Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 17:30 - Езикът на омразата - 22
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1253 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2013 07:41


Спомняте ли си, че в края на миналата 2012 година лидерът на БСП беше казал: „Нашата цел е да свалим ГЕРБ от власт. Ако не можем по друг начин, ще го направим с недемократични средства.”

 

Винаги съм го казвал, включително и във вчерашния постинг „Езикът на омразата – 21”, че „Обещае ли комунист саботаж, по модерному – атентат, можете да му вярвате напълно!”

Какви недемократични средства използваха Партията БСП и нейните поделения от началото на тази 2013 година до мобилизирането на улицата в началните дни на февруари, писах вече в предишните три постинга за езика на омразата. Днес продължавам нататък.

 10.02, неделя DNES.BG / цитати от прегледа на печата (подчертаното е добавено от мен)

След като на 9 февруари родителите в няколко български града излязоха на протест, още недоволни хора ще направят същото на 10 февруари. Този път поводът е високите сметки за ток и парно, които стреснаха мнозина от началото на годината.”

 

Отбележете, че това е първото споменаване на причината „високи сметки за ток”. Преди нея протестираха пушачи, лекари, зърнари, студенти....

„Повече от 16 града се готвят да бъдат чути от управляващите, като акцията се организира в социалната мрежа Facebook, а митингите ще преминат под мотото „Да запалим монополите”. Очаква се да се съберат хора в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич и Кърджали като началото е поставено за 11.00 часа.”

 

Отбележете и мотото на първите масови протести – „Да запалим монополите!” Нали знаете кои обществени сили „палят” и то най-вече „монополи”, които в техните очи са „мама им капиталистическа”

„Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше засипан със снежни топки от събралите се пред неговото министерство протестиращи срещу високите сметки за електроенергия и частния монопол. Протестиращите - около 1000 души, според Агенция "Фокус", отказаха да изпратят само лидерите на протеста на среща в кабинета на министъра и на няколко пъти го призоваха да слезе при протестиращите и да отговори на въпросите им. След като Добpев уважи желанието на гражданите и излезе от сградата на МИЕТ, беше посрещнат с бурни освирквания и скандирания "Оставка", след което към него полетяха много снежни топки.”

("Снежни топки. А ако не бе зима?", коментира "Труд".

Социологът Кольо Колев посочва един странен феномен. Как е възможно вече четири години да наблюдаваме растяща безработица, липса на икономически растеж, намаляване на потреблението на всичко, замразени доходи и пенсии. И в същото време значим ръст на държавния бюджет - това, което държавата събира и преразпределя. Причината е държавно направлявана инфлация - ръст на цените на основните стоки. При свито потребление и тотално отрязване на всички странични доходи могат да растат цените само на неща, които хората не могат да не купуват - основни храни, ток, горива. Това е единственият начин да издоиш повече пари от все по-малко хора на пазара.)

 

Продължавам с прегледа на печата в DNES.BG:

Днес пpотестиpащите бяха и пpед парламента, където хвърляха домати и яйца. Около сградата имаше полицейски кордон. Наред с многото национални трибагреници протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Скандираха още "Мафия".

("Бунтът на недоверието", коментира "Сега".

 

„Когато затаяваният месеци наред ропот на хората заради цените на енергията изригна по улиците, а по министри и по парламент полетяха снежни топки, домати и яйца, държавната машина леко се поотърси от обичайната си летаргия и реши да покаже признаци на действие. Засега изглежда, че трескаво се търси виновник. За тока управляващите са склонни да посочат електроразпределителните предприятия, а за парното - топлинните счетоводители. Така властта ентусиазирано тръгва в посоката, зададена от протестиращите. И всячески се старае да избяга от темата за собствената си отговорност. Тъй като точно тя задава правилата на играта, които доста често се подчиняват на политически сметки, а не на пазарна логика. И очевидно няма никакъв интерес ситуацията да се промени. Ако основната характеристика на протестиращите е пълното им недоверие към управляващите и енергийните монополисти, то основната характеристика на властта и на монополистите е високомерието.)

 

11.02, понеделник - DNES.BG

Два автомобила на EVN България,намиращи се в непосредствена близост до сградата на дружеството в Пловдив са били подпалени час и половина след полунощ от маскирани лица. Записите от охранителните камери вече са предоставени на полицията, като дружеството оказва пълно съдействие на разследващите органи за бързото установяване на обстоятелствата.”

