Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 16:55 - Записки по българските въпроси - юни 2015
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2513 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Обадил се посред нощ Ципрас в Брюксел и казал:

- Утре няма да дойда на европейската среща, защото имам запек.

- Е, и? – реагирали сънено оттам.

- Как така е, и – троснал се Ципрас – Вас ще ви хване диарията!

- Добре, добре – се чуло в слушалката – Нека дойде Варуфакис. Ще ти пратим по него 60 евро. Ходи да си купиш нещо за ядене с тях. Така ще пребориш запека.

Извинявайте, претенциозни читателю. Нивото на посетителите в блога е толкова  русо-ляво-черно, че ако искам да бъда прочетен, трябва да започна колкото е възможно по-просташки. Иначе постинга ми е сериозен. Разказвам за събитията и лицата в тях по света и у нас през токущо отминалия месец юни.

(Тук кушелиатът може да спира четенето и да посети градините на Ико и Блонди, където доматите били вече наедрели и почервенели, казват.)

Илиана Беновска пита Мая Манолова какво мисли за синдикалните протести на полицейските служители по повод готвената промяна във възрастта за ранното им пенсиониране. ”За съжаление полицейските служители се намират в самолет на компанията ББ2 от чийто екипаж горе е останала само стюардесата Румяна Бъчварова”, отговаря кюстендилката.

И на свой ред констатира: “Ама ти май ще вземеш хляба на Сашо Диков. Жалко. И той ми бе симпатичен. Вземи Габарева поне при себе си в твоето ново ТВ-студио. Без работа е момичето.”

Проблеми... проблеми... Я да видим юнските:

След като Путин разходи заплашително руските танкове на Червения площад, НАТО пък вкара предупредително своите в “яката” от Естония до България, вкл. Мъка... Сега вече стана на всички ясно, че местните избори във Варна през октомври са опорочени. Победата на Иван Портних е служебно гарантирана от ГЕРБ. За социалистите остана само кметският пост в София, където, ако не Жени Живкова, то Георги Кадиев със сигурност, ще го нафъндъчи на сегашната кметица. Партията на Бойко Борисов се разпада.  

Майтап да гони майтап. Когато стана ясно, че източната вертикала се закучва, световният еврейски заговор прехвърли своите усилия на долната хоризонтала. Лявата гръцка СИРИЗА поиска опрощаване на държавните си дългове към европейските банки. Сорос отдавна подготвяше нейния млад водач Алексис Ципрас за тази работа. Даже лично е кръстил по-малкия му син Ернесто, на Ернесто Че Гевара, предаде агенция neverojatno.com. Всички европейски народи ръкопляскат на смелостта на Ципрас, само чиновниците в Брюксел го режат. Викат му, че ако на него “пуснат”, всички длъжници в ЕС ще поискат същото. И го плашат с неговия номер, мама им еврогейска – щели да проведат поредица от национални референдуми сред европейските народи с един въпрос: искат ли да имат по-високи заплати и пенсии, щом МВФ и ЕЦБ ще плащат масрафа.

Да-а-а. Това направо побърква нашенската СИРИЗА – ПП Атака. Волен не съобщава какъв е божия знак за Гърция. Чака първороден син от Деница Гаджева. Търкулнато се гърнето и си намерило похлупака. Нея пък слушах по телевизия ALFA да твърди, че две руски балистични ракети “Сатана” били достатъчни да изтрият цялата България от лицето на земята. Това щяло да стане само две секунди след като Путин натисне копчето за изстрелването им. Мани нас бе, Гаджева, ама какво ще стане с нероденото ти още дете?! И Магдалена Ташева се покри, Илиан Тодоров започна да я замества. Това пък от какъв зор?! Така редовите членове на Атака са объркват. Мога да ви дам един пример за това – не е глобален, ама е показателен.

