Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 18:00 - Ех, Кольовата майка
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1909 Коментари: 0 Гласове:
1



Знаете ли песента „Кольовата майка”? Пее се по Никулден. – „Кольовата майка, хей / мамка му на Кольо, брей”. Сетих се за нея по повод онзиденшното социологическо проучване на обществените нагласи, извършено от агенция „Медиана” на Кольо Колев.

Проглушиха ми сетивата безжалостно с тези НЕГОВИ предсказания всички медии. Започвайки сутрин с прегледа на опозиционния печат от 7,20 часа по БНР, минавайки след половин час през сутрешните ТВ блокове „Тази сутрин”, „Здравей, България”, „Здравейте, българи”, дори „Денят започва”, към обед – когато отмине „денят на Роси и Гала” – се включват Диковата „Свобода”, „Директно”, „Фронтално” (засега без „Здравословно” на д-р Деянов). Следобеда ме довършва „Часът на Милен Цветков”. (Покрай когото се сещам за една друга песен „Ех, калинка – малинка, миленка моя”... Но това е друга Г-история.) За вечерните новини съм грохнал от „новините, такива, каквито са”.

Но пък тогава идва моето време. Започвам самостоятелно да събирам доказателства за новините, каквито са. Ето какви са те за нагласите на българите, „ако изборите бяха утре”. (В проценти. Датата е 13 октомври 2012.)

                       Медиана             Алфа Рисърч              НЦИОМ    

ГЕРБ              20,7                     21,4                              26,8

БСП                20,6                     16,1                              17,5

ДПС                 4,9                       5                                   7              

БГ (М.Кунева)        6,4                       6,4                                4,3          

 

Я! Излезе, че медиите, които „създават комфорт за управлението на ГЕРБ” (според техните собствени думи!) са забравили да ме информират, че агенцията на Кольо Колев е твърде благосклонна към БСП, отличавайки се бая в статистическите си изследвания. При нея разликата между ГЕРБ и БСП е само 0,1%, докато за Алфа Рисърч тя е 5,3%, а за НЦИОМ цели 9,3 %. Какво да кажа? Предлагам агенцията на Кольо Колев от МЕДИАНА да се прекръсти на ДОПИРАТЕЛНА.

Колкото до „майката на Кольо” писал съм и пак ще пиша. Нямах намерение, и още нямам, да навлизам в периода на Иван Костов – „СДС партия”, докато не съм завършил с периода на Филип Димитров – „СДС движение”. Затова г-н К.Колев не се е появявал в моите досегашни постинги. В годините на „Движението” него го нямаше още. Там се вихреше по-големия син на майката - „Галъп”. Но понеже ми предстои съвсем скоро да премина в годините, когато „втаса” старата идея - на същата майка!  - СДС да стане партия, да видим откога е „активирането” на агенцията „Медиана”.

Годината 1997-ма вече свършва. Жан Виденов е подал оставката на правителството на БСП преди повече от година. Николай Добрев е върнал мандата за управление на същата пред „синия” президент Петър Стоянов след събитията пред Парламента от 10 януари.

Отминало е служебното правителство на Стефан Софиянски и 6 милиона и 800 хиляди българи са застанали пред урните на 19 април, за да дадат властта на сините на Иван Костов с 52,26%.

В средата на годината НАТО се разширява. В състава му са приети първата порция източноевропейски страни Полша, Чехия и Унгария. България не е сред тях, но след 6 години ще дойде и нейния ред. Покрай разширението на НАТО на изток се заговори, че едно от първите условия, поставени на България от Запада, е да премахне от своя територия съветските ядрени ракети и закрие военните бази в които те са дислоцирани. Ще дойде ред за метене и на съветските атомни електроцентрали в Козлодуй и Белене.

От 1 юли влезе в сила валутния борд. БСП е попиляна. Ще се възстановява 7-8 години. Но и когато дойде на власт отново, нищо вече няма да е същото. България ще е станала равноправен член на европейските държави.

