Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2015 21:30 - Как да се отнасяме с местното население
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2706 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е оригиналното заглавие на един документ, който се появи в българския печат СЛЕД 10 ноември 1989г. Съвсем естествено “след”. Като го прочетете, ще ви стане ясно, че беше невъзможно да се  появи ПРЕДИ!

Всичко, което следва, е абсолютно точен цитат на ПРЕВЕДЕНОТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и публикувано за първи път във в.”Екополитика”на 19 септември 1990-та година. За следващите няколко години много вестници го препечатаха (“препечатаха”, защото не бяха внесени никакви корекции в документа). За последен път аз (подчертавам АЗ, защото това е моя информация, т.е. може да бъде непълна) го видях във в. АНТИ на 23 юни 1993 година.) 

В предисловието си първият публикатор уточнява: “Това е един документ от архива на бившия полски премиер след Втората световна война Болеслав Биерут. Този документ съдържа указания, изпратени от московската централа на КГБ до служителите на съветското посолство във Варшава, непосредствено след войната.”

Ето пълният текст на този документ:

КАА/08.113, Москва, 02.06.1947, Инструкция НК/003-47

КАК ДА СЕ ОТНАСЯМЕ С МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ

1.   В сградата на посолството не бива да се приемат никакви информатори от редовете на местното население. Срещите с тези хора се организират от нашите специални служби на обществените места. Посолството приема информация чрез посредничеството на нашите специални служби.

2.   Особено трябва да се внимава да не съществуват никакви връзки между нашите войски и цивилното население. Недопустимо е наши офицерски кадри да посещават местното население, техните домове, а също така е недопустимо да се създават връзки между нашите войници и местните жени, население и войски.

3.   Да се ускори ликвидацията на местното население, свързано с Полската комунистическа партия, Полската социалистическа партия, валтеровци, интербригадисти, селски отряди и др. организации, които са възникнали не по наша инициатива. За тази цел да се използва въоръжената опозиция.

4.   Да се следи във всички бойни акции да бъдат изпращани предимно войници, които са пребивавали на наша територия, преди да постъпят в армията на Костюшко. Целта да бъде тяхната пълна ликвидация.

5.   Да се ускори обединяване на всички партии в една организация, като всички ключови позиции да бъдат заемани от хора, които са утвърдени от нашите специални служби.

6.   Да се обединят всички младежки организации в една и ръководните постове от окръжно ръководство нагоре да се заемат от хора, утвърдени от нашите специални служби. Преди обединението да бъдат ликвидирани известните ръководители на скаутското движение.

7.   Да се осигури и контролира, щото делегатите, определени за партийни конгреси, да не запазват мандата си за целия период на управление на партийните функционери, които те са избирали. В никакъв случай делегатите не бива да свикват събрания с предприятията. Ако няма друг изход, да се елиминират хората, проявяващи активност при предлагане на концепции и предявяване на искания. На всеки следващ конгрес да се избират нови кандидати, и то само одобрени от нашите специални служби.

8.   Да се обръща внимание на хората с организационни способности и печелещи популярност. Те трябва да бъдат спечелени, а ако откажат, да не се допускат до високи постове.

9.  Да се осигури на държавните служители (освен ДС и миннодобивната промишленост) малка заплата. Това се отнася преди всичко за здравеопазването, правосъдието, просветата и ръководителите на всички нива.

10. Във всички държавни органи и в повечето заводи да се поставят хора, сътрудници на нашите служби (без знанието на местните власти).

11. Особено внимание да се обърне на това местният печат да не публикува данни за целите, количествата и видовете стоки, изнасяни за нас. Тази дейност не бива да се нарича търговия. Да се обърне внимание печатът да отразява количествата стоки, които ние доставяме на местното население. При това трябва да се подчертава, че това е в рамките на търговския обмен.

12. Да се упражнява натиск върху местните органи при раздаване на земи, парцели и терени да не дават документ за притежание, а само за тяхното ползване.

13. При частното земеделие да се провежда такава политика, че частното стопанисване да не бъде доходно и добивите да бъдат по възможност ниски. След това да се пристъпи към колективизация на селото. Ако се появи по-силна опозиция, трябва да се намалят доставките на средствата за производство и да се повишат задължителните държавни доставки. Ако това не помогне, да се направи така, че земеделието да не може изцяло да задоволи потреблението на хранителни стоки в страната, снабдяването да бъде допълвано с внос.

