Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 20:44 - Отговори си, глупав народе, кой те в таз бедна люлка люлее
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2062 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Христо Ботев написал своето стихотворение „Елегия“ в 1870-та. То започва така: „Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?“ Нямам ли право 143 години по-късно да ми е писнало, че „мълчи народа“ и да заменя молбата „кажи ми, кажи“ с гневното „отговори си“?! И да не използвам щадящото обръщение „бедний“, а неговия остър вариант „глупав“?!

Разбира се! Следващите думи са МОИ, но не правете непростимата грешка да твърдите, че съм си ги измислил. Де да бях си ги измислил! Тогава можехте да махнете с ръка, да ме заплюете, да ми отнемете гласа, да… да… И българите да заживеят като другите свободни нации. Само, че ето вече 143 години констатираното от Ботев още не се е случило на този народ. Не гледам още назад, гледам само от 1870-та напред, та досега.

6 години след думите свои Ботев полага делата си. По същото време в Перущица догарят телата на пожелалите свободата си българи и изстиват горящите камъни на техните къщи, а богатите копривщенци излежават своите три месеца в затвора на конака, предоставили в това време жените и дъщерите си на похотта на турските орди. Срещу обещанието да не бъде опожарена Копривщица. Кой пожар е по-страшен? Онзи в който изгарят придобивките ти или този, който изпепелява завинаги твоята и на потомците ти душите? Питайте Ботев, българи! Аз днес в частност питам камен костадинов, христо бисеров и йордан цонев как си представят българското си бъдеще?    

След още 2 години българите получават своя Цар Освободител. Онзи, същият цар, когото поляците, а и не само те, ненавиждат като убиец. Какво беше казал Васил Левски – „Онзи, който ни освободи, ще ни зароби.“ Това послание – че човек, народ, трябва сам да плати свободата си, а не да чака друг да му я докара, е далеч по-важно от повтаряното до втръсване, че искаме „чиста и свята република“. Нали няма да ме питате сега защо Полша, а и не само тя, започнала своя европейски път заедно с нас, вече е забравила своя преход, а ние приемаме тихичко нашите орешарци да връщат пак Държавната си Сигурност на пулта за управление на България!?

Следват 30 години в които нашата освободителка Русия всячески ни пречи да устроим собствения си живот на държава. „Дядо ни Иван“ е бил против княз Батемберг, против Съединението, против цар Фердинанд, против Независимостта на България. От тези времена само годината 1891 бяхме запомнили. И до днес червени съветски знамена заливат само Бузлуджа. Да сте ги видели пред костите на Батемберг, в Пловдив на 6 септември, на Царевец на 22 септември? Да сте прочели един ред на благодарност към цар Фердинанд, написан от живите и почитани все още от българския народ Георги Марков, Искра Баева, Андрей Пантев?

А този цар и най-вече неговия син Борис успяват в следващите 35 години да доведат Европа в България или да заведат българската държава там. В 1939 година България е развита европейска страна, докато ДНЕС не е! Защо, народе? Защото в 1944-та ти избра модела „Копривщица“. Вместо да защитиш собствения си избор, разреши на съветския комунизъм да поругае достойнството ти, избивайки за половин година целия създаван с десетилетия просветителски, обществен и политически елит на държавата и назначавайки на освободените места прости, неуки, зли и отмъстителни неудачници с единствената характеристика: „верни до гроб на Партията“.

Поне да имаше резултат…!

За 45 години – от 44-та до 89-та – сме били построили „две Българии“, подскачат и днес тези верни партийци. В тези години „имало всичко за народа – работа, ядене, почивки, пенсии“. А като е било толкова хубаво, защо дойде 10 ноември, а? Защо за една седмица верните партийци се отказаха от идеи, символи и цели, запазвайки обаче Властта, предавайки я от ръцете на Първия – Живков - в ръцете на Втория – Младенов? … От Първанов на Станишев… От Доган на Местан…

Аз ли да отговарям? Защото мога!

Социализмът е типична пирамидална структура. Няколко тариката си намират в началото сподвижници с които започват да събират доброволни вноски от балъци, обещавайки им висока доходност. В началото всичко върви добре. С парите на новите се изплащат премиите на старите вложители. „Апетитът“ на първите, заслужителите, става все по-голям. Новите привлечени „за социализъма“ започват да не могат да покриват техните нарастващи нужди. Тогава една нощ „организаторите“ изпразват касите, заключват офиса и беж през граница. На Запад естествено, защото на Изток ще станат нови вложители в друга по-голяма „социалистическа“ пирамида. Да не са луди чак дотам?!