На 29 април т.г. атакистът fascindoo написа “СИРИЗА ще бъде началото на социалната революция в Европа или повторение на Френската революция от 1789г.” (постинг наречен “Ципрас, СИРИЗА, Гърция, Европа и т.н.”)

След по-малко от три месеца – на 7 юли - се завъртя на 100 и няколко градуса:

7.7. – “Една приказка от дядо ми. Или още за Истинското лице на гърците... И днес пак се питам: Що за хора са гърците, наистина ли са лъжци и измамници, както твърдят някои? Няма съмнение: в решаваща степен гърците сами са си виновни за сегашната им "мизерия". Има обаче и други фактори - само че те все се премълчават. Още си спомням думите на моя дядо Петко, когато беряхме текезесарския лук в с. Торос, Луковитско, а аз му “помагах” в края на ваканцията: "Донеси щайгата! Какво се каниш като грък на сране!"

(Изключително! Само това мога да кажа. И да допълня, че и този е доцент, обаче не със селска баба от Трънско, а със селски дядо от Плевенско. Ех-х... Със селски произход да си в тяхната България. Не помня, казах ли ви, че 80% от официалните академици на социалистическия БАН също са раждани на село.)

ДПС се занимава с проблема за детските градини в циганските гета, което според Дългата Мариана е "поливариантност на политическото взаимодействие". БСП лява (Михаил Миков) се обновява на поредния си “пленум на истината”. Който се оказа “исторически” за Страхил Ангелов, Кристиян Вигенин, Антон Кутев, малко остана и за Георги Кадиев... Първановото АБВ влиза/излиза от четворната управляваща коалиция, Горкият Калфин! Светлин Танчев подхваща пета партия, този път собствена прави. Бареков...

А, бе, какво стана със затварянето на телевизия “7 дни”? Щото един ден след срока за това (който й беше даден от Бойко?) – на 10 юни гледам разпенената Татяна Буруджиева, представена впрочем от водещата Бойкова като “социолог”, как се канеше на Валери Симеонов, че “не реагирал”. На кое бе, дъще, татьова? И как да реагира? Това сутринта. А следобеда в “нюзрума” се появи лично Петър Волгин... След още два дни кака Лара в “Още нещо” се сърдеше на бъдещия закон за КТБ, подготвян от ГЕРБ, че “наказва кредитополучателите на КТБ, а не фалиралите й собственици”... Тарикатска работа.

Споменах Петър Волгин, та се сетих за конфликта в БНР. Той продължава вече повече от месец. Последното развитие от кризата е уволнението на програмния директор на БНР Иво Тодоров в края на юни. Горкият! Той го отнесе в спора между Големия директор от “Олимпийски надежди” и тандема “Оригин@лът” Силвия Великова/Петър Волгин. Има “малко” видоизменение и в този спор – вече ударението не се поставя върху разпределението на парите за заплати и хонорари, а върху “свободата на изразяване в медиата”.

Глупости на търкалета. Всеки ден слушам “Хоризонт преди всички”. Силвия Великова си е същата “мелачка” на новините, каквато си е била винаги. Това нейно присъствие в програмата е най-голямото доказателство за съществуващата свобода на словото в Радиото. Изобщо не протестирам за това. Такива са правилата на  Демокрацията. Хубави са, но ако се прилагат от честни и почтени хора, а не от комунисти. Добре де – от тарикати. Какъвто е случаят с т.нар. водещи журналисти в програма “Хоризонт”. Отвратителното е, дълбоко неморалното от което аз се възмущавам (16.06  http://dobronameren.blog.bg/history/2015/06/16/moeto-predlojenie-do-dyrjavnoto-radio.1369338), са не паричните им ламтежи, а фактът, че те ги прикриват зад песента на Джон Ленън “Let it be”. Ама защо не пускате за фон на протеста например “Напред другари млади”, а именно “Let it be”? Която е символ на нашата най-човешка надежда! 

