Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 09:25 - Големият пуч - развитие
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1952 Коментари: 1 Гласове:
2



На 19 август 1991 година дойде редът на Михаил Горбачов “да не може да изпълнява задълженията си на президент поради здравословното си състояние”. Пълномощията му бяха поети от Държавен комитет по извънредното положение. Той вкара танкове в Москва, но не можа да арестува другия президент Борис Елцин, който пък след три дни, подобно на Ленин качен върху купола на танк, “възстанови конституционната власт в страната”. И върна Горбачов на президентския пост. За да го изпъди оттам след 4 месеца и 1 ден - на 24 декември 1991г.

В следващата 1992 г. рублата стартира от 1/98 част на долара (през януари), за да финишира (през декември) като 1/493 част от него. За шестте месеца на 1993-та рублата падна до 1/1102 от долара. Пазарна икономика, но от “другата”!

Не бих изобщо обръщал внимание на процесите в СССР, ако комунистите не бяха на власт у нас. Но те ни управляват, а за тях това е „великата братска страна”. Моделът на общество там е моделът на общество тук. Янаев там, означаваше Лилов тук. Както Елцин там, означава Желев тук. Горбачов не споменавам, защото той от много хитруване измами сам себе си – остана между комунистите и мафиотите.

март - май 1991

Димитър Попов дойде в края на 1990 г. Януари и февруари 1991 бяха събитията в Литва и Кувейт, където М. Горбачов загуби и на двете места. И веднага през март започна новата атака.

- Рутинна среща между президент и посланик, каквато би трябвало да бъде срещата между Желев и Шарапов, се представя в “Дума” (1 март 1991) така: “Посланик Шарапов благодари, че се спазва традицията след всяко завръщане от Москва да бъде приеман от президента Желев.”

Имам питане. За кого са предназначени тези думи, смисъла им? Може би отговорът дава онзи де-путатин от БСП Иво Атанасов, който, пак в „Дума” (4 март 1991) казва, „цитирайки един кюстендилец”: ”С хеликоптер свалихте петолъчката, но сега май на ръка ще я качвате!”  

Какво очакваме от такива хора? Най-малкото, най-смешното - следващия де-путатин от Кюстендил ще се казва Мая Манолова.

- Пак през тези първи дни на март 1991, активни чисти българи от Кърджали отново ще тръгнат по протести, но сега с искания: “Уверени сме, че ВНС, Председателството на Републиката и Министерският Съвет своевременно ще направят необходимото за сключване на нов договор със СССР”.

- Темата за подновяване на българо-съветския договор ще стане       спешна в началото на май. Делегация на БСП начело с председателя Лилов посети Москва. Делегация на Московския градски комитет на КПСС се срещна с актива на Софийската гр. организация на БСП в зала “Г.Кирков” на Партийния дом. Посланикът на СССР Виктор Шарапов се срещна с журналисти в Съюза на българските журналисти. Министър-председателят Попов отлетя до Москва за едночасова среща с Горбачов. Социалистите от тракийския регион пишат писмо до президента Желев. “Дума” от 13 май 1991 коментира: “Необходим е договор, отговарящ на приоритетите на нашата външна политика”.

     Справка от бъдещето: Бързащите да подпишат договора няма да успеят да сторят това до средата на август 1991, ще дойде превратът в СССР и подписването на договора ще остане за Желев през втория му мандат. По-нататък той ще мисли дали смяната на СССР с Русия променя нещата по същество.

На 15 май депутатът от БСП Светослав Мичев пише в “Дума”:  “Добре би било, ако стратезите на СДС си повтаряха поне веднъж дневно: БСП съществува. БСП е най-голямата партия. БСП ще продължи да е най-голямата партия. За да не им идват на ум други идеи.

Пълно неразбиране на световните проблеми и за посоката на неговото развитие. Безсмислени хора. Които обаче са опасни, защото са терористи (убийци, ако последната дума ви дразни) на онова, което тям не харесва.

юни - август 1991

През юни Югославската народна армия извърши десант в Словения. Войната на сръбските комунисти на Милошевич срещу желаещите независимостта си “югославски” републики започна. Колко навреме, нали? И колко безсмислено.

