Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 09:08 - Доста калпав мат'рял се е домъкнал в блога
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 5900 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Така написа блогърът vmir по мой адрес в негов коментар към постинга на един друг мой „приятел” - блогъра hopfen („Добро-Злонамерения постинг или материалче за блогови балъци и наивници”). Поводът за всичко това е моя постинг „Породата Пискова” от 3 септември. Трябва да кажа, че „породата пискова” е само един от 20-те тематично свързани мои постинги, изследващи типовете „източно ориентирани” блогъри в BLOG.BG. Виж http://dobronameren.blog.bg/history/2013/09/05/borbata-na-abreviaturite.1145956

Ако питате защо точно писковците се разсмърдяха по мой адрес, а не например дъревките или „кафявите”, или анти НАТО-вците, моя отговор е следния: Чисто „червените”, „кафявите” и анти-тата са коне с капаци. Те ще си умрат със защитаваните тези. Докато писковците са тарикати. Те имат поне едно наум да доживеят и да се интегрират в новото демократично време. Всяко действие, което ги дискредитира в тази посока, а моят постинг прави именно това, направо им бърка в мозъка. Подлудява ги.

Ще кажете, че са по-„умни”? Ами, даже по-прости са. Въпросният hopfen вместо да си затрае – „Породата пискова” е просто един, още един мой постинг,  прочетен и забравен от повечето българи, за съжаление – в началото на есето си е дал линк към моя постинг. А поради връзките му с модераторите неговият постинг стоя на „първа” целия ден на 5-ти септември. Така „породата пискова” попадна на първа страница в блога. Кога съм мечтал аз за такава популяризация? За което много му благодаря. Престоят ми на „първа”, макар и опосредствен, ми донесе за 18 часа близо 500 прочитания. При това прочитания не на моите редовни читатели, а на случайно минали през блога или почитатели хопфенови. Още веднъж благодаря.

Започвам по същество. Надолу следват моите „добронамерени наблюдения” върху истеричната направо реакция на писковците. Бих могъл да ги дам на части като коментари към моя постинг http://dobronameren.blog.bg/history/2013/09/03/porodata-piskova.1145443  или към постинга на hopfen  http://hopfen.blog.bg/lifestyle/2013/09/05/dobro-zlonamereniia-posting-ili-materialche-za-blogovi-balyc.1145876  Но така бих нарушил взаимната им обвързаност, а и нов постинг се чете повече, отколкото коментарии към други два стари постинга, нали.

1.  ЗА katana

В коментар No10 към моя постинг той ме упреква в ненаблюдателност. В моя анализ „съм  бил смесил оригинали и клонинги” в едно и това го направило „безпредметен”. Така ли бе, „Сава”, както нежно те нарича Анджи. (А в кавички, защото откъде да знам как ти е името, като си се препоръчал като Сен Сей.)

Бъркаш, приятел. Наблюдателен съм. Преди година в блога имаше един katana. После изчезна. Баннали го били, казват. Не ми е работа това. Още повече, че вместо него в блога веднага се появи jeremy 231. От съвсем достоверен източник знам, че подчертаните имена представляват ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК. Преди 10 дни обаче (точната дата е 26 август) се появи постинг „Завръщането на легендата”, подписан „katana”. В него «старият» katana обявява на всички, че отново е в играта. Обаче jeremy 231 не изчезна! Нищо лошо, нали? Не е забранено един блогър да се обажда под няколко ника.

Но не бива следното:

На 4.09 в 14,10 часа  (като jeremy 231) е написал на hopfen (коментар No1 jeremy231) – „Борецът за равни права е направил следното:

1. Не е пропуснал и мой коментар и
2. Голям кьорчо е. Омешал е реални и клонинги и се е получило едно нищо.
Карай, Ноп, не е първия, няма и да е последния. Ние ловуваме различни дивечи! Наздраве!

А пак на 4.09, но в 17,40 часа този същият (като katana) в Породата Пискова ме „съветва” да не смесвам оригинали и клонинги в едно. И дописва: „Съжалявам, колега. Преди време си мислех, че е демократично да давам думата на всеки, който иска да си я каже при мен или на мен. След като се начетох на хиляди идиотщини, съвсем недемократично започнах да ги трия. Така минимализирах разхода си на време в четене на тъпотии. Общо взето, това е.” .