Защото някаква ваша опорна точка, другари, говорела, че така ще “приласкаете” младите хора към каузата си?! Глупаво не, ами два пъти по-глупаво. Младите хора, които биха повярвали, че Ленън пее за вас, са от “тип 1” - varg1, zlatko1 и chavdar01. С или без Тази точно песен, те ви следват. Те копнеят да ви следват. (Не коментирам причините им.) А пък съвсем отделно Ленън и “Let it be” за истинските комунисти са като огненочервен флаг пред очите на бика. Да ви кажа ли, драги протестиращи, какъв е най-бързият начин да изхвърчите от Радиото? Ако тези червени домати се върнат на власт! Това човешко “нека да бъде’” (волята на Божията майка) ТЕ НИКОГА няма да ви простят и забравят.

Не било така ли? А-ха. Добре.

(Да ви кажа, читатели, че и днес вкл. 10 юли 2015, Let it be прозвуча в оригинал по БНР в 7:30 сутринта по програма “Хоризонт”. Майната им на комунистите!

Колко е лесно да се каже!)

Ежедневните опозиционни действия за “защита на демократичните завоевания на страната ни като член на Европа, които управляващите от ГЕРБ грубо нарушават” (цитат по Валери Жаблянов, член на НС на БСП и председател на нейната Комисия по подготовка и развитие на кадрите, роден впрочем в с.Друган, Кюстендилско) продължават с пълна сила. Така както и през миналия месец. Нека! Да свикваме, да знаеме какво ни чака...

- Олеле, Божке, пребиха ни! – както викна една ромка от луковитското село Петревене (показаха я или по bTV, или по Нова; аз лично трудно различавам тези две телевизии), а зад нея тъпите й роднини стояха подпряни на дървените си оръжия за самозащита. В чуждия двор, където влезли да крадат. Но я се опитайте да кажете нещо срещу тези цигани – от Гърмен, Орландовци, квартал “Надежда”, Филиповци, Сливен, Сопот, Ихтиман, Игнатиево, Столипиново, Берковица, споменатото вече Петревене... (Изброените геогр.точки са само за този месец юни.)

О, недейте! Веднага насреща ви ще скочат радио-телевизионно-медийно (имената на изброените СМИ “се пазят в редакцията”, моята) ромски лидери като Илия Илиев и Цветелин Кънчев, народни трибуни като бат’Сали, на най-високо ниво от опозицията в лицето на самите Миков и Местан. Да не забравя новия експерт на ДПС стария Георги Близнашки. И на Сидеров му се иска да пусне на воля циганския си глас, ама засега е “в резерва”. За мен няма съмнение, че с наближаването на изборите през октомври и нему ще разрешат да се впусне в борбата. Не знам само на каква опорна точка ще стъпи, за да изглежда убедително. Ей, това ми е интересно.

- Може би ще стане нетърпимо и за Атака НАЙ-СЕТНЕ, че “м-р Москов убива нацията”. Най-сетне! Защото например д-р Емил Райнов, депутат от БСП: “Всички лекари на бунт срещу Москов” и Мая Манолова, същата: “Притесняваме се за главата на здравния министър” вече казаха подобно нещо в НС (на 26.06 например) Отделно са “белодробните”, “онкологичните”, “ваксинните”, “Александровските”, “Пироговските”... протести в Радунци, Варна, Русе, София...

- Може би Първанов от АБВ ще ги подсети със своето изявление пред bTV на 29.06: “Военният министър е слаб, външният е вреден.” Или пък като “се качат в самолета” и те, от Атака, като споменатата вече Манолова от БСП, ще видят в него само “стюардесата Румяна Бъчварова”, която гледа на ТВ-монитора си наземното интервю на лидера ББ. Споменах самолет, та се сетих за онзи, брадатия станал вече, варненски самолет, където Сидеров бил бит от “гнусни соросоидчета”, мама им френска. Но предстои “Съдът да стовари тежката си ръка върху им”. Къде октомври, казаха снощи по телевизията в края на новините. Не чух годината, не внимавах, свикнал съм му – на съда. 

