Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2016 10:24 - Времето на Жан - Лош занаят
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1735 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато ви кажат, че престъпността е демократично следствие, изобщо не им вярвайте. Лъжат като дърти комунисти. Те именно, комунистите - в условията на свят, който не им се подчинява - стимулират престъпността във всичките й форми – като започнем с изисканите думи в най-високото ниво Парламента и завършим в гората над някакво забутано балканско село в което безчинстват цигански брадви – за да дискредитират Демокрацията и “народът” да ги избере пак тях.

Това е четвъртия поред постинг в който давам хронология на престъпленията по тяхното Виденово време. За да сте информирани, когато ви убеждават ДНЕС СЪЩИТЕ, че “такова беззаконие като днешното при ГЕРБ никога не е било”!

1.                  На 1 юли 1995г. 23-годишен касиер в обменно бюро "Магнолия" в кв."Красно село" в столицата е разстрелян от упор на работното си място в 9 часа сутринта. Какво научихме още? Че собственик на обменното бюро е някой си Юри Янков (никому неизвестен софийски банков чиновник), но и че с разследването е натоварен "много тежък" човек - вездесъщия Ботьо Ботев, шеф на отдел "Тежки престъпления срещу личността". Толкоз за несведущи като нас!

2.                  В първата сряда на месец юли (ден 5-ти), малко преди да залезе слънцето, насред София, пред открито улично кафене на "Петте кьошета", спряло черно "Алфа-Ромео" с номер С6237СМ. От него слезли трима и тръгнали към маса с други четирима като тях. След секунди загърмяли пистолети. Един от нападнатите бил убит на място, други двама - тежко ранени. (След два дни единият ще умре от раните си.) Нападателите също пострадали - и един от тях бил ранен. Другарите му внесли своя приятел в червен джип "Чероки" и заедно с бронзов "Мерцедес" и тъмносиньо БМВ изчезнали по посока на Руски паметник.

За онези, които не знаят нищо за мястото "Петте кьошета" в София, добавям, че там се събират три централни градски булеварди - "Патриарх Евтимий", "Прага" и "Христо Ботев", пресечени от друг централен булевард "Скобелев". Ако тръгнете на изток, след 300 метра ще стигнете НДК, а ако тръгнете на запад пак след 300 метра ще се озовете на Руски паметник. Тези кръстовища са едни от най-оживените в столицата. Там дори и през вечерта автомобилният поток не спира. Изразът "изчезнали в посока Руски паметник" е съвсем нереалистичен. Добавете, че вестниците дори съобщават точният регистрационен номер на "Алфа-Ромео"-то, а в "Пирогов" били закарани двамата тежко ранени от уличната маса, и ми кажете какво според вас е затруднило първо полицията, после следствието и накрая съда, та този "случай" да остане неразрешен? Научихме само, че ранените от "Пирогов" били бивши "барети", а името на убития е Веско Въртийски - Патичето от хората на Карамански.

3.                  За Карамански вече знаем повече от достатъчно. Но непрекъснато излиза нещо ново. Например: Два дни преди стрелбата на "Петте кьошета" в "Дума" (3.7) пише: "Иво Карамански бе сред най-личните гости на купона по случай 2-ия рожден ден на столичното частно радио "99". Бодигард следеше всяко по-рязко движение на околните. Компания на Карамански правеше главно собственикът на радиото Емил Иванов. От останалите гости впечатление оставиха Нели Рангелова, Катя от "Ритон" и младоженецът Богдан Томов." Или пак в "Дума", но от 7 юли - два дни след стрелбата: "Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев отрече вчера да има някакъв общ бизнес с Иво Карамански. Единствената истина във вестникарските публикации напоследък била, че двамата са се срещали неотдавна. Това било на празненство в чест на новородената дъщеричка на тв журналистката Светослава Стаева. Там Карамански потърсил съдействие от Тренчев пред правозащитните органи, които били нарушили правата му и го държали затворен без основание."