Луд си ти, глупав народе, че отново и отново се връзваш на старата им  измама. Даде на ръка тогава всички спестявания на родителите си на комунистите, повярвайки им на красивите думи как „ще има за всички“. Сега вярваш на техните родни синове, дъщери, зетьове и снахи, прислужници, сервитьори и шутове, яки момчета за влажни и мокри поръчки, че „още едно усилие само и от догодина пак ще има за всички“… и даваш собствените си спестявания на същата пирамида, нагло поместена дори в същия офис на „Позитано“20. Хак ти е Орешарски! Отглеждай си го. Охранвай го. И продължавай 143 години след като Христо Ботев ти го е казал:   

„А бедният роб търпи и ние без срам, без укор, броиме време,

откак е в хомот нашата шия, откак окови влачи народа,

броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода!”

да се държиш по същия тъп и глупав начин!

 

 




Гласувай:
5



1. pvdaskalov - Абе, човече,
24.10.2013 15:59
10 години да го бях мислил и съчинявал, нямаше да мога като тебе да го напиша - така просто, ясно и силно!
И ако Днес.бг не го препечти, за да го чете още повече народ, значи и там има червени съсиреци от времето на Тато, брато и млато (от млатя, т.е. бия, унижавам - тълкуванието е мое). Ти застана редом до Ботев и не сбърка. Затова и аз съм готов да защищавам този смороден колос. И го правя в няколко поредни постинга. Затова, може би, някои не го обичат.
Дерзай братко! Все така по Ботевски...
Поздрави!
цитирай
2. dobronameren - Не съм Ботев. И не мога да бъда.
24.10.2013 17:01
Просто съм поредното доказателство, че когато човек живее за нещо, вярва и иска то да се случи, думите му към другите сами се подреждат по въздействащ начин.
Независимо от всичко, благодаря за похвалата.
цитирай
3. tres1 - Дали
18.12.2013 12:20
Дали и до колко предлаганият постинг е добър всеки ще решава индивидуално. Според мен той е добър, но едва ли е добронамерен. Добър е защото показва определен опит за отстояване на позиция и начин на мислене /значи не всичко е загубено/. недобронамерен защото посочва със заклеймяване виновните /нещо което се знае от почти всички/, но не посочва пътя /начина/ по който може и трябва да се излезне от тази колизия. Налага се изводът: - "Хайде да хванем за врата виновните и допусналите това, а останалите трябва да ни подкрепят". Най-нагледно казано истината няма само едно лице и монетата само една страна. Изходът не е само това - да се хванеме гуша за гуша. И какво от това, че някой ще победи - докато има победени мир няма да има в света. Това дали едни т.н. фашисти ще са лоши или други т.н. комунисти ще са добри е еднакво елементарно и грешно, както и определени констатации в материала. Например социализма не е пирамида, но е превърнат в такава от полуграмотни селски тарикати /селяндури/. Това, че България е една успешна европейска държава през 1939 и 1980 години показва двете възможности за съответните пирамиди. те са стрували твърде много труд, пот и кръв на хората, които са ги строили и едва ли конфронтацията помежду им ще позволи да построят нов живот разделени. Докато в света има победени - мир няма да има. Тук ще е добре да си припомниме какво казват нашите най-древни предци /основоположниците на бялата раса/, а именно: - " Да не позволяват никога на силата да властва над разума".
Така, че би следвало да се подготви една добра общоприета идейна платформа, която да определи с какви сили и средства може да бъде изградена и да се реши от кого, така че да бъде гарантиран успешният й завършек /тоест да не се допускат селяндурски изпълнения/. В противен случай ще се получи /повтори/ аналогичното от така известните националшовинисти и комунисти.
За целта ще е необходимо доста по-голямо интелектуално усилие и лишения, нещо което изисква честност, ред и дисциплина.
цитирай
4. dobronameren - Не!
19.12.2013 06:04
Постингът ми не е недобронамерен. Не съвсем добронамерени сте вие, tres1. (В скоби: Отбелязвам това не за първи път. За постинга на djani „Анусология на прехода“ става въпрос, например.)
Но по същество. Пишете, че недобронамереността ми се изразявала в това, че посочвам „със заклеймяване виновните /нещо което се знае от почти всички/, но не посочвам пътя /начина/ по който може и трябва да се излезне от тази колизия“. Като ИМА виновни и това СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ, какво недобронамерено има в повика ми ТОВА ДА СЕ ОПРАВИ и виновните да получат възмездието си за деянията си? Оставам с впечатлението, че вие НЕ ЖЕЛАЕТЕ такава развръзка. Иначе как да тълкувам вашите думи „истината няма само едно лице и монетата само една страна. Изходът не е само това - да се хванеме гуша за гуша. И какво от това, че някой ще победи - докато има победени мир няма да има в света“.
А какъв е ИЗХОДЪТ - „пътя, начина“ – съм посочил. НАРОДЪТ трябва да проумее кой го лъже. Друга оправия няма. Живеем вече в демократична държава и избори са му майката. Които не са предшествани от народен съд, а от покаяние на измислилите и осъществилите го ТОГАВА, и на одобряващите го ДНЕС.
Колкото до вашето твърдение, че социализмът не бил „пирамида“ – Защо обиждате неговите български създатели, наричайки ги „полуграмотни селски тарикати /селяндури/“? Като гледам как са се засилили напоследък в тяхната си соцпосока, нищо чудно да ви резнат главата до кръста за тези думи, ако успеят да наберат достатъчно средства за власт.
И ако съветският социализъм не е пирамида изобщо, защо нито една такава социалистическа страна днес не е... съвсем добре? Нима навсякъде селяндурите са виновни? Изобщо „необходимо е доста по-голямо интелектуално усилие“.

