Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 15:38 - Што бре, мамка му
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2444 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да се предсказва бъдещето не е работа за всеки. Иначе е разрешено за опити на всички. Разрешено е също така на всеки да вярва или да не вярва на предсказанията, да ги фетишизира, сатанизира, да ги игнорира или просто да им се присмива. От това си право се възползвам аз сега. Присмивам се на предсказанията на блогъра с ник mamkamu. (Затова в заглавието на постинга фигурира това словосъчетание. Не е псувня.)

Улеснен съм. От непредпазливостта на въпросния mamkamu. Пиши каквото искаш, драги, но по възможност се докосвай по-двусмислено и до по-далечното бъдеще. Като Нострадамус. Защото, ако четящият днес предсказанията ти, още утре ще се убеди, че не те не са верни, за къде ти е авторитета на пророк? Нали?!

И съм учуден. Блогът ти е онези, които следя редовно. Най-малкото, защото изглежда интелигентно. Спазваш правописа, запетайките са си на мястото, мислите текат свързано. И по-важното – под част от разсъжденията ти бих се подписал и аз. Не под всички, разбира се.

Под онези мисли, които са в последният ти постинг, наречен  „Как България ще фалира през 2013”, с абсолютна сигурност не бих се подписал! Ами, излагаш се бе, брате. Много се излагаш.

- Написал си, че още през януари 2013 година, значи само след 8 месеца, министър Дянков ще „занули” Сребърния фонд. И това само защото правителството е взело решение ДА ВЛОЖИ ДО 30%  от Фонда в по-рискови финансови операции. Не целият Фонд, драги, а само 30%! И не да изхарчи тези 30% от Фонда, а да закупи с тях Държавни Ценни Книжа, които носят по-висока лихва от онзи 1% на влог в БНБ. Че има риск, има! Но кой бизнесмен няма да предпочете да изтегли една трета от наличните си пари в банката с доходност 1%, вместо да вземе същите пари от нов кредит с 8-9% лихва за плащане, а? Е –е! Престарал си се! След 8 месеца със сигурност Сребърният Фонд ще си толкова голям, колкото е сега. Съществува малка вероятност самият Симеон Дянков да бъде „занулен” след 8 месеца. Толкова малка вероятност, колкото е вероятността следващите парламентарни избори след 18 месеца да бъдат спечелени от БСП.

- Написал си, че през февруари 2013, т.е. след 9 месеца само, агенция Мудис ще смъкне наведнъж два пункта от кредитния рейтинг на страната. Що два? Три, четири - не е ли „по-вероятно”, а?

- Написал си че в следващите два месеца март и април държавата ни изпада „дефакто в неплатежоспособност”. Уф! Тя Гърция вече цяла година се мъчи да постигне това и още не е успяла, Португалия, Ирландия, Испания и Италия чакат сефте да започнат „изпадането”, ти нас си подготвил. Що така, бре, мамка му? С к’во ти пречи съществуването на ЕС?

- За май месец си предвидил спирането строежа на магистрала „Струма”. Виж тука си познал. След една година автомагистрала „Струма” вече ще е готова и ще се използва.

- За юни пророкуваш, как да кажа – големи глупости. Фирмите щели да се разплащат помежду си в натура. Значи миньорите от ГОРУБСО ще дават изкопаната руда на Модна къща „Агресия” срещу работни дрехи за смяна под земята. И това кога ще стане? След 14 месеца казваш? А, бе, може ли толкова непредпазливо глупаво да пишеш?!

- Насрочил си парламентарните избори за юли. Що си мисля, че, ако са редовни, те трябва да са през октомври? Само че октомври ти вече си заплюл за падане на Валутния борд!? А за самите избори ти си записал (и си се подписал, представи си!), цитирам:На парламентарните избори електоралната активност е едва 32%. БСП печели с преднина от 1 процент и заедно с ГЕРБ и ДПС съставя „Правителство на Националното Спасение”, наречено от пресата „Тройна коалиция ПърДоБор”. Ей, съвсем го размириса, мамка му!

