Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 17:04 - Противните леви
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2521 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 25.06.2013 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Заглавието идва да подскаже, че става въпрос не за всички леви, а само за противните такива. Допълнително отбелязвам, че е много щадящо за тях. Нещо като да кажеш за един убиец, че „не е симпатичен“. Но демократите сме такива. Нашата държава е толерантна. Ние искаме, убеждавайки, не биейки или убивайки. Затова се усмихваме, дори през болката. Затова сме силните хора, защото не искаме да властваме на всякаква цена, но да живеем по божиите закони – о, да!

А какви са противните леви? Четете. Примерите днес са от вестника им “Дума“. Само от там и само от днес – 25 юни 2013 г. Коментарите са от форума на в.“Дума“ - „Левият blog.bg”

Накъде ни води Харта 2013?  Александър Симов

25. Юни 2013, брой 144

След 10 дни скандирания, протестирания и демонстрации, най-накрая част от протеста срещу кабинета роди своя програмен документ. Той е озаглавен "Харта 2013: за разграждане на плутократичния модел на българската държава".

Подобен тип програма е абсолютно необходима. В Харта 2013 година политическият анализ се припокрива с действителността, но генералният проблем на България съвсем отсъства от нея. Защото не можем да кажем, че олигархичният модел на държавност напълно е потъпкал свободата или е смазал институциите. Най-лошият ефект от него е чудовищната бедност, която в последните 4 години достигна размери, които се изразиха в протестни самозапалвания. Не политическото статукво, а икономическото такова е основният проблем на България. Дори да направим съвършените институции, ако върху тях се упражнява системен корупционен натиск от страна на големия бизнес и монополите, то всяка идея за промяна може да бъде удавена. В Харта 2013 обаче няма нито една дума за бедността, социалната политика или монополите. В нея дори не е дефинирано какво е това "олигархия", което предизвиква съмнения, че една част от олигархията иска да си припише бунтарски статут, като се изправи срещу другата.

Ако това е смисълът на промяната - да избираш между олигархии, от България няма да остане нищо и то в съвсем обозримо бъдеще. България има път към бъдещето, но той минава през проект за социална държава, през смяна на икономическия модел, през борба с бедността. Не можеш да имаш блестяща демокрация при чудовищна бедност. Хубаво е протестиращите да знаят и това.

Коментарии: (Обидите в тях аз съм извел в червен цвят. Съвсем не случайно.)

Току-що по Хоризонт се изля поредната доза на простотията

Протестиращите бяха определени като креативни от някаква изкукуригала литературна съчинителка. Може ли да бъде креативна една малцинствена и изкелифещена прослойка от претенциозни малоумници, която току-що е била разбита на пух и прах на изборите и е тръгнала да ги печели на улицата, насилвайки хората всяка вечер да й слушат простотиите и да се чудят как да се приберат в къщи? Какви са й креативните идеи? Да изгоним всички политици от сцената? Как ще стане това, моля ви се? Да си напишем нова разпрекрасна конституция? И кой ще го направи това - точно вие тъпанарите, докато пиете бира седнали на асфалта на Орлов мост ли? И защо баш конституция? Какво по-точно и какво по-конкретно й е лошото на настоящата? Заради нея ли сме толкова зле икономически? Или вътрешнополитически? Конституцията ли ни пречи да се справим с корупцията? Ама, магистратите били корумпирани. Нима следващите няма да бъдат? И още как! Корупцията не се бори с нова конституция! Нито пък съсипаната икономика! И нима тези неща се решават на улицата? Улицата ли ще роди новата българска концепция за бъдещо развитие? По какъв начин? С това тъпо и нахално, но прекалено самозабравило се малцинство, което, понеже не можа да спечели изборите и яде голям бой на тях, е решило да си наложи със сила безпросветното мнение? Нещастници! Те не знаят колко много не знаят и не разбират колко много още има да разбират. Лумпени!

После, за какво говори моментът на протестите?

Уличните демонстранти току-що са загубили изборите и няма и десетина дена откакто новото правителство е започнало работа. Това значи, че те просто не приемат загубата си и като малки деца настояват на своите си глупости. И освен това значи, че някой не иска по никакъв начин новото правителство да развие успеха си. Нима едно сериозно общество би трябвало да търпи това насилие? Насилие на една нищожно малка и обществено маргинализирана част от инфантилни претенциозници над много по-голямата от тях част от хората? Всеки ден гледам някакви малоумници с колелета, кънки или огромни шишета с бира да се мотаят по булевард Руски и на Орлов мост от 18:30 до среднощ. И медийната пропаганда иска да ме убеди, че това е цветът на нацията? Най-прогресивната нейна част? Как ли пък не - в своето подавляващо мнозинство това са пропаднали отрепки и лумпени! Нямам никаква грешка в оценката - нали постоянно са пред очите ми - аз живея в този район и те всеки ден ми пречат да се прибирам от работа. Кретенчета!