В началото на юли боевете в Словения станаха тежки. Бомбардирани са словенското радио и телевизия в столицата Любляна. ЕО замрази икономическата си помощ за Югославия. Великобритания наложи военно ембарго. Това принуди Милошевич да сключи примирие. Република Словения се отърва сравнително леко от оковите на федерацията.

Затова пък във 2-та седмица на юли оттегляйки се, Югославската Народна армия навлезе във втората отцепила се република от федерацията. Войната се пренесе по пътищата на Хърватско.

Спомняме ли си днес, че  петима български шофьори на ТИР-ове бяха убити на магистралата Загреб-Белград? Не, нали? Че защо да си спомняме. Те са си виновни, че по-късно от другите разбрали, че комунистите идат. Автоматична стрелба от самолети ги застигнала преди да успеят да се скрият под камионите си. Нашата човеколюбива преса”, “независимите правозащитници”, “чистите българи” от района на Кърджали, “честните хора” от  партията на др. Лилов и други подобни, тихо мълчаха. Няма писанки или шествия за “кръвта на нашите момчета”, “престъпление срещу нацията”... Няма такива работи в България. Има декларация на Министерския Съвет (Димитър Попов): “Република България потвърждава позицията си за запазване единството на Югославия и за развитие на отношенията с нея.”

О, как ще има, като такива са инструкциите на посланик Шарапов, който през тези дни трескаво обикаля страната, мобилизирайки партийните структури в Пловдив, Кърджали, Перник, Стара Загора. Не си измислям тези генералски визити, чета вестниците от тези дни. Ето какво се случило в Кърджали например: “Представители на Отечествената партия на труда и лично Минчо Минчев от Комитета за защита на националните интереси са връчили на Шарапов искане да се ускори подновяването на българо-съветския договор и в него да се включат военни клаузи за гарантиране на националната ни сигурност.” (цитат от в. “Дума”)

В юли гръцкият премиер лансира идея за демилитаризирана зона, където се събират границите на Турция, Гърция и България. Това е южна Тракия, района на Одрин. (Вижте сега, читателю, къде се поставя преградата – не на българската граница с Гърция и  Югославия, където бушува войната, а между нас и Турция!)  Правителството на Димитър Попов е съгласно, но Турция е против и идеята на СССР не мина. Именно на СССР, защото следващата седмица гръцкият премиер Мицотакис отиде в Москва и подписа договор за приятелство и сътрудничество между СССР и Гърция. Нашият червено-жълт печат много жалеше за “провалената идея на гръцкия премиер”.

И българският президент Желю Желев също взе косвено отношение по въпроса. Цяла година “ще напълни” скоро на върха, откъдето е длъжен да вижда най-добре, а още не се е отказал публично от думите, казани през септември 1990 пред ООН: “България вече не е комунистическа страна”.

През тези две седмици американският и съветският президент се видяха два пъти. Веднъж в Лондон и след това в Москва. Докато Буш беше в Москва, бяха убити в собствената им застава на границата с Белорусия 7 литовски граничари. Никой не пое отговорността за това хладнокръвно масово убийство. Горбачов заяви, че не знае нищо, прецени го като провокация срещу срещата и засъжали за случилото се. А президентите Елцин и Ландсбергис подписаха договор за основите на междудържавните отношения на Русия и Литва. Така на практика Русия призна независимостта на Литва. Същото направиха тази седмица Словения и Хърватско.

Церемонията по подписването на новия съюзен договор между републиките в рамките на Съюза е насрочена за 20 август в Москва, но на 19-ти в Москва ще се случат "другите събития" и всичко ще се отложи.

На 4 август 1991 г. нашето Велико Народно Събрание взе решение да не продължава автоматично с още 5 години изтичащия стар договор между Съюза и България.

Много ми е интересно да узная кои от социалистите са гласували против продължаването на договора. Само, че обикновените граждани не ги осведомяват за подобни „дреболии”. Като например разпечатките от гласуването в Парламента по важни въпроси. Така де – това винаги е пречело на ентусиазма с който трябва да се гради социалистическото бъдеще. Но това, че гласувалите социалисти против „братството със СССР”, не са от хардлайнерите, а от другите, не подлежи на съмнение. Бъдещият историк ще извади на бял свят списъците с имената.