- През септември инфлацията достига 70% си написал. Хлябът става 3  лева, безработицата достига 29%, Българската Фондова борса е затворена. Гражданите започват масово да теглят спестяванията си от банките... През ноември - „Стачки обхващат всички отрасли на икономиката. Народното събрание е обсадено от разярени граждани самоорганизирали се чрез Социалните мрежи или просто по телефоните на единствения останал мобилен оператор. Полицията отказва да се намеси, тъй като стачкува и тя, въпреки забраняващите й законови разпоредби. Депутатите са изведени от войскови части от Парламента и откарани на безопасно място. Курсът на лева достига до стойност 10 лв. за 1 евро. Банковата система престава да работи. Остатъците от икономиката преминават главно към кешови разплащания, с изключение на тия, които вече са минали на бартерни такива или въобще на никакви.”...

Нищо, чудно, mamkamu, защото вече си предсказал, че Първанов ще е новият министър-председател! Ей, така се получава, когато входните ти данни са неверни!

- декември:  Германските влакове с хранителни помощи за бедстваща България са разграбени още на Драгоман от гладни тълпи. Народното събрание, заседаващо на тайно място, обявява мораториум върху плащанията по външния дълг. Създадени са „Агенция за борба с кризата”, „Бюро за превенция на спекулата” и „Управление за разпределение на хранителните дажби”, в които 1246 новоназначени държавни служители ще помагат на всички нас, обикновените българи, да живеем по-добре в условията на криза... Министър-председателят излиза с обръщение към българския народ, в което съобщава, че всъщност криза няма.”

Край!

Да влезе Глупостта! Най-глупавата глупост – защото е датирала, че само за една година време – следващата 2013! – щяло да стане Нещо. Е? Идва 2013-та, отминава... и Нещото не се случва. Какво правим? Правим се на разсеяни, забравяме кои са предвещавали, че ще се случи Апокалипсис и им прощаваме, така ли? Помните ли случая с гадателя Люмиер, който преди няколко години предсказа опустошително земетресение в Хасково, и то не се случи. Без малко да го линчуват измамените хасковлии. Размина му се, защото тогава управляваше БСП. А вчера вече Съдът осъди Кирил Рашков за това, че заплашил с убийство свой съгражданин.

Ако трябва да бъда краен, но точен - Каква е разликата между цар Киро и mamkamu? Последният заплашва цял един народ. Всеки има право да говори, но трябва да носи и обществена отговорност за приказките си. Елементарно, фундаментално демократично правило!

Спокойно, mamkamu! Ще ти се размине. Както и твоят отговор на моя въпрос – ЗАЩО ГО ПРАВИШ?  ще ми се размине. България има много по-големи въпроси от демократично естество, които не е решила. Трябва да се пребори с левкемията, пък после ще мисли за достигане на високо демократично майсторство.

 

P.S. 

Виждам, че имам още място в този постинг. И понеже не ми е минало раздразнението да го наречем, от подобни безсмислени глупости ли, усилия ли, мечти ли... ще добавя, че прогнозата на излагацията „мамкина” има своя прототип. Стара работа. Можете да спрете четенето дотук.

Времето е ноември 1995 година. Токущо са отминали изборите за местни органи на власт – кметове и общински съветници. На тях  за софийски кмет софиянци избраха Стефан Софиянски от СДС (тогава). Предпочетоха го пред социалистическия кандидат Венцислав Йосифов (който е „безпартиен” и на всичкото отгоре банкер) и така наричащата себе си „независима” кандидатка Ренета Инджова. Много подразнен от провала на Венцислав Йосифов надпартийният вестник „24 часа” на 11 ноември 1995 година (към този момент Валери Найденов – главен редактор, Владимир Райчев - първи зам.главен и зам. главните Венелина Гочева, Димитрана Александрова и Росен Янков) написа следнaта прогноза как би изглеждала София само след 3 години седесарско управление:

"Един град пропада в тъмата. 1998г. Върху многострадална София зимата се стовари изневиделица - мразовита и тъмна. През ноември леденият мрак се спуска сякаш изведнъж още в пет часа следобед. След това градът застива за 14 часа в непрогледна тъмнина, прорязвана само от фарове на коли, факли и фенерчета в ръцете на минувачите. Режимът на тока в столицата е свиреп. По квартали лампите светват за 2 часа седмично само колкото да се раздвижи топлата вода по тръбите и в парното и човек да се изкъпе и да си свари кафенце, ако се е случил в къщи. Походни кухни на Българския Червен кръст димят по градинките за тези, които не съумеят да си сготвят. На опашките цари дух на солидарност и взаимопомощ пред общото нещастие. Никога досега, дори при водния режим на предишното синьо управление в столицата, не е витаел такъв дух на колективизъм. По призива на Хелзинки уоч асансьорите са снабдени с необходимото за 10-часов престой на двама души (мъж и жена, но също мъж и мъж). (Пусти мераци найденови - бележка моя.) Трамваите и тролеите са спрени - нямат жици. Военни камиони извозват гражданите до работните им места и обратно … Дейци на "Екогласност" начело с Едвин Сугарев удариха по АЕЦ "Козлодуй" вчера. Целта на акцията е да бъде изваден от строя V блок на атомната централа." ...  Кореспонденция на Майк Пауър от в."Юропиън". Кой е най-изумителният град в Европа? Из цял Шенген от месеци насам се говори, че това е София. Наш екип потегли да види нещата на място. В самолета продават безмитно бронирани жилетки, защото по улиците децата играели на индианци с истински куршуми. "Кво да правят горките, когато учителите стачкуват?" - споделя майка на двама тинейджъри. Пътят от летището до центъра някога е бил модерен. Сега обаче е целият в дупки като от снаряди и скорост по-висока от 20км/час е самоубийствена. До красивия православен храм "Александър Невски" внезапно попадаме във филм за Индиана Джоунс. Издига се камара боклук, висока колкото двуетажна къща. Службите по чистотата са разпуснати. "Но това е нищо, идете да видите какво става в метрото", казва служител. Там долу попадаме на странна гледка. Двама достолепни брадати мъже говорят на няколко хиляди души, скупчени на тясната площадка до релсите: "Докога ние, милионите ще търпим грозните комунистически панели? Не е ли време за промяна?" ...  Според общинския озеленител Тошев на мястото на отвратителните панелни спални като "Люлин" и "Обеля" бизнесменът Анжел издига Град на мечтите. "Кокетни къщички, при това на народни цени", изстрелва г-н Тошев, грабва наръч папки и хуква по етажите. Има причини да е нервен - тежък партиен скандал заплашва шефа му, столичния кмет. Г-н Тошев навремето е работил в профсъюзния орган "Труд". После вестникът му го преименуват на "Експрес", става орган на столичното кметство и накрая фалира. ...  А какъв е партийният скандал? Коалицията СДС току-що отлюспи кмета Софиянски, издигнат навремето от самата нея. "Софиянски е маша на комунистите", писа органът й в."Демокрация". Трудно е да се повярва”

 

Това е прототипът. Написалият го е бил по-умен от mamkamu – не се е подписал.

Но се е скрил толкова, колкото днес остана скрита една кучезащитничка от „50-те неправителствени граждански организации, искащи оставката на министър Мирослав Найденов. Говоря за Стела Райчева. Много им е къса резервната скамейка на социалистите. Това е дъщерята на Андрей Райчев (брат на Владимир Райчев от по-горе) и Виза Недялкова. Та въпросната Стела преди 6-7 години ръководеше радио НЕТ и тогава се представяше като Стеля Недялкова. Даже по този повод в един мой предишен постинг („Не, това сме го живяли вече”) бях задал следния въпрос –  Как след като бащата на Стела се нарича Андрей Венцелов Райчев, тя  е Недялкова? Виза Недялкова ли я е правила?  

Днес получавам отговора. Не била циганка, а ромка. Имам предвид Софи Маринова. Впрочем истинското й име е Софийка. Мен, ако питате, това име звучи по-нежно от Софи. Но техни си, цигански работи...

 

 

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ти видя ли случайно, че цитираната ...
23.04.2012 14:03
Ти видя ли случайно, че цитираната от теб статия е публикувана в "Забавление"? Язък ти за изписаното :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872522
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031