цитирай
5. tres1 - Има вероятност
19.12.2013 14:09
Има вероятност и да сте прав.Не съм казвал да не се търси отговорност от виновните, но пътя за това, както вие пледирате не е правилният. първо хората трябва да намерят реалната рекапитулация на и от фактите. След това трябва да си изяснят какво искат да направят за напред, така че това да не се повтори вече и тогава да установят кой защо и колко е допринесъл за това да се намираме на този хал. Само тогава виновните ще бъдат осъдени и от предишните си поддръжници и от потърпевшите в пълно съгласие /за да няма "победени"/ защото има ли такива не след дълго избуяват отново ако не съвсем същите то някакъв сорт подобни модификации /надявам се да правите разликата, а и историческият опит на човечеството го показва/. Ето защо аз поне си мисля, че коментарът ми не е недобронамерен.
Колкото до начина който предлагате "НАРОДЪТ трябва да проумее кой го лъже" мога само да кажа, че народът ни никак не е глупав и отдавна е проумял не само кой, но и защо го лъже само дето няма кой да посочи какво и как да се направи, така че да не се хващаме гуша за гуша /правено е много пъти и резултатите са повече от ясни/, за да може всеки свободно да покаже какво може да направи без това да е за сметка на друг. На кратко казано първо трябва да се изготви Национална Доктрина, която да е приемлива и одобрена от почти всички граждани на държавата ни без резерви и възражения /трудно нещо нали / След това трябва да се направи регламент за всички органи на властта, така че да бъдат под постоянен надзор и контрол от обществото, а не от никого независими институции и никому ненужни закони, наретби и т.н. Тогава фактическата страна от вината на престъпниците трябва да бъде предоставена на един истински народен съд и хората да преценят кого как и колко да накажат.
Защото уважаеми "добронамерен" този народен съд, който визирате вие е най-малкото народен, а по-скоро международен. Не забравяйте, че проведеният след войната съд се провежда по чуждо нареждане, но от местни "патриоти".
цитирай
6. dobronameren - Ох...
19.12.2013 15:15
Отзад напред. Този народен съд, който аз визирам. не е наложен от вън. Наложен е само съдът в Нюрнберг. Който съди за военни престъпления срещу човечеството и затова осъди 15-тина само на смърт. За разлика от нашия Народен съд, който не съди, а уби елита на нацията си. (Като бройка 2000 пъти повече, само за половин година!) Уби тези българи не за друго, а за да се премахне интелектуалната конкуренция и даде властта на катилите (селяндури е съвсем неточно понятие и много твърде много меко за "съдиите" от този "съд"). Именно некадърността на тези катили. които комунизмът ражда навсякъде, защото той е тяхна власт, е причина за неговата смърт.
Народът ни може и да не е глупав, но "умността" му е насочена само към това как да излъже държавата, да преметне началника си и да прекара на комшията си жената. На всичкото отгоре няма никаква вяра в Бога. Което означава само едно - това не е Народ, а сбирщина от тарикати. Затова комунизмът ни намери - нас! А не ние него! И никаква "национална доктрина" тук НЕ ПОМАГА.
А иначе си стискайте очите пред написаното от Ботев и плеадата Ботевци, които загинаха, и загиват, мърцина. Питайте зашо младите българи бягат от Родината си и на тяхно място се множат цигани и идват отчаяни бежанци. Надайте се на Забрава. Говоря не за отмъщение, а за това колко прав ще бъде Новият Свят, ако ни изолира от дълговечната си памет. Докато не се променим! Засега - вече 14-век, не сме успяли.
Такава е "реална рекапитулация на и от фактите".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1883608
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930