(След месец – на 12.03 прочетохме, че „трима души са в ареста заради палежа на сградата на австрийската компания ЕВН в Пловдив. Две от лицата са извършили палежа, а трети е снимал. Зад камерата е телевизионният оператор на свободна практика Георги Сарай. При качването на клипа в интернет са използвани значителни технически умения, като за проследяването на IP адреса на потребителя е използвана помощта на специалните служби на Русия и САЩ, за да се открие сървърът. Георги е задържан при опит за палеж на друг клиентски център на ЕВН, докато се е готвил да снима втори клип. Подпалвачите са избягали, но по-късно са заловени. 

По думите на Тодор Чонов, шеф на полицията в Пловдив, най-вероятно те са част от по-голяма група извършила редица посегателства срещу ЕВН-България от началото на протестите. Това са рязане на гуми и счупени  стъкла на автомобили, запалването на двете коли пред централния  офис на ЕРП-то, уточни той. В дома на Георги са намерени множество  доказателства, които го свързват с тази дейност, добави Чонов и посочи, че имат основание на смятат, че той е водещият в  подготовката, намирането на изпълнители и извършването на действията, както и качването на записите в интернет. Съдът ще гледа мерките за неотклонение на 30-годишния Георги и 24-годишния Николай. Третият задържан е освободен под парична гаранция от 500 лева. Единият от арестуваните – Николай, е фен на футболен клуб "Ботев Пловдив" и е арестуван по време на хулиганските прояви на мача Левски-Ботев Пловдив в събота. В дома на единия от задържаните е открита и марихуана. Наказанието за това престъпление е от 1 до 8 години затвор.”

 

Коментари в DNES.BG по повод на това съобщение:

Иван преди 5 минути:  Що не използват тайните служби на Русия и САЩ за разкриване на убийства, корупция и други престъпления на високо ниво?? Българските полицаи са подлоги и го доказват все по-старателно...

Анонимен преди 5 минути:  Кога ще арестуват тези които заробиха България с 13,180 млрд?!?!?

АЗ преди 6 минути:  МНОГО ВАЖНО ЧЕ ОТКРИЛИ МАРИХУАНА..КУКИТЕ АКО ИСКАТ И ГАУБИЦА В ЗАДНИКА НА ЧОВЕК МОГАТ ДА ОТКРИЯТ..ДА ВРЪЩАТ КОМИСИОННИТЕ ТЕЗИ БОКЛУЦИ

Анонимен преди 6 минути:  Никакви доказателства нямат. Това което са казали са пълни бози, даже могат да ги съдят за клевета.)

 

Продължавам с протестите от 11.02:

„Около три хиляди благоевградчани се включиха в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България. Инициаторите на протеста обявиха, че ще започнат събирането на подписка за референдум за изгонването на електроразпределителните дружества от страната. За утре от 18.00 часа пред сградата на община Благоевград е насрочен нов протест. Над хиляда излязоха на протест във Варна срещу големите сметки за ток, съобщи БТА. Хората първо блокираха движението в центъра на града. Те носеха плакати с надписи, насочени срещу всички енергийни дружества в страната и с призиви за спиране на дейността на монополистите и изгонването им от страната. Малко по-късно протестиращите се насочиха към централата на "Енерго Про" на улица "Девня" и започнаха да хвърлят яйца срещу сградата, полетяха и камъни. Беше счупен прозорец. Стигна се и до сблъсъци между полицаи и протестиращи. Поне един човек е арестуван, съобщава кореспондентът на БТА в града. Повече от триста души протестираха пред сградата на електроразпределителното дружество в Бургас. Протестиращите заявиха, че ще се събират всяка неделя на същото място, ако EVN не прекрати дейността си у нас. Без силови действия полицията се намеси днес, когато протестиращи в Силистра заради големите сметки за електричество попречиха на автомобили на Енерго-Про да напуснат двора на фирмата в града. Нямаше прояви на агресия и от страна на протестиращите граждани, но автомобилите не бяха пропуснати, въпреки че пристигнаха няколко полицейски екипа като превантивна мярка, ако обстановката се усложни. Повече от стотина жители на Кърджали участваха в протеста пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Около 150 жители бяха протестиращите в Монтана. Те се събраха пред офиса на ЧЕЗ в областния град и изгориха демонстративно фактурите си за ток. След това събралите се замерваха сградата на ЧЕЗ с яйца и скандираха "Мафия", "Вън от България. Около 50 души се събраха пред сградата на "Енерго Про" в Шумен.

 

13.02 DNES.BG - Водач на протеста Варна намушкан с нож.

Бившият футболист Иван Петров, представян от местните медии като "един от неформалните лидери на протестите във Варна" е бил намушкан с нож снощи. Той е бил приет в спешното отделение на "Св. Анна" с повърхностна рана, няма опасност за живота му. Нападението било извършено след края на поредното протестно шествие, завършило около 21 ч., близо до сградата на общината. Полицията издирва нападателя.”