Отбелязвам специално, че вестник "Дума" представя тв журналистката Светослава под моминското й име - Стаева. Хитро! Но и банално! Имам запазено съобщение в архивата – “Демокрация”, 27 юли 1994г.- за това, че “във финансово-брокерската къща ”Прудентал Секюрити”, щата Мериленд има сметка на името на Димитър Николов (фамилията Тадаръков не е вписана). За адрес е посочен адресът на Силвия Ролински в САЩ. На тази сметка гендиректорът, в случая частно лице, е превел на 15 декември 1993 сумата 425556 долара”.В същия брой на “Дума”, но на предната страница има снимка на мъжа на Стаева - Димитър Тадаръков и съобщение, че ръководения от него холдинг "Булгарлизинг" щял да си плати дълговете: "ЩЕ погаси 20 млн. долара просрочени задължения на държавни фирми, акционери в холдинга", цитирано точно. Текущата истина след две години: във вестниците ще се пошуми за дело срещу "Булгарлизинг" и Димитър Тадаръков за невърнати дългове. После всичко ще затихне до… Докога?!

4.                  Известният Георги Илиев в четвъртък вечерта на същата тази първа седмица от месеца пристигнал в Хасково. Според вестниците - да набие братята Валентин и Антоан Подмолови. Водел, естествено не да гледат, а да помагат, още десетина авера с 5-6 лимузини. В компанията бил и вицепрезидентът на ВИС-2 Николай Цветин. Кюстендилските дейци пребили жестоко, когото искали. И тръгнали обратно към София. Сега вече полицията (която представлява държавата) събрала кураж да се намеси и организирала заградителни полицейски действия. Когато биячите започнали да излизат от мерцедесите, оказало се, че единият от тях се казва Асен Величков. Обикновено име, обаче службата му - не: главен сержант от сектор "Издирване" на софийската РДВР!

Случаят удивително напомня на ситуацията "Белите брези" от 1994 година. Вместо в апартамент полицаи и престъпници сега са омешани в коли. Други полицаи с риск на живота си се опитват да ги спрат. Добре, че тук се разминало без "ювелирни изпълнения". И както при "белите брези" - никакви последствия за никого. След 24 часа всички са пуснати от полицията. Мотиви? - "Георги Илиев не е участвал в побоя над двамата братя, а само наблюдавал сцената. Това беше потвърдено вчера и от източници, близки до ВАИ-холдинг." Интересен неизяснен въпрос: А сержант Асен Величков какво е правил през същото време? И той ли е гледал само? Кой да ти каже…

5.                  Четейки вестниците от това време, попаднах на информацията, че президентът на ВИС-2 Чавдар Писарски по времето на екшъна в Хасково, сътворен от неговия заместник, бил в Велико Търново на тържествата около откриването на паметника на Стефан Стамболов за 100-годишнината от рождението му. Сигурно е присъствал и на кръглата маса под мотото "Стефан Стамболов в историческата съдба на българите"! Като един от спонсорите на мероприятието.

Дарители! Вместо да бяха дарили, по-малко да бяха пили и били…Горката България! Но и горда България! На церемонията за откриване на паметника на Стамболов в Търново имаше плакати: "Червени фарисеи, ходете си!".

6.                  Ден и половина след хасковския екшън, в Кърджали в нощния бар "Париж" (според вестниците собственост на кърджалийския "Георги Илиев"- Ержан Рашид Роко), 20-годишният бодигард Дамян Дамянов стоварил една бухалка по главата на посетител, защото "положил по американски маниер крака на масата". Е, след като 27-годишният нахалник Алиер Хасанов Алиев си го изпросил, пробождайки бодигарда с нож в крака. Но Алиев, синът Хасанов, умрял още докато го изнасяли от бара. Черепът му бил счупен. Питате за последствията? "Говорителят на РДВР Стоян Дамянов съобщи,че ще се направи оценка на нощните барове, които по обясними причини се превръщат в сборища на криминално проявени елементи."