Сега да добавя само, че част от депутатите бяха много ядосани по този повод и се стигна до бой пред камерите на Българската телевизия. Биха се Венцислав Димитров и Румен Воденичаров. По-точно вторият би първия.

Последната седмица преди преврата

·          Само четири дни преди преврата президентът Желев заяви пред журналисти на среща в НДК, че “ако БСП спечели изборите, в страната ще настъпи нестабилност”. ВС на БСП се обиди люто и каза чрез декларация:Президентът се намесва в политическата предизборна борба недопустимо”. След една година президентът ще констатира, че нестабилност има и ще обвини за това правителството на СДС. От БСП няма да се обидят.

Много интересно би се получило, ако превратът в Москва беше успял. Интересно за съдбата на Желю Желев имам предвид. Хеле, размина му се. След година време БСП ще приветства „градивните усилия на президента” за сваляне правителството на СДС.

·          Последната седмица преди преврата миньорската федерация към “Подкрепа” от рудниците на “Марица-Изток”, подкрепена от структурите на КНСБ, обяви стачка с икономически искания - за по-високи заплати.

Имам две наблюдения във връзка с миньорите.

Първото – В известната Инструкция на КГБ минно-добивната промишленост се ползва с особеното внимание на специалните служби. Полската „Солидарност” се роди в тези среди, миньори в Румъния крепят властта на Илиеску с железните си пръти... Не мога да си обясня само едно. Защо точно миньорите? Ако е заради мускулите им, пристанищните докери също са кандидатура. Ако е заради убийствения характер на труда им, земеделският труд да не е по-малко тежък? Ако е заради стратегическото значение на добиваните от тях суровини, искам да кажа на стратезите от партийните кабинети, че вече един оператор от атомна централа може да шантажира значително по-успешно цялата страна, а един слабичък и плешив учен е най-стратегическата „суровина” понякога. Ама комунистите от дума не разбират, защото не мислят. Те първо действат.

И второто ми наблюдение – Стачка за пари се прави, когато притежателят на парите може да бъде поставен пред факта, че трябва да даде тези пари, за да не загуби много повече. Посред лято държавата няма належаща нужда от въглищата на миньорите и може да си позволи да ги разиграва много успешно именно заради това. Виж, ако беше зима нещата щяха да стоят по съвсем различен начин. Добре обаче, 19 август, откакто се живее по нашите земи, винаги е бил посред лято. Ако КТ „Подкрепа” чака до зимата, влакът на историята ще е заминал отдавна. Значи...

(Спомняте ли си, че на втория ден от управлението си – 21 декември 1990г. Димитър Попов предложи, и КНСБ прие, 250-дневен мораториум върху стачките. Пресметнато в дни, това дава датата 26 август 1991 година - седмица след преврата в СССР!Ако не си спомняте, прочетете постинга „Убийци на надеждата – 06” от 9 юли 2012 година.)

В печата се съобщава, че миньорите от “Марица-Изток” ще слязат под земята с жените и децата, ако трябва. Пак там пише, че в района на Стара Загора има раздвижване на моторизирани военни части, което обаче няма връзка с миньорската стачка. Това са полеви учения, планирани още в началото на годината, съобщи писмено началникът на Генщаба на Българската армия ген. Любен Петров. А президентът “отгоре през гъстия дим, гледаше на всичко тих невъзмутим” и държи балтията с извънредното положение.

Обаче: В печата пише, че ракетоносецът “Белкнап” от 6-ти американски флот, начело с вицеадмирал Уйлямс Оуенс, командващ морските сили на НАТО в Южна Европа, е на приятелско посещение във... варненското пристанище. Минал покрай Бургас, но не спрял там, и от петък - 16 август, е на варненския кей. Посещението му не е планирано от началото на годината. Отворен е за посещения на граждани.

Междувременно и БНБ взе предохранителни мерки - вдигна основния лихвен процент на 54 %. Посред лято!