Що се отнася до обществения прогрес - въпросът е какво е новото

Защото това - всички да се махнат, за да почнем ние да управляваме - е много старо и доста глупаво. Такова верую издава инфантилизъм и липса на здрав разум. Или пък другата глупост - граждански контрол. А кой ще контролира контрольорите? А контрольорите на контрольорите? В тази параноична мания може много далече да се отиде, защото по принцип в нея няма спиране - това си е болестно състояние отвсякъде. И защото, по принцип, в държавната система контролът е предвиден още при създаването й. Правителството се контролира от парламента, а парламентът се контролира от народа чрез обществени комитети и пряко гражданско участие. Какво повече може да се иска? Само параноични и импотентни инфантилчета могат да мислят че това е недостатъчно, но те са хора, които никога не могат да свършат работа и търсят причината винаги извън себе си. На тяхното нахалство да се наложат със сила над другите ли трябва да обръщаме внимание? Защо? Те не са цветът на нацията! Това е мръсната обществена пяна, която не може да приеме, че е загубила изборите и не й се чака и не й се работи за следващите избори.

Да, преиграва се при отразяването на протестите и то много

Това пак е от простотия. Ако трябва да обобщаваме, простотията е основен белег на днешните събития. Защото как така пък никой не иска да се замисли, че просто няма как отведнъж да се смени системата и всички днешни партии и политици да изчезнат от сцената. Това е ставало само веднъж в историята - през 1944 година. Няма ги днес, обаче, тогавашните условия и слава богу, че ги няма. Но, простотията на лумпениата си е останала и дори прекомерно се е разраснала. Жална ни майка с тия елементарно глупави съграждани. Утешава ме единствено мисълта, че процентът на глупаците, всъщност, дори и при този днешен бум на простотията, е относително малък, въпреки големия пропаганден шум, който вдига около тях.

 

Лошо, Плевнелиев, лошо!  Юлия Кулинска

25. Юни 2013, брой 144

Титаничните, но и трагикомични напъни на президента Росен Плевнелиев да бъде арбитър между политиците и протестиращите напомнят култовата реплика от филма "Опасен чар" - "Лошо, Седларов, лошо!" Държавният глава размаха заплашително пръст на партиите, че не са обърнали внимание на недоволните и затова той започва консултации за изход от кризата. Човекът май забравя, че България е парламентарна, а не президентска република и съдбините й се решават в НС.
Лошо, Плевнелиев, лошо! А още по-лоша и лицемерна е "загубата" на слух, зрение и глас, които той демонстрираше по време на управлението на любимата му партия, чието управление натика българите в блатото на мизерията. И защо още когато стана ясно, че народът ни е затънал до шия в безизходицата, не пусна "синята лампа" на държавническата бърза помощ, а?!
"Самият аз работя и ще дам всичко от себе си да бъде намерено решение", изрепчи се Плевнелиев и се възхити от начина, по който вървят протестите. А дали е похвално президентът, призван да бъде бащата на нацията, да се радва на виковете "Червени боклуци!", "Смърт", "Да режем глави", които кънтят под прозорците му... На Плевнелиев може и да не му харесват кабинетът и депутатите в НС, но те са легитимно избраните. И вместо да успокои недоволните и да призове за шанс на правителството, което още в първите дни започна да работи за по-добър живот на хората, президентът призовава към бунт и безредици... А зад маската на спасителя Батман подозрително прозират партийни пристрастия и опит за повече дестабилизация.

 Коментарии:

Още вчера казахме за хартата следното:

Хартата, която съчиниха нескопосниците. За съжаление подписалите и съставилите хартата са единствено представители на отдавна компрометиралите се в българското общество некадърни съсловия - журналисти и юристи - които вече почти 25 години подред, вместо да си налягат парцалите, се опитват да подреждат и да управляват държавата. Резултатът от безпросветието на тези нескопосници се струполясва постоянно върху гърбовете на всички ни и въпреки, че сигурно има още останали честни хора между тях, аз не знам кой би им повярвал повече. Защото те отдавна са показали, че, независимо от големите си претенции, са прекалено объркани и не знаят пътя към бъдещето. Но още по-лошото е, че те, като цяло и по презумпция, са носители, изразители и осъществители на най-голямата възможна в българското общество вродена човешка глупост и природена корупция. Няма сред хартаджиите нито един финансист и нито един индустриалец. Нито един доктор или учител. Нито един инженер или агроном. Нито един, казано накратко, практически съзидател на доброто в държавата. Само лапацолници в собствен сос. И сигурно ще заседават седнали на асфалта на Орлов мост, за да получават постоянно вдъхновение?