7.                   На 7 юли бившият просветен зам.министър в две правителства - на Ф.Димитров и Любен Беров - Ламбо Кючуков е бил намерен в местността "Бялата вода" на Витоша прострелян смъртоносно в главата. Засега вестниците пишат само, че полицията проверява версия за самоубийство или случайно убийство от някой подпийнал посетител на "Копитото" или "Тихия кът".

И без човек да е умен полицай, тези идеи ще му хрумнат последни. Ами, че Кючуков е действащ доцент в СУ. Тръгнал да се самоубива, или да се разхожда, на Витоша в делничен ден след 7 часа вечерта? Може, ако местността не се казваше "Бялата вода". Тя съвсем не е Витоша, а кварталът на баровските къщи в Бояна, струващи по един-два милиона долара и построени за последните 3-4 години с "честни пари" от бивши обитатели или техни прислужници на "втория етаж" (според картинното обяснение на Андрей Луканов).И мислещият гражданин ще се окаже прав! През октомври 1995-та следствието ще задържи в обвинение за убийство президентът на застрахователното д-во BG-PLAN Пламен Миронов. Ламбо Кючуков е имал договорни отношения с дружеството на Миронов и се канел да застрахова всички училища, както и самото министерство на образованието. Историята ще има продължения, за край - не зная. Засега любопитното е, че съпруга на Миронов е известната актриса Ели Скорчева. Адвокат на Миронов по делото за убийство е Еню Комитов, също личност с известна фамилия. Според "Дума" (от 19 октомври) "BG-PLAN е единственото българско презастрахователно дружество с пирамидална структура. Тя позволявала на клиентите си да бъдат и нейни агенти".

8.                  На 10 юли баш по обяд в 12,30ч., на ъгъла на улиците „Гурко" и "Иван Вазов" в София, на 100 м от М-вото на вътрешните работи, някой си Симеон Галчев и авери крадяли кола. Полицаите пристигнали веднага, но престъпниците подкарали крадената кола срещу тях и минали през крака на единия. Другите полицаи все пак успели да спукат гумата на колата. Нататък от "Дума",11 юли: "Въпреки това бандитите избягали, защото ченгетата прекратили стрелбата, за да не пострадат невинни минувачи, съобщи вчера министър Любомир Начев". Хванали само въпросния Симеон Галчев, "когото простреляли в десния крак под коляното". "Дума" не уточнява кога полицаите са простреляли Симеон. Преди или след решението си да не стрелят, защото улицата е много оживена по това време на деня.

9.                  Убийства на българи стават не само в България, а и в Русия. Защо ли не се учудвам! На 13 юли в поцинкован ковчег от Москва пристига на летище София тялото на 36-годишния Петър Ненков. Катастрофа с кола на околовръстния път на руската столица. Според осведомени (вестниците "Дума" и "24 часа") той е създател и вицепрезидент на Първа руска банка в Москва, а едновременно с това до месец май е бил и заместник-председател на българската Първа източна международна банка. Чрез фирмата си "Ей Си Джи", регистрирана във Виена, дължал 8 млн. долара на "Булгартабак" от края на 1992 година. Владеел говоримо 4 езика. Приятел на Йосиф Кобзон и притежавал 20% от акциите на неговото много известно казино в Москва "Метелица". Тези акции Ненков бил закупил от друг известен българин Валентин Златев (от известен правешки род, собственик(?) на “Лукойл”). Близки на Ненков твърдят, че той, Златев, е бил съветник на Тодор Живков по въпросите на младежта и спорта, а на "кръглата маса" от 1990-та е съветвал комсомолския лидер Росен Карадимов. Момче от сой! Пък да знаете коя е тъща му...