ПРЕВРАТЪТ В МОСКВА: КРАЯТ МУ

19 август 1991:  В 4 часа сутринта съветският президент Михаил Горбачов бе отстранен от своя пост, съобщи ТАСС. Пълномощията му се поемат от вицепрезидента Генадий Янаев. Създаден е извънреден комитет, който ще осъществява цялата власт в страната. В състава му влизат, освен Генадий Янаев, и Олег Бакланов - първи зам.председател на Съвета по отбрана, Валентин Павлов - председател на Министерския Съвет, Борис Пуго - министър на вътрешните работи, Василий Стародубцев - председател на Селския съюз, Александър Тизяков - президент на Асоциацията на държавните предприятия и обединения от промишлеността, транспорта и съобщенията, Дмитрий Язов - министър на отбраната, Владимир Крючков - председател на КГБ.

В СССР е въведено извънредно положение за шест месеца. Малкото несъответствие с Конституцията на СССР, според която само съветският парламент има правото да въвежда извънредно положение, е коригирано от председателя на Върховния Съвет на СССР Анатолий Лукиянов, който обяви, че свиква Парламента на 26 август, за да потвърди обявеното извънредно положение. Забранени са всички вестници с изключение на девет, излизащи в Москва - "Труд", "Рабочая трибуна", "Известия", "Правда", "Красная звезда", "Советская Россия", "Московская правда", "Ленинское знамя" и "Селская жизнь".

В центъра на Москва са въведени танкове и бронетранспортьори. Обявен е комендантски час, който започва в 21 часа. Установен е пълен контрол върху радиото и телевизията. Забранени са митингите и стачките. Затворено е метрото в центъра на Москва. Арестуван е Михаил Горбачов, който е на почивка във вилата си на Черноморието.

Президентът на Русия Борис Елцин, който не е арестуван своевременно, е наредил на всички воени части и части на КГБ под негово ръководство да се оттеглят и обявил, че поема контрола над Русия. Той определил преврата като антиконституционен и поискал международна подкрепа за Горбачов.

Извънредно положение е въведено и в Ленинград. Съветски кораби са блокирали балтийските пристанища. Съветски парашутни войски  са обградили радиото и телевизията в литовската столица Вилнюс. Естонското правителство е приело обръщение към естонците за спокойствие и евентуална защита от интервенция. Латвийският Върховен Съвет е приел решение, че обявеното извънредно положение е незаконно. Президентът на Грузия Звияд Гамсахурдия е призовал грузинците да се подчиняват само на разпоредбите на правителството на републиката. В нито една от съветските средноазиатски републики няма да бъде обявено извънредно положение, е заявил председателят на Върховния Съвет на Казахстан Назърбаев.

Министрите на външните работи на страните от НАТО осъждат преврата. ЕО веднага замрази икономическата си и финансова помощ за Москва. САЩ, Великобритания и Германия излязоха със съгласувана позиция, която не признава легитимността на новото съветско ръководство. За Сърбия превратът е "вътрешна работа на СССР". Точно същите думи произнесе говорителят на китайското правителство. Куба, Ирак, Либия и ООП са единствените, които подкрепят преврата.

·          В. “Дума”, всекидневникът на БСП, излиза с водещо заглавие:
    
“Смениха Горбачов, светът вече не е същият”.

·          Изявление на Александър Лилов на първа страница: “Ясна е изключителната важност на събитията, които са станали миналата нощ в Съветския Съюз, но всички без изключения в света заемат изчаквателни позиции, за да получат необходимата информация и да направят своите изводи и оценки. ВС на БСП също не разполага с необходимата информация за причините, начините и протичането на събитията. Ние ще направим цялостна оценка след като получим достатъчно информация за събитията в СССР и за реакцията на света към тези събития.”

·          Изявление на президента Желев: “В СССР е извършен военен преврат с тежки последици.”

·          Декларация на правителството: “Република България, която е поела по пътя на демокрацията, се надява, че политическите и икономическите реформи в СССР ще бъдат продължени, че СССР ще спазва поетите от него международни ангажименти. Нашата страна е готова да развива отношенията си със СССР на основата на принципите на равноправието и суверенитета, на ненамесата във вътрешните работи и взаимната изгода.”

·          Декларация на БКП (Владимир Спасов): “ЦК на БКП с голяма радост посрещна съобщенията, че в СССР най-после е свален от власт М.С.Горбачов.”

20 и 21 август 1991:

В нощта между тези два дни на Садовое кольцо до ресторант "Арбат" под танковите вериги загинаха трима младежи. Елцин е търсен от пучистите под дърво и камък.