Ама не обичам тарикатите, катана. Защо ти, и следващите по-надолу, мажете със собствените си екстременти другите? Какво казва по този въпрос Сен Сей? Не е ли по-добре да почистите душите си и да не злоупотребявате с такова име?

Не обичам и лъжците, катана. Коментарът за който твърдиш, че не съм пуснал, стои, може да се прочете под моя постинг. Ние наистина ловуваме различни дивечи. Съвсем различни дивечи!

2.  ЗА freeoldmen

Под No4 в постинга на hopfen този се е изказал за мене така: „Сега го бОли, че не може с оная готината лента "ОФ" на ръкава да изкоренява противообществените прояви в кварталната градинка, затова го прави в Нета.”

Моят коментар – Кой световно известен психолог беше казал, че неизживяните младежки мечти избиват подсъзнателно в целия по-нататъшен живот на човека? Това не са дребни заяждания. Всеки е имал, има мечти. Моите никога не са били свързани с БКП, БЗНС и техния ОФ. И сега не са, затова „чистя” Нета. Ако щете вярвайте. Но „свободния стар човек”, който ДНЕС е против демократична България, защо клейми другите чрез своите предишни мечти? Ако наистина ги е имал, мечтите си, защо за него те сега вече са срамни? Защото е гузен, защото го е срам... – има и такива отговори. За съжаление те са по-верни от другите.

Има и  нещо друго – лепкаво, гадно и подло. Защото hopfen допълва:

„Впрочем имам снимка от младите му години.” И дал следния линк
http://teresainfortworth.files.wordpress.com/2013/07/eavesdropping.jpg&imgrefurl=http://teresainfortworth.wordpress.com/2013/07/17/judicial-terrorism/&h=789&w=1000&sz=394&tbnid=q9lSPSkYUTaAyM&tbnh=199&tbnw=253&zoom=1&usg=__55ZnZvUuhPOBoHZM46bktIBT_O0=&hl=es

Ами на снимката не съм аз. Може би мога да намеря източника от където този лъжец е копнал нечия снимка и твърди, че е моя, ама не ми се търси. Важното съм направил – казал съм, че freeoldmen  лъже гадно и подло. Мога да допълня, че ако някой твърди, че Zlatko1, например, е клонинг негов, ще му повярвам.

Това на 5.09 в 17,31 часа. На 6.09/ 00,58 лъжецът freeoldmen не спира обаче. Само дето дава малко заден. За да се нахендри още повече. В коментар под постинга на hopfen е написал:

8. freeoldmen - 00:58

„dobronameren, не взимай нещата толкова сериозно, бе човек! Олаби малко, празник е! А със здраве!”

Не разбрах защо трябва да не разобличаваме лъжата, когато е празник. Може би така хитрецът иска да не питаме на 9 септември защо бащите комунисти и техните деца социалистите лъгаха и продължават да лъжат българите. Аз да попитам - Кога ще ги „натегнем” такива?

3.  НА „Гинка” мястото й не е съвсем тук.

Защото моето „чистене” в Нета не се занимава с такива. Мен не ме интересува дали в нейните оригинални никове има едно л, две л-та.., дали е един път повторена, два пъти..., от Леси трън, дрън ли е... Аз знам как народът нарича такива жени.

Обаче „Гинка” решава да се появи в политиката. Атакувайки от категория „Други”! Не й е за първи път. Може би нейната приятелка angepiskova я подкокоросва. Ето последният пример за това (който аз съм констатирал).