- Може би... “Съдиите скочиха на министъра си” – срещам това заглавие и се зачитам: “След като съдиите от Пловдивския апелативен район отхвърлиха идеите за съдебна реформа на ресорния министър Христо Иванов, колегите им от София, също отправиха остри критики, съобщи ПИК.” Ох, колко познато също! – някой казал, други някои го цитират, че някакъв не от Нашите бил казал нещо, А всъщност... Всъщност слушайте как през юли Нашият Главен прокурор Сотир Цацаров ще се изцепи по медиите за “съдебната “реформа Иванов”. Същински Ревизоро. Още един!

(Кой е пък този Ревизоро, ще попитате. Ох... Миналия месец си спестих възраженията на съветската централа в България срещу шефа на митниците Ваньо Танов. Напред бе избутана да протестира “една стара муцуна” – Емил Димитров-Ревизоро, в чието време на управление на митниците “беше спряна категорично далаверата там”, нали. Но да спи стара информация под камък. Ето новата - има я във всички вестници, на 1-ва страница: “Процедурата за избор на нов управител на БНБ е опорочена и има риск следващият гуверньор да се окаже нелигитимен. Какво целим – новата юбилейна монета на БНБ да изобразява парашутист с парашут или парашутист с боксова ръкавица”, риторично попита Ревизоро”. Въпросният “ревизор” в момента е депутат от ПФ на Валери Симеонов. Наистина, какво “целим”? Убеден съм, че ще му се чуе свирката.)

- Още малко за Главния прокурор. В друг аспект. След като от миналото лято Цветан Василев е в Белград под закрилата на сръбския съд, който не го пуска в София, вероятно защото българите ще нарушат правата му, чак вчера – в края на новия юни, Нашият Цацаров се сети: “Цветан Василев може да бъде съден задочно у нас.” Ашколсун бе, маскара. Кога? Мислиш ли да устискаш, докато съветските войски в Украйна я прегазят, минат през Румъния и България и стигнат до Брюксел, пардон – Белград!?

- Впрочем Лютфи Местан на среща с председателя на АЛДЕ (?) в Брюксел “предложи нова концепция за разширяването на ЕС към Източна Европа, в частност към Западните Балкани. Местан постави въпроса за вътрешния интегритет на националните държави, със специален акцент върху ромската интеграция като условие за укрепването на интегритета на ЕС.” (цитат от “Стандарт” в конкретния случай) – Брей, ненаиграли се! Само пребройте колко пъти омайващата циганите дума “интегритет” се среща в едно изречение.

- Не е ясно кой е питал Европейската Комисия одобрява ли кандидатурата на Димитър Радев за нов управител на БНБ, която ГЕРБ предлага. Отговорът й обаче е абсолютно предвидим: “ЕК няма кандидат за БНБ, защото БНБ е независима институция.”. Този отговор бе коментиран с големи букви на първите страници на централните всекидневници така: “ЕК не одобрява кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор на БНБ!” Колко познато, нали?

- Ужас! Българските власти не разрешили на високопоставения руски чиновник Владислав Сурков да влезе в България, “за да се лекува от тежка болест”. Това, че Сурков фигурира в списъка със санкции срещу Русия с пожизнена забрана за влизане в шенгенското пространство не е направило впечатление на дописниците на “Дума”.

- А представяте ли си калната им цевка каква гадост храчи всекидневно за 35-те танка на НАТО, които дойдоха в България. Щели да застрашат сигурността на Русия. Оттук направо Червеният площад им бил на прицел. Янаки Стоилов: “Превръщат ни в прифронтова държава.” – пред БНТ на 29.06. Баси танковете – с 2500 километрова далекобойност.

- Но толкова им трябва на червените късни пролети да зафучат в клоните състрадателно за ... за какво ли не. Включително за младите, които избирали с краката си Терминал 2. Ама само ЗАПАДНИЯ терминал 2, не източния!

