Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2013 18:18 - Езикът на омразата - 30
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1847 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2013 07:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

И сега накъде?

На 20 февруари 2013, сряда, в Парламента, вместо да предложи обещаната преди два дни персонална промяна в министерството на финансите, Борисов подаде оставка на цялото правителство. Както искаше „народът“, излязъл на улицата.  Неотразимо! Чуйте думите на Борисов:

„Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народа, днес му я връщаме. ГЕРБ дойде на власт по демократичен път. Вчера направихме максимума, за да удовлетворя исканията на протестиращите. От днес на практика няма какво повече да направим. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта. Дойдох да ви кажа лично. Държавата има нужда от нов кредит на доверие. Оттук нататък българите да си избират. След като искат такова управление на държавата, да го имат. Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хората и няма да има политически дебати, а ще се плашим с протести. Добре, щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи. Колеги, няма да правим структурни промени днес. На обед, г-жа Цачева, ще депозирам оставката на кабинета. Желая ви лек ден."

 

Депутатите на ГЕРБ го изпратиха с бурни аплодисменти. И аз бих направил същото, ако бях в Парламента. Пак ще кажа – ТОВА не се учи. За първи път след половин век имаме такъв министър-председател.

Социалистите бяха крайно изненадани. Явно разузнаването им не беше ги предупредило. Те имаха план да нагнетяват уличното напрежение още 4-5 месеца, докато дойдат нормалните избори през юли. Бяха уверени, че Борисов ще направи всичко възможно, за да задържи властта си. Впрочем и аз също. Глупаци! Най-естественото, Решението, ни беше пред очите, Само че нямахме този рефлекс. Бяхме учени, бяхме гледали цял живот, как власт се брани до дупка. «С кръв сме я взели тази власт, само с кръв ще я дадем!»

 

Не знам какъв е Бойко Борисов. Комунист, пожарникар, селянин, тиква, убиец… Но в този ден той даде урок по демократичност на целия български народ. Такъв урок, какъвто дори роденият Цар,  училият се цял живот за цар, не беше в състояние да ни предаде. А каква чудвсна възможност имаше пред него, и пред народа му…

Да чуем сега социалистическите реакции на оставката.

Ние сме на страната на хората“, заяви Станишев и категорично отхвърли обвиненията на премиера, че левицата се опитва да яхне протестите. По думите на Станишев ситуацията била точно обратната и ГЕРБ се опитвали да го направят. Като пример той даде присъствието на две жени на пресконференцията на Борисов от предишния ден, представили се за представители на протестиращите. Такава според Станишев реакция на кабинета за протестите била абсолютно неадекватна.

Стари работи! Вече никого не интересуващи. А онзи Ангел Найденов, зам.-председател на парламентарната група, продължава: “Поредна пиар акция. Хвърчат глави. Дянков си отива, ликувай народе! Това беше сценка с много лош сценарий, лоша пиеска, наречена “Оцеляване на правителството на всяка цена““, По думите на Найденов това, което наблюдаваме в момента е политика на паниката. Отдавна въпросът не опира до сметките за ток и ЕРП-тата, заяви той.

Да, така е, що се отнася до сметките за ток! Но въобще не е «оцеляване на всяка цена». А  това е важното!

Реакцията на «турците» от Догановото ДПС ще прескоча. Те са катили.  Слизайки от трибуната, Борисов им хвърли в очите онази истина, дето цял народ я знае. «Доган ме поръча на мафията да ме убият!.» Вярно! Борисов е трън в очите на Догано-Местанците, не – парчето желязо, забито в ковчега им да не вампирясват. Тези неща – заклинанието с парчето желязо -  трябва да се случат.

Сините?! – Нямаше ги никакви. От тях двама-трима само бяха в залата. Мислили са си вероятно, че срядата ще е спокоен ден. АТАКА-та на нашия Сидеров (роден впрочем на всичкото отгоре с Хитлер на един ден) беше съвсем зле. Нямаше никой в залата. Те бойкотираха народното събрание в този ден.

Навън (имам предвид политически партии, които не са парламентарно представени) цареше радостен хаос.

Меглена Кунева на българските граждани – «Силно дясно правителство е изход от кризата. Още в първите дни от работата на следващото Народно събрание ние от Движение България на гражданите ще инициираме законодателни промени за провеждане на национален референдум за свикване на Велико народно събрание.» От партията на Кунева казаха още, че правителството на премиера Бойко Борисов подава оставка "поради катастрофално спадналото обществено доверие към ГЕРБ и лично към премиера".