На 21 август, сряда, в 11 часа по обед axlaxl (оригиналната Гинка днес по нейни признания) пуска постинг „Равносметка”. В него тя разказва как в ранното утро на 19 август, понеделник, прибирайки се в София след почивка в родното си село, попада в голямо задръстване на магистрала „Тракия” до разклона за село Яна. (Това е събитието с катастрофата на румънски ТИР, който се врязва в колоната коли, образувала се на старата отсечка на магистралата, поради официалното откриване на нова отсечка. Там имаше две жертви за момента.) Следва съвсем човешки разказ за културата на някои шофьори, които с нахалството и тарикатщината си представляват реална опасност за движението по пътищата. Нататък цитирам от оригинала:

„После ... съобщиха за голяма катастрофа. Изобщо не се замислих къде е станало това, понеже всеки ден стават катастрофи. Но Яна е мястото от където минавам по 2-4 пъти в седицата, понякога и повече. Видях къде точно е връхлетял товарният камион и ...се замислих! За какво е всичко това тук? Лагери, войни, групировки, хейтъри, двуличие, клониране, фантазии и т.н. все безсмислени неща. Един се клонира и си говори сам, друг  се прави на млада секси мадама и флиртува с "богопамазаните", трети се прави на светец, а е жив дявол...Толкова ли е трудно да бъдете себе си? Да сте нормални в поведението си, да не намирате само кусури на другите, които не са от вашия лагер? Да нападате непознати, за да избиете малко енергия/комплекси?”

Какви въпроси само! Целенасочени! Заболяло я било. Замислила се... За кого бе, „Гинке”? ДВЕ ДУМИ САМО пишеш – „лагери” и „война” - за Сирия (в която едни източни държави пазят своя Башар и едни други западни държави, които искат същия този Башар да спре самоизбиването на народа си) и ВСИЧКО до края на този постинг е за атмосферата в blog.bg, като описваш съвсем точно себе си и подобните ти типове там. Но от трето лице единствено число!

Ама действително „доста калпав мат’рял се е домъкнал в блога”!

Защо пиша така? Пояснявам моите съображения и заключения.

Напълно човешко е, когато се срещнеш с безсмислена, излишна смърт, да си потресен и да се замислиш върху преходността на живота и непреходните ценности в него. Само че за мен е нормално такива разтърсващи чувства да споделиш веднага, а не да ги задържаш за себе си цели два дни. После има и нещо друго. Половин час преди гинкината „Равносметка”, в срядата на 21 август в 10,30 часа сутринта, в Нета се появи първата информация, че в местността „Дъбравата” на 3 километра от Лесидрен е избухнал голям пожар и се говори за засегнати 150 декара. Не сте забравили, че в това село е вилата на „Гинка” и само до преди два дни тя е била в отпуска там. „Станах в 5 ч, защото отпуската ми свърши и тръгнах за София”, казва тя. Аз да поясня. От село Лесидрен до разклона за гара Яна са около 110 километра. Точно време към 9 часа да попаднеш в задръстването.

Кажете сега защо „Гинка” не споделя за пожар в собственото си село, в който „изгорели са 150 декара сливови насаждения, 100 декара ливади и 100 декара пустеещи земи с треви и храсти. Огънят е засегнал и част от гората, но е бил овладян. Напълно е потушен около 18 часа. На мястото са били два пожарни автомобила от Ловеч и Угърчин. В гасенето са се включили и доброволци от селото. Няма пострадали хора, но материалните щети са значителни.” (информацията е от 18,30 на 21.08). Не е знаела, казвате? Хайде, бе. Постигът „Равносметка” има последна редакция в 17,05 часа на този ден.

Да ви кажа ли аз моето обосновано предположение? На „Гинка” не й пука за пожара в собственото й село. То за такива работи в една управлява от социалисти държава не се говори. Така се препоръчва. Но виж другото! То не се търпи. Един ден след катастрофата на АМ „Тракия” до село Яна, на 20 август, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини директно „министърката с цикламеното костюмче”, че затварянето на главната магистрала, за да пререже тя една лентичка, е причина за задръстването, довело до две жертви. 

Гинке, Гинке...

Ама действително „доста калпав мат’рял се е домъкнал в блога” бе, vmir! Чакай преди „да почна” тебе, да обърна внимание на почитаемите четящи блогъри, че много от засегналите се писковци си викат в края на коментариите „наздраве”. Явно са от една компания. Вероятно нейн активен член е и theeconomist, тъй като неговата любима тема е какво питие има на масата му. След спомените му как боливийски деца са му се молели, гледайки го в очите, разбира се. Същински  Че Гевара от Колумбия. Или Йорго Стефанов от Никарагуа. Но това е друга тема!