Глупавите млади! И какво толкоз му харесват на проклетия Запад? Гейове фраш, упадъчни музики сплошь (пак се сетих за Let it be), не можеш се размина от изпаднали в крайна бедност кап.хора, ровещи по кофите, студено, очаквани катастрофални земетресения, ГМО-та, ТПТИ-та, РПГ-та, ТВУ-та... О! А на Изток в Русия... Каква замечателност, каква култура, какви истински човешки отношения, каква топлота, какви дачи. Маши, колко наши...

Айде стига толкова политика. И юли е месец, и август... хеле октомври. Дайте да чуем малко култура.

Биг Брадър, Ботев – имам предвид снимката на няколко неинтегрирани все още  културно мангала пред неговия портрет, Бинго Милиони, българският Самуилов паметник отляво на “вечния огън” и българските културни прояви в Македония, Крим и Молдова, бито новородено – о, не, това беше друга бира...

Българското кино стана на 100 години. За филм на всички времена българите избраха “Време разделно” по едноименния роман на Антон Дончев. Моят коментар би бил дълъг, защото няма как да не започна с българския избор на роман за всички времена – “Под игото” на Иван Вазов, затова предоставям думата на водещата редакторка от DNES.BG Вера Александрова:  “... думата не е за сблъсъците в изкуството сега. Защото изборът на „Време разделно” далеч не е избор за качествата на сценария, режисурата, артистите, декорите, операторите и т.н. Вотът в неделната класация показа друго - че „Време разделно” пасва най-много на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес. Пасва на принципите им, на съзнанието им. От него излиза, че масовият ни съвременник и днес продължава да страда от турското робство. Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението…“

Що ми се струва, че тези думи са “думам ти, дъще, сещай се снахо”. Може би, защото чета и другите материали на въпросната Александрова.

А Блатечки, Асен Блатечки, според в.”Телеграф” от 12 юни “крие истински звяр в гащите си, който в еректирало състояние достига до 23см”. Ех, Юлиане... (Звярът Юлиян Вучков имам предвид.) Подхвани и театъра де, стига с тоя Борисов.

Балканска Валя ще съди филмовата компания “Дисни” затова, че песента й за войводата звучи в официалния саундтрак на новия филм на Джордж Клуни “Утреландия”. Вместо да се радва, че има световното признание вместо пари... Ама - “от българско по-българско”.

Баба на 80 години от Пловдив срязала въжето на майстора, който слагал външна изолация на съседите от горния етаж на блока. Понеже вдигал шум и й пречел да чува от телевизора какво казва Карататарлъ на любимата си Гюзел Малдана. Поздравям тази борбена баба със следния кратък виц: Всичко си има край – казал Чък Норис и прекратил сериала “Дързост и красота”.

Малко спорт, а?

Сеп Блатер и ФИФА, Димитър Бербатов и “Панатинайкос”, Гриша Ганчев и новото ЦСКА, Тодор Батков и сините, Ивайло Петев и квалификацията с Малта, Григор Димитров и новия му треньор, първата европейска(?) Олимпиада в Баку и състезанията по лека атлетика на нея, Путин и ...

Чакай, чакай, чувам. Какво да чакам? Чета - в.”Стандарт” от 29 май:

“Руският лидер нападна жестоко САЩ и тяхната намеса в аферите на ФИФА. Това е пореден очевиден пример за желанието на САЩ да наложи своята юрисдикция върху други страни. Странно е, че арестите са извършени по искане на Вашингтон. Тези чиновници не са техни граждани. Това няма нищо общо със САЩ”, нахвърли се Путин по държавната руска телевизия.”... 

 Та общо взето затова си пиша този постинг – да ви припомня събитията за миналия вече месец юни. Пък ако успея да ви помогна да разберете някак тяхната взимообвързаност с проблемите на вашия собствен живот завчера, вчера, днес, утре, вдругиден...