НФСБ на телевизия СКАТ - цял следобед на телевизионния й екран отгоре тече заставка: «Бойко Борисов подаде оставка! Честито!»

 

Последно от този ден искам да добавя едно мое лично положително изживяване. В студиото на Канал 1 привечер седнаха един срещу друг 94-годишният Петко Бочаров и един социолог - Живко Георгиев. Много поучително! Петко Бочаров е бил агент-доносник от 6-то управление на ДС. Живко Георгиев го раздава «независим“. Ако му кажеш, че е социалист дори, много ще се обиди. Та младият Георгиев усмихнат смело поддържаше тезата, че на България е нужна „смяна на системата“. А „доносникът“, сиреч „мръсникът“, му възразяваше, че „светът познава две системи – Демокрация и Диктатура. Вие с коя система искате да смените настоящата в България?“ Комунистът на средна възраст помига малко и тъй като нямаше какво да отговори, промърмори нещо подобно на „дъртак“. „Вие ме забавлявате“, беше отговорът на Петко Бочаров. 

Забелязвам, че изреждане на факти и тяхното последващо тълкуване след това, не дай боже, идва твърде много дълго и непосилно интелектуално усилие за 80% от почитателите на БЛОГ.БГ. Затова ще прескоча описанието на лутането на «народните протести» след изпълнението на техните искания – оставката на Борисов. Още повече, че вече съм разсъждавал върху тези факти. Два линка към тези постинги http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/17/nedelen-pogled-vyrhu-energiinite-protesti.1054577   и  http://dobronameren.blog.bg/history/2013/02/24/novite-nagli-ot-starite-nagli.1057331

Затова няколко клюки, да ги наречем, от този период – 20 февруари – 20 март 2013 година.

Забелязвам една нова и много радваща тенденция в обществения ни живот напоследък. Нараства като лавина, като зараза, смелостта на българските граждани да говорят директно за политическите си убеждения пред медиите. Ако питате мен, това е неизбежно демократично явление. Много е хубаво, че българите започваме да се държим като нормални хора, а не като страхливи северокорейци. Твърдя, че това е заслуга на отношението, което имаха «Боко» и «Цвинокио» към демократичните институции, каквито са медиите. И още нещо твърдя – Дори връщането на комунистите на власт няма да промени тази тенденция. На хубавото бързо се свиква!

 

- На следващия ден след оставката на Борисов в студиото на bTV водещият Виктор Николаев беше поканил „две страни“ да обсъждат злободневието. Кавичките питате що щат ли? Ами двете страни бяха представени от Иван Гарелов и Юлий Москов. Нещо като да спорят Путин и Медведев. Но разказвам тази история тук за друго. В студиото бяха включени телефоните (нова мода при Цолова и Николаев). И представете си, един спокоен гражданин каза на половинката Цолова следното: „Присъствието на Гарелов във вашето студио сваля имиджа на телевизията ви.“ На него, на Гарелов! Нещо нечувано за този „корифей“, за „бащата на българската журналистика“! Николаев, не е лесно да се работи при открити телефони. Липсва ти ДС школовката на Велизар Енчев, който директно трясва копчето на такива. 

- На въпросния Николаев много му се събра. След няколко сутрини, докато „плачеше” за нещастните български пенсионери, дето събирали последните си стотинки да си платят тока, по телефона се обади Яне Янев, този от РЗС-то, и го попита в ефир колко е неговата заплата. Хъката-мъката... В това време, иначе раздаващата го интелигентно и обективно Анна Цолова, с изключително нахалство се изцепи: „Нямате право да ни задавате такива въпроси. Ние работим в частна медия!”. Демек, не харчим пари на данъкоплатците. „Да, ама моделирате общественото мнение, нали?! – сряза я Янев. Само, че комунистите са не човеци, а железа. Какво като изглеждат миловидно! Не се подлъгвайте, българи.

- Пак bTV. Този път при друга водеща Виктория Петрова, също така миловидно изглеждаща като Цолова. И тя беше поканила „двете страни” в спора – Велислава Дърева и Петьо Блъсков. (Кастро и Чавес все едно.) Обаче „лицето на българската журналистика” Петьо Сопола си е тарикат. От известно време насам усеща, че вятъра духа откъм Банкя. И нападна Дърева. Горката! Изобщо не е свикнала. Някакъв прислуга на бай Пенчо да й говори така на нея, фаворитката Луканова. Как се менят времената...