10.             В средата на юли унгарски граничари хванали 19 граждани на Шри Ланка, които се опитвали да минат нелегално тамошната граница. При разпита им се оказало, че те са част от група, която използвала изграден канал за прехвърляне на хора през Балканите към западните страни. Как точно действал каналът не пише по вестниците, но пък подробности за изпълнителите има. Българската фирма "Сейф" наемала камиони за превоз. Нейн камион ИФА с регистрационен номер С1982ТА и шофьор Пламен Трифонов спрял по принуда в унгарския град Дьор на път за Германия. По принуда, защото в каросерията му имало натоварени 37 нелегални емигранти от Шри Ланка, 18 от които вече били умряли от задушаване по време на пътуването. Труповете били намерени случайно, шофьор около камиона нямало. Официално товарът на камиона бил "пластмасови бидони от България за Франция". Фактите, които излагам, станали известни на българските власти след съобщение на унгарското разследване. По-нататък продължавам с написаното в "Дума" (18.7) под надслов "Емигрантите от Шри Ланка са товарени в чужбина, откри МВР": "Следствието показало,че митническият документ на ифата е на служител от митницата на аерогара София, а номерът му е измислен, казаха служители от митницата в Горубляне."

(Не разбрах за коя митница става дума - за тази на аерогара София или за тази в Горубляне! Но от по-късни времена зная, че вестниците ще пишат за една частна къща в софийското село Горубляне, която била пансион за имигранти от Ирак, Иран и западна Турция (Кюрдистан) към Европа. Това ще стане след като съселяните на въпросната хазайка се оплакали от обстановката. Заглавията във вестниците са от типа на "Терористи живеят край София".)

 Унгарците не успели да издирят шофьора на камиона. Него сме го задържали ние след като се прибрал в родния си град Кърджали. Според обясненията му "на територията на Румъния ме спряха въоръжени лица и с пистолет на слепоочието ме принудиха да сляза и да оставя камиона". (Това в Румъния, а кой е закарал камиона до град Дьор в Унгария, вестникът не коментира.) А как се е върнал Пламен Трифонов до България интересува ли ви? "Според неговите обяснения той е бил натоварен от румънци принудително в лека кола, която го оставила на границата."

Накрая да напиша подробности от биографията на "бизнесмена Пламен Трифонов, шеф на фирма ДАКС". Преписвам от "Дума", 20.7.1995: "Преди 3 години същият Пламен Трифонов бил задържан на 23 юли 1992г. на ГКПП Брегово при опит с ТИР кърджалийска регистрация да превози 24-ма чужденци, укрити в пломбирано помещение на автомобила. Това съобщи началникът на регионалната следствена служба във Видин Людмил Еленков, цитиран от БТА. В ТИР-а са открити 21 шриланкийци, 2-ма китайци и 1 кюрд. По време на митническата проверка се скъсал брезентът на автомобила и оттам изпаднали полуживи шриланкийците. Другият българин, пътувал в автомобила с Трифонов, успял да избяга. След задържането на Трифонов и проведените разпити на имигрантите всички са били освободени."

(През ноември 1995-та "Дума" ще съобщи, че Пламен Трифонов го грози присъда от 5 до 15 години затвор за причинена смърт на повече от едно лице. След това не съм прочел във вестниците за осъждане на лицето Пламен Трифонов. Възможно е да съм го пропуснал, ако е било сбутано някъде из рубриката "накратко". Случаите за нелегално прехвърляне на иракски, кюрдски и афганистански бежанци към Западна Европа с участие на български граждани ще продължат. Още в края на октомври ще бъде следващата голяма "пратка" - 29 души натъпкани в празна цистерна, хванати в столичния квартал "Редута".)

11.             На 23 юли в Петрич на централната улица "Цар Борис" е бил прострелян главният бодигард на известния милионер Живко Томов-Фашиста. Това било втори атентат срещу бодигарда. Този път стреляли с автомат "Томпсън". "От безразборната стрелба по чудо оцелели играещите наоколо деца", пише кореспондентът на вестника Иван Илков.