14. Всички укази и наредби, било то правни, икономически или организационни, да не бъдат формулирани точно.

15. Да се осигури при решаването на какъвто и да било въпрос, а бъдат свикани няколко комисии, органи, обществени институции, но нито една от тях да няма правото на окончателно решение без консултации с останалите. (Това не се отнася до миннодобивната промишленост.)

16. Органите на заводското самоуправление не бива да имат никакво влияние върху работата на завода. Те могат да се занимават единствено с начина по който да изпълняват поставените им задачи.

17. Профсъюзите не бива да имат възможност да се противопоставят на нареждането на стопанските ръководители. Тяхното работно време да се уплътни с други дейности, като организиране на почивки, раздаване на дефицитни стоки, подкрепяне мнението и решенията на политическите органи.

18. Да се осигури да бъдат повишавани само тези работници и ръководители, които примерно изпълняват поставените задачи и нямат склонност към анализиране на проблеми, намиращи се вън от областта на дейността им.

19. Местните хора с партийни,държавнически или стопански функции да имат условия за работа, които да ги компрометират в очите на подчинените им и да правят невъзможно връщането им в средата от която са произлезли.

20. Офицерските кадри от местното население могат да заемат отговорни постове при условие, че там вече има наши специални служби.

21. Трябва да се държи под строг контрол количеството муниции за всички видове оръжия във всеки военен склад.

22. Строго да се наблюдават всички лаборатории и научно-изследователски институти.

23. Да се държи под внимателен контрол дейността на рационализаторите и изобретателите, да се развива и подпомага, но всички открития да бъдат прецизно регистрирани и сведенията за тях да бъдат изпращани до централата. За реализация да бъдат допускани само откритията, които се отнасят до добивната промишленост и до основните промишлени отрасли, както и до упоменатите в специалните инструкции. Не бива да се реализират тези открития, които биха могли да повишат производството за сметка на ограничаване на добиваните суровини или отклоняване от набелязаните програми. А ако някои открития станат известни, да се осигури тяхната продажба в чужбина. Да не се допуска фактите за стойността на откритията и тяхното описание да бъдат публикувани.

24. Да се създават нарушения в точността на транспорта с изключение на транспорта,споменат в инструкция НК552-46

25. Да се поощрява организирането на съвещания по различни проблеми, на които да се събират идеи и предложения, да се регистрират техните автори и да се реализират указанията, дадени в инструкциите.

26. Да се популяризират разговорите с работниците на актуални производствени теми, в които да бъде критикувано миналото и местните непорядки.

27. Обществените изяви на местното ръководство могат да съдържат народностни и исторически акценти, но не бива да водят към обединяване на народния дух.

28. Да се следи внимателно в реставрираните или новопостроени градове и жилищни комплекси водопроводната мрежа да бъде свързана с централния водопровод. Старите водоизточници и улични кладенци да бъдат систематически ликвидирани.

29. При реконструкция и строеж на промишлени обекти да се следи промишлените отпадъци да бъдат отвеждани в реките, които биха могли да служат като резервоари за питейна вода.

30. Апартаментите в реконструираните градове и новите жилищни комплекси не бива да имат пространства, в които да се отглеждат домашни животни или да се складират хранителни запаси за по-дълго време и в по-големи количества.

31. Да се организира частните промишлени предприятия и занаятчии да получават суровини и оборудване, които не позволят производството на качествени стоки. Цените на техните стоки да бъдат по-високи от стоките, произвеждани от държавата.

32. Да се създаде максимално разширена канцеларска администрация на всички нива. Възможно е допускане на критика на дейността на администрацията, но не бива да се допуска нито нейното намаляване, нито правилното й функциониране

33. Трябва да се следят всички производствени планове в добивната промишленост и на предприятията, включени в съответните инструкции, и да не се допуска задоволяването на вътрешния пазар.

34. Да се подлага на грижлив контрол черквата и културно-възпитателната  дейност да се насочва така, че към тази институция да се създаде цялостно негативно отношение. Внимателно да се следят и контролират черковните архиви и печатници, проповедите, съдържанието на религиозното обучение, погребалните обреди.