- Дойде редът на Люба Кулезич. Бареков я изгони от TV7 (да се чудиш защо търпи Юлиан Вучков?!) Предаването й там се наричаше „Насреща Люба Кулезич”, но тя е кьошеклия камък – партийни пари са давани за нея, ей – и хоп в НОВА ТВ, предаването „На светло с Люба Кулезич”. Обаче банкянският вятър е голяма работа. (Той и „chavdar първи“ ще го усети!) Последните три съботи, говоря за съботите на месец април, бяха големи атракции. Събра смелост братовчедката на Николай Банев. И се опълчи на самия Трактор. Ох, ако се обърне палачинката, виждам Кулезич при Роза Георгиева. При Трактора тези работи са оттренирани. Но е удоволствие да наблюдаваме колко „борбата е безмилостно жестока”.

- Ако се обърне палачинката и Сашо Диков ще го отнесе като циганин нафтова печка, като куцо пиле домат, като стой, та гледай. Тази последната неделя щеше да докара до инфаркт самия Андрей Райчев. Ама бива ли тъй, бе Диков?! Впрочем на твое място не бих нарекъл новото си авторско предаване „DickOff. Кой те бие да си признаваш какъв си. А за off е ясно. Предстои прощаване с КАНАЛ3.

 

Продължавам да се забавлявам, както каза Петко Бочаров.

- Един Георги Любенов от БНТ беше поканил в „Неделя х3” на 3 март петима историци, които да си говорят за националните интереси. Отбор юнаци, а нямаше нито един, който да възрази на твърдението на „историка” Драгомир Драганов, че „Бойко Борисов е виновен за ужасяващата бедност в тези 23 години!” Включително и Михаил Неделчев. Помните ли го този? Щото Партията не го е забравила. Напоследък го извади от нафталина.

- Споменах Неделчев и добре направих. Без малко да забравя една друга „икона” на партийното СДС. Гледам една баба пак на 3 март, гостенка на Росен Петров в „Нека говорят”. Нещо позната ми се види. Докато включа, че това е Елка Константинова, бая време мина. А и думите, които изричаше тази бабичка, изобщо не влизаха в образа „СДС”. Пита я водещият: „За кого ще гласувате?” и баба Елка отговаря следното (цитирам!) – „Ще гласувам за Сергей Станишев. Умен, млад. Категорично!”

- Гледам по Бареков „Сблъсък” на Иван и Андрей. Пак на 3 март. Тия Диловци „сблъскват” двама по въпроса „България v/s Македония. И кои, моля ви се? Красимир Каракачанов и Божидар Димитров. И двамата прононсирани агенти на ДС. Ашколсун, тарикати!

- Пак TV7. Двама простаци, с Бареков – трима! Репортерка интервюира един протестиращ на улицата. До тях друг „българин” от „протестиращия народ” издига гордо плакат на който пише „Фидосова, спри да ядеш!” Само на мен ми направи впечатление.

- СКАТ! Мартин Заимов разказва спомени, Васко Кръпката пее блус... Сашо Радев зове пенсионери на протест, защото пенсиите им били мизерни. Техните пенсии! Защото неговата е 770 лева. Колкото е и на Велизар Енчев. Хонорарите им тук не влизат. И не ги питайте – те работят в частна медия. Като Цолова и Николаев!

 

Дойде редът на Мишо Шамарите.

В мрежата за споделяне на видеоклипове Youtube може да се открие най-новото парче на Румънеца и Енчев - "Аз съм много луд".

"Аз съм много луд/ще остана тук.

 Ако остана тук/значи, че съм луд."

Това е припевът на песента, която е първото музикално произведение, вдъхновено от «народния гняв срещу ЕРП-тата и монополите». В първия куплет лирическият герой представя себе си за страдалец, който обаче не е загубил жаждата за живот: "фалирал оптимист съм!". Въпреки ЕРП-тата и монополите той е намерил сили и воля да остане жив:

"Падам, ставам, фалирал оптимист съм!

Напук на ЕРП-тата и монополите - жив съм.

Не съм хейтър, никого не мразя,

имам мечти и се опитвам да ги пазя!"

Румънеца и Енчев твърдят, че за да напишат песента, били провокирани от това, че почти всеки втори коментар в интернет около случващото се последните няколко дни в България, гласял неща от рода на: "Аз си стягам куфарите, няма смисъл да оставам изобщо".  "Мислим, че бягството от проблемите не е в никакъв случай тяхно решение. Направили сме една песен - ще ни простите, тя не е 100 процента професионална, все пак е правена за няколко часа, но мисля, че ще ви даде една по-различна гледна точка и може би ще ви накара да останете", твърдят двамата музиканти.

