 година. Първите им  "срутвания" започнаха през пролетта на 1995-та. В началото на юни въпросът беше поставен на дебати в Парламента. В крайна сметка това е правилно. Според вестниците около 200 хиляди българи са вложили пари във финансовите пирамиди, а действителната цифра сигурно е по-голяма. Ако измамените вкарваха свои депутати в Парламента, те щяха да бъдат представени с поне 20 места. Истински балансьор, нали? А защо не и заплаха за националната сигурност!

Само че в дебатите социалистите си останаха пак комунисти. За рухването на пирамидите изкараха виновни: (покрай голямата причина наивността, подходяща дума е и тарикатлъка на вложителите)– СДС: че създала пирамидите, независимата съдебна власт: че регистрирала кухите структури, и БНБ: че не осъществила контрола върху тях. Малко по-надолу ще цитирам доклада на специално създадената анкетна комисия от къде се вижда, че първите "пирамиди" са създадени през пролетта на 1993 година. Какво тук е виновно СДС на Ф.Димитров? Та нали точно той през септември 1992-ра предупреждаваше внедрените ченгета сред ДПС и "сините мравки", както и техните разработчици от бившата вече БКП, че заформят мафия. А те нагло се смееха. Който е забравил тези събития да се върне назад във времето например и да прочете моя постинг “Атаката е срещу самите промени” от 7.05.2012.

Ако не му се чете, да си спомня по друг начин!

А аз само ще ви припомня:

- Високоинтелектуалния коментар на вестник "168 часа" - "Пирамида в задника" под фотоколаж на който се вижда един човечец в народна носия в чийто задник е забит метроном.

- И какво пишат господарите. Mила Манова, "Дума": "Откак се провали на изборите (октомври 1994) СДС все не намира повод да изпие артисалото шампанско. При липса на достойни за поливане успехи тапите гръмнаха в парламента за съвместното гласуване с ДПС, НС, БББ и част от БСП, с което бе отклонено назначението за шеф на ДСК на кандидатката на соцкабинета (Бистра Димитрова, "човекът на Мултигруп" – допълнение мое). Около поправките в закона за земята, каква ти радост - да паразитираш върху разореното земеделие е трудно, пък и селата - червени. Да плачеш за пенсионерите - не върви, когато си ги определял като "алчни старци". Да зовеш за НАТО - оголял гласоподавател няма да те чуе. Престъпността да подхванеш - там пък до Татарчев опираш. В тази оскъдица едно му е хубавото - не от вчера се срутват "пирамиди", но баш днес са накуп. Може да свършат работа. На онзи наивен народец като нищо ще му посочиш виновника - може с митинг, може с окупация да го омагьосаш да повярва, че е жертва на червената мафия. Та претенциите, оглавени от демократичен гняв, ще бъдат поредната стрела в тялото на противника - соцкабинета. Ще остане актуален лозунгът: "Измамени от всички "пирамиди", обединявайте се!". Само се добавя едно "около СДС" и поредната политическа акция е налице."

Споменаването на сакралния за мановките от преди 6 години лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" ме подсеща и аз да кажа нещо:

Социализмът е типична пирамидална структура. През първите години в "акциите" участват малко хора. По–нататък, с блага дума или с меч, все по–широки кръгове от народа са принудени да влагат всичко свое материално и духовно в тази Акционерна Идея. По-първите акционери стават правоимащи. Докато има все още невключени в Играта свободни хора, обърнатата пирамида расте и се крепи. Дивидентите на акционерите идват регулярно, без да се полагат особени усилия: "Социализмът ни ДАДЕ всичко: работа, жилище, образование!" Но постепенно неакционерите в държавата вече свършват. Всички са обхванати. Дивидентите започват да прекапват. Идва ред на "новите концепции". Пирамидата си иска своето. Започва периодът на "износ на революция" – Акционерната Идея търси нови наивници в други държави...

Пита се, докога? Ами, докато новите постъпления вече съвсем не могат да покриват старите нужди и пирамидата се срутва. В конкретния случай на нашата Народна Република: датата 10 ноември 1989. Обаче наивници у нас наспорил господ. Идва нов президент и примамката "високи лихви без труд" се задейства отново. Какво ни предлагат модерните леви? Едно общество като старото. Чуйте приказките им: "Колко добър бе социализмът, защо ни трябваше тази пуста демокрация. Ние ще спрем разрухата, защото компетентите са в нашата партия.  Не жалете труд и средства за нашата нова Идея! Сигурни дивиденти!"  До следващия Десети ноември, сънародници. Нищо чудно той да се състои още догодина. (Тези думи са писани от мен в 1996-та, сега в 2016-та само ги цитирам.)