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - Е, бива ли да напишете нещо толкова смешно:)
11.07.2015 17:43
Не съм спряла да се смея през цялото време, докато четях.
Не че не е вярно.
Поздрави.
цитирай
2. dobronameren - Вашият коментар, ard, ми спомни следния виц
11.07.2015 18:10
Канибалите от едно африканско племе пият аперитива си насред площада в джунглата, докато чакат да стане основния обед. В това време "печеното" подскача на скарата, защото му пари, а в казана "супата" се смее.
- Защо се смееш бе, глупак? Ела горе при мен да видиш какво е истински зор - рекъл Печеният.
- О, за друго се смея - отвърнал му Вареният - Токущо се изпиках в супата им.
цитирай
3. ard - Пояснение
11.07.2015 18:36
Напълно разбрах какво искате да кажете, постингът е прекалено сериозен.
Но какво решение предлагате, а даже и да го предложите, то ще си остане само така, онлайн, някъде в нета, в блог.бг.

Както сме чели, а вече сами знаем и го живеем този живот, главното предназначение на една колониална държава е износът на природни богатства и износ на население. Всичко друго което става в колонията е за отвличане на вниманието, и за това е този мой ''смях''.
цитирай
4. sartorium - Изборите в Гърция бяха уникални.
11.07.2015 19:26
Никой не искаше да ги спечели. При други условия, партията на Ципрас дори нямаше да е сигурно, че ще успее да влезе в парламента. На всеки политик (пък и на всеки чобанин без образование) му беше кристално ясно, че предстоят невъзможни плащания, водещи след себе си невъзможни за изпълнение условия. Европа щеше да помогне, разбира се. Германия се скъса да предлага спасителни планове, включващи основно това да купят на безценица активите на гръцката икономика (гърците не биха продали на немец и конска фъшкия, между другото). Русия също прояви мила загриженост и реши да помогне само срещу искането да подпишат с Гърция договор за така наречената "свободна търговия". Този договор на практика обезсмисля европейските санкции и гарантира тоталната диктатура на руския газ. Американците бяха необичайно тихи и свенливи - за пръв път се въздържат да дават акъл и да призовават за демокрация. Може би, защото припряно наливат милиарди в Гърция, под формата на въоръжение.
И в този тежък момент гърците направиха нещо, което ние българите сме напълно неспособни да сторим - обединиха се. Ципрас прие ролята на политическият самоубиец и шут (все някой трябваше да го направи) и я изигра чудесно. Обеща на Изтока каквото искаха да чуят. Обеща на Запада каквото искаха да чуят. И накрая им спретна театъра с референдума. Ехххх... какво да се прави, ние искахме да изпълним обещаното, ама народа вика oxi та oxi. Няма как.
Мисълта ми е, че няма значение дали ще се смеем на гърците, дали ще ги обвиняваме или оправдаваме, важното е, че отново няма да си вземем никаква поука от случващото се около нас. А и защо ни е? Ние и без друго сме народ-разбирачи от всичко.
цитирай
5. dobronameren - Употребата на "колония" ме натъжава. така да го кажа.
11.07.2015 22:32
Колкото до "то ще си остане само така, онлайн, някъде в нета, в блог.бг.", позволете да възразя значително по-сериозно: Някой беше казал "В началото бе Словото"!
цитирай
6. dobronameren - Знаете ли кое ме кара да пиша за Гърция и нейния избор?
11.07.2015 22:50
Защото ТРЯБВА да разберем поуката от случващото се там. ТОВА би се случило и в България, ако Сидеров и Атака получат възможност да управляват. В началото - по 1500 лева минимална заплата, после след месец-два-шест, когато се свършат парите - пак 1500 лв. но не на месец, а на година. Накрая - колкото и да си стискате очите, ще трябва да ги отворите, за да видите, че сте закарали България под дъното. Каква файда, че "народът се бил обединил"? Какво значение какви чисти намерения сте имали, като ще сте "удавили" всички нас и самите себе си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1883324
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930