В клипа на фона на рап римите се виждат снимки от протестите, както и фотоси на успели и популярни българи като Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Ивет Лалова. Наистина да му се прииска на нормалния българин да смени рапърска България с нормална България. Както е написал в коментар един

 

Анонимен преди 14 минути

«Съжалявам идва ми в повече.»

Ужас!

Рапърът Мишо Шамара обяви, че е създал химна на протестите - песента "Свобода", Искал чрез музиката да даде криле на народа да се изправи срещу тиранията на управляващите и монополите.

 

«Ще се опитаме със смях и ирония да се противопоставим на милиционерщината, а нашите артформи да защитят демокрацията» казал Мишо Шамара. «Aртформата Биг Ша“ и хора, занимаващи се с IT-бизнес (WOW), създават Група за публичен натиск "Ненасилие и мирна съпротива", чиито амбиции, освен защита на правата на гражданите достигат и до участие в политиката. В Мрежата срещнах въпрос: «Не са ли обърнати двете букви на втората дума от артистичния псевдоним на рапъра?»  

Със сигурност!

На откриване на изложба в Европейския Парпамент в Брюксел (5 април 2013), посветена на спасяването на българските евреи, на която присъства премиерът на Израел и външният ни министър Младенов, и още 300 души, когато Николай Младенов разказва за самозапалилия се варненец Пламен Горанов и предлага една минута мълчание за неговата саможертва, Мишо Шамара се разкрещял „Лицемер! Лицемери!” и бил моментално притиснат от охраната и изгонен навън. Тази случка у нас се разказва като голям подвиг на Мишо Шамара. Много са нервни другарите!

Постинг « ЕЙ, Л И Ц Е М Е Р И !!!...», 7.04./ Автор: nomer1edno

 "Ей, лицемери!", изкрещява рапърът Мишо Шамара в Брюксел
по времето на откриване на изложба в Европейския парламент днес, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от българския президент Росен Плевнелиев  и израелския му колега Шимон Перес. Причина за изблика на рапъра  е изказване на външния министър на страната ни Николай Младенов, който призовава присъстващите в залата да сведат глави и да запазят минута мълчание в памет на самозапалилия се Пламен Горанов от Варна. Малко преди да се изкрещи, Шамара се обръща към камерата, която държи, и казва: "Това е най-голямото лицемерие! Те го убиха!". След което не се въздържа и раздира тишината на залата, провиквайки се: "Ей, лицемери!". Веднага след това един от охранителите съпровожда Мишо Шамара извън залата. На него рапърът също обяснява на английски: "Те убиха този човек!",
но строгият гард само му прави знак да бъде тих. След събитието Биг Ша, както е известен напоследък рапърът,качва клипчето в мрежата за споделяне на видео материали YouTube
и обяснява: "Приятели, не издържах нечовешкото лицемерие
на ГЕРБ в лицето на външния министър Младенов!".

- В коментар към този пост друг блогър - danailvdimitrov, пита: «Ако не бяха обявили траур "лицемерите" какви ли щяха да ги наричат ? Ей "безсрамници! - може би?

Това е поредно «изригване» на Биг Ша.

На протест срещу затварянето на белодробната болница в Пловдив, пред стотина протестиращи  Шамара изкрещял: „Бойко, ще лежиш в затвора». (намерено в  ДНЕС.БГ от 22.03).

"Всички тея, които управляват от страна на ГЕРБ, са едни евнуси, които се подчиняват на султана на България, той е изключително луд и болен човек", заяви Шамара пред Дарик. По негови думи около “лудия болен човек“ - бившия премиер Бойко Борисов, медиите били създали един сапунен мехур, с който се опитвали да изкарат, че той вършил много неща. Според Шамара Бойко Борисов бил най-големият наркодилър в Европа и производител на амфетамини. «Искам затвор за Бойко Борисов», заяви рапърът. По негови думи само случая с Михаил Михов – Мишо Бирата, бил повод бившият премиер да не излезе от затвора. «Ей, Бойко, ще лежиш в затвора, боклук», обърна се Шамара към политика.

Коментар към това съобщение: «Само фактът, че тоя боклук участва в протестите, е достатъчен да ме откаже да протестирам... Заради такива като Шамара, Учиндолеца, Пръмова, Гоце, Станишев, Доган, Алексей Петров, Пешо Сумиста, Кунева, Мунева, станах симпатизант на ГЕРБ днес.»

За Светльо Витков не ми остава място. Затова накратко. Голям ша. Не поумняващ. Колко пъти още трябва да се  провали на избори, за да разбере колко струва?! А, и нарекъл партията си „Глас народен“.