35. В основното и средно-техническото образование и особено в средните и висшите учебни заведения да се отстраняват учителите, които имат авторитет и популярност. На техните места да се поставят хора, посочени отгоре, да бъде прекъсната връзката между отделните предмети, да се ограничава издаването на оригиналните материали, а в средните училища да бъде преустановено изучаването на гръцки и латински език, обща философия, логика и генетика. По история да не се изучава онова, което отделните владетели са направили или искали да направят за страната си. Напротив, да се набляга на тиранията на кралете и на борбата на подтиснатия народ. В професионалното образование да се въведе тясна специализация.

36. Да се поощрява провеждането на артистични и спортни мероприятия, свързани с борбата на местното население с/у окупаторите (с изключение на руските), особено срещу немските, и с борбата за социализъм.

37. В местния печат да не се допускат публикации за хора, живяли в нашата страна преди революцията и по време на Втората световна война.

38. Ако възникне организация, която макар и да подкрепя съюза с нашата страна, но настоява за контрол върху стопанската дейност на официалното ръководство, трябва веднага (независимо от местното ръководство) да се организира обвинителна кампания срещу тази организация в шовинистични и националистични тенденции: унищожаване на нашите паметници, оскверняване на нашите гробища, публикуване на позиви, злепоставящи нашия народ, нашата култура, съдържанието на сключените споразумения. В пропагандната работа да се включва местното население и да се използва съществуващата ненавист срещу нас.

39. Да се полагат грижи за поддържане и строеж на мостове, улици и други пътни съоръжения, за да може в случай на неотложна военна интервенция да се осигури бърз и ефективен достъп до мястото на възникналата съпротива или концентрация на опозиционни сили.

40. Всички политически противнци да бъдат задържани. Да се обработват противниците, които имат авторитет сред местното население и ако откажат сътрудничество с нашите специални служби да бъдат ликвидирани по време на т.нар. случайни инциденти, още преди да са станали известни, или своевременно да бъдат задържани за криминални престъпления.

41. Да не се допуска реабилитация на личности, осъдени на политически процеси. Ако реабилитацията е неизбежна, тя може да бъде осъществена само ако случаят бъде квалифициран като правна грешка, без възстановяване на съдебния процес и призоваване на виновните за тази грешка лица (съдии, свидетели, обвинители и информатори).

42. Да не се изправят пред съд лица, заемащи ръководни постове, които със своята дейност са причинили загуби или са предизвикали недоволството на подчинените си. В особено драстични ситуации те да бъдат отзовавани и да бъдат прехвърлени на друг, но равностоен или по-висок пост. При липса на друг изход тези лица да бъдат отстранявани от ръководни постове и да бъдат запазвани като бъдещи кадрови резерви.

43. Да се водят публични процеси срещу лица с ръководни фукнции (в армията, министерствата, държавните органи, просветата), които са обвинени в дейност против народа, социализма и индустриализацията. Това ще мобилизира бдителността на трудещите се маси.

44. Да се подменят преките ръководители с необучени и неквалифицирани работници.

45. Във висшите учебни заведения да се осигури превес на лица от най-нисшите социални слоеве, които нямат интерес да повишават квалификацията си, а да имат диплома.

 

Това е документът. Нямах намерение да ви занимавам с него и подобните нему, които са много, защото той не третира пряко предмета на моите публикации в BLOG.BG. Аз не се занимавам, поне стремежът ми е такъв, с организацията на комунистическата държава, а с нейните вмешателства в създаването на опитомена опозиция и саботажите й на демократичните промени в държавата ни. Но събития промениха намеренията ми.

Онзи ден, неделя 22.02.2015, чета в блога един copy/paste постинг на nikikm, (http://nikikm.blog.bg/politika/2015/02/22/instrukciia-za-syvetskite-voiski-okupirali-stra-nite-ot-izto.1340645), който ни осведомява, че един друг блогър - budha2 е постнал въпросния документ. Първият ми дразнител беше фактът, че още самото заглавие е сменено. “Цитиращите” са променили смисъла му. Написали “Инструкция за съветските войски, окупирали страните от Източна Европа, в това число и България.”, което не е вярно. Документът се отнася САМО за Полша!