·          В. “Дума”: “Миньорите по директива от “Подкрепа” заплашват с общонационална стачка и слизат под земята. БСП смята, че действията на правителството в сегашната трудна ситуация са правилни и се противопоставя на опитите то да бъде свалено чрез съзнателно организиран стачен натиск”.

·          Пак там (подписал Ешуа Алмалех): “Покровителствани от СДС, легионерите надигат глава”.

·          В комисията по национална сигурност в Парламента се обсъжда проектодекларация на ВНС във връзка със събитията в СССР. Димитър Йончев от БСП е казал: “След една категорична оценка оттук, завинаги ще бъде невъзможно да се влезе в отношения с официалната власт в СССР”. (При условие, че победят янаевци - да, иначе - не, отбелязвам аз.) Елена Поптодорова, също от БСП, бивша лична преводачка на Т.Ж., не е искала да се използва термина “осъжда”, когато се характеризира преврата, тъй като според нея този термин имал “идеологически оттенък”. Николай Тодоров, председателят на ВНС, позовавайки се на препоръките на външния министър Виктор Вълков, е настоявал да се изчака. Тази проектодекларация не достигна пленарна зала, тъй като събитията в Москва изпревариха нашето ВНС.

22 август: 

Горбачов се връща в Москва. Как - не е много ясно, но шестима от членовете на Комитета по извънредното положение са арестувани. Седмият - Борис Пуго, се самоубива. След 4 дни ще се застреля и военният съветник на Горбачов маршал Ахромеев. Председателят на Комитета за телевизия и радио Леонид Кравчук е отстранен от поста си лично от Горбачов. Демонстранти събарят десетметровата статуя на Феликс Джерджински пред сградата на КГБ срещу магазина "Детский мир" в Москва.

·          Стефан Продев пише в “Дума”: “Целият демократичен свят обръща гръб на заговорниците. Подкрепиха ги само шепа бивши и настоящи диктатори. Това е оценка.”

Да, това е оценка, но светът я даде преди 3 дни, а Ст.Пр. осем часа след завръщането на Горбачов в Москва и когато заговорниците бяха вече арестувани.

·          Същият ден (22 август) се подписа рамково споразумение между Тренчев (КТ), Петков (КНСБ) и Луджев (МС). Миньорската стачка беше прекратена. Превратът свърши, т.е. не се състоя.

23 август 1991:

Елцин издава указ за спиране дейността на Комунистическата партия на Русия. Сградата на ЦК на КПСС на "Старая площадь" е запечатана. Парламентите на Литва и Латвия гласуваха за забрана на комунистическите партии в републиките. Председателят на Върховния Съвет на СССР Лукиянов е освободен от поста си с обвинения за участие в преврата. Уволнени са министърът на външните работи Александър Бессмертних (замества го Евгений Шапошников, досегашен зам.министър), генералният директор на ТАСС Алберт Власов. За председател на КГБ е назначен Владимир Бакатин.

·          Един ден след като Горбачов отново е президент бе публикувано становището на ВС на БСП за събитията, което е било взето на разширено заседание на Висшия съвет, състояло се в сряда вечерта, т.е. няколко часа след завръщането на Горбачов в Москва.

В него се казва: “Сталинизмът и неосталинизмът са невъзвратими като политическа практика и мислене. Това бе потвърдено от неуспеха на преврата в Съветския Съюз. Влиянието и възможностите на съществуващите все още консервативни сили и структури е силно ограничено. Позицията на БСП, заявена неведнъж през тези дни („прелестни лъжци”, както се казва) е ясна и тя се състои в твърдата подкрепа на реформаторските сили в СССР, начело с Горбачов.”

В неделя, 25 август, Михаил Горбачов се отказа от поста си на генерален секретар на КПСС и предложи ЦК на КПСС да се саморазпусне. Украйна обяви независимост. Дейността на компартията на Беларусия е преустановена.

26 август 1991:

Цялото имущество и парични средства на КПСС и Руската компартия са обявени за държавна собственост на Русия. Преустановена е дейността на КПСС върху цялата територия на Съветския Съюз. Николай Кручина, завеждащ отдел "Деловодство" на ЦК на КПСС се самоубива.

·          Сменени са 30 съветски посланици по света.  Шарапов – не!