4.  ЗА vmir

Чета в профила му, че се казва Войнолюб Миролюбов. Какво означава това? Еднозначно, че на практика е АНОНИМЕН. Ега ти куража му. По-малък е от този на приятелката му Анджи. А тя е жена. Впрочем при това положение въпросът какъв е пола на vmir не ви ли се струва основателен?

От дата 9 февруари 2013г. насам до вчера той има публикувани 57 постинга със средно над 2000 прочитания всеки и нито един коментар под тях. Какво означава това? Еднозначно, че vmir е забранил ВСЕКИ входен сигнал към него. Ега ти демократичния пич. (Още не съм се освободил от Гинкиното влияние. Извинявйте.)

Иначе ме критикува. Под постинга на hopfen от 5 септември остро:

2. vmir - 14:18:

„Чудя се само прост ли е човек или нагъл мошеник, когато се прави, че уж е предложил дискусия, а тихомълком трие онова, което не му изнася, за да създава измамно впечатление в читателите. Доста калпав мат"рял се е домъкнал в блога.”

И по-мекичко на 6 септември. (О, Боже, в 3 часа през нощта! От къде такъв зор?)

10. vmir - 02:54

„Не претендирам, че те познавам, но прочетох постинга ти за Пискова и забелязах, че бъркаш реални блогъри със злонамерено имитиращите ги, а това те прави посредник на злонамерените. Че, го правиш може би неволно, не променя факта, че го правиш, а това, говори много зле не само за преценките и за позициите ти, но и за присъствието ти в блога. Съжалавам, че не го разбираш, и го приемаш като подценяване. Не мисля, че ти си непременно подъл, но има истински подлеци и мерзавци тук, които съвсем умишлено мамят останалите, като трият избирателно един и същ коментиращ, и съпровождат изтритото с клевети, за да създадат измамно впечатление в читателите. Факт е, че точно тези мерзавци те хвалят, според мен - защото успяват да те използват за намеренията си. Точно такива мерзости докараха инфаркт на един блогър, човека почина, а имитаторът му продължава безгрижно да раздава оценки и да прислугва на мерзавецът, който те хвали и без всякакво неудобство върши мерзостите, за които споменах вече.”

Страхливец си ти, vmir. От подлите. И такъв ще си останеш. Като знаеш, че един блогър е докарал инфаркт на друг блогър, защо не им напишеш никовете поне? Още повече, че причинилият инфаркта ме „хвали” мене. Злоумишлено, без да подозирам това, а? Занимаваш се с интриги Войнолюб Миролюбов – нито един от твоите приятели не ме хвали. Аз самият бих се почувствал много неловко, ако това се случи.