Иван Петров, който бил един от активните участници в снощния митинг, заявил, цитиран от БГНЕС: "Истината е една. Нека всички да разберат. Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия. Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме тези мафиоти, които окрадоха народа, да си получат заслуженото".

 

Предния ден същият Иван Петров е бил напръскан със спрей от Мартин Демирев и Денислав Георгиев по време на протеста пред офиса на компанията "ЕнергоПро". Двамата са били арестувани  и ще бъдат съдени за хулиганство. Според участниците в шествието срещу високите сметки за електроенергия, те напръскали с лютив спрей Петров, тъй като той непрекъснато ги следял и ги надзиравал.
Уточнили, че бившият футболист от "Спартак" - Варна се опитвал през цялото време на шествието из Варна да играе ролята на комендант на протестиращите и да предотврати сблъсъци с полицаите. (Това съобщение го няма в ДНЕС.БГ)

 

Имам лично впечатление от въпросния Иван Петров. На следващия ден след нападението една ТВ репортерка от Барековата телевизия го интервюираше в болничната стая. Футболистът беше прилегнал небрежно на болничния креват, облечен в анцуг и охотно отговаряше на въпросите. Зад него се виждаха още две легла в които имаше други лежащо болни. Но обикновени, не намушкани и в този смисъл безинтересни за телевизията. Как ли са се чувствали те? Дали това ТВ старание е облекчило болките им? Бареков да отговаря.

Така се почва! Малко над 5 хиляди души в десетина големи града, палене на автомобили... и поддръжка на опозицията в лицето на 120-годишната партия с голям опит в тези неща.

 

Да видим сега стартовите позиции на полуопозицията, т.е. дето са опозиция и на БСП:

- „Правителството и неговите контролни органи са основните виновници за високите сметки на парното и тока, довели до гражданското неподчинение от последните дни, смята лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му те се превърнаха в съучастници на монополите в ограбването на гражданите. За пръв път реалността обаче проби пиар кампанията на ГЕРБ и излезе на светло.” От ДСБ обясняват високите фактури също и с много лошите договори на БСП за цената на газа.

- „Лидерът на ”Атака” Волен Сидеров и депутати от партията влязоха в централата на ЧЕЗ заради спрян ток, съобщиха от пресцентъра на партията за Dnes.bg. Дотам се стигнало, след като малко след 16.30 часа спряло електрозахранването в сградата, където се помещават телевизията и вестникът на партията. Те се намират в зданието на Софийската градска библиотека на площад „Славейков”. Националистите звъннали и в централата на ”Атака”, която се помещава в сградата на операта на ул. ”Врабча” №1, откъдето им обяснили, че и там нямат ток. Пред Dnes.bg от телефонната централа на ЧЕЗ съобщиха, че нямат сигнал електрозахранването в тези райони не е спирало и бяха категорични, че не са получавали обаждания за аварии. Според представители на ”Атака” обаче националистите звънели многократно, накрая се свързали, но операторът не успял да им даде информация. Така Волен Сидеров решил да изиска на място данни от централата на ЧЕЗ заедно с екип на телевизията и други депутати.”

- Кабинетите "Костов", "Сакскобургготски" и "Станишев" носят вина за високите цени на електроенергията, които днес плащат българските граждани, заяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Той настоя управляващите да изнесат истината за високите цени и да предприемат мерки за намаляването им. Таксата пренос и достъп до електропреносната мрежа бе приета от кабинета на Симеон Сакскобургготски, като в тази връзка не мога да не спомена имената на министър Милко Ковачев, на вицепремиера Лидия Шулева и на сегашния лидер на партия „България на гражданите” г-жа Кунева като част от кабинета, обясни синият лидер. За добавката активна енергия отпечатък носи кабинетът на Иван Костов, като става въпрос за дългосрочните договори на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 за изкупуване на електроенергия на фиксирана цена, добави Емил Кабаиванов.  И не на последно място, добавката за зелена енергия, която е принос на правителството на Станишев и изключително високите цени, на които бяха сключени договорите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, бе категоричен синият лидер.

На 16 февруари беше конгресът на БСП в НДК. Знаете вече от вчерашния постинг. Днес допълвам:

„Днешният протест на хората е ясен отговор на тези, които са против развитието на ядрената енергетика. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира, че хората са отчаяни, докарани до просешка тояга и не могат да си платят сметките за ток и отопление. Това е пряко свързано с референдума, а какъв по-добър отговор на тези, които са против ядрената енергетиката, заяви Сергей Станишев.