Мисля си, дали ако се помирим с раковото си образувание, то ще се помири с нашия живот? Дали не е по–добре да се подложим на операция, колкото и да боли. И по–бързо! Не било рак, чувам гласовете ви. А какво е, когато правителството на демократичната левица с вноските за пенсии изплаща заплатите, когато пациентите в болниците си носят от къщи консумативите,когато един брой "Хумана" е цялата месечна добавка на детето ти и още 50 лева отгоре (засега)...? Спирам да се ядосвам. Само питам: колко остава до срутването на новата пирамида, създадена върху старите боянски гробища? Не било рак, продължавам да чувам гласовете ви. А какво е за една държава с 70 парични единици за долар "задълбочаването на дружбата и сътрудничеството" с друга държава, където същият този долар е 5000 единици? Защо се правим на по-глупави, вярвайки, че левът става 80 за долар, поради "лошите спекуланти на пазара"? Aкo им повярваме и станем акционери в тяхната пирамидална структура, това ни чака. Спрях да се ядосвам. Не съветвам никого каква бюлетина да пусне. Опитах се да обясня, че обществото, което ни предлага "БКП/БСП и Сие" АД също е пирамидална структура.

През юли 1995-та специално създадената парламентарна анкетна комисия за разследване дейността на пирамидите публикува своя доклад. (Фактите, констатациите за обстоятелствата и виновните, препоръките й за преодоляване на явлението, намирам във вестник "Дума" от 21 юли 1995.) Докладът на комисията е подписан от осем нейни членове, петима са отказали заради непълноти в текста. Зам.председателят на комисията Венцислав Димитров е внесъл свое виждане по въпроса. Вестникът не съобщава какво е то. По данни на комисията броят на засегнатите от пирамидите само в североизточна България е над 160 000 души, а сумата, с която са изгорели - над 10 милиарда лева. Влоговете варирали от няколко хиляди до 10 млн.лева, като преобладавали сумите между 400 и 500 хиляди лева.

Нямам място да публикувам списъка на 13-те най-известни сред акционерите пирамиди. Само ще отбележа няколко нещица, които ми се виждат много интересни:

- Под номер 8 в списъка на първите рухнали пирамиди е записано д-во "М и Ай". За 3 месеца собственичката Красимира Данаилова е събрала около 6 милиарда лв. Според "Дума" тя е най-богатата жена у нас. А знаете ли каква професия е имала Красимира до 1991-ва? Според "Демокрация" тя е продавала билети на варненската гара. Това обяснява защо първото заведено дело срещу "фараон" е нейното.

 - А знаете ли каква професия е имал Павел Хранков до 1990 г.? Защо питам ли? Ами, че този прост циганин в 1995-та вече е собственик на цяла хотелска верига, наречена на неговото име. За това са нужни твърде много пари накуп. Как се събират те при условие, че дядо ти и баща ти са нямали нищо?

- И докато ДУМА ПРЕС продължава да пише: "Важна роля за възхода и "успеха" на пирамидалните структури според парламентарната комисия имали средствата за масова информация. Благодарение на огромното им влияние и доверието на гражданите към тях масираната рекламна кампания придала "законен" вид на пирамидите. Без нея измамата едва ли щяла да стигне до сегашните размери. Според комисията основната вина естествено носят фараоните, чиито намерения от самото начало са били престъпни. Част от тях вече са задържани, други се издирват, включително и със сътрудничеството на Интерпол. Тези хора трябва да бъдат съдени да понесат полагащото се възмездие, е категорична комисията."

ВЕСТНИК “ДУМА” рекламира бодро все още "неизбухналите пирамиди". Например в броя си от 13 юли 1995г. е публикувал (на половин страница!) следното  от своя кореспондент Леонора Лекова:  "Тук съм, нямам намерение да бягам, нито се отказвам от строителството на "Анжел сити", каза неотдавна пред репортер на "Дума" Соломон Анжел.

На 19 септември 1995, "Стандарт": Бизнесменът Соломон Анжел и шефът на строителни войски генерал Пешлеевски вдигнаха вчера тост по повод първата копка на софийските хали. През август следващата година София ще има своя голям универсален магазин, каза Соломон Анжел.". В. "Дневен труд" (17 февруари 1996): "Целият пакет акции, собственост на Соломон Анжел, е изкупен от "Макском Холдинг" срещу…1 лев. Новите собственици стават приемници на всички активи и пасиви на нашумялата фирма.  В борда на компанията "Макском Холдинг" влизат Иво Георгиев - шеф на банки ПИМБ и "Елит", Мирослав Дермеджиев-предприемач и депутатът от ДПС Максим Димов

- За пирамидата на Иво Недялков само ще напиша, че преди 10 ноември той е бил колега с Васил Велев (днешен председател на Асоциацията на работодателите в България) в фонда ТНТМ. Парите им са оттам – от социалистическите младежи.

Тарикати и наивници има навсякъде. Непомнещите са още повече. За тях е съветът: "Следващият път  мислете!" И той звучи по-общо, защото не се отнася само за хартийките - пари, които губим във финансовите пирамиди. Децата ни растат. Да помним, че ние сме отговорните за тяхното бъдеще!




Гласувай:
2



1. slavimirgenchev1953 - Думаджите продължават да пишат по този порочен начин,
23.06.2016 10:41
но вече знаят, че има кой да ги цитира. Предпуредени са!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872382
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031