Нещастници!

Ламбен, не трябва да се

Ламбен, не трябва да се вълнуваме много от протестите на седесарите. Трябва бързо и прагматично да работи парламент-правителство и въвежда скоростно мерките за отпушване на икономиката. Всички медии се скъсаха да театралничат за "богатите, умните, интелигентните, прекрасните, нахранените и т.н. протестиращи седесари". Но ние сме си виновни, защото ги извадихме от реанимацията. Сега е нужна твърдост, самообладание и решителност от правителство-парламент. Не ти ли се струва, че "режисьорите" от телевизиите преиграват с театралните постановки. Ти би могъл да се пробваш и би защитил докторат на тема: " Ролята на децата в политиката - зашеметяващ театрален спектакъл на седесарската десница". Да не подценяват българския народ, защото и най-доброто театро си е театро, а интелигенцията не е само седесарска. Митингува само софийската седесария. В страната няма протести.

Напълно споделям твоите

Напълно споделям твоите анализи. Да, основно на улицата са избиратели на неуспялата десница, която ние с гафа си се "опитахме" да реанимираме. Видях Васко Кръпката, Ал.Йорданов, Паси и други полуживи "юнаци" с лозунги "БСП в Сибир" и други стари глупости. Но видях и Лиляна Павлова и Делян Добрев. Има и симпатизанти на ГЕРБ като подкрепа. Никакви оставки на правителство и отстъпки! Да работят с гражданите и бързо, прагматично, като смазана машина /правителство-парламент/ да въвеждат важните мерки за трудовия народ. Това няма как да не се оцени от честните хора.

В момента на улицата са неуспелите досега избиратели на дясното

 

Това показва поведението на протестиращите, масово скандиращи антикомунистически лозунги. Както ясно се вижда - тази нагласа от началото на прехода още не е угаснала. Е, да, но нейната обществена легитимност беше ясно оценена на последните избори - тя не минава 4%-вата граница. Следователно, ако някога успеят да се съберат и да узреят въобще за в бъдеще, те ще се опитват да направят това на тясната и остаряла платформа на антикомунистическата целенасоченост.

 

Добре, но, след като ги идентифицирахме, трябва ясно да си отговорим на въпроса - трябва ли при това положение, отчитайки и поправяйки тежката политическа грешка, която допуснахме и за която те като удавник за сламка се хванаха, да им се правят отстъпки чак дотам, че да провалим резултатите от току-що преминалите избори и да тръгнем към следващи избори, които тези десни нескопосници искат да вземат като явил им се изневиделица поправителен изпит?

Защо и откъде-накъде? Нека да направим всичко възможно, за да запазим този парламент жив и да дадем възможност на правителството, което започва добре, да продължи да работи. Има всички шансове това да се окаже успешно правителство, още повече че, след случилото се, то ще научи добре урока си - никакви отстъпки пред политиците - това правителство е експертно и зависи само от резултатите на своята работа - от нищо друго. Тази линия на поведение минава задължително, между другото и през временно запазване на главата на Станишев и никакво допълнително разклащане на лодката на коалицията.

Ламбен, първоначално мислех и

Ламбен, първоначално мислех и се колебаех, че е належащо Станишев да си подаде оставката, но като чета твоя коментар мисля, че имаш право. И преди имах твоите съмнения. Може би си прав, че не сега е моментът, а по-късно, когато правителството заработи и овладее нещата, въведе мерките и получи доверие на хората. Но все пак Станишев ще си понесе този гаф. Това е неминуемо. Аз отдавна казвах, че той трябваше да се оттегли след избора си за председател на ПЕС. Тогава тези проблеми нямаше да са актуални, а ние щяхме да отвеем ГЕРБ от раз. Но какво да се прави. Ще поживеем и ще видим. Важно е да не се разколебава правителството, а да действува бързо, прагматично и решително. Никакви оставки на правителството! Знаем какво доведоха тези на Луканов и Виденов, както връщане на мандата от Добрев-Първанов. Да стегнат охраната на митингите. Като искат да си митингуват всеки ден, но не с ексцесии, като тези пред централата на Атака. Това трябва решително да се пресече. Ако районни началници на МВР се правят на умрели лисици да се сменят!