Вижте т.4. например. В оригинала е: Да се следи във всички бойни акции да бъдат изпращани предимно войници, които са пребивавали на наша територия, преди да постъпят в армията на Костюшко. Целта да бъде тяхната пълна ликвидация. А в интерпретацията на budha/nikikm пише: “В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници.”

Точка 3-та е още по-фрапираща. Оригиналът: “Да се ускори ликвидацията на местното население, свързано с Полската комунистическа партия, Полската социалистическа партия, валтеровци, интербригадисти, селски отряди и др. организации, които са възникнали не по наша инициатива. За тази цел да се използва въоръжената опозиция.” А будистите го променят така: “Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а съ­що така и въоръжена опозиция.”

От какъв зор са премахнати позоваванията на армията на Костюшко и на полските комунистическа и социалистическа партии? Някой да се съмнява, че подобен документ е съществувал и за България? Но ТОЗИ баш, не е! Аз съм напълно сигурен, че споменатия токущо “български документ” ще излезе на бял свят рано или късно.

Дотогава... Дотогава четете Полския Оригинал и запомнете, че ЕДНИ блогъри си позволяват да променят факти за които съществуват оригинални документи. А какво остава за фактите за които няма или са недостъпни оригиналите?! 

За да ви улесня, понеже сравняването на Оригинала и “копието” е дълга работа, аз направих това вместо вас. Следват номерата на точките от Оригинала на които смисълът е променен или добавен, или съкратен.

(Да ви кажа, че Budha2 се е постарал да затрудни едно подобно сравнение. В “копието му” липсва номерацията на ѕ от точките в Оригинала!)

т.5, т.6, т.7, т.9, т.11, т.14, т.15, т.19, т.21, т.22, т.23, т.26, оригиналната т.32 е разделена на две – т.32 и т.33 (По такъв начин 45-те точки в Оригинала стават 46 в копието и това внася допълнително объркване – цитираните от мен точки нататък следва да сравнявате с отместване единица +), т.33, т.34, т.35 от Оригинала също е разделена на две – т.35 и т.36 (Точките в копието вече стават 47 и от това следва, че ще трябва да сравнявате с отместване две единици +), т.38 и т.40.

Какво ще кажете, а? 22 точки от всичко 45 са променени смислово. Включително и заглавието на целия документ. По тези факти copy-авторът nukikm е взел следното отношение:

Негов коментар до мен в оригиналния budha2-постинг гласи:

12. nikikm - 10. dobronameren 16:19: “... Ако имаш специални отношения за Буда или знаещ нещо,което не знам,това си е твой проблем! В материала аз виждам само потвърждение на минали събития и действителността днес,без да имам нещо по-така по отношение на автора. Бих защитил и теб,ако публикуваш нещо,което да ми направи впечатление,да е от полза за България и българите! Това са ми критериите. ...”

Е-е, стига де, блогъри с наакани гащи.

Показвам документално и с цитати какви са критериите на nikikm и budha.

На 31 януари ТАЗИ ГОДИНА блогърът budha2 публикува следния постинг: “Гърция едностранно прекратява членството си в Европейския съюз”.

Той започва така: “Гръцкият премиер Алексис Ципрас преди минути в обръщение към нацията излъчено по всички гръцки телевизии, сензационно обяви, че Република Гърция eдностранно прекратява членството си в Европейският съюз. Решението е взето в резултат на острите критики отправени към страната от останалите членки на съюза, които вместо да и подадат ръка за да се справи с финансовата криза, използват момента за да вдигнат лихвите по външният и дълг и така да я поставят в подчинено положение без да дават възможност местните политици да управляват реално държавата.”

За да завърши с основната препоръка: ”Не е ли сега времето за един силен Балкански съюз? Знайте, че вековното Турско робство е песен в сравнение с това което Европейските финансисти готвят за нашите народи. Ние имаме едно стратегическо положение, от което ако се възползваме обединени, ще можем да сме равнопоставени партньори, както на Изтока така и на Запада. Надяваме се, че след тази наша постъпка няма да последва опит за „Освобождаване“ в кавички, защото нашето Освобождение настъпи именно сега, и сме готови да го отстояваме със всякакви средства до последния човек! Да живее Еллада! Да живее Гръцкият народ!“

Хванахте ли се, немислещи? В първия момент дори аз се “хванах”. И точно бях тръгнал да отварям “Фокус”, за да прочета подобности, когато мернах “източника” на Буда - neverojatno.wordpress.com.