В тези тежки за червената партия времена, в края на ноември 1997, БСП събра лидерите - своите, на Евролевицата, БСДП и на Обединения Блок на Труда (Кръстю Петков) - на общо съвещание в село Лесидрен. За обсъждане и приемане на мерки за заздравяване на положението. По този повод ставащата все по-известна „мадам В” е взела интервю от Николай Добрев (тогава все още жив), което е публикувано във в.”Труд” от 2 декември. Защо ви занимавам с мислите на „бачо Кольо” Добрев и каква е връзката на Кольо Колев ли, питате. Споко! Подред.

Най-напред: Много ми хареса една метафора, употребена от самия Николай Добрев във въпросното интервю – „Лесидрен – Леситрън”. Сам си го казва човекът!

Поводът за интервюто: На сбирката в почивната станция в село Лесидрен присъствал и Първанов, напълно очаквано – той е все още председател на партията, но това раздразнило негови противници в ИБ на БСП (Кои? Станишевци ли? Я, колко отдавна е този конфликт.) в следствие на което се провело „инфарктно заседание” на Изпълнителното Бюро на БСП. Нататък по Добрев:

„По-голямата част от разногласията са инсценирани, за да блокират или намалят резонанса от действията на партията, насочени към по-енергична опозиционност. Смешни са обвиненията, че Първанов не е имал мандат да участва в такива срещи. Не трябва да му се сърдим, че е отишъл, а трябва да бъдем по-взискателни към него. Имаме толкова сериозни въпроси за решаване, а не да се делим на ренегати и правоверни. ... Има класически морал, но в политиката има и друг морал. Той изисква да си взаимодействаш с този, който има позиции и влияние. Ние можем да анатемосваме, да сатанизираме хората от еврoлевицата, но те са реална политическа сила, която се намира в партията. И тъй като по програмни постановки ние сме най-близо до тях, трябва да забравим личните обиди и да се опитваме да работим заедно. ... Депресирам се от глупавите, безплодни, абсолютно ненужни битки в партията. Учудвам се как може никакви проблеми да се генерализират и да дестабилизират партията. Всички искат БСП да има силно ръководство, а се инспирират сериозни различия в това ръководство. Не казвам, че то е съставено от слаби хора, но чувството му за отговорност за съдбините на БСП често остава неразбрано заради междуособици, битки и нарцисизъм между неговите членове. ...”

Чухте, нали? Ех, Добрев, Добрев! Не можеш да обединиш  тесните с широките, богатите с бедните, Ленин със Сталин... когато освен класическия, човешкия морал допускаш и съществуването на Друг морал. След което, разчитайки на него, да си пъхаш пръста, където скърца, за да разбереш причината. Аз лично се учудвам как може да ти викат „специалист по земетресения” (политическите земетресения)  след като ти водиш само статистиката им, а нямаш хал хабер от предисторията им. А тя е толкова проста! Нали е тоталитарно управлението, какво „зачитане” на „други” мнения?! Да го казва редови член на комунистическата партия по го разбирам, но ти си израснал в нея до „Втория човек”! Че как си победил Осмия, Седмия,... Третия? Как ще победиш Първия? Мислиш, че той не се сеща?

Какво да кажа? Лесидрен... Леситрън... Лесидрън... Дрън-дрън!

Цигански работи. Сега вече имам предвид Кольо Колев. Във вестника от това време има една снимка, правена вероятно вечерта след въпросното Леси-дрън съвещание. Запотен и видимо развълнуван социологът се е впрегнал в една декоративна етнографска дървена каручка от интериора на профстанцията. Отдолу пише, че така той виждал Георги Първанов да тегли каруцата на закъсалата Партия. Виждате ли колко последователен е Кольо Колев в действията си. 15-та години вече, още!, тегли червената кола.

Приемам възраженията, че не я тегли нагоре, а че я крепи отзад да не се свлече в дола. Напълно допустимо е. Вероятно затова изглеждаше така смачкан душевно и телесно на телевизионния екран в нощта на последните президентски избори. Само няколко часа преди това, в следобеда на изборния ден, агенция МЕДИАНА ни убеждаваше, че Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев са гърди до гърди. Никак не е леко да видиш как действителността се подиграва с мечтите ти. Ех, ненаиграли се!

За Кольо Колев от МЕДИАНА засега стига. Ще му дойде реда пак. За довиждане към мамка му на Кольо припомням как след 1997 година й предстои да разшифрова абревиатурата НАТО:

Но...   Ако...   Тоест...   Ох.....

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1882371
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930