Тагове:   katana,   vmir,   axlaxl,   freeoldmen,   блогъри hopfen,   jeremy 231,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hopfen - Страхотен ентусиазъм
07.09.2013 11:30
много труд за ...зиро:))
За това тук, както разбирам, трябва да ме почерпиш:)
"Ще кажете, че са по-„умни”? Ами, даже по-прости са. Въпросният hopfen вместо да си затрае – „Породата пискова” е просто един, още един мой постинг"
увеличил съм популярността ти колега, от простотия съм го направил...ами не е трябвало да се хабиш толкова много, трябваше само в прав текст да ме попиташ и аз сам щях да си призная, че съм по-прост и от гъбена чорба:)
Ако аз се заема да ти направя такъв подробен анализ, последствията ще са катастрофални за....- ...и за какво е всичко това, ти самия си се оплел в такава сложна и противоречива мрежа, че и великият македонец не може я разплете:))
Относно модераторите, те до един са ми братовчеди, а администраторът на блога ми е чичо, така, че като ме срещнеш на първа, бягай веднага на втора ...предавка:)
цитирай
2. dobronameren - Ами, че ха направи го, де!
07.09.2013 13:15
В смисъл дай си зор и ми направи един такъв подробен анализ. Само внимавай да не получат катастрофални последици, че ... Имаш ли SAVEX?
Празниците отминаха. Ей, да не би да сбърках? Днес е роден Тодор Живков. Ти празнуваш ли го?
цитирай
3. dobronameren - А бе, прочетох новина в DNES.BG от 5.09
07.09.2013 13:43
Свързана е с евентуалните коледни добавки към пенсиите. Отворих я само защото видях снимката на една възрастна жена, която брои левчета в ръката си. Познавам тази снимка. Писал съм за нея. Тя беше любимата на блогъра Zlatko1, която той използваше винаги в своите громящи Симеон Дянков колажи. И за учудване на дремещия Шерлок Холмс у мен, прочитам под новината "По публикацията работи Златко Желев".
Та искам да попитам този с братовчедите в BLOG.BG не е ли възможно да провери това онзи Златко ли е или друг Златко е. Не че е важно, но е любопитно съвпадение за анализ.
цитирай
4. turb04 - Пич, кой ти е казал, че ти се единс...
07.09.2013 14:09
Пич, кой ти е казал, че ти се единствения прав на този свят, та искаш хората да пишат и мислят онова, което ти се ще на теб?
Така са те преценили, така са те коментирали. Какво толкова е станало?
По-добре си помисли по въпроса защо са те коментирали по този начин.
Значи ти можеш да лепиш етикети на хората - кой бил с капаци, кой бил тарикат, пък ти да си недосегаем. И по каква причина? Щото си много убав и умен?
Умен човек не спами и не реве като вдовица за ... сещаш се.
Ако искаш някой да те уважава, да уважава мнението ти, уважавай и ти.
цитирай
5. vmir - За какво са ти имената, след като са те хванали по най-елементарния начин на въдицата,
07.09.2013 17:16
а ти даже заявяваш, че не те интересувало с колко букви бил изписан един или друг ник, който приписваш на когото си си наумил? Извинявай, но такава елементарност изключва каквато и да било логика или обективност. Защо мислиш получи инфаркт и почина блогърът, който час преди това беше написал и публикувал постинг за същата имитация на никът под снимката му, с която му приписваха език и изрази, както ти приписваш език и изрази на конкретен човек, който няма нищо общо с тях?

Това, че ти не се смяташ за глупав, не доказва, че разбираш какво правиш и, че не служиш на онези, които се възползват от неспособността ти да разбереш, че те използват за собствените си интриги и цели. Рустам е никът на убиеца на Митко и какво ще направиш сега с никът на този престъпник, който уби човека с помощта на такива като теб, които настърви срещу Митко по абсолютно същия начин, по който теб са те настървили срещу Гина?