·          По повод закъснялата реакция на ВС на БСП за оценката на августовските събития, в. “Дума” в редакционната си рубрика “Ние пак сме тук” пише: “Случаят с неосъществената декларация за преврата в Москва е показателен. Той доказва, че нищо не ни се прощава, че даже и логиката е безсилна да оневини онези, които закъсняват. Това не е обвинение, а част от извода за който говорим.”

27 август 1991:

·          В открито писмо до ВС на БСП неговият заместник председател Андрей Луканов пише: “Аз поемам своята отговорност за неадекватното поведение на колективното ръководство на партията през тези съдбовни дни. Това, което категорично не приемам, е опитът една седмица след събитието да се твърди, че нищо особено не се е случило. Такива опити са не само нечестни, те са пагубни за партията. Не смятам за възможно да участвувам в подобни дискусии по-нататък, поради което взех решение да напусна поста зам.председател и член на Председателството на ВС на БСП.”  (Не се трежовете, читателю. Андрей често се сърди на Сашо, но първият дълго не помни, а вторият бързо забравя.)

·          В. “Дума” публикува Решение на Председателството на ВС на БСП:  “Председателството на ВС на БСП смята, че наличието на различни гледни точки и становища по въпроси на текущата дейност на партията е естествено. Също така нормално е тези различия да намират публична изява, което съответствува на сегашния характер на БСП като обновяваща се демократична политическа сила. Различните гледни точки не могат и не трябва да се тълкуват като опит за разединение на партията, нито като проява на лични амбиции.” Решението е гласувано единодушно, завършва вестникът.

 Плурализъм и единство в комунистическата партия?! Сещам се за оня анекдот в който Сталин обяснява на съпартийците си тези две понятия. „Плурализмът се изразява в това, че всеки от вас може да каже харесва ли моя борш или не. А единството означава, че накрая всички ще го изядете.”

·          Пак на този 27 август по повод мерките за разпускане и забрана на КПСС, предприети от Елцин и Горбачов, заради "участие на нейни представители в антидемократичните действия в страната”, председателството на ВС на БСП излезе с още една декларация, прочетена от Филип Боков по телевизията: “В Съветския съюз има “лов на вещици”. Това е опит за изгонването на една политическа сила от обществото, което създава сериозни препятствия в развитието на демокрацията.”

Понеже съм любител на съпоставките, правя ги.

За да събере „достатъчно информация”, че събитията от 19 август са преврат, на БСП (модерна, лява) й бяха необходими 110 часа. Самият преврат трая 82 часа. А само 23 часа след мерките срещу комунистическите превратаджии нашите социалисти бият камбаната за „нарушената демокрация”. Преди съветските другари дори!

Впрочем това е първото порицание, което столетната ни партия прави на официалните съветски ръководители от Великата Октомврийска Социалистическа Революция насам. В какви времена живеем, читателю!

И още една съпоставка се набива в очи – „различията” в разбиранията на Боков-баща и Боков-син, за това дали „изгонването на една политическа сила от обществото създава сериозни препятствия в развитие на демокрацията.

·          Въодушевени от решителните стъпки на Елцин за забрана на КПСС, по-радикално настроените части от опозицията се престрашиха за първи път да поискат забрана на нашата БСП. Ето реакциите на засегналите се:

- Стефан Продев в "Дума" от 4 септември 1991 публикува статия "Дори и на колене ще бъдем по-високи".  Явно има се предвид душевния ръст на социалистите. Но лъжата и агресивният цинизъм не правят човека "по-висок" душевно. Напротив! Избирам само един пасаж:   "Дори и на колене, ние ще стоим по-високо от тях. Не защото сме нещо изключително, а просто защото сме по-почтени. Социалистическата партия не иска насилие над никого. Тя не призовава към забрани. Единственото й желание е да се съревновава законно с всички и да спечели честно народния вот. Останалото животът и историята ще пресеят."




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Винаги
20.08.2012 13:07
съм чел с интерес политическите ти анализи, поднесени по много интересен и четивен начин, който няма нищо общо с днешната ни журналистическа шльокавица.
Бъди жив и здрав и ПИШИ. Има кой да те чете! А на мен "другарите" модератори ми спряха коментарите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872763
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031