 

Бунтът на ситите. Пощенски код "София 1000" Велислава Дърева

24. Юни 2013, брой 143

Февруари.

Те прииждат към площадите: отчаяни, гневни, яростни, бесни, зли, гладни, бедни, навъсени, изоставени, грабени, унижавани, мачкани, смачкани, безгласни, безвластни, мизерни, без капка надежда, без утре и днес, потресени, погнусени, презрени. Те извират из февруарския студ, от своите ледени обиталища - "без рози/ и песни/ без музика и барабани/ без кларинети, тимпани, латерни, /флигорни, тромбони, тръби". Безпиарни и безпарични, безработни и безпрограмни, непрограмирани и негримирани. "Не гении/ таланти/ протестанти/ оратори/ агитатори/ фабриканти/ въздухоплаватели/ педанти/ писатели/ генерали/ съдържатели  на локали/ музиканти/ и черносотници". А отчаянието на един народ, "затъпен/ унижен/ по-нищ и от просяк,/ останал/ без мозък/ без нерви". Прииждат. "Не за поредната променада по заледените улици, а да вдигат грамади от гняв, и да превръщат себе си в клади. Купчина камъни и пепел остана след тях."

Юни

Те не се притесняват за тока и хляба. Не им пука за парното, детските, пенсиите. Те имат своята прекрасна работа и европейски заплати, те са сигурни и осигурени, лъскави и блестящи, с фамозни CV-та, с оня преуспял курикулум вите, наченат някога в тоталитарните коридори на властта.
Те извират в юнската жега из своите офиси, бюра, дирекции, фондации, агенции и администрации, прииждат към площада с музика и барабани, с кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби, тъпани и вувузели, с ролери, скейтбордове, колела, кучета, бебета. Все гении, таланти, оратори, оператори, агитатори, фабриканти, писатели, тук-таме генерали, поети, съдържатели на локали, музиканти, програмисти, артисти и всякакви пиар специалисти. Те идват за своя пореден купон, за своята весела променада из софийските улици - едно празнично шествие с дечица на рамо (да свалят комуняги от малки), една разходчица на любимото куче, малко рисунки по асфалта, после - мощно свиркане, после химна, малко хорца, малко ръченици, тук прехвръкне камъче, там пльокне яйчице, ето, слънцето се претъркулнало, станало хладно, сенчесто, време приятно за един тегел по стъргалото на протеста - състудент ще срещнеш, с приятели ще побъбриш, срещу червените боклуци ще повикаш, ей тъй, да ти се отпусне душата... Медиите преливат от умиление, задавят се от възторг, сини динозаври хлипат от щастие в крупен план, репортерките са тъй вдъхновени, сякаш отново са пипнали Борисов по бицепса...

Февруари не е юни", каза една млада дама, "случайно" поканена в телевизора. "Защото, каза дамата (доскорошна пиарка на служебното правителство), това е протест на нормалността, на младите, красивите, истинските, интелигентните, вдъхновените". От което следва, че ония, февруарците, са невежествени смотаняци, тълпа ненормалници, кухавелници, грозни, отвратителни и даже фалшиви. Така беше начертана една демаркационна линия между юни и февруари, между ситите и гладните, преуспелите и премазаните, между елит и простолюдие. Нарцистично и високомерно.

Те са успешни, другите са лузъри. Те са добрият материал, другите са лошият мат`рял. (Какво единодушие с Борисов!) Добрите са 10 000. Останалите до 7 272 041 (според последното преброяване) са кофти направа, не стават. Те презират всеки, който не може да си плати тока и парното, който от безизходица се самозапалва, самообесва, самоосъжда, който блъска от сутрин до вечер, който не може да купи на детето обувки, нито учебници, нито лекарства за майка си.

Те не знаят какво е това. Не разбират. Не искат да разбират. Няма да разберат. Те не искат да бъдат като ония "селяци/ работници/ груби простаци/ безимотни/ неграмотни/ профани/ хулигани/ глигани/- скот като скот:/ хиляди/ маса/ народ". Те са млади, умни, красиви, образовани, интелигентни, вдъхновени, лъчезарни, усмихнати, мили, културни, артистични, симпатични. И сити.  Другите, някакви жалки 7 272 041, са тъпи, прости, спихнати, сдухани, безграмотни, некултурни, уродливи, дрипави, отблъскващи, ограничени, заблудени, досадни, нецивилизовани, жалки и мрачни. "Да мрат! Дори им е малко!", казваха преди време "експертите на прехода" за тия неандерталци, които си заслужават "да пукнат малко по малко". Защото - "Така им се пада на тия тъпаци!". И ги пращаха в Сибир - "за да има мир". И сега ги пращат на същото място със същата цел.