 

Това ме подсеща, че Глас Народен без кавички е течението, което разни … , работещи  … момчета и момичета в едни … медии, презрително наричат чалга.

В началото на февруари месец  в пресата се появи съобщение, че звукозаписната компания „Пайнер“ е спечелила европейски проект за закупуване на музикална техника. Че като ревнаха нашите „моралисти“ – Значи пари за чалгата има, а за пенсионерите – не! „Д‘ба тази европа прави геноцид смърт за империалистите“

Ниво, братя българи! Затова ми се дига кръвното, като чувам пълни простаци да крещят, че били „българи-юнаци“! Те баш!

Но има и още. Теди Москов щеше да повежда бунт срещу Митко Пайнера, но се отказа: „Не мога да се противопоставя на проект. Това са неща на които не съм бил свидетел, нито знам и не съм компетентен. Не ме занимавайте с чалга! Искам само да не я пускат късно вечер силно по заведенията, както и между 2 и 4 часа следобед в неделя, за да могат хората да си почиват.”

А в същото време този противник на чалгата” поставя на софийските театрални сцени световни класически шедьоври в пошли трактовки на оригинала. Например Хамлет произнася прочутия си монолог по долни бели гащи. Може да бъркам – възможно е да е бил облечен в дълга дамска нощница. Обаче това неговото „не е чалга“, а Изкуство. „Инсталация“, „пърформанс“… Знаете ли какво е „инсталация“? Да се изакаш пред вратата на комшията и да избягаш. А ако го дочакаш да излезе и гордо му заявиш, че ТОВА ти си го направил, е „пърформанс“.

Иронизирам режисьора Теди Москов, защото срещу Митко Пайнера дига гьорултия, ама да каже нещо срещу колежката си Лидия Абаджиева от театър „София“, примерно  http://dobronameren.blog.bg/history/2013/01/27/chalgadjiinica-v-teatyra.1046915

, го няма никакъв. Колеги! Няма как. Пък и ако късно вечер пускат чалга навсякъде, кой ще отиде на скапаните им „класически постановки“?   

Завършвам:

Вестник «19 минути», 15.02, по повод „европейските пари за чалга“‘ написа: «Лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини властта, че упражнява влияние върху медиите, като ползва европейски средства.»

Сега по-добре ще разберете защо собственикът на „Планета Пайнер“ инж.Митко Димитров се отказа от спечеления европейски проект и върна парите на Европа, хвърляйки директно следните думи „Лице в лице“ на Цветанка Ризова и Димитър Цонев (Канал 1, 4.02.2013): „Ще се откажа да бъда областен отговорник за ГЕРБ, защото каквото и да направя, вие го приписвате на ГЕРБ. А аз това не искам.“

Сериозни думи! Не на „чалгаджия“. Или пък чалгата не е това, което ни натрапват големите ША по медиите.

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Може ли...
30.04.2013 16:25
Може ли да ми припомните кой се подигра с цветовете на българското знаме?
Ще ви бъда благодарен...
цитирай
2. dobronameren - Кой момент на подигравка с българското знаме по-точно имате предвид?
01.05.2013 09:05
Ако говорим за времената на социализма в България, с българското знаме се подиграха българските комунисти, премахвайки царския герб от него и замествайки го със сърпа и чука. Добре, че съветските другари не пожелаха, иначе нашите комунисти биха продали и самото знаме.
Ако говорите за първите времена след промяната на Десети ноември, българските социалисти не позволяваха 8 години (от 1990 до 1997) да се върне истинския герб на българското знаме. Даже "българите" станаха "юнаци" в 1994г, под знаме без герб.
Ако говорите за "всенародния митинг-протест" на 3 март 2013, нашите националсоциалисти от АТАКА се подиграха със знамето ни, поставяйки го като байряче над 6-те кв.м. руско знаме, гордо развявано пред НАШЕТО Президентство.
Ако говорите за началото на м.април 2013, когато започна официалната регистрация на партиите за изборите, тогава пак същите синове и дъщери на българските кадесари, сега от партията ВМРО на Каракачанов, обърнаха знамето ни на обратно. Същото обръщане на знамето ни - знак на война - е залегнало в Програмата на ГОРДА България на Слави Бинев (където наблюдаващ прокурор е лично Кръстю Петков...
Сега мога ли аз да ви попитам нещо. С кого България днес е в състояние на война, драги pvdaskalov? Ако ми отговорите, ще ви бъда благодарен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1882914
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930