12.             Точно ден преди това четем ("Дума, 21.7, Таня Колева): "Има сериозно развитие на някои от нашумелите убийства и може би следващата седмица ще бъдат обявени конкретни извършители, заяви министърът на вътрешните работи Любомир Начев. За журналистите обаче той изрично уточни, че не става дума за убийците на Васил Илиев, и бе категоричен, че разследването по този случай не е прекъснато. За 6-те месеца на годината се забелязва нищожно, но все пак намаление на престъпността, заяви на брифинга министърът. 101559 са били престъпленията за периода, 206 - убийствата, 5361 разкритите финансови престъпления. Въпреки приетите поправки в НК, задължаващи прокуратурата да прибира "на топло" рецидивистите с над 2 висящи дела, от над 3000 подобни лица в арестите са се озовали само 108, а в София е задържан само един. За корупция и злоупотреба със служебното положение от МВР са уволнени близо 60 служители."

Не става ясно от кореспонденцията на Таня Колева дали в статистиката на министъра влизат например извършените дребни нещица, случващи се всеки ден. Например, преписвам напосоки дневната сводка от вестника й на 26 юли, наречена "Полицейско денонощие":

- В района на Черния кос край София е отмъкнато БМВ-то на австрийски гражданин.

- Холандски гражданин бил свален от мотоциклета си и ограбен на пътя за с.Локорско, Софийско.

- Двама германци олекнали с три хиляди марки край ресторант "Чадърите" в Карлово.

- В Плевен двама изнасилили своя 16-годишна съгражданка.

- От частен дом в "Ситняково", София са задигнати злато, бижута, долари, марки и др. вещи за близо 1 милион лева.

- Взломаджии отмъкнали цигари за 1,5 милиона лева от склад на еднолична фирма на ул."Рожен" в София.

- Дрехи за около 350000 лева прибраха обирджии от магазин на ул."Цар Асен" в столицата.

Такива сводки има всеки ден! Във всички вестници, навсякъде! Магистрални кражби, нагли дневни… Не броим убийствата на хората с прякори…

13.             В края на юли във вестниците записаха едни съобщения - не ти е работаДУМА ПРЕС, 26 юли: "Военна прокуратура започна проверка по жалба на ген. Любен Петров, който наскоро бе забъркан в афера с 50 хиляди патрона за автомат "Калашников", изнесени от дупнишко поделение със съдействието на ексгенерала, началника на поделението Й.Крашевски и на Иво Карамански, набеден за приятел на депутата, и поели за воюващите страни в екс Югославия." Пак в този брой на "Дума" има още подробности, но не се разбира за същото нещо ли става въпрос или за нещо друго: "На срещата си с Татарчев в Главна прокуратура Иво Карамански се появи с отец Камен Бараков, който обясни, че присъства на срещата, за да бъдат изпълнени исканията на бившия арестант. Поводът за нея били изчезналите много пари и документи от офисите на Карамански в хотел "Хранков".

14.             Едно съобщение, намерено в "168 часа" в началото на август:  „Клонът на ВИС-2 във Видин дари с 40 бона група полицаи от РПУ-то в Белоградчик. Причината е, че ченгетата се оказали по-добри детективи от местните борци, което висаджиите им признали с подаръка." (Става дума, че полицаите в РПУ-Белоградчик намерили открадната мазда на директора на Минералбанк-Видин, застрахована във ВИС-2. Борците не могли да открият колата.)

Завършвам със записа на две случки.

15.       Първата е нагло-зловеща и е описана в "Демокрация" от 1.09.1995: При полицейски обиск в дома на шефа на местния клон на застрахователната компания ВИС-2 в Радомир Юлиан Витанов била намерена подслушвателна техника, скрита в дипломатическо куфарче. Ето версията, която г-н Витанов е разправил пред органите на МВР, и на която те, органите, са ХВАНАЛИ ВЯРА: (Интервюто е на Анна Радева, големите букви за вярата съм поставил аз.) "От пресата научих за съществуването на подобно дипломатическо куфарче с модерна апаратура за подслушване. Аз лично не притежавам такова. Въпросният апартамент, където е намерено то, е собственост на майка ми, от години там живее само тя. Понякога ходим на гости със съпругата ми и трите ми деца. Същия ден, когато полицията е извършила обиска, майка ми е повикала по телефона техник, който да ремонтира разваления й телефон. След като си отишъл, куфарчето останало пред входната врата. Майка ми помислила, че е негово и си го е забравил, и решила да го прибере в къщата, докато си го поиска. Не го е отваряла."