Те са черешката на цивилизацията, те са "друго поколение човешки същества", по-висши някак, за разлика от ония примитиви, диваци и варвари.
Те са светли, прекрасни, морални и ведри. И ведро скандират "Боклуци!", "Курви!", "Педеруги!", "Комуняги!" и "Турци сте!" Така възпитават децата си. Учат ги на гражданско поведение. Така се ставало гражданин, казват.
Те не протестират за цени. А за ценности.  Нямат проблеми с цените. А с ценностите. Те са демократи, другите са примати. И понеже са демократи, всеки, който е различен и който не мисли като тях е боклук.

Те имат завидни биографии - от 5-годишни свалят комунягите. Те са второто синьо поколение - пощенски код "София-1000". Те са децата на онези, които самоубиха десницата с високомерие, а сега плачат, че са непредставени в парламента и чакат раждането на нова, реформирана десница, че да ги представлява. Ще им я направят. Вече я правят - все същите експерти, същите олигарси и същите банки. За да представлява тях - експертите, олигарсите, банките. Те са децата на "експертите на прехода". На онези, които току обявяваха свършека на тоя преход; които преди 23 години начертаха демаркационната линия и ни назидаваха: "Свиквайте! Така ще бъде! Ние ще бъдем богати и образовани, вие - бедни и прости! И това е необратимо!"; които загробиха държавата със своята "експертиза", а сега викат "Ние сме държавата!"

Коя държава? Кои "ние"?

Момченца и момиченца от

Момченца и момиченца от столичната седесария, не се силете вие само да сте народа. Няма как да е така, защото дори да ви съберем процентите не можете да направите 4%. Защо толкова ви жегна Дърева? Ами защото е велик публицист и истината боли много. Правилно ви приканва Ламбен. Хайде кажете си тирадите от митингите, защото тук ги спестявате. Има време и ще видим колко сте, когато отворим урните. Момченцето, нарекло се Джеймс нещо много олекна с изказа, много свали нивото. Вие защо пък си мислите, че всички трябва да са десни и мислят като вас? Нали уж се пишете демократи. И морално и почтено ли е вашите "режисьорчета" да вкарват децата в политиката? Така сценарият става мелодраматичен и убийствено сърцераздирателен. Тръби, тромби, хорца, колелца - много буфо, малко реализъм. Бие по тънката струнка на еснафчетата, невидяли никога как се изкарва хляба. Те винаги си мислят, че расте в кварталните ви магазинчетата. Защо не протестирате пред ГЕРБ? Ами защото много от вас вече много пъти гласуваха за тях. Това правителство е на 20 дни и вие "забравихте" кой управляваше последните 4 години. Да не ви припомням вашето управление с ликвидационните съвети и разбойническо-ментърджийската приватизация на известните ви "велики" лидери.

  

Спирам дотук – с написаното от „поетесата Велислава Дърева“, според една друга такава като нея, но журналистка, Силвия Стефанова. Хвани едната, удари другата. Е, как да не ги мразиш безплатно такива!   

Това е типичната им комунистическа наглост! Нали прочетохте – ние другите, различните от тях, сме били едва събрали 4%!  Впрочем докога с какво право три партии, които имат общо 23% избиратели, ще си присвояват правото да се идентифицират С ЦЕЛИЯ НАРОД.

 




Гласувай:
3



1. ok3223 - Ега те и педала.
25.06.2013 17:23
Мразел левите, а те са 80% от българското население.
Толкова, колкото са тези, за които осигуряването на сносен живот в БГ е проблемно.
Та галфон, като твоя милост мрази народа български, за които си едно нищо, и му е през оназ работо от твоята омроза.
На грохнал беззъб пес, който само лае, а не може да хъпе.
цитирай
2. dobronameren - Ега ти и простака си, ok3223
26.06.2013 08:28
Че и лъжец! Левите в България са една трета. И противните и непротивните, според моята класификация. И те не са й проблема, защото са част от демокрацията. А такива като тебе са излишните.
цитирай
3. injir - Вече виждам, че, , красивите и ин...
26.06.2013 12:57
Вече виждам ,че ,,красивите и интелигентните,, започват да смръщват вежди. Издигам нов лозунг пред парламента:,, Не дразнете красивите и интелигентните. Те бутат правителства. Справка: недалечното минало.,, А Велислава Дърева няма защо да имитира със статията си гениалния Гео Милев и неговата поема ,,Септември,,. Никога не може да го достигне... Засега само плагиатства...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1890916
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930