О-о! Тъпи, но нагли мечтатели. На които дай им пистолети в ръцете, Миколай, да видиш убийци в действие.




Гласувай:
1



1. nikikm - Добронамерен,
24.02.2015 22:58
откъде тази злоба у теб? Нещата можеха да се решат по цивилизован начин,без тънки намеци за квичения и опити за умаловажаване труда на другите.Не е благородно някак си,за теб не е добре! Този материал е злободневен от много време и в този вид в който съм го публикувал!Не знам дали оригиналът е в този си вид,лично аз допускам,че тази заповед-методология е била валидна за всички страни от соцлагера и това е логично!Даже много логично!Не знам кое те ядосва,това че не е както ти си мислиш за правилно ли!?Тогава това е глупава реакция!Ми вземи си напиши най-отгоре лого:"Само моето е вярно и от тук публикувайте!" Не мой да се нервиш!Успокой се и ни уважавай,за да те уважаваме!Ако има нещо пиши бре!Пиши,Ники не съм съгласен,това и това.Аз съм диалогичен човек. Сега ще ти поместя матряла при мен,за да го прочетат и в този вид,в който ти вярваш,че е истински!Разбира се без плюнките отдолу!Не се обиждай,нищо лошо по отношение на теб не съм казал,даже бях изненадан от острата ти реакция,малко неуместна според мен! Та,на работа, копи-пейст!
цитирай
2. dobronameren - Предизвикана защита на истината
25.02.2015 09:11
Това, че nikikm иронично нарича този ужасяващ документ "матрял", наистина ме прави злобен. Това е практическа инструкция за организиране на геноцида на комунистите над собствените им съграждани. А nikikm (и нему подобните) мен изкарва виновен. Нарича реакцията ми на възмущение “глупава реакция”?! И ме плаши. Написал: “Не мой да се нервиш!Успокой се и ни уважавай,за да те уважаваме!” – Кои сте Вие, бе?! Ах, да, комунистите и преди, и сега.
Но ще оставя на страна “озлобяващите ме факти”, според този, как му беше името. И хайде да видим какво от написаното в моя, в този постинг, е вярно. Вярно ли, че:
- Материалът на budha2 е стъпил върху базата на документа, който е намерен в архива на полски премиер от 50-те години на миналия век.
- Документът от преди година-две на budha2 не може да се бъде Оригинал, на документ намерен преди 70 години (в полски вариант) или преди 20 години (в български вариант).
- Budha2 е извършил фалшификация (манипулация) върху Оригинала, при това целенасочена към премахване на “полската връзка”, за да му придаде “български привкус”.
- Такава наглост, горната, е напълно еднаква принципно с наглостта на Местан да внася закон за незабрава на възродителния процес, в който неговия Бог Доган е активния предател на потърпевшите турци.
- Това е поредната фалшификация на budha2. Предишната е твърдението му, че Гърция е напуснала едностранно ЕС. Мога да посоча поне 4 още такива предишни фалшификации на въпросния. Същото мога да направя и за фалшификациите на самия nikikm. За следващите им “открития” не зная нищо. Само имам предположения.
И какво излезе? Че ВСИЧКО, което съм написал, е вярно.
цитирай
3. nikikm - Мога само
25.02.2015 16:10
да съжалявам за нискочелата ти реакция! Опитах се да ти подам ръка,но ти не разбра,веднага почна с фъшкиите.Това ти отива обаче!
цитирай
4. dobronameren - Два пъти
25.02.2015 18:34
Два пъти съм прав. Първият път, че не подадох ръката си на един лъжец, хванат в крачка. После този същият нагъл лъжец щеше да напише, че аз съм като него. И формално щеше да бъде прав. Вторият път ли? Ами вижте как се изказва този ... за онзи, комуто предлага съглашение - имал съм нискочела реакция и това ми отивало. Глупак на степен наглост!
Ех, голям проблем, неразрешим проблем има Демокрацията с такива като този. Днешното поведение на АТАКА и БСП в Народното събрание по повод гласуването за външния дълг на България потвърждава това заключение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1882575
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930