16.       Втората случка е направо зловеща, Описана е във в."24 часа" от 4.10.1995 – “В софийския квартал "Борово", към 2,30 часа през нощта, двама приятели от Дупница - 20-годишният Венцислав Стефанов Стоев-Вегаро и 22-годишният Владимир Асенов Златков-Владо Попа - решили да крадат кола. На сутринта 13-годишно момче се натъкнало на телата им. Били застреляни с пистолет "Макаров". Полицията не намери убиеца. Вероятно на някой много нервен притежател на автомобил от блоковете на столичния квартал му е писнало и е решил да раздаде "диво" правосъдие. И нататък доволен ще си пие кафето в местната кръчма, заобиколен от приятели. Докато не превърти отново!

Жълтият вестник не коментира ТАЗИ страна на въпроса! Набляга, при това подчертано доволствайки, че убитите били имали куп дела за кражби…Само че, понеже са прости, хайде да го кажа по-меко – ограничени времево във възприятията си само за днешния ден - не са чували, не си и помислят, за “дивото правосъдие”.

Е, аз съм дотук. Лош занаят – лоша смърт. Да добавя: Която ще ги застигне, далеко преди вулкана Йелоустоун да изригне!

 

П.П. Вчера беше първа пролет. Вечен символ – всяка година идва! Безотказно! Дворът е полудял от всевъзможните цветове на разцъфтелите иглики. Затварям очите си и - може би защото съм стар и старите хора нямат вече време за нови надежди, спомнят си за пропилените млади години – виждам червеното море от карамфили в пространството между Партийния Дом и двете сгради на Държавния и Министерския Съвет от онези години, когато Тодор Живков господстваше и в трите. Твърдя, че именно в тези години се провеждаше истински геноцид над българите в името на една престъпна партия БКП.  

Защо геноцид ли? Ами днес, 25 години след като БКП се прекръсти на БСП (на 2 април ще станат 26!) посочете един поне от настоящия българския елит – интелектуалци, учени и преподаватели, журналисти, бизнесмени, писатели... – който да не е бил в ОНИЯ времена в елита на Комунистическата партия! Трудна задача, нали?! Хайде сега една по-малко трудна – Кажете защо в днешния елит няма нито един българин представител на ония, които никога (и преди, и сега) не са били съгласни с член 1-ви на Живковската конституция? Че как ще има като ТОГАВА не е имало ОПОЗИЦИЯ на БКП? Всички от Опозицията са били избити буквално във времената на т.нар. “Народен съд”, а после изхвърляни методично и безотказно от живота на България! И на тяхно място са поставяни забележително прости в обществен, а и в личен план хора.  ТОВА НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД?!

И ДНЕС тази същата Партия се държи така! Именно ЗАРАДИ ТОВА като българин казвам на Света: Не избирайте Ирина Бокова за председател на ООН! Нейният род, в обобщаващия смисъл на думата, засади и поддържа половин век “геноцидното море от червените макове” в страната ми. И тя е такъв “градинар”, ще изкорени “игликите” пред сградата на Общото Събрание на народите и ще боядиса всичко само в червено.

Е, може да постави някъде в средата на “новата градинка” едно по-шарено петно – ред бели карамфили, ред – зелени и ред – червени. Но само временно – докато комунистите съумеят да организират нов “Народен Съд”. Четем нали, мечтите на съветските блогъри?!    

И аз имам мечта. Когато младите днес българи остареят и техните уморени очи започнат да се затварят, те да виждат в тях не “червено море от карамфили”, а пъстроцветната черга на игликите в моя двор. Днес, на втория ден от Пролетта!




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Свърши се с
21.03.2016 19:50
червеното море от карамфили. Изхвърлихме ги на боклука, където гният и смърдят. Задължителните избори пък окончателно ще ги закопаят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872681
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031