Между другото, имитацията на Гина, която безгрижно й приписваш е на едно тъпо копеле от квартала ми, което е фен на Рустам. Когато имитираният от Рустам блогър почина, нещо човешко проговори в тово копеле, защото се отдръпна за известно време от нета и се дистанцира от случая. Когато обаче видя, че престъплението на Рустам остана ненаказано, продължи да следва кумира си и ето, че даже успя да те улови на въдичката си... Гина има здрави нерви и добро здраве, но ако беше някоя друга на нейно място, можеш ли да си представиш какво можеше да се случи?
цитирай
6. dobronameren - Ох, турбо No4
07.09.2013 19:36
Казваш, че аз съм лепял етикети на хората. Пък си написал "ти да си недосегаем. И по каква причина? Щото си много убав и умен? Умен човек не спами и не реве като вдовица за ... сещаш се."
Сещам се. И не се обиждам, защото в постинга защитавам правото си да нарека лъжци хора, които публикуват чужда снимка, твърдейки, че това съм аз; твърдят, че спирам коментариите им, когато тези коментари "стоят на стената" и могат да се прочетат; наричат ме прост човек и нагъл мошеник само защото не мисля като тях!
Ти се сещай какви принципи защитаваш!
цитирай
7. dobronameren - Отговарям на vmir, но turb04 да продължи да чете.
07.09.2013 20:07
Axlaxl е от Лесидрен. Allyally - също. Така твърдя не аз, а Гугъл. Аз твърдя, че интересите и езиците на изразяване на двата блогъра поразително съвпадат. И ти го знаеш. Знае го и angepiskova, която според същия Гугъл води и до angpiskova. Различавайте се помежду си. Аз чета написаното.
И питам защо все на вас ви се привиждат разни "въдичари", които ходят из блога по наивници като мене. Слушай, vmir! Тези номера си ги разправяйте на сбирките, където се събирате въдичарската компания. Никога не сте били качествени. Ако бяхте такива хора, щяхте да сте се научили за толкова много години да се борите честно.
А постингите на ketcaкoatl съм ги чел всичките. Там НИКЪДЕ той не се оплаква от имитации на блога му. А и съм убеден, че не е човек, който би се сринал, защото някакъв "въдичар" се опитвал да го хване на кукичка. Няма как да го питаме, затова прекъсвам тази тема.
Да се върна на моята тема. Като началото прояви добра воля и разреши коментариите към твоите постинги. Така де, крайно време е да се демократизираш. Стига си се правил на хитрец.
цитирай
8. anin - Извинете,
07.09.2013 21:23
Може ли един въпрос, коя е тази Гинка, няколко пъти хора тук я споменават, но кой и е ника?
цитирай
9. vmir - Щом
07.09.2013 22:21
можеш без да ти мигне окото да припишеш на Гина и Пискова изрази като "яжте ми путката", приказките ти за мен са без всякаква стойност и нямам повече време за безумията ти. Не възнамерявам да си отварям блога да коментари, по-скоро смятам да се изнеса от тук, защото малоумието тук вече ми идва в повече. Не ми отговаряй, че не ти си им приписал такива изрази, а само си убеден, че те са зад никовете, които пишат "яжте ми путката", защото няма време за идиотски спорове. Да беше прочел тоследния постинг на Митко, вече го дадох за прокурора, надявам се убиецът, когото прикриваш, да си получи заслуженото, а ако не, някой като него да приписва на близките ти гадостите, които ти и компания приписвате на другите.
цитирай
10. katana - Имам си биограф-изследовател. Голяма чест, благодаря.
07.09.2013 22:51
Но препоръчвам да се снабдиш и със съавтори. Поне 4-5 бройки ходят по мене и бройкат. Направете колектив, напишете, издайте. Ще се чете. :-) Уж изследовател-историк, пък името ми не знаеш. Срамота!
цитирай
11. valsodar - Водиш битка с вятърни мелници. На ...
07.09.2013 22:59
Водиш битка с вятърни мелници.
На прост човек каквото и да му кажеш, както и да му го кажеш... :)

Но, след като имаш времето и енергията - напред!
цитирай
12. apostapostoloff - Калпав, читав-
08.09.2013 04:40
иби му мамата. Тури си ги връз кура!
цитирай
13. dobronameren - До valsodar
08.09.2013 10:34
Със сигурност е така - че се боря/борим срещу вятърни мелници. Това сравнение е изказано преди повече от 200 години. Значи още преди това ги е имало - говоря за простите хора, за вятърните мелници. Но какъв огромен напредък е постигнал Света - демократичният свят - в подобряването на своя мислещ състав! Значи имат смисъл усилията в такава посока, колкото безсмислено ненужни да изглеждат те в текущия момент.
Ето например. Помолен (?) директно да отпуши коментарите си, vmir отказва също директно да направи това и дори мисли за напускане на blog.bg. Убеден съм, че няма "да седне на задника си" и ще се запише в друго "училище", но в "ученическото му досие" ще има запис, че е напуснал предишното училище, защото не приемал обичайните правила на поведение. Все е нещо, нали.
Другото предложение - ако се откажем да се борим срещу вятърни мелници - е ние да напуснем. Откъде накъде? На мен лично тук ми харесва и съвсем определено смятам, че за Дома си трябва да се грижим и да го поддържаме чист, а не да го използваме само за спалня, където да правим децата си. Говоря образно.
цитирай
14. valsodar - Докато умните остъпват, глупавите ...
08.09.2013 11:30
Докато умните остъпват, глупавите ще напредват.
А редом с тях и Простотията, раждана от тях. За да се превърне в мярка, в еталон на поведение, за да изглеждат умните - глупави, а глупавите - умни.
Това е и начина глупаците да изпитат усещане за сила, чрез отстъплението на по-умните, водени от максимата "В спора по-умният отстъпва". В което може и да има доза истина, ако искаш да запазиш енергията си за по-смислени неща, но има и доза неистина, която кара глупакът да се чувства прав в действията си.
И може би.. спорът наистина е безсмислен, защото глупакът отстъпва единствено, когато глупостта му е обществено разкрита и осмяна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1888746
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930