"Подемът не се състоя в мащабите, в които ние го очаквахме, в които трябваше да се състои. Не съм достатъчно удовлетворен между консолидацията и на лявото, и на центристкото пространство", коментира пред делегатите Георги Първанов. Според него партията трябва да си постави редица въпроси, на които да си даде ясни отговори. "Този политически успех за БСП, като ключова организация за провеждане на референдума, дали ни развива възможностите като партия, дали създава онзи необходим подем шест месеца преди изборите, който ще ни доведе така желания резултат на самите избори", попита Първанов."Ако ние сега не успяхме да вдигнем хората с една кауза, която е във висша степен национална, няма по-голям въпрос, който да включим като водещ в една наша предизборна платформа", добави той.

На 17.02   DNES.BG  ме развесели:

Със сълзи на очи свиленградчани излязоха на протест срещу високите сметки за ток. В организирания в социалните мрежи митинг се включиха стотици жители на граничния град. Те се събраха пред сградата на кметството, където по това време беше министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Добрев обаче отказа да излезе и да се срещне очи в очи”

 

По-добре щеше да бъде Ваньо Танов, шефът на митниците, да се беше срещнал с тях, е моят коментар. Защо ли? Защото малко по-надолу в кореспонденцията от Свиленград чета, че това бил първият протест в Свиленград от началото на промените в 1989 година!  Представяте ли си? За първи път от 24 години митничарите протестират, че им са малко парите. Значи първият министър-председател, който им е резнал доходите, е Бойко Борисов!

 

На 18 февруари, вече знаете, Борисов обяви оставката на главния виновник Симеон Дянков. И обеща след два дни – на 20 февруари (сряда) да я внесе в пленарна зала за гласуване.

 

19.02 – цитати от публикации в DNES.BG

Оставката на вицепремиера и финансов министър е закъсняла с години и няма да потуши общественото недоволство, смятат социолози.

Според Юрий Асланов в момента нищо не може да спре протестите. „Протестиращите нямат говорители, много е трудно да преговаряш с група, която има политически искания, но няма политическо тяло. В момент, в който се очаква радикална промяна, смяна на всичко, което тормози хората, смяната на една персона и заменянето й с друга, удължава агонията“, посочи той.

„Това, което може да потуши недоволството, е оставка на цялото правителство“, смята Живко Георгиев. По думите му Дянков не е всеобщ любимец, но очевидно не той е архитектът на цялото управление през тези три-четири години. И при предишни правителства този механизъм с частични промени в кабинета не е действал, няма да подейства и сега, заяви социологът.

Политологът Първан Симеонов беше категоричен, че ако премиерът Бойко Борисов не намери бързо решение, утре улицата може да поиска директно и „неговата глава“.  По думите му засега протестът има наченки на антиправителственост, но все още това се удържа в поносими рамки. След седмица или на готвения на националния празник протест обаче може да е късно.  Оставката на Дянков изглежда като ритуална жертва, като хвърлен чувал зад борда, за да олекне балонът, нещо което бяхме сигурни, че премиерът ще направи на финалната фаза преди изборите.

В отговор на въпросите: "Какво след Дянков? Докъде ще доведе бунтът? "24 часа" представя няколко експертни становища.

За Бойко Борисов днес е часът на истината. Олигархията и руската пета колона, с които той толкова дълго се опитваше да постигне компромис - и за "Белене", и за "Лукойл", и за какво ли не още - същите тези кръгове днес го качиха на шейната и го пуснаха по надолнището. Казват, че отново организацията и парите били руски - че какви други да бъдат? Борисов изпусна времето, в което можеше да представи на обществото документалната истина за крадците от "Белене" за бандитизма на олигарсите, да разтури - макар и отчасти - системата на бандитско източване на държавата от милиционерската олигархия", смята политологът Огнян Минчев.

Културологът Ивайло Дичев споделя: "Според мен, г-н Борисов направи една голяма грешка - че не махна заедно с Дянков и Цветан Цветанов. Някой дирижира политическото напрежение.”

Мисля, че Борисов става жертва на силите, които го доведоха на власт", убеден е журналистът Иво Христов.

"Заради липсата на политики в редица сфери и що се отнася до основните параметри на финансовата реалност - смяната е полезна. Настоящият протест обаче излезе извън контрола на традиционните партии. Ето защо тънките сметки кой ще спечели от него съвсем скоро могат да се окажат криви", казва Боряна Димитрова, социолог.

"Дума" разчита смяната на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков като пожертване, направено от министър-председателя, в опит да се потуши политическото напрежение в страната и да се избегне оставката на кабинета. За смяната на финансовия министър не се посочват никакви мотиви. Едно е забравил премиерът - собствените си думи от 2010 г.: "Падне ли финансовият министър, пада правителството".

Пророчески думи! До утре!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1881519
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930